top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Pilsen,Tsjechië

Tsjechië
top 10 bezienswaardigheden:

České Budějovice
Český Krumlov
Lipnomeer
Pilsen (Plzeň)
Praag
Tsjechië

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Pilsen
reisadvies reisadvies Tsjechië

... meer handige websites

 

De prachtige entree van de bierbrouwerij in PilsenKort gezegd is Pilsen de stad van het Pilsner bier. Verschillende biermerken, waarvan Pilsner Urquell de bekendste is, zijn belangrijk voor het aantrekken van toeristen en dus belangrijk voor de stad. De historische kern van de stad telt een aantal imposante gebouwen die goed bewaard zijn gebleven. Bijzondere kenmerken zoals de op één na grootste synagoge van Europa en een ondergronds gangenstelsel van bijna twintig kilometer, maken van de stad Pilsen in meerdere opzichten een interessante bestemming. Niet voor niets heeft de stad de status van culturele hoofdstad van Europa in het jaar 2015 bereikt. Deze eer wordt gedeeld met de Waalse stad Mons (Bergen). Pilsen is in economisch opzicht ook van belang vanwege de aanwezigheid van autobouwer Skoda.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Pilsen (Plzeň)

bezienswaardigheid nummer 1 Bierbrouwerij Pilsner Urquell
Dankzij de Bierbrouwerij Pilsner Urquell, in het Tsjechisch ‘Plzeňský Prazdroj’, is de stad Pilsen op de kaart. De oorsprong van ons zeer bekende ‘pilsje’ ligt dan ook hier in Tsjechië. Er wordt zelfs gezegd dat er al omstreeks 1295 bier werd gebrouwen in de stad Pilsen, omdat het water destijds van zeer slechte kwaliteit was. Ook het bier in de verre voorgaande eeuwen was niet om over naar huis te schrijven. Tot in de helft van de negentiende eeuw toen de brouwer Josef Groll als brouwmeester het Pilsner Urquell hielp op te richten. Sindsdien mag het bier uit Pilsen zich topkwaliteit noemen.
informatie over de bierbrouwerij van Pilsen
www.prazdroj.cz
   
bezienswaardigheid nummer 2 Stadhuis
Het oude stadhuis ligt aan het zeer bezienswaardige Plein van de Republiek ‘Náměstí Republiky’. Het renaissance uiterlijk van het stadhuis is te danken aan zijn Italiaanse ontwerper Giovanni de Statia. Tussen 1554 en 1559 werd de bouw van het oude stadhuis gerealiseerd. Tegenwoordig mag het zich tot één van de meest mooie stadhuizen van Tsjechië rekenen. Achter in de hal van het stadhuis moet je beslist eens kijken naar de maquette van de binnenstad van Pilsen.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Ondergronds Gangenstelsel
Het best bewaarde geheim van de historische stad Pilsen bevindt zich onder de grond. In dit gangenstelsel ga terug naar de veertiende eeuw toen het werd gebouwd. Op de ruim zevenhonderdvijftig meter tellende route kom je langs waterputten en oude opslag kelders. Het gangenstelsel telt in totaal een lengte van bijna twintig kilometer waarmee het tot de grootste van Midden-Europa behoort.
www.plzenskepodzemi.cz
   
bezienswaardigheid nummer 4 De Grote Synagoge
Dit enorme Joodse monument heet in het Tsjechisch ‘Velká synagóga’. Met zijn omvang behoort het tot de op één na grootste van Europa. In 1890 werd de synagoge gebouwd onder toeziend oog van de architect Emmanuel Klotz. Naast de Moors-romaanse bouwstijl zijn er buiten de Arabische ook Indiase invloeden terug te vinden in het bouwwerk. Naast wat erediensten wordt de Grote Synagoge tegenwoordig veelal gebruikt als concertzaal en voor tentoonstellingen.
www.zoplzen.cz
   
bezienswaardigheid nummer 5 Poppenmuseum
In een voormalig middeleeuws patriciërswoning aan het Plein van de Republiek ‘Náměstí Republiky’ is het Poppenmuseum van Pilsen te vinden. Met nog heel veel historische uiterlijkheden in dit monumentale pand wordt er door middel van het gebruik van poppen veel geschiedenis verteld. De verschillende verhaallijnen gaan over het leven aan het begin van de negentiende eeuw. Verder worden er nog wat beroemdheden en lachwekkende nieuwswaardige gebeurtenissen nagespeeld. Kortom plezier voor jong en oud.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 St. Bartholomeuskathedraal
De dominerende gotische St. Bartholomeuskathedraal ‘Chrám sv. Bartolomĕje’ staat op een prominente plaats aan het Plein van de Republiek ‘Náměstí Republiky’. Aan het hoofdaltaar staat de Madonna van Pilsen, wat behoort tot de uitmuntende Tsjechische gotische schilderkunst. Met zijn 103 meter hoge toren en de lokatie waar hij zich bevindt, kun je er eigenlijk niet omheen. Wie graag wat energie verbruikt, kan dat prima verbruiken tijden een klim naar het hoogste punt in de toren. Hiervandaan heb je een adembenemend uitzicht over de stad.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Museum van West-Bohemen
In dit museum ‘Západočeské muzeum’ komen met name de prehistorie, geschiedenis, cultuur en de natuur van Tsjechië en West-Bohemen aan bod. Veelal archeologische bevindingen, voorwerpen en boeken hebben de organisatie van veel informatie voorzien. Regelmatig zijn er veel tentoonstellingen te zien en workshops te volgen.
www.zcm.cz
   
bezienswaardigheid nummer 8 Techmania
Leergierige en weetgierige mensen mogen zeker dit wetenschaps- en technologisch museum niet overslaan. In dit interactieve centrum kun je leren door zelf te ondervinden. Daarnaast laat het zien hoe je de kennis in de technologie kunt toepassen. Regelmatig worden er speciale evenementen en wedstrijden georganiseerd die op de één of andere manier met wetenschap en technologie te maken hebben.
www.techmania.cz
   
bezienswaardigheid nummer 9 Brouwerij Museum
Het ‘Pivovarské muzeum’ brouwerij museum van Pilzen is gehuisvest in een wel zeer opmerkelijk pand. In het pand werd namelijk mout gedroogd en verwerkt voor in het bier. Het huis is zo goed mogelijk in originele staat bewaard gebleven. Alle processen die met het brouwen van bier gepaard gaan worden hier middels unieke tentoonstellingen verteld. In de buurt van dit Pivovarské muzeum is tevens het oudste café/restaurant van de stad te vinden, Senk Na Parkánu.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Pestzuil
Na jaren last te hebben gehad van een pest epidemie, heeft de stad Pilsen hier in 1681 een monument geplaatst ‘Plague Column’. Dit werd gedaan om het vieren van de afsluiting van een hele nare tijd. Op de top staat een kopie van het Heilige Maria beeld zoals dat op het altaar in de St. Bartolomeuskathedraal aanwezig is. Je vindt deze pestzuil op het Plein van de Republiek.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Pilsen. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Pilsen. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Pilsen:

Pilsen informatie

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies