top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Glasgow, Schotland

Schotland
top 10 bezienswaardigheden:

Dundee
Edinburgh
Glasgow
Schotland
Schotse Hooglanden

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Glasgow

... meer handige websites

 

De stad aan de rivier de Clyde was ooit een pittoreske plaats die inmiddels is uitgegroeid tot één van de grootste zeehavens van Groot-Brittannië. De architectuur is er uiterst bijzonder te noemen. Victoriaanse gebouwen worden er met het grootste gemak met moderne architectuur afgewisseld. Clyde Arc bijvoorbeeld, de mooie brug in het centrum, is vooral ‘s avonds een plaatje om te zien. Voor de liefhebbers zijn er tal van musea en culturele bezienswaardigheden te vinden. Neem maar eens een kijkje in de Kelvingrove Art Gallery and Museum, dan besef je eens te meer dat de musea hier van top kwaliteit zijn.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Glasgow

bezienswaardigheid nummer 1 Kathedraal van Glasgow
Dit symbool van de stad is van een prachtig soort Schotse gotische architectuur. Het is tevens de enige kathedraal (op het vaste land) die de protestantse Reformatie van 1560 heeft overleefd. De kathedraal werd in de 12e eeuw gebouwd waarna er natuurlijk wel wat aanpassingen hebben plaats gevonden. Glasgow heeft nog meer kathedralen: St. Andrew’s Cathedral, St. Mary’s Cathedral en St. Luke’s Cathedral.
   
bezienswaardigheid nummer 2 The National Piping Centre
Het bekendste muziekinstrument van Schotland heeft in Glasgow zijn eigen opleidingcentrum en museum. Hier is werkelijk alles te leren over de ‘highland pipes of bagpipes’ ofwel een soort doedelzak. Regelmatig worden er concerten gegeven of wedstrijden gehouden. Er zijn zelfs bijbehorende kilts te huur. Dit is de bekende Schotse rok.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Hunterian Museum and Art Gallery
Op de campus van de universiteit van Glasgow is dit oudste museum van Schotland te vinden. De zeer uitgebreide kunstcollecties zijn er verspreid over verschillende huizen. Uiteenlopende onderwerpen worden in de musea besproken of tentoongesteld. Zo zijn er naast de kunst collecties ook collecties van wetenschappelijke instrumenten en bijvoorbeeld het werk van de Schotse architect en ontwerper Charles Rennie Mackintosh.
www.gla.ac.uk/hunterian/
   
bezienswaardigheid nummer 4 Scottish Football Museum
Voetbal is een stukje cultuur in Schotland. Hun voetbalstadions zijn dan ook haast heilige gronden. In dit stadion van Hampden Park is naast de ‘Hall of Fame’ ook een museum over voetbal te vinden. Hier wordt bijvoorbeeld verteld dat Schotland zelfs de geboorteplaats is van het internationale voetbal. Er zijn verschillende rondleidingen door dit stadion te boeken.
www.schottishfootballmuseum.org.uk
   
bezienswaardigheid nummer 5 Tall Ship in Glasgow Harbour
Dit is misschien wel het meest aparte museum van Schotland. De boot uit 1896 is namelijk het museum. De Glenlee heeft in zijn bestaan al vele tochten afgelegd. Nu geniet het van zijn oude dag en doet het dienst als maritiem museum. De hele boot is opengesteld voor publiek. er is een mini-bioscoop, souvenir winkel en speelterrein aanwezig.
www.thetallship.com
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Gallery of Modern Art
Aan Queens Street vind je het GOMA museum met zijn hedendaagse kunst. Naast de vaste collectie zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en zelfs workshops te volgen. Tevens is de bibliotheek van Glasgow in deze voormalige handelsbeurs gehuisvest.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Pollok Country Park
Ten zuiden van Glasgow ligt het in 2007 best verkozen park van Groot-Brittanië. Vroeger behoorde dit park toe aan de welgestelde familie Maxwell. Uiteindelijk werd het in 1966 geschonken aan de Glasgow Corporation met als voorwaarde dat het park en de gebouwen openbaar zouden blijven. In het Pollok House, wat de voormalige residentie van de familie was, is nu een grote privé collectie van onder andere schilderijen, meubels en zilverwerk te bewonderen. Verder zijn er twee winkels en een restaurant te vinden. Het bijzonder grote park heeft tevens de prachtige kunst van Sir William Burrell tot haar beschikking. In een speciaal ontworpen gebouw is hier de Burell Collection te bewonderen
   
bezienswaardigheid nummer 8 Mackintosh Trail
Voor bewonderaars van werken van de Schotse kunstenaar, ontwerper en architect Charles Rennie Mackintosh, is er een speciale wandelroute aangelegd. De tocht begint bij zijn meesterwerk ‘de Glasgow School of Art’ aan de Renfrew Street. Vervolgens loop je de route verder door het centrum van de stad. Het ‘Lighthouse’ aan de Mitchell Lane is nog altijd een opmerkelijk stukje architectuur. Vanaf een ander werk van deze meester, de watertoren, is er een prachtig uitzicht te bewonderen over de stad.
www.visitscotland.com
   
bezienswaardigheid nummer 9 George Square
Dit meest belangrijke plein van de stad Glasgow is vernoemd naar Koning George III. Aan dit plein liggen een aantal belangrijke gebouwen. Zo vind je hier het gemeente bestuur wat in een bijzonder fraai Victoriaans gebouw zit. De ‘General Post Office’ bevindt zich ook aan dit plein in een wederom zeer mooi pand. De groene grasvlaktes geven dit plein een warme en gezellige uitstraling.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Kibble Palace
In 1863 werd deze 19e eeuwse glazen kas weggezet in de botanische tuin van Glasgow. De kas met zijn vorstelijke uitstraling heeft een afmeting van maar liefst 2137 m². De oorspronkelijke functie was voor concerten en allerlei evenementen. Pas in 1880 werden er planten gekweekt.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Glasgow. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Glasgow. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Glasgow:

beste reistijd voor Glasgow
waar overnachten in Glasgow

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies