top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Lissabon: Torre de Belem

Lissabon
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Lissabon vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Lissabon

... meer handige websites

© teksten: top10bezienswaardigheden.nl
© foto: Silver Media
alle rechten voorbehouden

Torre de Belem

Lissabon is een geliefde stedentripbestemming. De hoofdstad van Portugal bevindt zich in het westen aan de rechteroever van de Taag. Behalve het historische gebied in de wijk ‘Alfama’ heeft Lissabon nog veel meer te bieden. In het stadsdeel ‘Baixa’ en ‘Bairro Alto’ lijkt de stad pas echt tot leven te komen. Wanneer de zon langzaam ondergaat en de lichtjes aangaan, dan is Lissabon misschien wel op z’n best. Met een beetje geluk klinkt de typische fado zangkunst vanuit een bar of restaurant je ergens tegemoet. Dit Portugese levenslied zal je zeker niet onberoerd laten. In het wat hippere stadsdeel Belém kun je kunst, cultuur en lekker eten op een meer dan juiste manier combineren. Dit stadsdeel staat namelijk bekend om bezienswaardigheden als de hippe LX Factory onder de Pontde de 25 Abri brug, de eeuwenoude kathedraal Sé, de wereldberoemde pasteitjes van Pastéis de Nata en de fotogenieke Torre de Belém.

Torre de Belém

Het was in de eerste helft van de zestiende eeuw toen Torre de Belém werd gebouwd als uitkijkpost. Vanuit deze toren kon men destijds enigszins op tijd vijandige bezoekers zien aankomen vanaf zee. Het nabijgelegen klooster ‘Mosteiro dos Jerónimos’ behoort samen met de Torre de Belém tot één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Lissabon. Het Hiëronymietenklooster werd in opdracht van koning Emanuel I van Portugal gebouwd in de hoop dat de monniken voor hem en de zeevaarders, die vanaf hier zouden vetrekken om de wereld te ontdekken, zouden bidden. Torre de Belém staat ook wel bekend als ‘Torre Sāo Vicente’ vernoemd naar Vincentius van Zaragoza de patroonheilige van de stad Lissabon. Met de oprichting van de toren werd de expeditie van Vasco da Gamma herdacht en kon men tevens de haven verdedigen. Aan het begin de twintigste eeuw is het de Torre de Belém uitgeroepen tot nationaal monument. Inmiddels is het ook door UNESCO erkend als werelderfgoed.

Bezoekers kunnen de toren tegen betaling van binnen bewonderen. De brug naar de toren staat dan ook vaak vol met geduldige bezoekers. Eenmaal binnen in dit in Manuelstijl of laatgotische Portugese stijl opgetrokken monument zijn er twee delen te bezoeken. In de kelder, waar voorheen ook mensen gevangen werden gehouden, zijn enkele kleine vensters die je zicht op het water bieden. De toren zelf is het meest interessant. Veel details herbergen verwijzingen naar de vele ontdekkingsreizen die de zeevaarders afgelegd hebben. Zo tref je er onder andere beeltenissen van een neushoorn en andere dierenkoppen. Aan de gevels prijken ook de afbeeldingen van het wapenschild, het kruis van de Orde van Christus en in een nis een standbeeld van Maria en kind. Vanaf de bovenste verdieping met de in Moorse stijl opgetrokken wachttorens heb je een mooi uitzicht over het water, haven en het omliggende gebied.

 
Meer informatie over de Torre de Belém:

Belem en de Torre de Belem

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl

 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies