top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van SloveniŽ

SloveniŽ
top 10 bezienswaardigheden:

SloveniŽ

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo SloveniŽ
reisadvies reisadvies SloveniŽ

... meer handige websites

 

SloveniŽ grenst aan maar liefst vier landen, namelijk Oostenrijk, ItaliŽ, KroatiŽ en Hongarije. Maar het ligt ook direct aan de Adriatische Zee. Voor een klein deel weliswaar. SloveniŽ kent namelijk drie havensteden. Koper, Piran en Izola zijn alle drie gelegen aan de Adriatische Zee. Zowel de steden en dorpen als de soms ruige natuur van SloveniŽ zijn allen toeristische attracties. De grootste steden zijn de hoofdstad Ljubljana en Maribor. Onder de bezienswaardigheden van het land bevinden zich indrukwekkende natuurparken, waterpartijen, grottenstelsels, kastelen, en historische architectuur. Wanneer je sportief bent aangelegd, kun je je ook uitermate goed vermaken in SloveniŽ. Tijdens de wintermaanden kun je skiŽn of andere wintersporten beoefenen in bijvoorbeeld Kranjska Gora. Verschillende biking trails wijzen je de weg voor uiteenlopende fietsavonturen. En wandelaars en bergbeklimmers kunnen uitstekend uit de voeten op plekken als Via Alpina en routes met namen als Ďthe Red Trailí en ĎEuropean Long Distance pathí. Het veelzijdige SloveniŽ heeft inmiddels heel wat harten veroverd als vakantiebestemming binnen Europa.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
SloveniŽ

bezienswaardigheid nummer 1 Meer van Bled
Het Sloveense meer ĎBlejsko jezeroí is erg populair bij zowel de toeristen als de inwoners zelf. Het fotogenieke meer is erg bijzonder omdat er een klein eilandje in ligt met daarop de huidige zeventiende eeuwse gotische Maria Hemelvaartskerk ĎCerkev Maijinega vnebovzetjaí en gebouwen als Puöčavica, Proötija en Meěnarija. Allemaal gebouwen waar priesters, pelgrims en andere gelovigen konden verblijven. Met een traditionele Ďpletnaí boot is het eiland te bereiken. Het Meer van Bled ligt op de grens van het Triglav Nationale Park en is behoorlijk groot van afmeting. Tijdens de zomermaanden worden er regelmatig internationale roei- en zeilwedstrijden georganiseerd.
www.bijzondereplaatsen.nl/slovenie/kasteel-van-bled.htm
   
bezienswaardigheid nummer 2 Ljubljana
Als hoofdstad van SloveniŽ speelt de stad Ljubljana een belangrijke rol. De veelzijdige stad heeft een oud centrum waarin veel moderne gebouwen hun intrede hebben gedaan. Behalve barokke, art nouveau en romeinse invloeden zijn er ook een aantal hedendaagse bouwwerken die er zeker niet misstaan. Vanuit het kasteel ĎLjubljanski Gradí kijk je neer op het karakteristieke centrum van de stad, de bruggen, Het Tivoli park, het paleis Ďäkofijski Dvorecí en de Ljubljanica rivier. Het middeleeuwse kasteel is herkenbaar aan de vierkante toren met daarop de vlag van de stad Ljubljana.
www.steden.net/slovenie/ljubljana
   
bezienswaardigheid nummer 3 Vintgar Kloof
De prachtige Blejski Vintgar is een kloof in de regio Gorenjska, nabij de plaats Bled. De ruim anderhalve kilometer lange kloof heeft een haast feeŽrieke uitstraling. Dit komt door het schitterende kleurenpalet wat is ontstaan door de begroeiing, het water en de houten wandelbrug. Helemaal wanneer de zon door de kloof binnenstroomt lijkt er iets magisch te ontstaan. De Radovna rivier stroomt stroomt ongestoord door dit gebied wat inmiddels ook een aantal watervallen en stroomversnellingen kent. De wandeling langs de Vintgar Kloof loopt via Bled richting Podhorn. Sinds 1893 is de Vintgarkloof opengesteld voor het publiek.
www.bijzondereplaatsen.nl/slovenie/vintgarkloof.htm
   
bezienswaardigheid nummer 4 Predjama Burcht
De grotburcht ĎPredjamski gradí in het zuidwesten van SloveniŽ, is een kasteel uit de twaalfde eeuw. De Predjamaburcht is gebouwd tegen een rotspartij waardoor het behoorlijk verscholen ligt. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het kasteel te bezoeken als museum. Je kunt er genieten van archeologische collecties, wapens, oude meubels en natuurlijk een prachtig uitzicht. In de zomer wordt hier elk jaar het riddertoernooi Erazem gehouden. Ouden tijden herleven dan alsof het gisteren was.
www.burger.si/Predjama/Predjama.html
   
bezienswaardigheid nummer 5 Grotten van äkocjan
Een spannend uitje voor groot en klein zijn de grotten van äkocjan. De grotten met daarin de Reka Rivier liggen in het nationale park äkocjanske jame in SloveniŽ. Ze behoren sinds 1986 tot Unescoís culturele wereld erfgoederen. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat er al in de prehistorie hier mensen woonden. Nu is het vooral een habitat voor vogels en vleermuizen. De beste periode om de grotten te bezoeken zijn tussen januari en maart.
www.park-skocjanske-jame.si
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Nationaal Museum SloveniŽ
In de hoofdstad van SloveniŽ, de stad Ljubljana, is het Nationaal Museum te bezoeken. Dit ĎNarodni muzej Slovenijeí biedt je de kans om alles over het land te weten te komen. Het museum werd omstreeks 1821 opgericht en vormt nu samen met het Natuurhistorisch Museum een waardevolle plek in het centrum van de stad. In het Nationaal Museum SloveniŽ kun een muntencollectie bewonderen, zijn er verschillende vondsten uit de Romeinse tijd tentoongesteld en is er zelfs een Egyptische mummie van dichtbij te bezichtigen.
www.narmuz-lj.si
   
bezienswaardigheid nummer 7 Lippizaner hofstoeterij
Al sinds de Habsburger monarchie zijn de Lippizaner paarden erg populair. Meestal betreffen het schimmels in plaats van ander kleuren paarden. De Lippizaner hofstoeterij in Lipica is dan ook erg in trek bij paardenliefhebbers. De Lippizaner hofstoeterij is opgericht door Karel II van Oostenrijk. Veel van de paarden werden destijds gefokt om zijn hof in Graz aan te vullen. Uiteindelijk heeft de hofstoeterij dan ook de titel hofleverancier verkregen. Ook nu heeft de Lippizaner hofstoeterij nog veel naam en faam in de wereld van rij en koets paardenfokkers. In het Lipizzaner Museum Lipikum kom je alles te weten over de geschiedenis van het ras en fokkerij.
www.lipica.org/en
   
bezienswaardigheid nummer 8 Grotten van Postojna
In het zuidwesten van SloveniŽ bij de plaats Postojna kun je een spannende tocht door een grottenstelsel maken. Onder leiding van een gids ga je deels met een treintje en deels al wandelend op pad om de tunnels, kamers en passages van de grotten van Postojna te verkennen. De tours duren ongeveer anderhalf uur. Onderweg kom je allerlei natuurlijk gevormde sculpturen tegen en in de spaghetti hal, de witte hal en de rode hal zijn bizar gevormde stalactieten en stalagmieten te bewonderen.
www.postojnska-jama.eu/en/about-the-cave
   
bezienswaardigheid nummer 9 Tolmin kloof
In de omgeving van de stad Tolmin is de rivierkloof Korita Tolminke te bewonderen. Deze Tolmin kloof is iets minder spectaculair dan de Vintgarkloof, maar zeker de moeite van een bezoekje waard. Als onderdeel van het Triglav National Park trekt de Tolmin kloof dagelijks vele bezoekers. De kloof is ontstaan door de jarenlange stroming van de Tolminka en de Zadlaöčica. De met mos bekleedde wanden tekenen prachtig af tegen de donkere rotspartijen en het turquoise water. De Tolmin kloof is ongeveer tweehonderd meter lang. In de nabije omgeving is tevens een warmwaterbron te bezoeken.
www.tnp.si
   
bezienswaardigheid nummer 10 Maribor
Op ongeveer twintig kilometer van de grens met Oostenrijk ligt de Sloveense stad Maribor. Het centrum van Maribor kenmerkt zich met het kasteel van Maribor uit de vijftiende eeuw, de watertoren, de Mariazuil aan het Glavni plein, het theater SNG Maribor en de vele heerlijke lokale wijnen die je er kunt nuttigen. Als universiteitsstad heeft Maribor een zeer gezellig centrum met leuke horeca, goede restaurants en uiteenlopende winkels. Het leukste en meest druk bezochte festival van SloveniŽ bevindt zich eveneens in de stad Maribor. Dit twee weken durende Festival Lent is een internationaal intercultureel festival wat elk jaar begint in juni. Traditioneel wordt dit evenement afgesloten met flink wat vuurwerk.
http://lent.slovenija.net/
   
  Meer informatie over SloveniŽ:

de mooiste dorpjes in SloveniŽ
bijzondere plaatsen in SloveniŽ
prachtige SloveniŽ fotoreportage
SloveniŽ informatie
SloveniŽ voor beginners
waar overnachten in SloveniŽ

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies