top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Warschau, Polen

Polen
top 10 bezienswaardigheden:

Gdansk
Krakau
Polen
Warschau

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Warschau
reisadvies reisadvies Polen

... meer handige websites

 

Hoewel deze hoofdstad niet tot de oudste steden van Polen behoort, heeft het zeker voldoende bezienswaardigheden om er wat dagen te vertoeven. Heel veel oude gebouwen zijn er niet te vinden, aangezien de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig werd verwoest. Veel van de oude gebouwen zijn opnieuw gebouwd, waardoor het toch lijkt op een oude stad. De stad is verdeeld in een oud en nieuw centrum. De oude stad ligt rondom de Oude Stadsmarkt (Rynek Starego Miasta) en het nieuwe deel bevindt zich rondom de Nieuwe Stadsmarkt (Rynek Nowego Miasta).

 
 


Top 10 bezienswaardigheden van
Warschau

bezienswaardigheid nummer 1 Sacramentsklooster (Kościól Sakramentek)
Dit klooster bewijst dat in het ‘nieuwe’ centrum van Warschau wel degelijk oude gebouwen staan. De kerk van St. Cazimier staat samen met het klooster aan de Nieuwe Stadsmarkt (Rynek Nowego Miasta). De nonnen in het klooster hadden vroeger vooral de taak om rijke adellijke meisjes keurig op te voeden. Zowel de kerk als het klooster werden gesticht rond 1688. Het klooster is voor toegankelijk voor publiek. Dit geldt helaas niet voor de barokke kerk.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Johanneskathedraal (Katedra św. Jana)
Eén van de belangrijkste en oudste kerken van de stad is de Johanneskathedraal. Ook dit gebouw is opnieuw gebouwd na 1945 toen grote delen van de stad werden vernietigd. Onder het puin bleven een aantal graven in tact, waaronder die van de schrijver Henryk Sienkiewicz en de Poolse koning Stanisław August Poniatowski.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Rynek Starego Miasta
De grote markt in het oude stadsdeel is het meest centrale punt van Warschau. Het plein kenmerkt zich met de gekleurde statige herenhuizen. Bijzonder zijn de dubbele daken met ramen ertussen. Deze zouden de trappenhuizen van daglicht voorzien. Aan dit plein vind je ook het Historisch Museum van Warschau. Hier wordt verteld over de verwoestende geschiedenis tot aan de bruisende stad die het vandaag is. Midden op de markt staat het standbeeld van de beschermvrouwe en symbool van de stad ‘Syrena Staromiejska’.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Paleizen
Hoewel de meeste paleizen herbouwd zijn na de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog, is er één bespaard gebleven. Dit is het Wilanówpaleis, wat ligt in het gelijknamige stadsdeel van Warschau. In 1677 werd na de aankoop van het toenmalige dorp Wilanów begonnen met de bouw van een zomerresidentie voor koning Jan Sobieski. In de loop van de jaren is het paleis meerdere malen verkocht en aangepast om uiteindelijk te worden voor wat het nu is. Het paleis heeft een vorstelijke en imponerende uitstraling. Zeer bijzonder zijn de ruim zestig vertrekken die grotendeels in oorspronkelijke staat en inrichting verkeren. Andere paleizen in Warschau zijn: Królikarnia - Łazienkipaleis - Pałac pod Blachą / paleis onder het blikken dak - Potockipaleis - Raczyńskipaleis -Sapiehapaleis - Krasińskipaleis - koninklijk paleis en het presidentiële paleis.
www.wilanow-palac.pl
   
bezienswaardigheid nummer 5 Krakowskie Przedmieście
Deze zeer beroemde en prestigieuze straat van Warschau maakt onderdeel uit van de Koninklijke Route. De Koninklijke route brengt je langs de meest bijzondere bezienswaardigheden van de stad. Het begint bij het plein met het Koninklijke paleis en gaat dan zuidwaarts via deze chique straat naar uiteindelijk de wijk Wilanów met zijn majestueuze paleis. Al vroeg in de geschiedenis staat deze straat bekend als handelsroute. En nog altijd wordt er hier handel gedreven. De meest prachtige gebouwen sieren deze slagaderlijke straat en elke zijstraat biedt weer meer mogelijkheden.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Paleis van Cultuur en Wetenschap
Sommige vinden het een monsterlijk gebouw en andere roemen het om zijn imposante uiterlijk. Hoe dan ook, dit opvallend hoge gebouw is een prima herkenningspunt van de stad. Vanuit iedere hoek reist de spitse toren boven alles uit. Het 42 verdiepingen tellende gebouw was een geschenk van de Sovjet Unie. In het gebouw zit kantoorruimte, bioscopen, theaters en wat musea zoals die over het communisme.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Slotplein (Plac Zamkowy)
Op dit plein bevindt zich het Koninklijke Paleis (Zamek Królewski) oorspronkelijk uit de 17e eeuw. Wederom is dit gebouw zo goed mogelijk nagebouwd. Tegenwoordig doet het paleis dienst als museum en worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Het plein en zijn omgeving bieden veel gezellige restaurants en andere horeca gelegenheden.
www.zamek-krolewski.pl
   
bezienswaardigheid nummer 8 Nationaal Museum (Muzeum Narodowe)
Dit museum begon ooit in 1862 als museum voor schone kunsten. Door de toevoegingen van een aantal bijzondere collecties is het later in 1916 omgedoopt tot Nationaal Musuem. Vandaag de dag behoort het tot één van de grootste musea van Polen. Kunst in de breedste zin van het woord is hier in het Nationale Museum tentoongesteld.
www.ddg.art.pl
   
bezienswaardigheid nummer 9 Łazienkipark
Dit grootste park van Warschau behoort bij het Łazienskipaleis wat in het park op een eilandje ligt. Elke zondag trekken veel inwoners van de stad er op uit richting dit rustgevende stadspark. Een ander trekpleister van dit park is het standbeeld van de beroemde Poolse componist Frédéric Chopin. Elke vijf jaar wordt er een eerbetoon gehouden voor deze meester van de muziek. Uit alle hoeken en gaten komen mensen dan naar dit park om samen te zijn tijdens dit Internationale Chopin Concours.
www.konkurs.chopin.pl
   
bezienswaardigheid nummer 10 Museum van het Joodse Instituut (Żydowski Instytut Historyczny)
Wie meer in de geschiedenis van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog wilt duiken, moet zeker een bezoek brengen aan het Museum van het Joods Historisch Instituut. Hier wordt duidelijk gemaakt welk gevecht en martelingen het Joodse volk heeft moeten doorstaan. Ook wordt er verteld over de ‘Getto van Warschau’ tussen 1940 en 1943. Je vindt dit museum in het gebouw van de Joodse Bibliotheek aan de ul. Tłomackie 3/5.
www.jhi.pl
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Warschau. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamers in de stad vinden? Ga dan naar Trivago Warschau. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Warschau:

wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies