top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Edinburgh, Schotland

Schotland
top 10 bezienswaardigheden:

Dundee
Edinburgh
Glasgow
Schotland
Schotse Hooglanden

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Edinburgh
reisadvies reisadvies Schotland

... meer handige websites

 

Onder Schotland-liefhebbers geldt Edinburgh als een absolute must-visit. De sfeer en uitstraling waar je hier mee te maken krijgt, mag gerust uniek genoemd worden. Velen beschouwen Edinburgh zelfs als de leukste stad van heel het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Schotland wordt door zijn historische centrum ook wel het ‘Athene van het noorden’ genoemd. Zowel de oude als de nieuwe stad vallen onder UNESCO World Heritage Site. En dat is natuurlijk niet voor niets. De stad telt zeker zo’n 4500 monumentale panden, waaronder een aantal kastelen, kerken en kathedralen. Het Edinburgh Festival trekt jaarlijks vele bezoekers naar de stad. Dit culturele festival staat bomvol festiviteiten die samen worden genoemd als grootste jaarlijkse cultureel festival ter wereld. Kort samengevat kun je spreken van een bestemming die leuk is voor zowel jong als oud.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Edinburgh

bezienswaardigheid nummer 1 Edinburgh Castle
Het prachtige kasteel van Edinburgh toornt hoog boven de stad uit. Het kasteel wat al honderden jaren oud is, is namelijk op een rots is gebouwd. Vanuit het kasteel heb je een fenomenaal uitzicht over de stad. Tijdens een rondleiding worden je alle intrigerende verhalen en geheimen van het kasteel verteld. Zo bezichtig je bijvoorbeeld de ‘Honeurs of Scotland’ dit zijn de kroonjuwelen. Een bezoek aan dit indrukwekkende kasteel mag zeker niet ontbreken. Andere interessante kastelen in de omgeving zijn: Craigmillar Castle - Lauriston Castle - Tantallon Castle - Crichton Castle - Blackness Castle en Dirleton Castle
www.edinburghcastle.gov.uk 
   
bezienswaardigheid nummer 2 Hollyrood Palace
Deze officiële residentie en tegenwoordig werkpaleis van het koningshuis van Schotland, staat aan het einde van de beroemde straat ‘Royal Mile’ van Edinburgh. Deze straat loopt vanaf Edinburgh Castle naar dit vorstelijke onderkomen. Nog altijd worden hier plechtigheden en officiële koninklijke en hoogwaardigheidsbekleders ontvangen. Delen van dit paleis zijn open gesteld voor publiek. Naast het paleis staat de ruïne van de Augustijnerabdij uit 1126.
www.bijzondereplaatsen.nl/schotland/palace-of-holyroodhouse.htm
   
bezienswaardigheid nummer 3 Royal Mile
De hoofdstraat van het oude centrum van de stad noemt men ‘Royal Mile’. De straat loopt vanaf Edinburgh Castle naar Hollyrood Palace. In de aangrenzende zijstraten bevinden zich veel bezienswaardigheden van de stad. Het ingelegde mozaïek hart in het plaveisel bij de St. Giles Kathedraal is het ‘Heart of Midlothian’. Het markeert de plaats waar een de tolpoort zich bevond. Tevens is het het embleem van de Schotse voeltbalclub ‘Heart of Midlothian FC’.

TIP: boek de Royal Mile wandeltour waarbij een ervaren gids je in twee uur tijd veel hoogtepunten laat zien.

   
bezienswaardigheid nummer 4 Nationaal Museum
Maak in dit museum een ontdekkingsreis door bijvoorbeeld Schotland of Egypte en kom zo meer te weten over de natuur, cultuur, technologie en wetenschap. Fascinerende mummies geven je aldaar het gevoel in het oude Egypte te zijn. Of probeer eens een piramide na te bouwen. Of neem deel aan een aantal wetenschappelijke proeven. Dit museum staat garant voor een geslaagde dag uit met de hele familie. Het ligt op een paar minuten van Edinburgh Castle vandaan.
www.nms.ac.uk/scotland
   
bezienswaardigheid nummer 5 National Galleries of Scotland
In het hart van Edinburgh wordt de mooiste kunst uit de beeldende wereld bewaard. Het museum bestaat uit drie onderling verbonden gebouwen. De collecties lopen uiteen van de Renaissance tijd tot het einde van de 19e eeuw. Werken van meesters als van Gogh, Monet, El Greco en Velázquez passeren de revue. Hoewel de toegang gratis is, kan er soms tijdens speciale tentoonstellingen een vergoeding worden gevraagd.
www.nationalgalleries.org
   
bezienswaardigheid nummer 6 St. Giles Cathedral
De stad staat vol met bijzondere oude architectuur. Eén daarvan is de St. Giles Cathedral. De toren is een opvallend kenmerk van de stad. Kort na de brand in 1385 die de kerk grotendeels verwoeste is het opgebouwd zoals we het nu kennen. Natuurlijk zijn sommige delen later weer vervangen of aangebouwd. De toren is uit de 15e eeuw. Het interieur is werkelijk imponerend.
www.stgilescathedral.org.uk
   
bezienswaardigheid nummer 7 Edinburgh Zoo
Voor een gezellige dag met de familie is het zeker aan te bevelen om de dierentuin van Edinburgh een bezoek te brengen. Het park is zeer mooi aangelegd en heeft veel diverse dieren te bewonderen. Er is een overdekt tropisch regenwoud, maar ook glow-in-the-dark schorpioenen en een heuse pinguïn parade.
www.edinburghzoo.org.uk
   
bezienswaardigheid nummer 8 Royal Botanical Gardens
Op een gebied van ongeveer 72 hectare vind je de botanische tuin van de stad. Dit pareltje van rust en ontspanning ligt aan de rand van het centrum. De prachtige flora en fauna in het park zijn van internationale klasse. In het bezoekerscentrum wordt meer verteld over de planten en werkzaamheden van deze Royal Botanic Garden.
www.rbge.org.uk
   
bezienswaardigheid nummer 9 Scotch Whisky Heritage Centre
Tijdens deze Whisky ervaring wordt je alles verteld over de ambacht van het destilleren, het proeven en het beleven. Er zijn verschillende tours te boeken, waarvan de meeste 1x per dag plaats vinden. In de Whisky bar heb je een keuze uit maar liefst 300 verschillende soorten. Het is tevens mogelijk om er een diner te nuttigen.
www.scotchwhiskyexperience.co.uk
www.bijzondereplaatsen.nl/schotland/scotch-whisky-experience.htm
   
bezienswaardigheid nummer 10 The Real Mary King’s Close
Diep onder de stad ligt een verborgen geheime gangenstelsel. De vele duistere geheimen en verhalen die zich hier honderden jaren geleden afspeelden, worden tijdens een wandeling met gids op spectaculaire wijze verteld. Het is een zeer bijzondere manier om de stad en zijn voormalige inwoners beter te leren kennen.
www.realmarykingsclose.com
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Edinburgh. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Edinburgh. Daar kun je handig per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Edinburgh:

beste reistijd voor Edinburgh
Edinburgh informatie
Edinburgh tips
Edinburgh voor beginners
waar overnachten in Edinburgh

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies