top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Vaticaanstad: Sint-Pietersbasiliek

Vaticaanstad
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Vaticaanstad vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Vaticaanstad

... meer handige websites

© teksten: top10bezienswaardigheden.nl
© foto: Silver Media
alle rechten voorbehouden

De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad

Vlakbij de Italiaanse stad Rome bevindt zich de kleinste onafhankelijke staat ter wereld, namelijk Vaticaanstad. Het mag met recht één van de grootste openluchtmusea ter wereld worden genoemd. Op zo’n vierenveertig hectare grond tref je hier de kern van het katholieke geloof. Vaticaanstad is dan ook een echt bedevaartsoord. Bezoekers van Vaticaanstad zullen zich verbazen over de pracht en praal die hier te bewonderen is. Het zal je dan ook niet verbazen, dat het gehele grondgebied geregistreerd staat als werelderfgoed bij UNESCO. De start van je bezoek aan Vaticaanstad bevindt zich veelal aan het beroemde Sint-Pietersplein ‘Piazza San Pietro’, wat omstreeks 1660 werd ontworpen door Gian Lorenzo Bernini. Vanaf dit plein met obelisk spreekt de paus regelmatig zijn bezoekers toe. Aan dit plein bevindt zich ook de Sint-Pietersbasiliek. Andere bezienswaardigheden van Vaticaanstad zijn de Sixtijnse Kapel, de Vaticaanse musea in het Apostolische paleis en de prachtig onderhouden Vaticaanse tuinen. Omdat het altijd druk is in Vaticaanstad en er zo veel te bewonderen is, is enige planning wel gewenst. De wachtrijen kunnen behoorlijk lang zijn.

Sint-Pietersbasiliek

De meest beroemde katholieke kerk ter wereld is onbetwist de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. De huidige ‘Basilica de San Pietro’ vindt zijn oorsprong aan het begin van de zestiende eeuw. Het was op die plaats, waar paus Petrus werd gekruisigd en begraven, dat er door keizer Constantijn de Grote werd besloten om er een eerste kerk te laten bouwen. In de zestiende eeuw werd deze afgebroken en ontstond er na enige tijd een basiliek, zoals wij die nu kunnen bewonderen aan het Sint-Pietersplein. Voor het ontwerp zijn onder andere de Italiaanse architect Donato Bramante en later de Italiaanse kunstenaar Michelangelo grotendeels verantwoordelijk. De fresco’s in de Sixtijnse Kapel vormen Michelangelo’s beroemdste schilderwerken. De inwijding van de Sint-Pietersbasiliek vond uiteindelijk plaats in 1626. Als bezoeker word je hoogstwaarschijnlijk overvallen door de grootsheid en macht die de basiliek uitstraalt. De bronzen toegangsdeuren weerspiegelen uiteenlopende scenes en mythologische verhalen uit de bijbel. De gigantische baldakijn die onder de koepel staat, werd ontworpen door Gian Lorenzo Bernini. Deze plaats markeert het lager gelegen graf van de apostel Petrus, waarvan men zegt dat hij als eerste paus mag worden gezien. In de crypte, die je mag bezoeken, zijn ook andere pausen begraven. Andere kunstwerken van Bernini in de Sint-Pietersbasiliek zijn de sculptuur van Sint Longinus en de ‘Cathedra Petri’ Stoel van Sint-Pieter.

 
Meer informatie over de Sint-Pietersbasiliek:

Sint-Pietersbasiliek

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl

 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies