top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Gran Canaria, Spanje

Spanje
top 10 bezienswaardigheden:

Spanje

Plaatsen in Spanje:
Alicante
Arrecife
Barcelona
Bilbao
Cádiz

Córdoba
Gerona
Granada
Jerez de la Frontera
Las Palmas de Gran Canaria
Madrid
Malaga
Palma de Mallorca
Ronda
San Sebastian
Segovia
Sevilla

Toledo
Valencia
Zaragoza

Eilanden in Spanje:
Canarische Eilanden
Formentera
Fuerteventura
Gran Canaria

Ibiza
La Palma
Lanzarote

Mallorca
Menorca

Tenerife

Provincies & streken in Spanje:
Andalusië
Costa Blanca
Costa Brava
Costa del Sol
Costa Dorada

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Gran Canaria

... meer handige websites

 

Gran Canaria is onder Nederlanders één van de meest populaire vliegbestemmingen als het gaat om zonvakanties. Gran Canaria behoort tot de Canarische Eilanden, een archipel ten westen van de kust van Marokko. Het aangename subtropische klimaat zorgt ervoor dat je hier het hele jaar terecht kunt voor een strandvakantie. De meeste toeristen komen daarom terecht in het gebied dat men Costa Canaria noemt. Dit is het aaneenschakeling van badplaatsen en urbanisaties die duidelijk maar een doel voor ogen hebben: massatoerisme. Wie de moeite neemt om het eiland zelf te gaan verkennen die zal ontdekken dat er volop mooie bezienswaardigheden te zien zijn die vooral te maken hebben met de vulkanische oorsprong van Gran Canaria en de manier waarop men daar door de eeuwen heen mee om is gesprongen. Fraai zijn de vele bergen, valleien en grotten die zo kenmerkend zijn voor het eiland.

Je zult wel op pad moeten om het echte Gran Canaria te ontdekken. Wie in de badplaatsen aan de zuidkant blijft, die zal amper iets meekrijgen van al het moois wat het eiland te bieden heeft. Wees niet bang dat je urenlang in de huurauto of bus hoeft te zitten om mooie bezienswaardigheden te zien. Al op een kwartier rijden van Maspalomas en Playa del Inglés kun je genieten van een prachtig uitzicht die je vanaf het Mirador Degollada de La Yegua wordt geboden. Als je iets verder doorrijdt dan kom je terecht in authentieke dorpen zoals Fataga. Als je echt een hele dag op pad gaat, dan liggen alle bezienswaardigheden van Gran Canaria binnen handbereik. Om alle hoogtepunten uit onze top 10 bezienswaardigheden te zien heb je minstens meerdere dagen nodig. Vergeet niet dat niets moet. Kies je eigen hoogtepunten uit de top 10 die wij op deze pagina presenteren.

 

Top 10 bezienswaardigheden van Gran Canaria

bezienswaardigheid nummer 1

Overweldigende uitzichten

Het vulkanische landschap van Gran Canaria levert prachtige uitzichten op. Als je op een landkaart of op een bord onderweg het woordje 'mirador' ziet staan, dan ben je vrijwel verzekerd van een overweldigend uitzicht. De weersomstandigheden moeten het dan wel toelaten. Want een wolkenloze hemel is niet gegarandeerd in de bergen van Gran Canaria. Dit in tegenstelling tot het zonnige zuiden. Zo bestaat er een redelijke kans dat je vanaf de hoogste berg, de Pico de las Nieves, amper iets ziet omdat wolken het uitzicht belemmeren. Hier is het vooral een kwestie van geluk hebben. Andere uitzichtpunten, zoals die in de krater van de Pico de Bandama, hebben daar minder last van. Voor een mooi uitzicht hoef je niet persé tot hogere hoogtes te gaan. Soms zorgen hoogteverschillen in lager gelegen gebieden al voor adembenemende plaatjes.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Pittoreske dorpjes

Verspreid over het eiland liggen tal van pittoreske dorpen. In sommige dorpjes is het toerisme ver te zoeken. Zeker in plaatsen die niet bezocht worden door de excursiebussen, is er sprake van een authentieke sfeer die amper verstoord wordt door toeristen.

Bedevaartplaats Teror wordt door vele als het mooiste dorp van Gran Canaria gezien. Aan het Plaza Nuestre Señora del Pino staat de indrukwekkende basiliek waar het eeuwenoude beeld van Maria bewaard wordt. Een hoogstandje van Canarische architectuur zie je in de Calle Real de la Plaza, waar historische gekleurde woningen met houten balkons een fraai plaatje vormen. Op zondag wordt in Teror een grote weekmarkt gehouden.

Gáldar is een ander voorbeeld van een prachtig Canarisch dorpje. Dit authentieke plaatsje aan de noordzijde van Gran Canaria biedt een prachtig centraal plein (de Plaza de Santiago) met een aantal sfeervolle tapasbars, een fraaie kerk en op zondag een kleinschalige markt waar je nog echt lokale producten koopt. In het archeologisch museum Cueva Pintada is een archeologische site te bekijken en een unieke grot met oude muurschilderingen.

Aan de kust liggen verschillende pittoreske dorpen, zoals Puerto de las Nieves. Dit kleine vissersdorp bij Agaete is dankzij de wit/blauwe panden uitgegroeid tot een populaire toeristische bezienswaardigheid. Hier komen lokale mensen om vis te eten en te zonnen op het zwarte kiezelstrand. Fraai bouwwerk is de witte Ermita de las Nieves. Je kunt deze kerk alleen in het weekeinde bezoeken.

Het aan de zuidkust gelegen Puerto de Mogan staat bekend om zijn Instagram-waardige uiterlijk. Het gaat om het stukje van de plaats die bij de haven ligt. Witte huisjes met verschillende kleuraccenten zorgen samen met het water en tal van fleurige bloemen voor prachtige foto's.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Vegueta

Hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria bestaat uit verschillende wijken. Vegueta is de oudste wijk van de stad. Zodra je je in het historische centrum begeeft kom je in een totaal andere wereld terecht. Hier lijkt het wel alsof de tijd stil heeft gestaan en de drukte die je elders in Las Palmas ervaart ineens helemaal verdwenen is. La Vegueta herbergt enkele van de fraaiste gebouwen van de stad, zoals de Santa Ana kathedraal, het Casa de Colón en het Casa Consistorial. Het plein voor de kathedraal, Plaza de Santa Ana, biedt dankzij de fraaie gebouwen en de acht bronzen beelden van verschillende honden een aantal mooie fotomomenten. Het huis van Columbus (Casa de Colón) is één van de fraaiste musea van heel Gran Canaria. Een ander niet-te-missen museum is het Museo Canario. Dit archeologische museum is gewijd aan de prekoloniale geschiedenis van de Canarische Eilanden.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Barranco de las Vacas

Als je het niet weet, zul je deze bijzondere bezienswaardigheid niet zomaar ontdekken. De Barranco de las Vacas is iets dat niet in iedere reisgids of website over Gran Canaria vermeld staat. Langs de weg staan ook geen wegwijzers naar dit natuurverschijnsel. Misschien maar goed, want anders zou het al snel te druk worden in dit ravijn. De reden om de Barranco de las Vacas te bezoeken is het door erosie ontstane bijzondere uiterlijk. Water en modder hebben de smalle kloof uitgesleten, waardoor een deel nu lijkt op de wereldberoemde Antelope Canyon in de Verenigde Staten. Je bereikt dit fotogenieke deel van de Barranco de las Vacas via een voetgangerstunnel die onder de GC-550 door loopt.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Dunas de Maspalomas

De duinen van Maspalomas worden omringd door de badplaatsen Maspalomas en Playa del Inglés. Binnen deze toeristische zone vormen de deels begroeide zandduinen een prachtig stukje rustige natuur. Het beschermde natuurgebied loopt aan de westelijke kant over in het strand van Maspalomas. In het oosten gaat het over in Playa del Inglés. De duinen zijn op hun mooist ongeveer een uur voor zonsondergang, als de zon een fraai licht over de welvende duinen gooit. Ten zuiden van Hotel RIU Palace Maspalomas is een uitzichtpunt aangebracht. Van hieruit kun je ook over een verharde wandelboulevard in oostelijke richting verder langs Playa del Inglés.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Natuurlijke zwembaden

Gran Canaria telt verschillende mooie stranden. Die concentreren zich vooral aan de rustigere zuidkust. Dat betekent niet dat de noordkust van het eiland geen opties biedt om te zwemmen en te zonnebaden. Sterker nog, misschien zijn de natuurlijke zwembaden van Gran Canaria wel interessanter dan de zandstranden en kiezelstranden. Langs de kust zijn er een aantal plassen ontstaan die als zwembad dienen. Deze plekken zijn door de natuur ontstaan. De mens heeft alleen, waar nodig, gezorgd voor trapjes, parkeerplaatsen, kleedruimtes en andere voorzieningen. De natuurlijke zwembaden zijn gevuld met zeewater, hebben een mooi uitzicht op de Atlantische Oceaan en hebben geen last van de sterke golfslag die hier heerst. Geliefde natuurlijke baden zijn Charco de San Lorenzo, de baden van Roque Prieto en baden van Las Salinas de Agaete.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Fuente de los Azulejos

Denk niet dat het landschap van Gran Canaria eentonig en kleurloos is. Er is zelfs een plek die opvallend kleurrijk is: Fuente de los Azulejos. De naam van deze gekleurde rotsformaties betekent letterlijk "fontein van tegels". Het is een verwijzing naar de bekende kleurrijke Portugese tegels. De kleuren worden veroorzaakt door het proces van hydrothermische verandering en oxidatie. De Fuente de los Azulejos zijn gratis te bezichtigen langs de GC-200. Dit is de weg die in de Barranco de Mogán begint en richting de westelijke kust van Gran Canaria loopt. Onderweg krijg je al een uitzicht op de gekleurde rotsen. Als je verder doorrijdt tot aan de parkeerplaats bij het kraampje dan kun je de gekleurde rotspartij zelfs aanraken en deels beklimmen.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Roque Nublo

Centraal op Gran Canaria kun je een bijzondere rotsformatie zien: de Roque Nublo. Voor het beste uitzicht moet je je wandelschoenen of ander degelijk schoeisel aantrekken. Parkeer de auto op de daarvoor aangegeven parking en volg de borden. Na een wandeling van ongeveer een half uur kom je oog in oog te staan met een tachtig meter hoge basaltrots. Deze Roque Nublo wordt gezien als hét symbool van Gran Canaria. Nog fraaier is het overweldigende uitzicht dat je op zo’n achttienhonderd meter hoogte van hieraf hebt over het eiland Gran Canaria. In de verte kun je bij goed weer Tenerife ook zien liggen.

Meer informatie over Roque Nublo

   
bezienswaardigheid nummer 9

Dolfijnen

In de wateren rond Gran Canaria leven meer dan twintig verschillende soorten dolfijnen en walvissen. Er bestaat een kans dat je er eentje nabij de kust spot. Door zelf het water op te gaan vergroot je de kans om dolfijnen te zien aanzienlijk. Je kunt ervoor kiezen om met een boot langs de zuidkust van Gran Canaria te varen. Lindeas Blue Bird en Lines Salmon bieden op gezette tijden bootverbindingen tussen onder andere Puerto de Mogan, Puerto Rico, Anfi en Arguineguin. Deze boten hebben glazen bodems en zijn relatief goedkoop om op mee te varen. Als je geluk hebt zie je onderweg dolfijnen. Er zijn echter ook speciale dolfijnexcursies, waarbij je met een boot er twee of drie uur op uit gaat om op zoek te gaan naar dolfijnen.

Een bedrijf dat vanuit Puerto Rico opereert en dat een goede reputatie heeft, is Spirit of the Sea. Bij beide opties ga je twee uur varen om dolfijnen en/of walvissen te spotten. Bij de drie uur durende excursie is er een zwemstop van een uur ingelast. Spirit of the Sea geeft dolfijn-garantie. Krijg je tijdens de tocht geen dolfijn of walvis te zien, dan mag je gratis nog een keer mee.

Reserveren voor deze dolfijnexcursie is aanbevolen. Via GetYourGuide kun je simpel online reserveren en tot 24 uur voor vertrek kosteloos annuleren.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Barranco de Guayadeque

Het vulkanische landschap Gran Canaria bestaat voor een vrij groot deel uit gebergte. Tussen de bergen liggen dalen en ravijnen. Deze zogenaamde 'barrancas' zijn over het algemeen vrij vruchtbaar, zoals de Barranco de Guayadeque. Voordat de Spanjaarden op Gran Canaria dorpen en steden stichtten, woonden de oorspronkelijke bewoners van het eiland, de Gaunchen, vooral in grotten. Deze natuurlijke schuilplaatsen waren ideale plekken om je veilig te huisvesten. De Barranco de Guayadeque was ooit het drukst bevolkte gebied van Gran Canaria. Een deel van de traditionele rotswoningen is nog steeds intact. Via wandelroutes kun je zien hoe men hier vroeger woonde en leefde. Halverwege het ravijn kun je een heuse grotkerk zien. Aan het einde van de doorlopende weg door de Barranco de Guayadeque kun je een prachtige wandeling op de hellingen van de Montaña de las Tierras.

   
 

Vakantie naar Gran Canaria

Wil je een vakantie naar Gran Canaria boeken? Kijk dan bij de Gran Canaria vakanties van TUI.nl voor de beste Gran Canaria vakantie-aanbiedingen! Je boekt bij TUI mét SGR-garantie!

Meer informatie over Gran Canaria:

alles over Gran Canaria
beste reistijd voor Gran Canaria
bijzondere plaatsen op Gran Canaria
coronaregels en reisadvies voor Gran Canaria
de leukste all-inclusive resorts van Gran Canaria
Gran Canaria in 24 foto's
Gran Canaria informatie
Gran Canaria tips
Gran Canaria top 10
Gran Canaria voor beginners
Gran Canaria zonkalender
mooiste dorpjes op Gran Canaria
tips voor dagjes weg op Gran Canaria
waar overnachten op Gran Canaria

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies