top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Sri Lanka

Sri Lanka
top 10 bezienswaardigheden:

Sri Lanka

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Sri Lanka
reisadvies reisadvies Sri Lanka

... meer handige websites

 

Sri Lanka is een (ei)land gelegen in de Indische Oceaan. Sri Lanka staat bol van religie, cultuur, geschiedenis en een overweldigende natuur. Overal zijn tempels, stoepa’s, heilige beelden en allerlei gebedshuizen te vinden. Veel toeristen trekken naar de heilige steden zoals Kandy en Anuradhapura of bezoeken de vele prachtige natuurparken die er te vinden zijn. De stad Galle in het zuiden met zijn Nederlandse invloeden en zijn mooie fort zijn zeker een aanrader. Maar ook de uitmuntende witte zandstranden worden door vele gevonden voor een heerlijk dagje relaxen. Sri Lanka is door de unieke cultuur en de overweldigende natuur een steeds populairder wordende bestemming onder Nederlandse toeristen. Vaak kiezen zij ervoor om een rondreis door Sri Lanka te maken in plaats van nar slechts één locatie te reizen. Op die manier zijn ze in staat om zoveel mogelijk hoogtepunten van Sri Lanka te bezoeken.

Vergeet overigens niet om op tijd je e-visum voor Sri Lanka aan te vragen. Voor alle reizigers uit Europa, inclusief Nederland, geldt er een visumplicht. Het maakt hierbij niet uit of je met het vliegtuig of over land naar Sri Lanka reist. Het visum voor Sri Lanka kun je tegenwoordig gemakkelijk via internet aanvragen.

 
 

Top 10 bezienswaardigheden van Sri Lanka

bezienswaardigheid nummer 1 Heilige Stad Anuradhapura
Deze oude hoofdstad van Sri Lanka staat bol van historische bezienswaardigheden. Er zijn ruïnes te vinden die dateren uit de 10de eeuw voor Christus. De heilige boeddhistische stad heeft nog altijd vele kloosters die door veel pelgrims worden bezocht. De grote meren Nuwara Wewa en Tissa Wewa werden gebruikt om de stad van water te voorzien. Tegenwoordig is het hele gebied een groot openluchtmuseum met veel tempels, paleizen en allerlei heiligdommen zoals de Bodhi boom.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Gouden Tempel van Dambulla
De locatie van dit complex met grot tempels is in het midden van het land, iets ten noorden van de historische stad Kandy te vinden. Het grootste gouden Boeddhabeeld ter wereld is hier te vinden. Hoewel er meer dan tachtig grotten zijn gevonden, zijn de meest belangrijke heilige kamers verspreid over vijf grotten. Hier zijn veel beelden, schilderijen en tekeningen te vinden van Boeddha, Vishnu, Ganesh en koningen als Nissankamalla en Valagamba. De meest spectaculaire grot telt een afmeting van zo’n 50 meter breed, 23 meter diep en 7 meter hoog.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Polonnaruwa
Ten zuid-oosten van de heilige stad Anuradhapura ligt deze andere historische stad. Ook hier zijn veel boeddha beelden, tempels, ruïnes en stoepa’s te bewonderen. De hindoeïstische Siva Devala tempels dateren van tussen de 10de en 13de eeuw. De prachtige beeldhouwwerken van Gal Vihira zijn bijzondere meesterwerken. Het fraaie bouwwerk van Rankot Vihara zal zeker je aandacht trekken. Het grote ronde koepelvormig dak van deze dagoba is gemaakt van aarde, baksteen en gips. Hierin worden heilige relikwieen of lichamelijke resten van de boeddha bewaard.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Sigiriya
In dit complex zijn ruïnes te vinden van een paleis, tuinen, grachten en terrassen waarvan sommige met een waterpartij. Het geheel behoorde eens toe aan koning Kashyappan. Vanaf de 5e eeuw voor Christus werd het een klooster. Doordat het paleis op een rots ligt heeft het een mystieke uitstraling. De rots draagt de naam: Lion Mountain. Er zijn bijzonder veel fresco’s, schilderijen, beeldhouwwerken en fantastische tuinen te bewonderen.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Woudreservaat Sinharaja
In dit overweldigende nationale park zijn een aantal zoogdieren te vinden zoals enkele olifanten, en luipaarden. Maar doordat het woud zo dicht bebost is zijn er meer reptielen, vogels, amfibieën en vlinders te vinden. Het bos is ongeveer 11.000 hectare groot. In het reservaat zijn twee dorpen te vinden. Dit zijn Warukandeniya en Kolonthotuwa. De mensen leven hier in zeer bescheiden huisjes, veelal gemaakt van leem, bladeren en takken. Er zijn verschillende routes te volgen waardoor het aan te bevelen is om dit met een gids te doen.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Stad Kandy
Centraal in het midden van Sri Lanka ligt dit pareltje. De stad wordt omgeven door de heuvels van de Kandy plateau. Het wordt genoemd als één van de mooiste steden van het land. Vooral de Sri Dalada Maligawa (Tempel van de Tand) is een top bezienswaardigheid. Het is in de boeddhistische cultuur een zeer voorname heilige plaats. Verder vind je er een koninklijk paleis, de Lankatilaka Tempel, de Gadaladeniya Tempel en een schitterende en overweldigende Koninklijke botanische tuin, Peradeniya. In het centrum zijn veel handwerken en allerlei kunstzinnige creaties te koop. De jaarlijkse processie Esala Perahera, waarbij overdadig versierde olifanten in een optocht meelopen, trekt ieder jaar rond juli en augustus weer duizenden bezoekers naar deze historische stad.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Nationale Parken
Sri Lanka heeft een indrukwekkend aantal parken, waaronder nationale parken als
Wilpattu National Park, Bundala National Park, Kumana Kudumbigala National Park, Uda Walawe Park en Yala Ruhunu National Park. Het grootste park is Wilpattu National Park. Het park ligt op ongeveer een dertig kilometer van de Heilige Stad Anuradhapura vandaan. Doordat het park een kleine zestig meren telt, trekt het veel diersoorten aan zoals de luipaard. Ongeveer een vierde deel van het 130.000 hectare tellende park is te bezoeken. De rest is zeer dicht bebost.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Peradeniya Botanische Tuin
De enorme tropische tuin in de stad Kandy is fenomenaal. Niet alleen in zijn afmeting, maar zeker in zijn afwerking. Het park wordt keurig netjes onderhouden en heeft een zeer diverse vegetatie. Er zijn wel tienduizend planten, waarvan er een kleine 4000 van zijn benoemd middels labels. Verder is er nog een ‘Orchid House’ met de meest uiteenlopende soorten orchideeën en is er een kruidenhuis te vinden in ‘Spice Garden’. De vele waterpartijen, bruggen en palmen maken van dit park een zeer romantische en rustgevende plek.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Stranden
Met zijn duizenden kilometers aan kustlijn heeft Sri Lanka natuurlijk een aantal pareltjes van stranden. Veel van de luxe ressorts bevinden zich aan de meest populaire stukken strand. Met name bij Negombo Beach is het fraaiste deel te vinden. Watersportliefhebbers zoeken vaak de plaatsen Bentota en Arugam Bay vanwege de ideale omstandigheden. Andere bekende en mooie stranden zijn: Unawatuna Beach, Arugambay Beach, Dickwella Beach, Trincomalee Beach, Matara Beach en Arugam Bay.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Kitulgala
Liefhebbers van films als ‘The Bridge on the River Kwai’ mogen deze kleine stad niet passeren zonder een blik te hebben geworpen op de beroemde brug. De brug werd door gevangenen gebouwd. Vele van hen zijn gestorven aan ziektes en mishandelingen. Vaak wordt deze plaats aangedaan tijdens excursies over de rivier met bijvoorbeeld een boomstamkano. Rondom het heuvelachtige gebied zijn voornamelijk rubber- en bananenplantages te vinden.
   
 

Vakantie naar Sri Lanka

Wil je een vakantie naar Sri Lanka boeken? Kijk dan bij de Sri Lanka vakanties van TUI.nl voor alle Sri Lanka strandvakanties en rondreizen!

Meer informatie over Sri Lanka:

beste maanden voor een zonvakantie op Sri Lanka
Sri Lanka foto's
Sri Lanka informatie
Sri Lanka informatie
Sri Lanka voor beginners
winterzon vakantie op Sri Lanka

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies