top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Córdoba, Spanje

Spanje
top 10 bezienswaardigheden:

Spanje

Plaatsen in Spanje:
Alicante
Arrecife
Barcelona
Bilbao
Cádiz

Córdoba
Gerona
Granada
Jerez de la Frontera
Las Palmas de Gran Canaria
Madrid
Malaga
Palma de Mallorca
Ronda
San Sebastian
Segovia
Sevilla

Toledo
Valencia
Zaragoza

Eilanden in Spanje:
Canarische Eilanden
Formentera
Fuerteventura
Gran Canaria

Ibiza
La Palma
Lanzarote

Mallorca
Menorca

Tenerife

Provincies & streken in Spanje:
Andalusië
Costa Blanca
Costa Brava
Costa del Sol
Costa Dorada

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Córdoba
reisadvies reisadvies Spanje

... meer handige websites

 

De zuidelijk gelegen stad Córdoba ligt in de regio Andalusië. Córdoba kent een lange geschiedenis waaronder als hoofdstad van Hispania Ulterior en later die van Hispania Baetica. Er volgden gouden tijden. Maar er is ook veel gestreden in Córdoba. Zo werd de stad lange tijd veroverd door de Arabieren en Berbers. Hun status werd bereikt met de bouw van de Mezquita moskee. Omstreeks de tiende eeuw was Córdoba zelfs één van de grootste steden ter wereld. Een groot deel van deze lange geschiedenis is nog altijd vertegenwoordigd in de stad. Met name in het historische stadsdeel ‘Alcazar Viejo’ zijn een aantal bijzonder fraaie bezienswaardigheden te ontdekken. Het is niet voor niets door Unesco benoemd als ‘World Heritage Site’. De oude verdedigingsmuren zijn een bevestiging van de oorsprong van de stad. Een ander kenmerk van Córdoba zijn de vele binnenplaatsen, die ook wel bekend staan als patio’s. Vaak zijn deze binnentuinen rijkelijk versierd met kleurrijke planten en bloemen. De mooiste binnenplaats is die van Palace of Viana in het middeleeuwse stadsdeel. Córdoba is een erg gezellige stad waar veel te zien en te doen is. Zowel de musea, de historische bezienswaardigheden als ook de winkels zijn uitermate geschikt voor een aangename city trip. Tijdens de zomermaanden dien je wel rekening te houden met uitzonderlijk hoge temperaturen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Córdoba

bezienswaardigheid nummer 1 Mezquita
Een rondleiding in de Mezquita kathedraal van Córdoba zal vrij snel leiden tot heel wat beroering. De meer dan bijzondere lichtinval zorgt voor spectaculaire plaatjes op de rijkelijk gedecoreerde binnenkant van de op één na grootste moskee ter wereld. Want ja, voor de Reconquista, waarin de Moren (Moslims) werden verdreven, was de Mezquita de grootste moskee van Europa. De honderden zuilen in de gebedsruimte werden destijds gebouwd onder leiding van Abd el-Rahman en later aangepast door al Hakam II. Met de bouw van de Grote Moskee werd ook duidelijk hoe groot de macht van de Islam destijds was hier in Spanje. Bij de Mihrab (gebedsnis) is duidelijk zichtbaar dat er veel pelgrims hebben gelopen. Later tijdens het bewind van Karel V in de zestiende eeuw, werd het bouwwerk drastisch aangepakt om het om te vormen tot de huidige kathedraal. In het hart van de Mezquita de Córdoba bevindt zich dan ook de ruimte waarin de kathedraal is gebouwd. Liefhebbers van bijzondere architectuur zullen direct zien dat er verschillende bouwstijlen te onderscheiden zijn.
www.cordobavoorbeginners.nl/mezquita.htm

Vermijd de wachtrijen!
Mezquita is een enorm populaire bezienswaardigheid. Veel toeristen reizen speciaal naar Cordoba om dit bijzondere bouwwerk te aanschouwen. Het resultaat is dat de wachtrijen bij de kassa flink kunnen zijn. Als je de rondleiding door het Mezquita boekt hoef je niet te wachten en kun je op het afgesproken tijdstip zo mee naar binnen.
Reserveer hier je Mezquita entree met rondleiding

   
bezienswaardigheid nummer 2 Alcázar de los Reyes Cristianos
Dit paleiselijke onderkomen van katholieke koningen heeft de tand des tijds redelijk goed weten te doorstaan. Het werd gebouwd in de veertiende eeuw onder leiding van koning Alfonso XI. Het paleis is niet heel indrukwekkend groot. De tuinen zouden je dat wel willen doen vermoeden. Prachtige fonteinen, waterpartijen, statige lanen en de keurig onderhouden begroeiing zijn een lust voor het oog. Rondom het landgoed is een muur gebouwd met daarin vier torens, Torre de la Paloma, Torre de la Inquisición, Torre de los Leones en Torre del Homenaje. In de kelder van het Alcázar is een in Moorse stijl opgetrokken badhuis te bewonderen.
www.bijzondereplaatsen.nl/spanje/cordoba/alcazar-de-los-reyes-cristianos.htm
   
bezienswaardigheid nummer 3 Puerta del Puente
Een van de oudste toegangspoorten van Córdoba bevindt zich ter hoogte van de Calle Amador de los Ríos en Calle Corregidor Luis de la Cerda. In de directe omgeving bevinden zich ook de Mezquita de Córdoba en de eeuwenoude brug Puento Romano. De huidige Puerta del Puente werd gebouwd in de zestiende eeuw. Het was destijds de belangrijkste toegangspoort waarlangs vele handelaren en bezoekers de stad binnen kwamen. Voor het ontwerp werd een beroep gedaan op Francisco de Montalbán en later door Hernán Ruiz III. Boven de Dorische zuilen zijn trigliefen en metopen te bewonderen met daarop reliëfvoorstellingen en de beeltenis van Felipe II van Spanje.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Puente Romano
De oude Romeinse brug van Córdoba loopt over de Guadalquivir rivier. Het was al vroeg in de geschiedenis een belangrijke toegangsweg tot de stad. De brug werd al gebouwd in de eerste eeuw, maar heeft door de loop van de eeuwen al meerdere restauraties ondergaan. De Puente Romano telt zestien bogen en een prachtig sculptuur van beschermengel San Rafael. Deze is afkomstig van de hand van Bernabé Gómez del Río, een beeldhouwer uit de zeventiende eeuw. In de directe omgeving van de Puente Romano brug bevinden zich de moskee-kathedraal Mezquita, de toegangspoort Puerta del Puente en de Arabische vesting Torre de Calahorra.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Torre de la Calahorra
De Spaanse Calahorra toren aan de Guadalquivir rivier in Córdoba is onderdeel van een voormalig Islamitisch fort. Het werd hier strategisch gebouwd om de brug te bewaken die toegang bood tot de stad. Tegenwoordig is in de Calahorra toren een museum gevestigd waarin de middeleeuwse geschiedenis van Córdoba centraal staat. Ook is er expliciet aandacht besteed aan de christelijke, joodse en islamitische culturen die hier geheerst hebben.
www.bijzondereplaatsen.nl/spanje/cordoba/torre-de-la-calahorra.htm
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Plaza de las Tendillas
In het hart van de stad Córdoba ligt het prachtige plein Plaza de las Tendillas. In de twintigste eeuw is het plein nog drastisch aangepakt. Op het huidige Plaza de las Tendillas tref je panden die ontworpen werden door architecten als Felix Hernandez Gimenez, Benjamin Gutiérrez Prieto en Ramón Aníbal Álvarez. Maar het meest aanwezige bouwwerk is toch echter het fontein met ruiterstandbeeld van Don Gonzalo Fernandez de Córdoba. Als legeraanvoerder staat hij ook wel bekend als ‘de Grote Kapitein’. Hij wordt in ieder geval gezien als grondlegger van het moderne oorlogvoeren, waaronder loopgraven. Plaza de las Tendillas is vooral een autovrij plein waar je heerlijk kunt vertoeven op één van de vele terrassen, je kunt winkelen of als rustpunt waarin je de indrukken van de stad kunt laten passeren.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Córdoba Synagogue
De eeuwenoude synagoge van Córdoba is een levendige weerspiegeling van de Joodse gemeenschap. Hoewel de synagoge niet langer functioneel is als gebedshuis, is het voor de stad Córdoba wel een belangrijk onderdeel uit de geschiedenis die ze graag in stand houden. Het staat dan ook symbool voor de moderne Joodse gemeenschap. De Córdoba Synagogue werd al gebouwd omstreeks 1350 en was lange tijd de belangrijkste synagoge van Andalusië. Na de verdrijving en het proberen te bekeren van de Joden in de vijftiende eeuw, werd het Joodse gebedshuis ingericht als ziekenhuis. Tegenwoordig kun je de Córdoba Synagogue bezoeken als museum. De ingang is bereikbaar via een kleine binnenplaats.
www.turismodecordoba.org/sinagogadecordoba.cfm
 
bezienswaardigheid nummer 8 Museo Arqueologico de Córdoba
Het archeologische museum van de stad Córdoba is een must voor kunst en geschiedenis liefhebbers. De eeuwenoude geschiedenis, waarin invloedrijke personen als Claudius Caesar, Titus Flavius Domitianus, Justianus I, Abd Al-Rahman III en Alfons XI veel macht hadden, hebben duidelijke sporen nagelaten. Een aantal onderdelen hiervan worden tentoongesteld in het Museo Arqueologico de Córdoba (MAECO). Het museum is gevestigd in het voormalige paleis ‘Palacio de los Páez de Castillejo’.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Plaza de Toros de los Califas
Stierengevechten zijn eeuwenlang een belangrijke en populaire culturele festiviteit geweest in Spanje. Inmiddels wordt er in veel steden en plaatsen al anders gekeken naar dit onnodige bloederige evenement. De Plaza de Toros de los Califas in Córdoba is dè arena van de stad, die plaats biedt aan bijna zeventienduizend toeschouwers. Voor lange tijd worden er hier stierengevechten georganiseerd. Het zit nu eenmaal diep geworteld in de cultuur. Vaak worden deze georganiseerd tijdens de Cordoba Fair ‘Feria de Cordoba’ die plaatsvindt in de maand mei. Op andere momenten wordt de Plaza de Toros de los Califas ook gebruikt voor bijvoorbeeld tennis wedstrijden.
www.entradastoroscordoba.com
   
bezienswaardigheid nummer 10 Basilica de San Pedro
Aan de Plaza de San Pedro ligt de gelijknamige kathedraal uit de dertiende en veertiende eeuw. In sommige onderdelen, waaronder de toren, zijn kenmerkende Moorse stijlen te ontdekken. De meest ingrijpende restauraties hebben plaatsgevonden in de zestiende eeuw. Destijds had Hernán Ruiz II de leiding. In de kelder zijn de overblijfselen van martelaren als Faustus, Martial en verschillende altaar stukken, waaronder die van Alonso Gómez de Sandoval, te bezoeken.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Cordoba. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Cordoba. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Córdoba:

beste reistijd voor Córdoba
Córdoba foto's
Córdoba in één dag
Córdoba informatie
Córdoba tips
Córdoba voor beginners
bezienswaardigheden en attracties in Córdoba
bijzondere plaatsen in Córdoba

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies