top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Polen

Polen
top 10 bezienswaardigheden:

Gdansk
Krakau
Polen
Warschau

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Polen
reisadvies reisadvies Polen

... meer handige websites

 

Top 10 bezienswaardigheden PolenPolen is een veelzijdig land wat grenst aan Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Oekraďne, Rusland en Litouwen. Polen grenst in het noorden aan de Oostzee, wat meteen kilometers aan kustlijn oplevert. Behalve drie-en-twintig natuurparken met uiteenlopende natuurgebieden en bio reserves is Polen ook een land met een rijke historie. Gevechten tegen de Sovjet-Unie en bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog hebben duidelijke sporen achtergelaten. Historische steden en dorpen als Krakau, Poznań, Toruń, Zamość en Małopolska zijn sinds de val van het communisme hard aan de slag gegaan om te redden wat er te redden valt. Verschillende reconstructies en wederopbouw hebben geleid tot het aantrekken van jaarlijks miljoenen bezoekers uit binnen en buitenland. Het Poolse culturele erfgoed is ondertussen behoorlijk op waarde geschat. Verschillende plaatsen zijn dan ook inmiddels vermeld op de werelderfgoedlijst van Unesco.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Polen

bezienswaardigheid nummer 1 Krakau
De zuidelijk gelegen Poolse stad Krakau is zeer geschikt als stedentrip. Het sfeervolle stadscentrum ‘Stare Miasto’ dat sinds 1978 geregistreerd staat bij Unesco op de werelderfgoederenlijst, biedt uiteenlopende bezienswaardigheden. Zo kun je in Krakau prachtige historische architectuur ontdekken uit de dertiende eeuw. En de Sint-Andreaskerk is zelfs nog ouder dan dat. Behalve deze oude kerk heeft Krakau ook nog een kathedraal, de ‘Wawelkathedraal’, een schitterende lakenhal ‘Sukiennice’, boeiende musea zoals het MOCAK, een uiterst gezellige grote markt ‘Rynek Głównu’ en een zeer uitgebreid aanbod van uitgaansgelegenheden. Het studentenleven speelt hier een behoorlijk grote rol in.
Top 10 bezienswaardigheden van Krakau
   
bezienswaardigheid nummer 2 Auschwitz
De Tweede Wereldoorlog heeft voor heel wat leed en familie drama’s gezorgd. Het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz in de Poolse plaats Oświęcim is hier de stille getuigen van geweest. Meer dan een miljoen mensen werden hier gedeporteerd en uiteindelijk is het grootste deel hiervan om het leven gekomen. Een kleine selectie heeft de gruwelijkheden weten te overleven. Na de Tweede Wereldoorlog is Auschwitz het symbool geworden voor het nazi-regime. Tegenwoordig kun je het concentratiekamp Auschwitz vrijwillig in- en uitlopen. Je kunt er met eigen ogen zien wat de slachtoffers hebben moeten doorstaan. Middels een rondleiding worden allerlei gruwelijke details verteld en kun je verschillende ruimtes bezoeken. Ook de gaskamers en verbrandingsovens zijn hier onderdeel van.
http://auschwitz.org/en/
   
bezienswaardigheid nummer 3 Warschau
De hoofdstad van Polen is Warschau. Warschau ligt net iets ten oosten van het centrale deel van Polen. De stad wordt opgesplitst door de Wisła rivier, die in het Duits vaak de Weichsel wordt genoemd. Op de linker oever ligt het centrum van Warschau en op de rechter oever bevindt zich het stadsdeel Praga. De meest interessante bezienswaardigheden liggen aan de linker oever in het centrum van Warschau. Denk hierbij aan de Johanneskathedraal, het Wilanówpaleis, de meest prestigieuze straat Krakowskie Przedmieście en het paleis Zamek Królewski. Aan de rechter oever in Praga kun je het ‘Muzeum Warszawskiej Pragi’ bezoeken. Dit moderne museum heeft allerlei interessante wetenswaardigheden, voorwerpen en speelgoed in haar collectie om je op ontspannen wijze kennis te laten maken met dit stadsdeel.
Top 10 bezienswaardigheden van Warschau
   
bezienswaardigheid nummer 4 Wieliczka-zoutmijn
De oudste zoutmijn ter wereld ligt hier in Polen. De geschiedenis van de mijn gaat vele eeuwen terug in de tijd. De Wieliczka zoutmijn in de gelijknamige plaats, is dus al eeuwenlang een bron van inkomsten. Er wordt al heel lang geen zout meer gewonnen, maar men verdient er nog altijd geld. Zeker sinds de tweede helft van de twintigste eeuw, waarin de Wieliczka zoutmijn geregistreerd werd als werelderfgoed van Unesco. Vele bezoekers komen naar deze plek vlakbij Krakau om met eigen ogen dit cultureel erfgoed te bewonderen. Diep onder de oppervlakte zijn er uiteenlopende ruimtes ingericht met zoutsculpturen, als kapel, als expositieruimte en zelfs als concertzaal. De Wieliczka zoutmijnen zijn dan ook beslist een bezoekje waard.
www.wieliczka-saltmine.com
   
bezienswaardigheid nummer 5 Toruń
In de noordelijk gelegen stad Toruń kun je kennismaken met de geschiedenis van Nicolaas Copernicus, een astronoom uit de vijftiende eeuw die een revolutie ontketende met zijn heliocentrische visie van het universum. De historische stadskern is genoteerd op de lijst van Unesco’s werelderfgoederen. Oude vestingmuren en statige middeleeuwse bouwwerken geven de stad een bijzonder fraai voorkomen. Als Hanzestad heeft het dan ook een bloeiende periode gekend. Tegenwoordig staat de stad bekend als levendige studentenstad met een rijke culturele achtergrond. Bezienswaardigheden als de kathedraal ‘Bazylika katedralna św. Jana Chrzcicela i św. Jana Ewangelisty w Toruniu’, het huis van Nicolaus Copernicus, de oude stadspoort ‘Bramy i baszty en het eeuwenoude kasteel ‘Zamek Dybowski’ zijn een kleine greep uit al het moois wat de stad Toruń te bieden heeft.
www.torun.pl/en
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Slot Mariënburg
Direct aan rechter oever van de Nogat rivier in Malbork, doemen de oranje daken van Slot Mariënburg op. Het kasteel werd gebouwd in de dertiende eeuw als onderkomen van de Duitse ridderorde. Tegenwoordig is Slot Mariënburg een top bezienswaardigheid van Polen. Zamek w Malborku, zoals het in Polen wordt genoemd, is een prachtig stukje van middeleeuwse architectuur. Liefhebbers kunnen er middels een rondleiding van zo’n drie á vier uur alles over te weten komen.
www.zamek.malbork.pl
   
bezienswaardigheid nummer 7 Nationaal Park Słowiński
Het aan de Oostzee gelegen Nationaal Park Słowiński bestaat voornamelijk uit duinen, uitgestrekte stranden, water en bebossing. Het park telt ongeveer drie-honderd-zeven-en-twintig duizend vierkante kilometer. Er leven vooral veel verschillende vogelsoorten zoals de oehoe uil, zwanen, kraaien en eenden. Daarnaast komen er ook wilde zwijnen en herten voor. Nationaal Park Słowiński wordt gezien als één van de mooiste een meest bijzondere natuurgebieden van Polen.
http://slowinskipn.pl/en/
   
bezienswaardigheid nummer 8 Joodse graven in Łódź
De centraal gelegen Poolse stad Łódź staat bekend als een industriële stad. Hoewel Łódź iets minder is door ontwikkeld dan steden als Krakau en Warschau, heeft het beslist zijn eigen charme. Met name de straat Piotrkowska en het museum ‘Muzeum Sztuki w Łódzi’ zijn een bezoekje meer dan waard. De meeste bezoekers komen echter naar Łódź om de indrukwekkende Joodse graven te bezoeken. Deze begraafplaats ‘Cmentarz żydowski’ is sinds 1892 gevestigd aan de Bracka. Inmiddels zijn er zo’n honderd-zestig-duizend personen begraven.
www.jewishlodzcemetery.org
   
bezienswaardigheid nummer 9 Nationaal Park Narwianski
Het waterrijke park Nationaal Park Narwianski, ligt in het oosten van Polen. Omstreeks 1996 werd het ‘Białowieski Park Narodowy’ opgericht als beschermd natuurgebied, om het ecosysteem te kunnen waarborgen. Middels een georganiseerde tocht kun je de bossen, het veenlandschap, de moerrassen en andere waterrijke gebieden bezoeken waarin zich allerlei diersoorten schuilhouden. Zo leven er beren, lynxen, wolven, bizons en natuurlijk heel veel vogelsoorten. De meeste tochten worden met een soort kajak afgelegd. In het Pools noemt men dit een ‘pychówka’. Maar er zijn ook wandel- en fietstochten door dit prachtige natuurlandschap te maken.
www.npn.pl/en
   
bezienswaardigheid nummer 10 Panorama van Racławice
Aan de rivier de Oder, in de historische plaats Wrocław, kun je het Panorama van Racławice bezoeken. Dit beroemde schilderij van verschillende Poolse schilders laat een fragment zien van de slag bij Racławice. Tijdens deze opstand in 1794 werd er gestreden tegen de Russen. Het Panorama van Racławice is ontstaan vanuit een idee van Jan Styka. Hiervoor benaderde hij schilders als Wojciech Kossak, Ludwik Boller, Tadeusz Popiel, Zygmunt Rozwadowski, Teodor Axentowicz, Włodzimierz Tetmajer, Wincenty Wodzinowski en Michał Sozański. Doordat het schilderij in een cirkel is vervaardigd, lijkt het alsof je zelf midden in het gevecht aanwezig bent. Het Panorama van Racławice is dan ook zeker indrukwekkend te noemen.
www.panoramaraclawicka.pl
   
  Meer informatie over Polen:

Polen informatie

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies