top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Granada: Paleis van Karel V

Granada
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Granada vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Granada

... meer handige websites

© teksten: top10bezienswaardigheden.nl
© foto: Silver Media.nl
alle rechten voorbehouden

Paleis van Karel V in Granada

In het zuidoosten van Spanje, aan de voet van het Sierra Nevada gebergte, ligt de prachtig stad Granada. Deze populaire studentenstad trekt dankzij de vele bezienswaardigheden en het gunstige klimaat jaarlijks vele bezoekers. Op nummer 1 staat het indrukwekkende ‘Palacio de Generalife’ wat ook wel het Alhambra wordt genoemd. De geschiedenis van dit en andere paleizen gaan een aantal eeuwen terug in de tijd. Granada was eens een Moors koninkrijk wat gesticht werd door de Berberse vorst Mohammed I ibn Nasr. In die tijd werd er voornamelijk Arabisch gesproken. Het Alhambra was destijds het paleis van de Nasriden. Ten tijden van de tweede helft van de vijftiende eeuw kwam hier een einde aan. Het katholieke koningspaar Ferdinand II van Aragón en Isabella I van Castilië stuurde aan op het veroveren van Granada en daarmee het verbannen van de moslims. Moskeeën werden omgebouwd tot katholieke kerken en paleizen werden soms drastisch gerenoveerd. Gelukkig zijn er nog altijd verschillende Moorse invloeden uit deze periode zichtbaar bewaard gebleven. Met name in de architectuur en de locale gerechten is hierdoor een mooie mix ontstaan tussen twee culturen. Een wandeling door het oude centrum ‘Albaicín’ van Granada, via charmante pleinen en sfeervolle straatjes, voelt als een wandeling de tijd. Natuurlijk ontbreken ook hier de gezellige tapasbarretjes en terrassen niet.

Het Paleis van Karel V

Bovenop de heuvel ‘Assabica’ in Granada staat een majestueus paleis wat eens toebehoorde aan Karel V. In Granada noemt men dit paleis ‘Palacio de Carlos V’. Als onderdeel van het inmiddels zeer bekende Alhambra complex en naast gelegen Generalife, bevindt het paleis van Karel V zich in het historische deel van de stad. Door sommigen wordt het omschreven als een vierkant kolos en anderen roemen het juist om zijn betrekkelijke eenvoud. Er is in ieder geval een duidelijk contrast te aanschouwen met de uitbundige gebouwen uit de Nasrid periode. Het paleis van Karel V werd in de zestiende eeuw ontworpen door de Spaanse architect en beeldhouwer Pedro Machuca. Zijn meer Italiaanse stijl was zijn tijd ver vooruit en betrof, in tegenstelling tot de meer flamboyante en platereske stijl, veelal rechte lijnen en ruimtelijke opstelling. Op de bovenste verdieping van het paleis kun je een bezoek brengen aan het ‘Museo de Bellas Artes de Granada’. Dit museum voor schone kunsten is ingericht als historisch kunstmuseum. De ruim tweeduizend werken die je er treft, beslaan voornamelijk de periode tussen de vijftiende en twintigste eeuw. Naast religieuze kunst is ook de Barokke kunst en beeldhouwwerk veelvuldig vertegenwoordigd. De wisselende tentoonstellingen bieden vaak een leuke aanvulling op de bestaande collectie.

 
Meer informatie over het Paleis van Karel V:

wikipedia

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies