top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van České Budějovice,Tsjechië

Tsjechië
top 10 bezienswaardigheden:

České Budějovice
Český Krumlov
Lipnomeer
Pilsen (Plzeň)
Praag
Tsjechië

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo České Budějovice
reisadvies reisadvies Tsjechië

... meer handige websites

 

Ceske BudejoviceČeské Budějovice is een stad gelegen in de regio Zuid-Bohemen in Tsjechië. České Budějovice is de bakermat van het ook bij ons zo geliefde pils. Het merk Budweiser komt hier vandaan en is simpelweg een verwijzing naar de stad České Budějovice, dat in het Duits Budweis genoemd wordt. České Budějovice is de grootste stad van de regio Zuid-Bohemen en tevens de hoofdstad van deze regio. České Budějovice kent een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Verder is de stad geliefd onder toeristen uit de omgeving die hier een (mid)dagje kunnen komen shoppen. Voor een heerlijke lunch of diner kunnen wij je het Masné krámy restaurant aanbevelen. Dit oude maar zorgvuldig in ere herstelde vleeshuis staat bekend om zijn heerlijke maaltijden, gastvrijheid en gezellige nisjes waaruit men vroeger het vlees verkocht. Het Masné krámy bevindt zich aan de Krajinská straat, om de hoek van het Náměstí Přemysla Otakar II (Marktplein).

 


Top 10 bezienswaardigheden van
České Budějovice

bezienswaardigheid nummer 1 Marktplein
Dit oude marktplein ‘Náměstí Přemysla Otakar II’ wat vernoemd is naar de stichter van de stad is eigenlijk het centrum. Op dit belangrijke en enorm grote plein bevinden zich het stadhuis, de zwarte toren, de kathedraal van St. Nicholas en het Samson fontein. Het barokke Samson fontein staat symbool voor de stad. Het is tussen 1721 en 1727 weggezet om sommige straten van water te kunnen voorzien. De kleurige geveltjes geven een bijzonder uiterlijk aan dit indrukwekkende plein. Een legende verteld dat op de plaats waar vroeger de galg stond er nu een steen ligt. En dat als je deze aanraakt, je ‘s avonds niet meer thuis komt. Of als je na negen uur ‘s avonds er overheen loopt je zal verdwalen in de straten.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Stadhuis
Het Radnice (stadhuis) bevindt zich op een hoek van de markt. Door zijn blauw gekleurde brede gevel valt hij behoorlijk op. Verschillende ornamenten sieren dit betoverende gebouw. Sinds het Samson fontein in 1990 werd gereconstrueerd zijn de originele beelden hiervan vervangen door kopieën. De originele beelden staan tegenwoordig in de hal van het stadhuis.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Zwarte Toren
De Černá věž (zwarte toren) is gebouwd in de 16e eeuw in een deels gotische- en deels renaissancestijl. Je vindt deze toren naast de kathedraal van St. Nicolas op het marktplein. De toren geeft met zijn 72 meter hoogte een fenomenaal zicht over de stad. Nog altijd is de toren voorzien van zijn oorspronkelijke deuren uit 1558.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Kathedraal St. Nicholaus
Op het plein van Přemysla Otakar II zal de kathedraal direct je aandacht vragen. De kathedraal werd al gebouwd in de 13e eeuw. Na de verwoestende dorpsbrand in 1641 is hij opgeknapt en meerdere malen aangepast. De inrichting is grotendeels uit de 17e en 18e eeuw. Het altaarstuk van Leopold Huber en het schilderij ‘Dood van de Heilige Maagd’ zijn zeker de moeite waard.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Maria Kerk
Deze opvallende kerk heet in het Tsjechisch ‘kostel Obětování Panny Marie’. Deze kerk ligt aan het ‘Piaristické náměstí’ plein. De kerk is vrijwel gelijk met de stad opgericht en was rond 1300 voltooid. Het was onderdeel van het voormalige Dominicanenklooster. Het wordt gezien als meest waardevol historisch monument van de stad.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Brouwerij Budweiser Budvar
Al sinds 1265 wordt er in České Budějovice ‘Budweiser Budvar’ bier gebrouwen. Het mag absoluut niet worden verward met het Amerikaanse Budweiser biermerk. Al jaren lopen er rechtszaken over deze naam en wordt er een bieroorlog gevoerd. In Amerika wordt de Tsjechische Budweiser verkocht met de naam ‘Czechvar’. De brouwerij is dagelijks te bezoeken en er zijn verschillende rondleidingen te volgen, al dan niet met een proeverij. In de wintermaanden is dit niet mogelijk. Je vindt de brouwerij in het noorden van de stad.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Motorfietsen Museum
Liefhebbers van prachtige motoren of bijzondere exemplaren moeten zeker een bezoekje brengen aan het ‘Jihočeské Motorcyklové Museum’ wat te vinden is in het voormalig Zouthuis. Er zijn naast motoren nog verschillende historische fietsen, kinderkarren en oud mechanisch speelgoed te bewonderen. Luister vooral eens naar de levendige verhalen van de gastheer. Ook is hij een voortreffelijke cartoonist.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Zuid-Boheems Museum
In dit museum ligt de nadruk vooral op natuur- en sociale wetenschappen. Naast de vaste tentoonstelling zijn er regelmatig wisselende of korte tentoonstellingen te vinden. Er is een archeologische afdeling waar verschillende voorwerpen te zien zijn. Op de afdeling voor natuurwetenschappen zijn er opgezette dieren, insecten en andere bewijzen uit landschappen te bezichtigen.
www.muzeumcb.cz
   
bezienswaardigheid nummer 9 Hluboká nad Vltavou
Waarschijnlijk wordt deze plaats voornamelijk bezocht om zijn prachtig en indrukwekkende kasteel Hluboká. Het kasteel heeft sinds de 13e eeuw al diverse facelifts gehad. Zo werd er in de 16e eeuw aanpassingen gedaan in renaissancestijl om vervolgens in de 18e eeuw te voldoen aan de barokke stijl. Uiteindelijk is het een prachtig bouwwerk geworden waarvan delen zijn opengesteld voor het publiek.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Holašovice
Op ongeveer vijftien kilometer afstand ligt het Anton-Pieck-achtige dorpje Holašovice, wat bekend staat om zijn culturele erfgoederen. Het dorpsbeeld bestaat voornamelijk uit bijzondere huizen met prachtig versierde gevels met krullen en ornamenten. Ook hier komen de pasteltinten weer terug in verschillende gevels. Her en der staan prachtige oude boerderijen en is er een prachtige vijver als dorpskern.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Ceske Budejovice. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Ceske Budejovice. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over České Budějovice:

České Budějovice informatie
wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies