top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Krakau, Polen

Polen
top 10 bezienswaardigheden:

Gdansk
Krakau
Polen
Warschau

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Krakau
reisadvies reisadvies Polen

... meer handige websites

 

Krakau bezienswaardigheden top 10In deze voormalige hoofdstad van Polen kun je heerlijke cultuur opsnuiven. De stad die vol zit met studenten heeft veel te bieden op het gebied van musea, historische gebouwen en een bruisend uitgaansleven met honderden clubs en cafés. De stad is ontstaan rondom de Wawel heuvel, waar je de kathedraal en het kasteel boven de stad uit ziet steken. Waar de huidige hoofdstad Warschau de Tweede Wereldoorlog zeer slecht heeft doorstaan, is Krakau er wonderbaarlijk zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Hierdoor heeft de stad bijzonder veel historische waarde. Krakau is de afgelopen jaren daarom uitgegroeid tot een ware publiekslieveling. De stad heeft in razend tempo de harten van stedentrippers weten te veroveren. Wie dat wil die kan vanuit Krakau een uitstapje maken naar Auswitch. Je kunt via internet excursies naar dit voormalige concentratiekamp boeken.

Krakau tickets en excursies

Wil je optimaal genieten van je stedentrip in Krakau? Bij Ticketbar Krakau kun je vooraf via internet alvast je toegangskaarten kopen zodat je wachtrijen ontloopt. Ook kun je hier bijzondere excursies boeken zoals een tocht inclusief vervoer naar de zoutmijn van Wieliczka. Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Dan is de Schindlers’ Krakau tour een indrukwekkende ervaring.
Ga naar de Krakau tickets, rondleidingen en excursies bij TicketBar Krakau.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Krakau

bezienswaardigheid nummer 1 Grote Markt (Rynek Głowny)
Dit grote en belangrijke marktplein is het bruisende hart van de stad. Het ruim 40.000 m² tellende plein heeft een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden. Je vindt hier bijvoorbeeld de zeer fraaie Mariakerk, Adalbertkerk, Raadhuistoren en de Sukiennice (Lakenhal). Centraal op het plein staat het monument van Adam Mickiewicz, de grootste Poolse romantische dichter. Het plein is een geliefde plaats om rond te hangen of te genieten van een heerlijk drankje op één van de vele terrassen.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Mariakerk (Kościół Mariacki)
In de 13e eeuw werd deze kerk door de burgers van Krakau gesticht. Zowel van buiten als van binnen is er alles aan gedaan om dit één van de mooiste kerken uit de regio te maken. Vooral het altaar is uitzonderlijk mooi en indrukwekkend. Het is van de hand van Veit Stoss en staat bekend als grootste altaar van Europa. Vanuit de toren klinkt er elk uur een bugelsignaal wat direct de aandacht trekt. In 1421 werd dit gebruikt om de stad te waarschuwen voor een eventuele aanval. De toenmalige bugelspeler werd hierbij gedood en sindsdien stopt het signaal halverwege de laatste toon. Vanuit de toren heb je een spectaculair uitzicht over de stad.
www.mariacki.com 
   
bezienswaardigheid nummer 3 Raadhuistoren (Wieża Ratuszowa)
Op het prachtige Grote Markt (Rynek Głowny) plein straalt de Raadhuistoren je tegemoet. Met zijn zeventig meter aan hoogte heeft het een prominente plaats verworven sinds het er in 1316 werd gebouwd. In de loop van de jaren hebben er verschillende verbouwingen en renovaties plaatsgevonden.Vroeger bevond zich in de kelder van dit gebouw de gevangenis met zijn bijbehorende martelkamer. Vanuit de toren heb je een leuk uitzicht over de stad.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Lakenhallen/Sukiennice
Wie op zoek is naar een authentiek souvenir mag zeker de Lakenhallen niet passeren. Op het grote marktplein (Rynek Glówny) bevindt zich de bazaar die gevuld is met allerlei Poolse kunstnijverheid producten. Kraampjes met sieraden, schapenwollen truien, kristalglas, tassen, riemen, kunstwerken en zelfs schoenen zijn er genoeg te vinden. Het gebouw zelf is al een lust voor het oog.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Wawelburcht (Pałac Królewski na Wawelu)
Deze Koninklijke burcht bereik je via de oude stadskern, waar je via een pad omhoog uitkomt op het mooiste stukje van Krakau. Voor sommige Polen wordt dit zelfs als heiligdom verklaard. Het kasteel staat vlak naast de kathedraal. Dit Koninklijke paleis telt zeker een oppervlakte van ruim 7000 m². Tijdens een rondleiding wandel je van de ene prachtige zaal in de andere. De meest bijzondere locaties zijn: de ridderzaal, wapenzaal, senatorenzaal, audiëntiezaal en natuurlijk de Koninklijke privé vertrekken.
www.wawel.krakow.pl
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Wawelkathedraal (Kathedra Wawełska)
Vele koningen zijn gekroond in deze bijzonder fraaie kathedraal. Dit prachtig stukje historie ligt naast de Wawelburcht op de gelijknamige heuvel. Al rond 1320 werd er gebouwd aan de kathedraal op de Wawelheuvel. Dat de kathedraal altijd zeer belangrijk is geweest, blijkt wel uit de rij belangrijke en invloedrijke personen die er liggen begraven of in de crypte bevinden. De Zygmunttoren hoog in de kathedraal heeft een grote klok waarvan men zegt dat als je deze aanraakt je veel geluk in de liefde zult ondervinden.
www.katedra-wawelska.pl
   
bezienswaardigheid nummer 7 Kazimierz
Vlakbij de Wawelheuvel ligt de voormalige Joodse wijk Kazimierz. Pas aan het einde van de 16e eeuw is het toegevoegd aan Krakau. Daarvoor was het een onafhankelijke stad. In de wijk bevindt zich de oude en grootste synagoge van Polen en het Landaupaleis ook wel het Joranowpaleis genoemd. De wijk is levendig en heeft voldoende restaurantjes en terrassen om heerlijk te genieten van een maaltijd en/of een goed glas wijn.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Nationaal Museum (Muzeum Narodowe)
Dit in 1879 opgerichte museum is het grootste museum van de stad. Het museum heeft zeer uitgebreide en bijzonder collecties met Poolse kunst. Een ander deel van het museum heeft veel militaire attributen uit de geschiedenis tentoongesteld.
www.muzeum.krakow.pl
   
bezienswaardigheid nummer 9 Barbakan
Wie vroeger de oude stad van Krakau bezocht moest door de prachtige poort van Barbakan. Dit vestingscomplex uit de 15e eeuw heeft nog altijd een zeer indrukwekkende middeleeuwse uitstraling. Niet voor niets worden hier nog jaarlijks middeleeuwse festiviteiten gehouden waarbij de riddergevechten niet ontbreken. Ook zijn er regelmatig tentoonstellingen te bewonderen.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Teatr im Juliusza Słowackiego
Het mooiste theater van Krakau staat in het oude deel van de stad. Tussen 1891 en 1893 werd het schitterende neo-barokke gebouw neergezet nadat er een heuse wedstrijd werd georganiseerd voor het mooiste ontwerp. Deze werd gewonnen door John Zawiejski. De uitstraling en allure doen je zeker denken aan de Parijse Opera.
www.slowacki.krakau.pl
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Krakau. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Krakau. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Krakau:

Krakau in één dag
Krakau tips
Krakau voor beginners

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies