top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Zwitserland

Zwitserland
top 10 bezienswaardigheden:

Basel
Geneve
Lausanne
Zürich
Zwitserland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Zwitserland

... meer handige websites

 

In het centrale hart van Europa ligt Zwitserland. Los van de Europese Unie heeft Zwitserland als Bondsstaat zijn eigen regels en wetten. Je betaald er dan ook niet met de euro maar met de Zwitserse Frank. De verschillende klimaten in Zwitserland zorgen er voor dat zowel in de zomer als in de winter er veel toeristen komen. Tijdens de zomermaanden wordt vooral het Meer van Genève en steden als Lausanne, Basel en Lugano bezocht. Tijdens het wintersportseizoen zijn juist plekken als St. Moritz en Bern en Engelberg weer erg in trek. De Zwitserse Alpen zijn het gehele jaar populair. Je kunt er dan ook fantastische wandelingen maken, bergen beklimmen en wintersport beoefenen. In de historische dorpen en steden van Zwitserland zijn veel details uit de middeleeuwen te bespeuren. Hier vormt het culturele karakter een welkome afwisseling op de natuurlijke omgeving. Bellinzona, Luzern en Bern zijn hier uitstekende voorbeelden van.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Zwitserland

bezienswaardigheid nummer 1 Zwitserse Alpen

De besneeuwde bergtoppen, groene heuvels en de rust zijn van grote aantrekkingskracht op de vele toeristen die jaarlijks de Zwitserse Alpen bezoeken. De meeste gaan graag naar de Zwitserse Alpen om er bergen te beklimmen en te wandelen. De routes worden helder weergegeven en je kunt er kiezen uit verschillende moeilijkheidsgraden. De hoogste bergen van de Zwitserse Alpen bevinden zich in de omgeving van Wallis. Met name de Matterhorn is er wereldberoemd. Deze berg werd voor het eerst beklommen in 1865 door de Engelsman Edward Whymper. Je kunt de berg ook bezoeken middels de Gornergrat Bahn in de plaats Brig. Deze trein, met wonderschone uitzichten onderweg, brengt je via een rit van negen kilometer in ongeveer een half uur naar de hoogste en bekendste berg van de Zwitserse Alpen, de Matterhorn. Een andere prachtige omgeving tref je in het gebied Berner Oberland. Glinsterende meren als de Brienzersee en Thunersee weerspiegelen de magische bergachtige omgeving.

Een geliefde tocht door de Zwitserse Alpen is de Jungfraubahn. Deze tocht over een negen kilometer lange tandradspoorweg biedt fantastische uitzichten over het indrukwekkende berglandschap. Het inspirerende verhaal 'Vanuit Interlaken naar de top van Europa' laat je in woord en beeld meegenieten van deze zeer bijzondere dagtocht.

   
bezienswaardigheid nummer 2 Bellinzona

In het zuidoosten van Zwitserland kun je Italiaanse sferen opsnuiven in de plaats Bellinzona. Het wordt vaak bezocht wanneer men op weg is naar de Alpenpassen Gotthard, San Bernardino en Lukmanier. De middeleeuwse burchten in de historische stad Bellinzona zijn onderdeel van Unesco werelderfgoederen. Castelgrande, Castello di Montebello en Castello di Sasso Corbaro zijn gelegen op de Castelgrande heuvel. Castello di Montebello is tegenwoordig ingericht als archeologisch museum en Castelgrande huisvest het kunstgeschiedenis museum van de stad. Ze zijn bereikbaar via steile paden, maar ook per lift. De lift vertrekt vanaf het Piazetta Della Valle. In Bellinzona zijn tevens een aantal kerken, kloosters, een theater en een museum voor moderne kunst te bezoeken. Het museum voor moderne kunsten ‘Museo Civico Villa dei Cerdri’ is gevestigd in Villa dei Cedri.

   
bezienswaardigheid nummer 3 Meer van Genève

Het ruim 580 km² tellende Meer van Genève ligt in het zuidoosten van Zwitserland. Het uitgestrekte meer ligt op de grens van Frankrijk en Zwitserland tussen de berggebieden de Jura en de Alpen. Hierdoor zijn de uitzichten in de omgeving werkelijk prachtig om te zien. In de directe omgeving van het Meer van Genève zijn leuke vakantiebestemmingen te ontdekken. Denk hierbij aan het mooi Montreux, het waardevolle karakter van de stad Lausanne en natuurlijk de stad Genève zelf. Genève heeft een aantal historische bezienswaardigheden als Cathédrale Saint-Pierre, Mur des Réformateurs en een aantal schitterende parken. De vele musea maken van Genève een culturele stad. Je vindt er het Musée International de la Croix-Rouge et du Croissant-Rouge waarin de geschiedenis van het Rode Kruis en het vele werk zij verzetten getoond worden. Er is een museum voor de moderne kunst en het Patek Philippe Museum. Het horlogemerk Patek Philippe is onlosmakelijk verbonden aan Genève.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Kasteel van Chillon

Het kasteel van Chillon ligt direct aan het Meer van Genève. Het werd gebouwd in de twaalfde eeuw bovenop hoge rotsen. De grootste aanpassingen hebben plaatsgevonden tussen de zestiende en achttiende eeuw. Als residentie van de invloedrijke Savoy familie, maar ook als gevangenis heeft het kasteel van Chillon een beruchte reputatie gehad. De meest beroemde gevangene was de historicus en dichter François Bonivard. In de kelders zijn daar nog enkele sporen van terug te vinden. Andere fraaie hoogtepunten om te bezichtigen zijn de kamer van Peter II van Savoy en de middeleeuwse ruimte ‘Camera Domini’.

Meer info:
www.chillon.ch

   
bezienswaardigheid nummer 5

Oude binnenstad van Bern

Hoewel Zwitserland geen hoofdstad heeft, wordt Bern de functie van Bondsstad toegekend. Deze stad, aan rivier de Aare heeft een oude binnenstad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is opgenomen. Stadsdelen worden door middel van de Kornhausbrug, Nydeggbrug en Kirchenfeldbrug met de binnenstad verbonden. De Bundesplatz is een bekend plein in Bern, waaraan ook het parlementsgebouw ligt. In de binnenstad staat de Zytglogge toren. De toren dateert uit de 12 en 13e eeuw en had de functie van gevangenis en klokkentoren. Andere interessante bezienswaardigheden zijn de St. Peter en Paulkerk, het parlementsgebouw Bundeshaus en de Berner Münster kathedraal.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Kunstmuseum Basel

In de Zwitserse stad Bazel is voldoende kunst en cultuur te snuiven. Er zijn ongeveer 40 musea te bezoeken in deze interessante stad. Bijvoorbeeld het Doll’s House museum op Barfüsserplatz, het Zwitserse Architectuur Museum, Historisch Museum, Vitra Design Museum en het Kunstmuseum Basel. Dit kunstmuseum van Basel behoort tot de grootste en meest indrukwekkende musea van de stad en misschien zelfs wel van de regio. De uiteenlopende collectie betreft kunst uit de vijftiende eeuw tot heden. De meest beroemde en populaire collectie is toe te kennen aan de kunstenaarsfamilie familie Holbein. Andere bekende en minder bekende namen die je er tegenkomt zijn Picasso, Léger, Pieter Neeffs, Augusto Giacometti, Andy Warhol en Frans Hals.

Meer info:
www.kunstmuseumbasel.ch

   
bezienswaardigheid nummer 7 Kapelbrug

In de centraal gelegen stad Luzern kun je het oude en nieuwe centrum bezoeken. Altstadt en Neustadt worden verdeeld door de rivier de Reuss. Middels een aantal bruggen zijn deze delen met elkaar verbonden. De meest indrukwekkende brug is de houten en overdekte ‘Kapellbrücke’. De brug werd omstreeks de veertiende eeuw gebouwd als onderdeel van de verdedigingswerken. Meerdere malen is de brug beschadigd en opnieuw gebouwd. De laatste ingrijpende restauraties hebben in de twintigste eeuw plaatsgevonden. Een brand in 1993 legde een deel van de Kapelbrug in as. Samen met de watertoren vormt de Kapelbrug het symbool van de stad Luzern. De aantrekkelijke ligging van Luzern met de prachtige bergen ‘Pilatus en Rigi’ aan de ene kant en het mooi meer aan de andere zijde, heeft in de loop van de jaren al voor vele toeristen gezorgd. Met een rondvaart kom je langs prachtige gevels en andere mooie plaatsen waar je je af en toe in de middeleeuwen waant. Met een stoomschip heb je de mogelijkheid om het meer van Luzern te bevaren.

   
bezienswaardigheid nummer 8 Zwitsers Nationaal Museum

De culturele, politieke en sociale geschiedenis van Zwitserland wordt uitstekend vertaald in het Zwitsers Nationaal Museum te Prangins. Het museum is gevestigd in een achttiende-eeuws kasteel ‘Château de Pangins’. Vanaf het kasteel en vanuit het bijbehorende park heb je een prachtig uitzicht over het meer van Genève. In het museum leer je meer over de oprichting van het Zwitsese Congres van Wenen, het leven van Baron Guiguer in het kasteel Pangins en de geschiedenis van het land.

Meer info:
www.nationalmuseum.ch

   
bezienswaardigheid nummer 9 Creux du Van

In het district Val de Travers kun je genieten van heel veel moois. Onder andere van de Creux du Van. De rond uitgesleten rotsen met de doorsnede van ongeveer een kilometer, vormen samen een soort van natuurlijk amfitheater. Voor vele jaren heeft de erosie grote delen van de kalksteen vervormd tot wat we tegenwoordig kunnen aanschouwen. Het uitzicht over de Creux du Van, het Meer van Neuchâtel en de bosrijke omgeving mag oprecht fenomenaal worden genoemd.

   
bezienswaardigheid nummer 10 Löwendenkmal

Luzern, de stad aan de rivier de Reuss, heeft een aantal boeiende bezienswaardigheden. De Löwndenkmal is er hier één van. In een rotspartij wat vroeger deel uitmaakte van de zandgroeve, is een stervende leeuw uitgehakt. De stervende leeuw is een monument ter nagedachtenis aan de ondergang van de Zwitserse Garde tijdens de bestorming van de Tuileries in 1792. Het ontwerp van de Löwendenkmal is afkomstig van de Deens-IJslandse beeldhouwer Bertel Thorvaldsen.

   
  Meer informatie over Zwitserland:

beste reistijd voor Zwitserland
bestemmingen in Zwitserland in één dag
de mooiste dorpjes van Zwitserland
waar overnachten in Zwitserland

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies