top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Gelderland, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Gelderland

... meer handige websites

 

De provincie Gelderland is zo veelzijdig, dat een echte top 10 niet eenvoudig te realiseren is. De provincie kenmerkt zich namelijk met ontzettend veel natuurschoon, historische panden, kastelen, gezellige steden en knusse dorpen. Ben je op zoek naar rust, ruige sporten, lekker eten of gewoon wat ontspanning? Het kan hier allemaal. Bijvoorbeeld de hoofdstad Arnhem is goed voor tien eigen bezienswaardigheden zoals zijn parken en musea of het gezellige uitgaansleven op de Korenmarkt. Of volg eens een spannende GPS tocht door de schitterende landschappen van Gelderland. We hebben getracht een zo breed mogelijke top 10 te creŽren.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Gelderland

bezienswaardigheid nummer 1 Kroller Muller Museum
Dit museum wat is vernoemd naar Helene KrŲller-MŁller ligt in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Deze vrouw had de hobby om veel kunstobjecten te verzamelen die zij samen met haar adviseur uitzocht. Al snel liep deze passie enorm uit de hand en zo ontstond het idee voor het openen van een museum voor haar inmiddels meer dan elf duizend aankopen. Dat haar favorieten kunstenaars voornamelijk Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Piet Mondriaan betreffen is in de collectie goed terug te vinden.
www.kmm.nl
   
bezienswaardigheid nummer 2 Paleis het Loo
In dit voormalige koninklijke paleis is tegenwoordig een Nationaal Museum gehuisvest. In de bosrijke omgeving van Apeldoorn is het meer dan driehonderd jaar oude paleis met zijn enorme tuinen te vinden aan de Koningslaan. Prinses Margriet is de laatste van de koninklijke familie die het complex als woonhuis bewoonde. Vele delen en de tuinen van het paleis zijn nu opengesteld voor publiek. In de diverse ruimtes krijg je een aardig idee over hoe de Oranjes hebben geleefd.
www.paleishetloo.nl

   
bezienswaardigheid nummer 3 Burgers Zoo Arnhem
Waarschijnlijk behoort Burgers Zoo tot best bezochte attractie van Gelderland. Het park is lekker ruim opgezet en wordt goed onderhouden. Het begin van de dierentuin is terug te brengen naar 1913 toen de oprichter Johan Burgers zijn jacht verzameling tentoon ging stellen voor publiek. Nu vandaag is het een zeer uitgebreide dierentuin waarin haast alle continenten van de wereld middels dieren zijn vertegenwoordigd.
www.burgerszoo.nl
   
bezienswaardigheid nummer 4 Kasteel Slangenburg
Het zeventiende eeuwse kasteel Slangenburg ligt net even buiten de plaats Doetinchem. Dit bijzondere rijksmonument is goed onderhouden. Het kasteel wat nog altijd in gebruik is doet nu dienst als gasthuis van de Benedictijner Abdij St. Willebrord. Delen van het complex alsmede het landgoed zijn toegankelijk voor publiek. Ook is het mogelijk om onderdeel uit te maken van het gasthuis. Juist als je op zoek bent naar rust, meditatie of al wat je hier denkt te vinden voor je innerlijke welzijn, zijn hier mogelijkheden voor overnachtingen.
www.kasteelslangenburg.nl
   
bezienswaardigheid nummer 5 Historische Kelders Arnhem
Dat de geschiedenis van de stad Arnhem ver terug gaat in de tijd is goed terug te zien aan de kelders en bijbehorende gangenstelsels. Met name in het winkelgebied zijn deze veelvuldig onder de grond terug te vinden. De kelders zijn dusdanig gerestaureerd zodat deze regelmatig in gebruik worden genomen voor exposities, bijeenkomsten en voor educatieve doeleinden.
www.historischekelders.nl
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Chocoladefestival in Zutphen
Elk jaar omstreeks september is de binnenstad helemaal ingericht op het Chocoladefestival. Allerlei ondernemers nemen deel aan dit jaarlijkse spektakel. Er is zelfs al gestreden om de grootste bonbon ter wereld te maken. Alles wat maar met chocolade heeft te maken is op uiteenlopende en soms zeer briljante wijze terug te vinden in de binnenstad van Zutphen. Je kunt er immers mee koken, over praten, eten of decoratie maken voor het etaleren van bonbons.
www.chocoladefestival-zutphen.nl
   
bezienswaardigheid nummer 7 Molens in Doetinchem
Alle buitenlandse toeristen komen hier voor klompen, tulpen en molens. Helaas zijn die laatsten nog maar sporadisch te vinden in ons landschap. In Doetinchem echter zijn een aantal mensen een stichting begonnen voor het behoud van de molens binnen hun gebied. Dit heeft geresulteerd in een paar prachtige exemplaren zoals de Walmolen, de Benninkmolen en de Aurora. Regelmatig zijn ze opengesteld voor publiek en worden ze zelfs in bedrijf gesteld voor het malen van meel.
www.doetinchemsemolens.nl
   
bezienswaardigheid nummer 8 Nederlands Watermuseum
Met Prins Willem Alexander die zich verdiepte in watermanagement, kon een museum hierover niet uitblijven natuurlijk. De plaats Arnhem heeft sinds 2004 een locatie waarin je alles te weten kunt komen over water, waterzuivering, ons drinkwater en nog heel veel meer. Er zijn verschillende deskundigen aanwezig voor het antwoorden op diverse vragen, je kunt er allerlei proeven doen of een ritje maken door het riool.
www.watermuseum.nl
   
bezienswaardigheid nummer 9 Openluchtmuseum Arnhem
Voor een klein kiekje in de doorsnee samenleving van Nederland, maar dan van de afgelopen eeuwen, moet je zeker een bezoek brengen aan dit Openluchtmuseum van Arnhem. Hier zijn namelijk authentieke gebouwen, woningen, boerderijen en molens te vinden zoals die de afgelopen eeuwen door het land hebben gestaan. Ook de verschillende ambachten uit de geschiedenis herleven er weer. Regelmatig zijn er bijzondere activiteiten te beleven.
www.openluchtmuseum.nl
   
bezienswaardigheid nummer 10 Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek
In dit historisch educatief museum worden veel hoofdstukken behandeld over alles wat te maken heeft met de gehele periode na de Tweede Wereldoorlog en wel vanaf de bevrijdingsdag. Er zijn uiteenlopende objecten tentoongesteld die een goed beeld uit die tijd weten te verwezenlijken.
www.bevrijdingsmuseum.nl
   
  Meer informatie over Gelderland:

de mooiste dorpjes van Gelderland
Gelderland officiŽle site

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies