bezienswaardigheden van Tsjechië: bierbrouwerij van Pilsen |
|||||||||||||||||||
De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Tsjechië vind je hier.
Overzicht
Praktische informatie
© teksten:
top10bezienswaardigheden.nl |
De bierbrouwerij van Pilsen (Plzeň)
Als bakermat van het tegenwoordig zo bekende pils behoort de brouwerij van
Plzeň (Pilsen) tot de meest populaire bezienswaardigheden van de
Tsjechische regio West-Bohemen. Pils is een specifieke biersoort waarbij
er sprake is van ondergisting bij lage temperaturen. Het lichtgele bier
vind haar oorsprong in de stad Plzeň (Pilsen), waar het naar vernoemd is.
Zoals wel vaker gebeurt is dit specifieke bier van een merknaam een
soortnaam geworden. Het grappige is dat zelfs sommige Nederlandse
biermerken een directe verwijzing zijn naar het ontstaan van pils in het
jaar 1842. De nieuwe biersoort is ‘ontworpen’ door de Beierse bierbrouwer
Josef Groll. De naam Bavaria is een directe verwijzing naar de “Beierse
brouwmethode” (vanwege de bedenker van het brouwproces).
Geïnteresseerden kunnen de
brouwerij in Plzeň vrijwel dagelijks bezoeken.
Nadat je de van de etiketten bekende poort heen gekomen bent kun je in het
bezoekerscentrum aan de linkerkant een toegangskaartje kopen. Let op, want
de rondleidingen zijn in drie verschillende talen: Tsjechisch, Duits en
Engels. Zorg ervoor dat je meeloopt met een tour die je kunt volgen. Voor
het fotograferen tijdens de rondleiding moet je een speciaal ticket voor
de fotocamera kopen. De ongeveer anderhalf uur durende rondleiding voert
je langs de hypermoderne inpakhal (geopend in 2006, bouwkosten 30 miljoen
euro), waarna je zowel de oude brouwerij, de nieuwe brouwerij en de ‘hall
of fame’ leidt. In de tussentijd leer je hoe pils gemaakt wordt en kun je
de ingrediënten (hop en mout) voelen, ruiken en proeven. De rondleiding
eindigt in de kelders van de brouwerij. Hier heerst een temperatuur van
zes graden Celsius, die nodig is om de lage gisting plaats te laten
vinden. In deze gangen krijg je de mogelijkheid om vers pils uit het
houten vat te drinken. Dit pils is troebel, want het is nog ongefilterd en
niet gepasteuriseerd. Bierdrinkers zullen ervaren dat dit bier wat
bitterder smaakt dan wat er uiteindelijk in de winkels ligt. Dit is één
van de weinige plekken ter wereld waar je het verse pils kunt proeven
voordat het gefilterd wordt.
|
||||||||||||||||||
voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl ● over deze site ● top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen ● privacy en cookies |