top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Zaragoza, Spanje

Spanje
top 10 bezienswaardigheden:

Spanje

Plaatsen in Spanje:
Alicante
Arrecife
Barcelona
Bilbao
Cádiz

Córdoba
Gerona
Granada
Jerez de la Frontera
Las Palmas de Gran Canaria
Madrid
Malaga
Palma de Mallorca
Ronda
San Sebastian
Segovia
Sevilla

Toledo
Valencia
Zaragoza

Eilanden in Spanje:
Canarische Eilanden
Formentera
Fuerteventura
Gran Canaria

Ibiza
La Palma
Lanzarote

Mallorca
Menorca

Tenerife

Provincies & streken in Spanje:
Andalusië
Costa Blanca
Costa Brava
Costa del Sol
Costa Dorada

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Zaragoza
reisadvies reisadvies Spanje

... meer handige websites

 

De noordoostelijk gelegen Spaanse stad Zaragoza behoort tot de provincie Zaragoza en is onderdeel van de autonome regio Aragón. De noordelijke grens van de provincie grenst aan Frankrijk, in het oosten aan Catalonië, in het zuiden aan Valencia en in het westen aan Castilië-La Mancha, Castilië en León, La Rioja en Navarra. Omstreeks de vijftiende eeuw behoorde dit gebied tot de kern van het Spaanse koninkrijk. Inmiddels is dat anders. Zaragoza is nu vooral een toeristische bestemming waar je veel cultuur kunt snuiven en kunt genieten van bijzonder fraaie architectuur en ander cultureel erfgoed. Deze stad, waar de Ebro rivier gewillig doorheen stroomt, heeft een lange geschiedenis en daarmee veel verhalen te vertellen. De Onafhankelijkheidsoorlog heeft helaas ook hier sporen nagelaten, maar heeft de stad er niet onder gekregen. Meer dan tweeduizend jaar aan geschiedenis wordt hier vertaald in onder andere de imposante kathedraal van El Pilar, de El Salvador of La Seo kathedraal, het schitterende Aljafería Paleis en een aantal interessante musea. En tussendoor is er altijd wel een plekje dichtbij waar je heerlijk kunt genieten van wat Spaanse tapas en een welverdiend drankje.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Zaragoza

bezienswaardigheid nummer 1 Palacio de la Aljafería
Het karakteristieke paleis ‘Palacio de la Aljafería’ werd gebouwd in de Islamitische periode waarin koning Al-Muqtadir het binnen het koninkrijk Taifa voor het zeggen had. Het paleis kreeg destijds de naam ‘Qasr al-Surur’ wat niet veel meer betekent dan ‘paleis van het geluk’. Hoewel er veel verbouwingen hebben plaatsgevonden zijn er nog altijd bekende mudejar sporen in de architectuur zichtbaar in het Palacio de la Aljafería. Zeker de binnenkant van het paleis is rijkelijk gedecoreerd. Aan de noordzijde bevindt zich een trouwzaal en kleine moskee. En ook de binnenplaats is een bezienswaardigheid. Het oudste onderdeel van het paleis is de Trovador toren. Deze werd in de negende eeuw gebouwd als wachttoren. Tijdens een rondleiding door het Palacios de la Aljafería krijg je allerlei details uit de elfde eeuw en verschillende periodes daarna te horen. Sinds 2001 is het Palacio de la Aljafería opgenomen in de lijst werelderfgoederen van Unesco.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Plaza del Pilar
De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad Zaragoza bevinden zich aan en rondom het autovrije plein ‘Plaza del Pilar’. Het is hiermee één van de drukst bezochte plekken in het centrum. Plaza del Pilar wordt door de aanwezigheid van maar liefst twee kathedralen ook wel ‘Plaza de las Catedrales’ genoemd. Zo kun je hier ‘La Catedral-Basilica de Nuestra Señora del Pilar’ en ‘Catedral del Salvador de Zaragoza’ bezoeken. Andere boeiende en mooie bezienswaardigheden aan de Plaza del Pilar zijn het monument voor de schilder Franciso de Goya, wat werd ontworpen door Jose Beltran Navarro en Federico Marés. Het in renaissancestijl gebouwde Lonja de Zaragoza, wat dienst doet als tentoonstellingsruimte van het stadhuis. Het stadhuis zelf en de prachtige waterbron van Hispanidad ‘Fuente de la Hispanidad’.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Catedral-Basílica de Nuestra Señora del Pilar
De ‘El Pilar’ kathedraal heeft een prominente plek binnen het centrum van Zaragoza ingenomen. Deze in barokstijl opgetrokken basiliek kent een lange geschiedenis die terug gaat naar vermoedelijk de twaalfde eeuw. Door de eeuwen heen is er het nodige opgeknapt, aangepast en verbouwd. Het huidige uiterlijk werd voornamelijk gerealiseerd in de zeventiende en achttiende eeuw. Dit gebeurde onder leiding van Juan José II van Oostenrijk die destijds Aragon regeerde. De heren Francisco de Herrera el Mozo, José Felipe de Busiñac en Felipe Sánchez werden door hem als architect aangewezen. Het interieur van de Catedral-Basílica de Nuestra Señora del Pilar is even indrukwekkend als de buitenkant laat vermoeden. De veelal aanwezige religieuze kunst, wand- en plafondschilderingen alsmede de koepels en kapellen laten een overdaad aan rijkdom en verfraaiing zien. Het prachtige hoofdaltaar uit de zestiende eeuw is het werk van de Spaanse beeldhouwer Damián Forment. Voor veel Spanjaarden is de Catedral-Basílica de Nuestra Señora del Pilar een geliefd bedevaartsoord.
www.basilicadelpilar.es
   
bezienswaardigheid nummer 4 Museo del Teatro de Caesaraugusta
Verschillende archeologische opgravingen hebben inmiddels een aantal ruïnes in Zaragoza blootgelegd die nu gretig bezocht worden door liefhebbers uit alle windstreken. Museo del Teatro de Caesaraugusta aan de Calle San Jorge is inmiddels één van de meest gewilde bezienswaardigheden van de stad Zaragoza. Liefhebbers kunnen hier delen van monumentale gebouwen bezichtigen die afkomstig zijn uit de Romeinse Tijd. Zo werd hier in 1972 een Romeins Theater ontdekt die een capaciteit had voor zesduizend toeschouwers. Het museum is ondergebracht in het huis van Gabriel Zaporta, een welgestelde zakenman uit de zestiende eeuw. Museo del Teatro de Caesaraugusta heeft verder nog tentoonstellingsruimtes die onderwerpen als culturen, het dagelijkse leven van de Romeinen en gevonden voorwerpen behandelen. Andere onderdelen van het Museo del Teatro de Caesaraugusta zijn: Forum Museum van Caesaraugusta, Museum van de Fluviale Haven van Caesaraugusta en Museum van de Openbare Baden van Caesaraugusta.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Catedral del Salvador
Aan de Plaza de la Seo prijkt de hoge klokkentoren van ‘Catedral del Salvador’ hoog aan de hemel. Cathedra del Salvador, ook wel bekend als ‘La Seo’, werd in de twaalfde eeuw gebouwd. Al sinds mensenheugenis typeert deze plek in Zaragoza als hèt religieuze centrum van de stad. Eerder in de geschiedenis stond hier namelijk al een moskee. In 1118 kwam hier een einde aan en werd er een romaanse kathedraal gebouwd. De negentig meter hoge klokkentoren is een erfenis uit de zeventiende eeuw. Omstreeks 1683 kreeg architect Giovanni Battista Contini de eer toebedeeld om de oude mudejar toren te vervangen. Onder de pronkstukken van ‘La Seo’ bevinden zich de koepel ‘Cimborrio de la Seo’, het groot altaarstuk en het graf van aartsbisschop Hernando de Aragón.
   
bezienswaardigheid nummer 6 Lonja de Zaragoza
Aan de buitenzijde van Lonja de Zaragoza is eigenlijk niet te zien van wat je binnen kunt verwachten. Het interieur van Lonja de Zaragoza is namelijk ongelofelijk mooi. Geribbelde gewelven worden ondersteund door Ionische zuilen en in de bekleding van de ruimtes zijn verschillende decoratieve materialen gebruikt. De inrichting is vooral te danken aan beeldhouwer en architect Gil Morlanes el Joven. Wat ooit gebouwd werd als handelscentrum dient nu als expositieruimte van het stadskantoor. In ieder geval nog altijd een ruimte waar het publiek dankbaar gebruik van kan maken.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Coso de la Misericordia
Plaza de Toros de la Misericordia behoort tot één van de oudste pleinen van Spanje. Omstreeks de achttiende eeuw werd hier de ‘La Misericordia’ arena gebouwd waar men stierengevechten kon bijwonen. Dit diep gewortelde culturele evenement trekt nog altijd vele bezoekers naar dit deel van Zaragoza. Het initiatief tot het bouwen van dit formaat arena was afkomstig van Ramon de Pignatelli, een bestuurder van het militaire ziekenhuis ‘Real Casa de la Misericordia’. Como de la Misericordia is dus eigenlijk daarmee verbonden aan het ziekenhuis. Vertaald betekent dit ook ‘arena van barmhartigheid’. Helaas niet voor de dieren. Het vermaak in de Coso de la Misericordia arena is dan ook niet bij iedereen geliefd. Gelukkig wordt de ruimte ook steeds vaker voor ander vertier gebruikt. Coso de la Misericordia is in ieder geval een bezienswaardigheid van formaat die onlosmakelijk verbonden is aan de stad Zaragoza.
bezienswaardigheid nummer 8 El Ebro
De in Spanje stromende El Ebro rivier is bijna duizend kilometer lang. Vanuit het Cantabrisch Gebergte in het noordwesten van Spanje loopt de Ebro rivier verder naar het zuidoosten om vervolgens uit te komen bij Tortosa en de Middellandse Zee. Op deze route bevindt zich ook de stad Zaragoza. El Ebro geeft de stad Zaragoza een eigen karakter. Een tocht langs of over het water voert je langs plekken als de Del Pilar basiliek, Balcón De San Lázaro, Ribera Izquierdo Del Ebro Mirando Al Puente De Hierro, Puente de Piedra, Mirador del Gállego en andere bezienswaardigheden. Het water heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht op mensen, zeker met een prachtige omgeving als deze op de achtergrond. Ook kajakken of raften behoort overigens tot de mogelijkheden.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Museo Goya Coleccion Ibercaja
Het Museum voor Schone Kunsten ‘Museo Goya Coleccion Ibercaja’ bevindt zich in het paleis van Pardo aan de Calle Espoz y Mina in Zaragoza. Het museum heeft onder andere veel werken van de kunstenaar Francisco de Goya en gaat ook wat dieper in op diens leven, interesses en diens beweegredenen. In het Museo Goya Coleccion Ibercaja is eveneens ook indrukwekkend werk van bekendheden als Anton van Dyck, Francisco Zurbarán, Ramón Bayeu, Eugenio Lucas Velázquez, Cristobal Toral en Salvador Dalí te bewonderen.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Iglesia de San Pablo
In de twaalfde eeuw werden niet alleen de kathedralen La Seo en Del Pilar gebouwd. Ook de iets minder imposante Iglesia de San Pablo kerk vond destijds in Zaragoza een plekje. De kleine kerk van San Pablo werd gebouwd tussen de straten San Pablo en San Blas. De bouwstructuur laat invloeden uit de gotische en moorse stijl zien zoals die omstreeks de dertiende en veertiende eeuw meer voorkwamen in Spanje. Door de snel groeiende populatie werd het noodzakelijk bevonden om ook de kerk meer ruimte te geven. De werkzaamheden, aanpassingen en verbouwen gingen zo enkele eeuwen door. In de twintigste eeuw verkreeg de Iglesia de San Pablo de omvang zoals we die vandaag kunnen aanschouwen. De achthoekige toren is te herleiden naar de negentiende eeuw. De koepel van de kapel werd prachtig gedecoreerd door de steenhouwer José Felipe Busiñac y Borbón. Voor de liefhebbers zijn er dagelijks rondleidingen te boeken.
http://sanpablozaragoza.org
   
 

Meer informatie over Zaragoza:

wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies