top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Cádiz, Spanje

Spanje
top 10 bezienswaardigheden:

Spanje

Plaatsen in Spanje:
Alicante
Arrecife
Barcelona
Bilbao
Cádiz

Córdoba
Gerona
Granada
Jerez de la Frontera
Las Palmas de Gran Canaria
Madrid
Malaga
Palma de Mallorca
Ronda
San Sebastian
Segovia
Sevilla

Toledo
Valencia
Zaragoza

Eilanden in Spanje:
Canarische Eilanden
Formentera
Fuerteventura
Gran Canaria

Ibiza
La Palma
Lanzarote

Mallorca
Menorca

Tenerife

Provincies & streken in Spanje:
Andalusië
Costa Blanca
Costa Brava
Costa del Sol
Costa Dorada

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Cádiz
reisadvies reisadvies Spanje

... meer handige websites

 

De Spaanse stad Cádiz ligt in het zuiden van het land, waar het behoort tot de autonome regio Andalusië. De kustplaats Cádiz was in het verleden een belangrijke havenstad aan de Middellandse Zee. Hierdoor beleefde de industrie en daarmee ook de bevolking er mooie tijden. Het wordt door sommigen zelfs ‘Klein Havana’ genoemd, omdat er veel gelijkenis is met de Cubaanse stad. Inmiddels heeft het toerisme ook hier een belangrijke plek ingenomen. Het compacte centrum van Cádiz laat bezienswaardigheden zien, zoals de kathedraal, Torre Tavira, verdedigingswerken als Castillo de San Sebastián en het bijzonder mooie plein Plaza San Juan de Dios. Daarnaast zijn er nog een aantal boeiende musea, waaronder de archeologische musea. Zo is er nog niet zo heel lang geleden een Romeins theater blootgelegd die veel informatie over het verleden van de stad verteld. De cultuur en het erfgoed van de stad Cádiz zijn uitzonderlijk goed te combineren met zon, zee en strand. Want ook dat is hier allemaal aanwezig. Het stadsstrand Playa La Caleta is heel centraal gelegen en ook het strand van Playa de la Cortadura is bijzonder populair. Een hapje en een drankje zijn nooit ver weg. Wist je trouwens dat het ‘Carnaval de Cádiz’ hèt feest van het jaar is. Tijdens deze festiviteiten in februari en maart is de stad voor meer dan een week het middelpunt van parades, feesten, muziek, satire en uitbundig verkleedde mensen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Cádiz

bezienswaardigheid nummer 1 Kathedraal van Cádiz
De Heilige Kruis kathedraal ‘Catedral de Santa Cruz de Cádiz’ aan de Baai van Cádiz is een bijzonder fraaie bezienswaardigheid. In de eerste helft van de achttiende eeuw werd er begonnen aan de bouw van de kathedraal waar de vorige in 1596 afbrandde. Het duurde ruim honderdzestien jaar tot hij als voltooid kon worden beschouwd. Het ontwerp laat een neoklassieke gevel en torens zien. In het interieur zijn juist veelal barokke details te bespeuren. Het hoogaltaar werd grotendeels gefinancierd door Isabella II, die later koningin van Spanje werd. De prachtige kenmerkende koepel van de kathedraal van Cádiz werd ontworpen door de Spaanse architect Juan Daura Jover. In de crypte van ‘Catedral Nuevo’ zoals deze ook wel wordt genoemd, bevindt zich de graven van verschillende bisschoppen en die van componist Manuel de Falla en schrijver José María Pemán. Voor het allermooiste uitzicht is het een aanbeveling waard om de toren van de kathedraal van Cádiz te beklimmen.
www.catedraldecadiz.com
   
bezienswaardigheid nummer 2 Torre Tavira
De officiële uitkijktoren van Cádiz is Torre Tavira. In het verleden had de stad Cádiz meerdere uitkijktorens om vroeg alarm te kunnen slaan bij mogelijke aanvallen en brand of het tijdig aan zien komen van vrachtschepen met goederen. Torre Tavira was de belangrijkste uitkijktoren door de hoogste ligging. Vanaf hier kijk je ruim vijf-en-veertig meter boven de zeespiegel uit over het centrum en de kust. Omstreeks 1994 werd er een bijzonder stukje techniek in de Torre Tavira geplaatst. De toren werd namelijk voorzien van een donkere kamer die nu bekend staat als Camera Obscura. Doormiddel van speciale lenzen op de toren wordt er buiten een uitermate scherp beeld opgevangen die horizontaal geprojecteerd wordt in de donkere ruimte. Het idee voor dit project is afkomstig van Belén González Dorao. De werking van het instrument op zich werd al in de zestiende eeuw beschreven door Gemma Frisius, een Nederlandse geograaf en wiskundige.
www.torretavira.com/en/
   
bezienswaardigheid nummer 3 Stranden
Behalve het populaire stukje strand ‘Playa La Caleta’ aan de Avenida Duque de Nájera in het centrum, heeft Cádiz ook nog andere mooie en grotere stranden te bieden. De stranden als Playa de La Cortadura en Playa De Levante zijn bijvoorbeeld zeer uitgestrekt en tevens voorzien van gezellige restaurants, hotels en strandbars. En ook de stranden Playa Santa Maria Del Mar, Playa de Santamaria Cádiz, Playa de Santibañez en Playa De Torregorda zijn uitermate geschikt voor een heerlijk dagje relaxen, wandelen of beoefenen van watersporten. De standen die meer richting het zuidelijk gelegen Tarifa te vinden zijn, zijn erg populair bij surfers.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Plaza San Juan de Dios
In het oude centrum van Cádiz bevindt zich het mooiste plein, namelijk Plaza San Juan de Dios. Aan dit plein tref je een aantal historische bezienswaardigheden, waaronder het stadhuis, het statige pand van Pazos Miranda en de San Juan de Dios kerk. In het midden van de Plaza San Juan de Dios is een fontein geplaatst die ’s avonds prachtig verlicht is. Het standbeeld van de politieke leider Segismundo Moret heeft een prominente plaats op het plein gekregen. De vele palmbomen zorgen voor het groene karakter en tijdens de soms zeer warme zomermaanden voor enige schaduw. Sinds 2012 is Plaza San Juan de Dios geheel autovrij.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Museo de Cádiz
Naast zon, zee, strand en lekker eten, kun je in Cádiz ook nog eens leuke en boeiende musea bezoeken. Het ‘Museo de Cádiz’ gaat terug de geschiedenis in, waarin onderdelen over de archeologie, prehistorie, Romeinen, Middeleeuwen en kunst in de breedste zin van het woord samenkomen. Het drie verdiepingen tellende museum is te vinden aan de Plaza de La Mina, waar het gevestigd is in een voormalig woonhuis van Doña Carmen Martínez de Pinillos y Toro, die door haar geschonken werd in 2004.
   
bezienswaardigheid nummer 6 Castillo de San Sebastián
Het indrukwekkende fort van Cádiz aan het einde van La Caleta, staat bekend als ‘Castillo de San Sebastián’. Het werd omstreeks het begin van de achttiende eeuw gebouwd op de funderingen van een vuurtoren die later werd omgebouwd tot uitkijktoren. De huidige vuurtoren werd in 1908 gebouwd. Vandaag is het historische bouwwerk te bezoeken als cultureel erfgoed. Regelmatig worden er exposities tentoongesteld en concerten georganiseerd. De wandeling over de pier naar Castillo de San Sebastián is zeker met mooi weer erg aangenaam.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Castillo de Santa Catalina
Het fort, wat tegenwoordig bekend staat als Castillo de Santa Catalina, werd ergens tussen het eind van de zestiende en begin van de zeventiende eeuw gebouwd. Koning Philip II gaf hiertoe de opdracht. Middels dit fort was de kuststrook bij Santa Catalina verdedigd en daardoor was er meer controle op eventuele aanvallen van buitenaf. De militaire architectuur is hier een duidelijke verwijzing van. Later werd hier nog een kapel aan toegevoegd. Behalve deze historische erfenissen, wordt het fort tegenwoordig ook gebruikt voor uiteenlopende culturele evenementen, workshops en concerten.
bezienswaardigheid nummer 8 Teatro Romano
Het eeuwenoude Romeinse theater van Cádiz ligt verscholen tussen enkele hoge gebouwen in de noordelijk gelegen wijk El Pópulo. Het ‘Teatro Romano’ van Cádiz werd omstreeks 1980 ontdekt. Inmiddels zijn delen blootgelegd die laten zien hoe omvangrijk het theater destijds in de eerste tot de vierde eeuw geweest is. Je kunt nu de tribunes en delen van het toneel en orkest bewonderen. Onder de tribunes bevindt zich een galerij waarlangs de toeschouwers destijds de tribunes konden bereiken.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Yacimiento Arqueológico Gadir
De archeologische vindplaats Gadir is een erfenis van de Fenicische nederzetting in het Westen. Omdat er weinig van deze nederzettingen te vinden zijn, is deze van de stad Gadir uitzonderlijk belangrijk. ‘Yacimiento Arqueológico Gadir’ is te bezoeken aan de Calle San Miguel, vlakbij Torre Tavira. Middels een wandeling over bruggen in het overdekte museum, kun je vanaf boven neerkijken op verschillende delen van huizen, terrassen en andere ruimtes die door de Feniciërs werden bewoond. De oudste delen zijn vermoedelijk uit de negende eeuw voor Christus. Verschillende voorwerpen die hier gevonden zijn, worden onder andere ook in het Museum van Cádiz tentoongesteld.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Parque Genovés
Het groene stadspark ‘Parque Genovés’ biedt een welkome afwisseling op de drukke binnenstad van Cádiz. Vroeger droeg het de naam ‘Paseo del Perejil of Paseo de las Delicias’. De huidige naam is terug te leiden naar de Valenciaanse tuinman Gerónimo Genovés i Puig, die het ontworpen heeft. De vele aanwezige bomen bieden een heerlijke verkoeling tijdens de soms erg warme dagen in het zuiden van Spanje. Parque Genovés ligt in het oosten van Cádiz en wordt begrenst door het nieuwste project ‘Esplanade Pergola Mirador Santa Barbara’, de zee en de Avenida Dr. Gómez Ulla. Behalve de vele bomen, bloemen, planten, vogels en wandelpaden, kun je hier ook een speeltuin, rolschaatsbaan, het Genovés Park Theatre en het moderne platform Pergola Mirador Santa Barbara bezoeken. Dit ruim vierhonderd meter lange moderne project is ontworpen door José Luís Bezos Alonso.
   
 

Meer informatie over Cádiz:

wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies