top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Madrid: Prado Museum

Madrid
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Madrid vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Madrid

... meer handige websites

© teksten: top10bezienswaardigheden.nl
© foto: Silver Media.nl
alle rechten voorbehouden

Het Prado Museum in Madrid

Als hoofdstad van Spanje vervult Madrid een belangrijke positie. Sinds deze benoeming in de zestiende eeuw is de stad razendsnel gegroeid tot ver buiten de oorspronkelijke stadsgrenzen. Als metropool behoort het inmiddels tot de grootste en meest levendige steden van Europa. Madrid ligt in het centrum van Spanje, iets ten noorden van de stad Toledo. Madrid kent dus geen haven. De geschiedenis begint ergens in de negende eeuw, ten tijden dat de Moren het voor het zeggen hadden. Aan de rivier Manzanares werd een paleis gebouwd wat de naam ‘al-Majrit’ droeg. Hieruit is de stad Madrid ontstaan. Van deze Moorse cultuur is weinig in tact gebleven. Katholieke invloedrijke families kregen de stad in handen en daarmee werd ook de cultuur aangepast. Het huidige Madrid kent een aantal indrukwekkende paleizen die in opdracht van Filips V werden gebouwd omstreeks de achttiende eeuw. Als koning van Spanje was hij van mening dat Madrid de allure moest krijgen die het verdiende als hoofdstad. Zijn latere opvolgers, zoals Karel III, Karel V en koningin Isabella II hebben getracht dit voort te zetten. En dat is gelukt. Het hedendaagse Madrid is gevuld met schitterende architectuur, vooraanstaande musea, koninklijke paleizen, sfeervolle pleinen en karakteristieke wijken. Naast een bruisend stads- en nachtleven heeft Madrid ook een aantal heerlijke groene parken. In het schitterende Retiro-park is het bijvoorbeeld met name tijdens de soms erg warm dagen goed vertoeven onder de schaduw van de bomen. Bij het meer ‘Estanque del Retiro’ kun je zelfs een bootje huren om het monument van koning Alfonso XII van dichtbij te bewonderen.

Het beroemdste kunstmuseum van Madrid: Museo del Prado

Kunst en cultuur speelt een belangrijke rol binnen het dagelijkse leven in Madrid. De stad telt dan ook tientallen musea. Eén van de meeste bekende is het Prado Museum aan de Calle Ruiz de Alarcón. In de directe omgeving van dit museum tref je de botanische tuin ‘Real Jardín Botánico’ en het schitterende park ‘Parque de El Retiro’. Museo Nacional del Prado is kunstmuseum dat gewijd is aan de geschiedenis van Spanje en daarmee ook de stad Madrid. Via de kunst kun je hier kennismaken met uiteenlopende periodes die het land heeft meegemaakt. Het pand zelf is eveneens een bezienswaardigheid. Het Prado Museum is in opdracht van Carlos III omstreeks 1785 gebouwd naar een ontwerp van Juan de Villanueva, een Spaanse architect. In 1819 werd het als Koninklijk Museum voor het eerst geopend voor publiek. Onder de topstukken bevinden zich werken van Titian, Rubens, Goya, Rafael, El Greco, Patinir, Bosch, Brueghel en andere Nederlandse en Vlaamse kunstenaars. Het Prado Museum heeft vier ingangen: Goya, Velázquez, Murillo en Jerónimos met aan de overkant de Jerónimos kerk.

Meer informatie over het Prado Museum:

Prado Museum

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies