top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Tenerife, Spanje

Spanje
top 10 bezienswaardigheden:

Spanje

Plaatsen in Spanje:
Alicante
Arrecife
Barcelona
Bilbao
Cádiz

Córdoba
Gerona
Granada
Jerez de la Frontera
Las Palmas de Gran Canaria
Madrid
Malaga
Palma de Mallorca
Ronda
San Sebastian
Segovia
Sevilla

Toledo
Valencia
Zaragoza

Eilanden in Spanje:
Canarische Eilanden
Formentera
Fuerteventura
Gran Canaria

Ibiza
La Palma
Lanzarote

Mallorca
Menorca

Tenerife

Provincies & streken in Spanje:
Andalusië
Costa Blanca
Costa Brava
Costa del Sol
Costa Dorada

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Tenerife

... meer handige websites

 

Tenerife bezienswaardigheden top 10

Tenerife is één van de populairste vakantiebestemmingen van de Canarische Eilanden. Jaarlijks vliegen miljoenen toeristen naar het eiland dat ruim driehonderd kilometer ten westen van de Marokkaanse kust ligt. Tenerife is vooral populair onder zonliefhebbers. Dat is niet gek als je beseft hoe heerlijk het klimaat van Tenerife is. Het milde subtropische klimaat zorgt vooral aan de zuidelijke kust voor uitstekend vakantieweer: veel zon, weinig regen en veel warme dagen. Statistisch gezien heeft Tenerife een van de fijnste klimaten van heel Europa. Ideaal dus voor wie op zoek is naar zon, zee, strand en terrasjes.

Tenerife heeft veel meer te bieden. Het door vulkanisme ontstane eiland staat bekend om de indrukwekkende landschappen. En die heeft hier tal van gezichten. Denk aan groene heuvels in het noorden, zwarte desolate vlaktes in het westen en bijna buitenaards aandoende vergezichten in het centrale deel van het Tenerife. Wie van bijzondere landschappen houdt, die is hier helemaal op de juiste bestemming aangekomen. Wie dat wil, die kan hier heerlijk actief bezig zijn. Denk aan wandelen, fietsen of allerlei vormen van watersport. Het letterlijke hoogtepunt van Tenerife is de Pico del Teide. Met een hoogte van 3718 meter boven zeeniveau is El Teide de hoogste berg van heel Spanje. Als de weersomstandigheden het toelaten, dan kun je met de kabelbaan naar boven om van een adembenemend uitzicht over het eiland te genieten.

Wat heeft Tenerife verder nog te bieden? Veel! Je kunt er een jeepsafari doen, een rondvaart maken, aan gave wandeltochten deelnemen of authentieke dorpjes bezoeken. Dat kun je als een georganiseerde excursie doen, of je kunt een auto huren en zelf op pad gaan. Wij hebben de 10 leukste, mooiste en meest interessante activiteiten en bezienswaardigheden van Tenerife voor je op een rijtje gezet.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Tenerife

bezienswaardigheid nummer 1

Nationaal Park Del Teide

Vulkaan El Teide en het omringende gebied is een nationaal park met een grote variatie aan landschappen. In het westen tref je gitzwart vulkaangesteente aan, net onder de Pico del Teide heb je een prachtig uitzichtpunt (‘mirador’) over fraai gevormde vulkanische rotsen en meteen ten oosten van de piek zie je landschappen die door zwavel op zo’n manier groen gekleurd zijn dat je je op een andere planeet waant. Je hoeft geen die-hard natuurliefhebber te zijn om te genieten van de adembenemend mooie vergezichten die je in Nationaal Park Del Teide aan zult treffen.

Toegang tot Nationaal Park Del Teide is helemaal gratis. Er zijn geen toegangspoorten. Door middel van bordjes langs de weg weet je wanneer je het beschermde natuurgebied binnenrijdt. Vanaf dat moment zul je zien dat het landschap continu verandert.

Er zijn grofweg drie manieren om naar Nationaal Park Del Teide te reizen: met de huurauto, met de bus of als onderdeel van een georganiseerde excursie. Eerlijk gezegd ervaren wij het als zeer prettig om in je eigen tempo door het gebied te rijden en uit te stappen waar we dat zelf willen. Iets waar je goed rekening mee moet houden: in het hart van het gebied is het een stuk koeler dan langs de kust. In de winter kan het er vriezen en zelfs sneeuwen. De harde wind maakt het voor het gevoel nog wat koeler.

BEKIJK ALLE TICKETS VOOR EN EXCURSIES NAAR HET TEIDE N.P.

Nationaal Park Del Teide

   
bezienswaardigheid nummer 2

Pico del Teide

Het hoogste punt van het Teide nationaal park wordt gevormd door de Teide De top van deze kegelvulkaan is met 3718 meter het hoogste punt van heel Spanje. Niet voor niets dat je hem vanuit veel plekken op Tenerife kunt zien liggen. De Teide is een herkenbaar icoon. In de winter en het voorjaar is de top meestal voorzien van een laag sneeuw. Hoewel deze vulkaan officieel slapend is, sluiten experts niet uit dat het tot nieuwe uitbarstingen kan komen. Een hele belevenis is om op de Teide naar boven te gaan. Met de kabellift kun je tot een hoogte komen van 3555 meter.

De kabelbaan is niet altijd geopend. Als er een te harde wind staat, dan blijft de kabelbaan gesloten. Helaas komt dat geregeld voor. Het basisstation van Kabelbaan de Teide bevindt zich op een hoogte van 2356 meter en is goed te bereiken met de bus of de auto. Op de parkeerplaats is voldoende plek voor meer dan tweehonderd auto's. Vanaf het bijna twaalfhonderd meer hoger gelegen bergstation kun je drie verschillende wandelroutes doen. De meest spectaculaire is wandelroute 10. Die leidt naar de 3718 meter hoge krater en zorgt voor de gaafste uitzichten. Wandeling 11 gaat naar uitzichtpunt La Fortaleza en wandeling 12 leidt je naar uitzichtpunt Pico Viejo. Deze wandelingen zijn wat minder intensief.

Voor de wandelingen naar de top moet je vooraf toestemming regelen. Dat kun je gratis doen via https://www.reservasparquesnacionales.es. Doe dit wel op tijd, het liefste maanden van tevoren.

De kabelbaan beschikt over 2 cabines die ieder een capaciteit van maximaal 44 passagiers heeft. Om teleurstelling of lang wachten te voorkomen, is het handig om je tickets vooraf te kopen.

Pico del Teide

   
bezienswaardigheid nummer 3

Piramides van Güímar

Bij het aan de oostkust gelegen plaatsje Güímar vind je de Piramides van Güímar. Dit is zestal piramides die bestaan uit stenen die in rechthoekige vormen op elkaar gestapeld zijn. Opvallend is dat de stenen niet uit de directe omgeving komen, maar dat het uit lavagesteente van elders op het eiland bestaat. Tot heden is nog steeds niet met honderd procent zekerheid bepaald wanneer en door wie de piramides gebouwd zijn. Men is er inmiddels achter dat de piramides te jong zijn om door de oorspronkelijke bewoners van Tenerife, de Guanchen, gebouwd te zijn. De theorie die nu heerst, is dat de opmerkelijke bouwwerken in de negentiende eeuw het werk zouden zijn  van lokale boeren. Naar de functie van de piramides moet men nog steeds gissen.

De Piramides van Güímar, inclusief het erbij behorende bezoekerscentrum, zijn zeven dagen per week te bezoeken (tegen betaling). Tijdens sommige feestdagen is het openluchtmuseum gesloten.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Santa Cruz

Het in het noordoosten van Tenerife gelegen Santa Cruz de Tenerife is de grootste stad van het eiland. Samen met het op Gran Canaria gelegen Las Palmas de Gran Canaria is Santa Cruz de gedeelde hoofdstad van de Canarische Eilanden. Bijna een kwart van alle inwoners van Tenerife woont in Santa Cruz. Het toerisme speelt geen belangrijke rol in deze ruim tweehonderdduizend inwoners tellende stad. Het ontbreken van grote stranden zorgt ervoor dat er hier geen grootschalige ontwikkeling van hotels plaatsgevonden heeft. Juist de schaarste aan toerisme is hetgeen dat Santa Cruz de Tenerife misschien juist zo interessant maakt om te bezoeken. Hier krijg je een kijkje in het echte leven. Hier kun je normaal winkelen en niet in de winkels die speciaal voor toeristen geopend zijn. En in Santa Cruz kun je ontbijten, lunchen en dineren tussen de locals.

Natuurlijk kent een stad zoals Santa Cruz een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Het direct aan de kust gelegen Auditorio de Tenerife is het bekendste gebouw van Santa Cruz. Dit operagebouw is ontworpen door de Santiago Calatrava Valls. Deze Spaanse architect is ook bekend vanwege het Station Luik-Guillemins, verschillende bruggen zoals de Zubizuri in Bilbao en natuurlijk ook vanwege het Ciudad de las Artes y las Ciencias, wat als de meest toonaangevende bezienswaardigheden van Valencia beschouwd wordt.

Andere bezienswaardigheden in Santa Cruz zijn het fort Castillo de San Cristóbal, de barokke kerk Iglesia de La Concepción en het kunstmuseum Museo Municipal de Bellas Artes. Of je echt een hele dag door zou moeten brengen in Santa Cruz? Misschien niet. Maar een uitstapje van tenminste een paar uur is aan te raden, zeker als je het combineert met een bezoek aan Playa de las Teresitas of de tweede stad van Tenerife: San Cristóbal de La Laguna.

Santa Cruz

   
bezienswaardigheid nummer 5

Garachico

Eén van de meest authentieke plaatsen op het eiland is het aan de noordkust gelegen Garachico, waar het straatbeeld mede bepaald wordt door historische gebouwen zoals de kerk, enkele kloosters en traditionele woningen. Het is niet voor niets dat Garachico tot een van de mooiste dorpjes op Tenerife betiteld is. Garachico ligt aan de noordelijke kust van Tenerife. Die is beduidend anders dan de rustige zuidkust met z'n zandstranden. In Garachico is de zee ruwer, waardoor er in de vulkanische rotsen een aantal natuurlijke zwembaden ontstaan zijn. Niet alleen gaaf om het contrast tussen de donkere stenen en de felblauwe zee te zien, maar ook heerlijk om in te gaan.

In Garachico zie je de traditionele Canarische bouwstijl terug. Hierdoor ontstaat er een prachtige setting waar je heerlijk kunt rondwandelen. Op geen enkele plek wordt Garachico schreeuwerig of toeristisch. Dat is de kracht van dit dorp. Zorg ervoor dat je zeker het centraal gelegen plein Plaza de Liertad bezoekt, waaraan de Santa Ana kerk en het Palacio de la Gomera staan.

Garachico

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Masca

Het piratendorp Masca is een populaire excursie op Tenerife. En dat is niet voor niets. De ligging in het bergachtige noordwesten van Tenerife is alleen maar als fenomenaal te omschrijven. Wat een geweldige plek. Het pittoreske dorp oogt bijna fragiel tussen de hoge groene bergwanden waardoor het omringd is. De enige weg die naar Masca leidt is de TF-436. Het is een smalle bochtige weg met veel hoogteverschillen. Het vraagt wel wat inspanning van zowel de auto als de chauffeur. Daardoor word je onderweg naar het dorp wel geloond met adembenemende panoramische uitzichten.

Redelijk wat mensen koppelen een bezoek aan Masca met een afdaling waarbij je wandelend een hoogteverschil van zo’n zeshonderd meter overbrugt. De wandelroute die voor een deel door de Mascakloof gaat eindigt na zo’n drie tot vier uur op een klein rotsenstrand. Van hieruit kun je per boot naar Los Gigantes varen.

Masca

   
bezienswaardigheid nummer 7

Playa de las Teresitas

Bij een deel van de mensen heerst de gedachte dat je op de Canarische Eilanden zwarte stranden hebt. Die komen hier zeker voor, bijvoorbeeld in Puerto de la Cruz. Maar op Tenerife vind je meerdere prachtige zandstranden. Wie een vakantie viert in het toeristische bolwerk Costa Adeje - Playa de las Americas - Los Cristianos die weet precies wat we bedoelen. Hier kun je heerlijk zonnebaden en zwemmen op mooie goudgele zandstranden. Het allermooiste strand van Tenerife ligt niet hier in het toeristische zuiden, maar in het noorden van Tenerife. Het gaat om Playa de las Teresitas. Dit strand zou je eerder verwachten op een Caribische bestemming: een kilometer lang strand dat bedekt is met fijn geel zand en waarop de palmbomen staan te wuiven in de wind. De bergen rondom het strand maken de setting extra mooi.

Playa de las Teresitas is ooit kunstmatig aangelegd. Het is een kniesoor die zich daar aan zou kunnen storen. Want het resultaat mag er wezen. Playa de las Teresitas ligt bij het dorp San Andrés, net ten hoogte van hoofdstad Santa Cruz. Door de ligging komen hier relatief veel locals en wat minder toeristen, wat het strand naar onze mening extra aantrekkelijk maakt.

Playa de las Teresitas

   
bezienswaardigheid nummer 8

Loro Parque en Jungle Park

Je kunt gaan hiken om de flora en fauna van Tenerife te ontdekken. Een andere optie is het bezoeken van een dierentuin of natuurpark. Op Tenerife zijn er twee totaal verschillende parken waar je naartoe kunt gaan. Het aan de westkant van Puerto de la Cruz gelegen Loro Parque is het bekendste. Deze dierentuin is oorspronkelijk als papegaaienpark begonnen, maar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een park van formaat waar verschillende soorten dieren leven. Op dit moment ongeveer 350 soorten. Loro Parque zet zich via de in 1994 gestichte 'Loro Parque Fundación' wereldwijd in voor het behoud van bedreigde papegaaisoorten.

BEKIJK BESCHIKBARE TICKETS VOOR LORO PARQUE

Las Aguilas del Teide is een bij het grote publiek minder bekende park dan Loro Parque. Tegenwoordig wordt de commercieel handigere naam Jungle Park meer gebruikt. Jungle Park is een zoölogisch en botanisch park in de buurt van het Los Cristianos-strand op het Canarische eiland Tenerife. Het park bestaat uit 7,5 hectare jungle met meer dan 500 dieren en bevat een aantal wandelpaden met tunnels, hangbruggen, watervallen, lagunes en grotten. De beplanting, kronkelpaadjes en hangbruggen geven je het gevoel dat je echt door de jungle loopt. De oppervlakte van Jungle Park is met 7,5 hectare bijna de helft kleiner dan die van Loro Parque. Daar staat tegenover dat Jungle Park op slechts tien autominuten van de populaire badplaatsen Los Cristianos, Playa de las Americas en Costa Adeje ligt.

Loro Parque

   
bezienswaardigheid nummer 9

Siam Park

Het klimaat van Tenerife leent zich prima om te genieten van het zwembad. Voor wie het zwembad van het hotel, appartement of vakantiehuis niet voldoende is (of het ontbreekt), zijn er verschillende waterparken en openbare zwembaden aanwezig op Tenerife. Het aan de boulevard van La Puerto de la Cruz gelegen Lago Marianez is het bekendste openbare zwembad van het eiland. Wie meer wil hebben, zoals waterglijbanen, lazy rivers waar je met een grote band op kunt dobberen of meer spectaculaire waterattracties, die kan terecht in twee grote waterparken: Siam Park en Aqualand Costa Adeje. Beide attractieparken liggen in het toeristische zuiden van Tenerife. Prima gelegen dus voor de meeste toeristen.

Laten we maar met de deur in huis vallen: Siam Park is het mooiste, beste, grootste en meest spectaculaire waterpark van Tenerife en misschien wel van heel Europa. Dit ruim 18 hectare tellende waterpark heeft meerdere wereldrecords op z'n naam staan en is verschillende keren uitgeroepen tot het beste waterpark ter wereld. Dat belooft wat! Er is hier voor ieder wat wils. Kom je om te relaxen, wil je je met het gezin vermaken of ben je op zoek naar een flinke stoot adrenaline? Siam Park biedt het allemaal! De toegang is niet goedkoop, maar staat wel in verhouding tot wat je allemaal te wachten staat. Trek daarom gerust een hele dag uit voor jouw bezoek aan Siam Park.

BEKIJK BESCHIKBARE TICKETS VOOR SIAM PARK

Het tweede park is Aqualand Costa Adeje. Dit spectaculaire waterpark ligt langs snelweg TF-1 ter hoogte van Costa Adeje. Waterglijbanen met indrukwekkende namen zoals Tornado, Twister en Kamikaze vermaken het publiek dat hier alle dagen van het jaar terecht kan voor waterpret. Voor wie het allemaal niet zo hard hoeft te gaan is er de rustige Congo River waar je over een lengte van vijfhonderd meter relaxed op een luchtband kunt genieten van de zon. Aqualand Costa Adeje heeft een andere insteek dan Siam Park. Dit waterpark combineert zwembaden en waterattracties met een dolfinarium. Twee voor de prijs van één, dus. We willen niet de moraalridder uithangen, maar vragen onszelf af of het nog van deze tijd is om dolfijnshows aan te bieden en of deze toevoeging aan het waterpark als pluspunt of juist als minpunt gezien moet worden. Maak die beslissing voor jezelf.

HANDIG:
5 dingen die je moet weten over Siam Park

Siam Park

   
bezienswaardigheid nummer 10

Dolfijnen en walvissen spotten

De wateren rondom Tenerife vormen het leefgebied van verschillende soorten dolfijnen en walvissen. De mooiste boottochten die je vanaf Tenerife kunt maken zijn die waarbij je in het wild dolfijnen en walvissen gaat spotten. Met de boot vertrek je meestal vanuit de plaatsen Puerto Colón, Los Gigantes en Los Cristianos. Vaak is er maar een half uur tot een uur varen nodig voordat er een school dolfijnen gezien wordt. De dolfijnen zijn nieuwsgierig en vriendelijk. Ze komen graag een kijkje nemen bij de boot en zwemmen vaak een stuk mee.

Er zijn verschillende aanbieders van dolfijn- en walvisexcursies op Tenerife. Op de vraag of het allemaal verantwoord en diervriendelijk is, kunnen we antwoorden dat er gedragsregels zijn om de dieren te beschermen. De boten die zich daaraan houden zijn te herkennen aan de blauwe vlag. Ze zorgen ervoor dat ze op tenminste zestig meter afstand blijven, met uitzondering van de momenten dat de dieren zelf de boot benaderen. In de nabijheid van de dieren wordt er langzaam gevaren, zodat ze zich niet kunnen bezeren. Verder is er een limiet op het aantal boten, worden de dieren niet omsingeld of geblokkeerd en hanteren ze een tijdslimiet van 30 minuten bij de dieren.

Vanwege het beperkte aantal plekken is het handig om de dolfijnexcursie vooraf vast te leggen. Ter plaatse boeken kan ook, maar vol is vol.

BEKIJK DE DOLFIJNEXCURSIES OP TENERIFE

   
 

Vakantie naar Tenerife

Wil je een vakantie naar Tenerife boeken? Kijk dan bij de Tenerife vakanties van TUI.nl voor de beste Tenerife vakantie-aanbiedingen! Je boekt bij TUI mét SGR-garantie!

Meer informatie over Tenerife:

5x zien & doen op Tenerife
alles over Tenerife
beste reistijd voor Tenerife
coronaregels en reisadvies voor Tenerife
Tenerife informatie
Tenerife informatie

Tenerife tips
Tenerife voor beginners
waar overnachten op Tenerife

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies