top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van de Turkse Rivièra, Turkije

Turkije
top 10 bezienswaardigheden:

Antalya
Bodrum
Istanbul
Marmaris
Side
Turkse Rivièra
Turkije

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Turkse Rivièra
reisadvies reisadvies Turkije

... meer handige websites

 

De Turkse Rivièra is een populaire toeristische bestemming voor liefhebbers van Turkije. Aan de zuidelijke kust vind je gezellige badplaatsen aan de Middellandse Zee. Denk hierbij aan bekende plekken als Antalya, Lara, Side, Belek, Alanya en Kemer.
Het subtropische klimaat zorgt er voor dat je zelfs tijdens de wintermaanden hier nog kunt genieten van aangename milde temperaturen. Behalve zon, zee en strand biedt de Turkse Riviera opvallend veel historische bezienswaardigheden en cultuur. De Griekse en Romeinse oorsprong hebben hier een redelijk imposante nalatenschap achtergelaten. In antieke steden als Perge wandel je als het ware in een openluchtmuseum. De Turkse Riviera is ook een gebied waar je een bruisend nachtleven kunt opzoeken, er meer dan voldoende winkelgebieden zijn en waar jong en oud zich uitstekend kunnen vermaken in de luxe resorts. Wanneer je iets sportiever bent aangelegd, kun je je ook goed vermaken. Er worden namelijk veel verschillende excursies aangeboden om bijvoorbeeld te raften, het bezoeken van steden, watervallen, visexpedities en wandel- of fietstochten. De diversiteit van de Turkse Riviere is immers onderdeel van de verworven populariteit.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
de Turkse Rivièra

bezienswaardigheid nummer 1 Perge
Niet ver van de Turkse stad Antalya ligt het historische hart van Pamphylië. Perge behoort tot één van de best bewaarde steden uit de klassieke oudheid. De stad werd ongeveer zo’n duizend jaar voor Christus gesticht en groeide uiteindelijk uit tot een behoorlijke omvang . Nu vandaag zijn er in Perge bijzondere historische bezienswaardigheden te ontdekken, die allerlei verhalen en periodes bevestigen. Er zijn resten te bewonderen van een oud Romeins theater, een badhuis, de tempel van Artemis en een akropolis.
www.patrickopreis.nl/perge
   
bezienswaardigheid nummer 2 Antalya (oude binnenstad)
De stad Antalya is zeker geen onbekende toeristische bestemming aan de Turkse Rivièra. Al vele jaren worden er in Antalya jaarlijks duizenden toeristen ontvangen die er graag komen voor de mooie stranden, het lekkere eten en natuurlijk ook de historische bezienswaardigheden. Antalya heeft namelijk een bijzonder fraai stadscentrum met onder andere de poort van Hadrianus, de prachtige Yivli Minare Moskee, de toren Hıdırlık Kulesi en het heerlijke groene Karaalioğlu Park. Het oude centrum van Antalya wordt aangeduid met Kaleiçi.
www.antalyavoorbeginners.nl 
   
bezienswaardigheid nummer 3 Aspendos
Net als bij de stad Perge, was ook Aspendos een belangrijke plaats in Pamphylië. De historische bezienswaardigheden aan de Eurymedon rivier, bevestigen dat er in Aspendos omstreeks de tweede eeuw een Romeins theater werd gebouwd. Het bood plaats aan zo’n twintigduizend personen. Daarnaast zijn er ook ruïnes te bewonderen van een basilica, een aquaduct, watertorens, een marktplein en een fontein. Tegenwoordig wordt er in het oude theater het jaarlijkse ‘Aspendos International Opera and Ballet Festival’ gehouden.
www.mooistedorpjes.nl/turkije/antalya/aspendos
   
bezienswaardigheid nummer 4 Myra
Het huidige plaatsje Demre, aan de zuidelijke kust van Turkije, stond vroeger beter bekend als Myra. De stad Myra was een florerende plaats dankzij de graanhandel en niemand minder dan bisschop Sint Nicolaas. “Onze Sinterklaas” heeft zijn oorsprong namelijk liggen in de Turkse stad Myra. De basiliek van Nicolaas ‘Aya Nicola Kilisesi’ is tegenwoordig niet veel meer dan een ruïne. Aan de voorzijde is een monument van Sint Nicolaas te bewonderen. Een ander indrukwekkend stukje uit de geschiedenis van Myra, zijn de rotsgraven aan de kust, de Myra Akropolis en het heerlijke Andriakestrand.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Antiek Side
Tussen het nieuwe centrum van Side en de stranden van Side ligt antiek Side. Dit is de plek waar Side ooit in de zevende eeuw voor Christus gesticht werd. Side werd al snel één van de belangrijkste handelssteden van Pamphylië. De overblijfselen van het oude Side zijn grotendeels gratis te bewonderen. Om het mooiste onderdeel te bezoeken (het theater van Side) moet je entree betalen. Wie dit doet zal niet teleurgesteld zijn met wat hij/zij te zien krijgt. Het theater behoort tot de best bewaarde antieke theaters in Turkije. Een stukje van het oude Side ligt in het hedendaagse centrum, zoals de restanten van de Tempel van Apollo. Dit is een prachtige plek om van de zonsondergang te genieten.
www.steden.net/turkije/side/antiek-side
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Hogere Düdenwatervallen
Ten noord-oosten van Antalya bevinden zich de Düdenwatervallen. De hogere Düdenwaterval laat het water zo’n achtentwintig meter naar beneden denderen. De groene omgeving met het zonlicht wat in het blauw-groen water weerspiegeld, zorgen voor een haast sprookjesachtige setting. De mooiste foto’s worden zelfs vanachter de waterval gemaakt. Doordat er een grot achter ligt, is het mogelijk om vanaf deze zijde een blik te werpen op de Düden rivier. Uiteindelijk verdwijnt het water via het Taurusgebergte en de lager gelegen Düdenwatervallen richting zee. Vanuit de haven van Antalya ‘Kaleiçi Yat Liman’ vertrekken dagelijks verschillende boottochten naar de Düdenwatervallen.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Burcht van Alanya
Op een schiereiland, hoog boven de stad uit, is van veraf de burcht van Alanya al te zien. Het middeleeuwse kasteel ‘Alanya Kalesi’ werd gebouwd in de dertiende eeuw op de resten van Romeinse forten. Als onderdeel van de verdedigingswerken werd ook later de in rode bakstenen Kızıl Kule toren gebouwd. Deze toren is inmiddels het symbool van de stad Alanya. Het kasteel van Alanya is dagelijks geopend en deels van binnen te bewonderen. De vondsten binnen de burcht zijn te aanschouwen in het Archeologische Museum. Dit Antalya Museum ligt aan de voet van de heuvel.
www.bijzondereplaatsen.nl/turkije/alanya/kasteel-alanya.htm
   
bezienswaardigheid nummer 8 Köprülü Kanyon Nationaal Park
Het mooiste park van Turkije zal volgens velen het Köprülü Kanyon Nationaal Park zijn. Het park wat in 1973 werd opgericht, telt maar liefst 366 vierkante kilometer. Binnen dit park tref je onder andere de Romeinse ‘Olukluköprü’ Oluklu brug, de Koprulu Canyon, dorpen als Beskonak en Bolasan, ruïnes van tempels, een theater, Artemis en natuurlijk heel veel natuurschoon. De Koprulu rivier leent zich tevens uitstekend voor rafting, om te vissen of gewoon om er verkoeling te zoeken.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Göynük Canyon
Op een kleine dertig kilometer van Antalya kun je heerlijke wandelingen maken langs de Göynük Canyon. Het kleurenpalet binnen het gebied van de Göynük Canyon is werkelijk fenomenaal te noemen. Het altijd stromende water van de Göynük rivier heeft door de jaren heen prachtige kloven, inhammen en grotten gecreëerd. Het heldere water nodigt je uit om een verkoelende duik te nemen en voor een adrenaline kick kun je op sommige plaatsen zelfs van een natuurlijk gevormde glijbaan genieten. Göynük Canyon is erg geliefd bij natuurliefhebbers, rafters, wandelaars en rustzoekers.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Stranden
Langs de Turkse zuidkust zijn vele kilometers aan fraaie stranden te vinden. Dit is de belangrijkste reden voor veel toeristen om dit deel van Turkije te bezoeken. Een van onze persoonlijke favorieten is Ölüdeniz, waar een prachtige blauwe lagune ligt. Populaire stranden zijn o.a. die van Side, Antalya, Belek, Alanya en Marmaris. Veel stranden zijn inmiddels voorzien van lange rijen met all-inclusive hotels. Een fraaie uitzondering is bijvoorbeeld het strand bij Patara. Bij dit mooie zandstrand mag niet gebouwd worden, waardoor haar natuurlijke schoonheid behouden is gebleven.
   
  Meer informatie over de Turkse Rivièra:

Alanya voor beginners
Antalya voor beginners
Side voor beginners
beste reisperiode voor zonvakantie aan de Turkse Rivièra

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies