top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Innsbruck, Oostenrijk

Oostenrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Innsbruck
Oostenrijk
Salzburg
Tirol
Wenen

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Innsbruck
reisadvies reisadvies Oostenrijk

... meer handige websites

 

De Oostenrijkse stad Innsbruck ligt in de provincie Tirol. De ligging aan de rivier Inn heeft door de eeuwen heen voor veel handel gezorgd. De Inn stroomt immers niet alleen door Oostenrijk, maar ook door Duitsland en Zwitserland. Vanuit het centrum van Innsbruck kun je verschillende bergen bewonderen die het stadsbeeld een geheel eigen karakter geven. Innsbruck is namelijk omgeven door de bergketen Karwendel en de Alpen. Toerisme is inmiddels een belangrijke bron van inkomsten geworden. Veel toeristen worden naar Innsbruck getrokken om de prachtige en kleurrijke architectuur van de stad. Met name in de Altstadt, het oude centrum van Innsbruck, tref je veel barokke architectuur zoals de paleizen of die van Helblinghaus aan de Herzog-Friedrich-Straße. Ook sporters hebben hun weg naar Innsbruck gevonden. Het bergachtige gebied leent zich tijdens de zomermaanden uitstekend voor fiets- en wandeltochten. En tijdens de winterse maanden kunnen vooral de wintersportliefhebbers er goed vertoeven. Wil je het graag iets rustiger aan doen, dan is dat geen probleem. Innsbruck is namelijk meer dan dat. Je kunt er bijvoorbeeld ook fantastisch winkelen in de Maria Theresienstrasse, een museum meepakken, een tocht maken met de kabelbaan of genieten op één van de vele terrassen die de universiteitsstad Innsbruck rijk is. Misschien heb je tijdens je verblijf het geluk dat er een festival plaatsvindt. De jaarlijkse kerstmarkt en het muziekfestival Innsbruck Festival of Early Music zijn al jaren een groot succes.

Met de Innsbruck Card kun je veel musea en attracties in Innsbruck gratis bezoeken. De aanschafprijs van deze speciale voordeelkaart voor toeristen haal je er vrij snel uit, zeker als je veel wilt gaan zien en doen in Innsbruck. Tijdens de geldigheid van je kaart kun je ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Innsbruck

bezienswaardigheid nummer 1 Het Gouden Dak
Aan de Herzog-Friedrich-Straße in Innsbruck, vormt zich vaak een menigte voor het ‘Gouden Dak’. Deze erfenis uit de vijftiende eeuw, was een initiatief van keizer Maximiliaan I. Vanaf deze plaats had de keizer een voortreffelijk zicht op de soms spannende en entertainende toernooien die hier gehouden werden. Het met verguld koper belegde dak is zelf uitgegroeid tot symbool van de stad Innsbruck. In de voormalige keizerlijke residentie is tegenwoordig het Museum Goldenes Dachl gevestigd. Dit museum geeft je een verhelderende blik op de laat Middeleeuwse wereld zoals die er hier in Innsbruck uitzag. Natuurlijk hoort een bezoek aan het balkon met het gouden dak hierbij.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Schloss Ambras
Het prachtige paleis ‘Schloss Ambras’, torent hoog boven de stad Innsbruck uit. De oudste delen van Schloss Ambras stammen uit de dertiende en veertiende eeuw. Maar het allermooist was het paleis tijdens de zestiende eeuw. Destijds werd Schloss Ambras gebouwd als verblijf voor Ferdinand II van Tirol. Het huidige uiterlijk werd vooral verwezenlijkt in de negentiende eeuw. Omstreeks 1855 werd het paleis verbouwd om als zomerresidentie te kunnen fungeren voor aartshertog Karl Ludwig. Iets minder dan een eeuw later behoort het paleis toe aan de Republiek Oostenrijk en kun je er genieten van uiteenlopende kunst. Als Kunsthistorisch Museum bezit Schloss Ambras namelijk over een uitmuntende collectie. Ook kun je er met enige regelmaat genieten van gepaste concerten. De “Spanish Hall” is hier uitstekend voor geschikt.
www.schlossambras-innsbruck.at/en/visit
   
bezienswaardigheid nummer 3 Tiroler Volkskunstmuseum
Omstreeks 1929 werd het Tiroler Volkskunstmuseum geopend in Innsbruck. Het museum presenteert allerlei voorwerpen die verschillende facetten van ambachten belichten. Op deze manier krijg je een bijzondere kijk in het leven van allerlei lagen uit de bevolking. De historische volkskunst vertegenwoordigd dan ook een belangrijk deel uit de cultuur. Denk hierbij ook aan klederdracht, meubels, kunst en werktuigen. Het Tiroler Volkskunstmuseum is gevestigd in een voormalig klooster uit de zestiende eeuw.
www.tiroler-landesmuseen.at
   
bezienswaardigheid nummer 4 Hofkerk
Het groene koepeldak op de klokkentoren van de Hofkirche, is vanuit verschillende richtingen te bespeuren. De Hofkerk werd gebouwd in de zestiende eeuw. Voor de realisatie van de kerk, werden steenhouwers, architecten en beeldhouwers ingeschakeld. De rooms-katholieke Hofkirche wordt ook wel de ‘Schwarzmander Kirche’ genoemd. Dit is een verwijzing naar de zwarte beelden die in de kerk staan opgesteld. Het idee voor deze beelden is afkomstig van keizer Maximiliaan I en werd later overgenomen door diens kleinzoon Ferdinand I. De beelden zijn beeltenissen van rolmodellen, voorouder en invloedrijke personen die samen een rouwstoet vormen. In de Hofkirche kun je het grafmonument van Keizer Maximiliaan I, vrijheidsstrijder Andreas Hofer, aartshertog Ferdinand II en Philippine Welser bezoeken. De Hofkirche is alleen tegen betaling te bezoeken.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Bergisel
Op enkele minuten rijden van het centrum van Innsbruck ligt de berg Bergisel. De bijna zevenhonderdvijftig meter hoge berg Bergisel, is vooral bekend onder skispringers. Sinds de Olympische spelen van 1964 is de berg geliefd en gevreesd in de skiwereld. Tijdens de ‘Vierschanzentournee’ worden er grootse prijzen uitgereikt aan winnaars met het behalen van de meeste punten tijdens de vier onderdelen. De huidige moderne Bergiselschanze is een creatie van architect Zaha Hadid. In de toren van de skischans is een restaurant gevestigd, waar je onder het genot van een hapje en/of drankje kunt genieten van een zeer fraai uitzicht.
www.bergisel.info
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Triumphpforte
In het oude centrum van Innsbruck, is de Triumphpforte uit de achttiende eeuw een duidelijke verwijzing naar het verleden. De triomfboog was namelijk gebouwd als huwelijksgeschenk voor aartshertog Leopold en diens vrouw prinses Maria Ludovica uit Spanje. Tijdens de huwelijksfestiviteiten overleed Leopold’s vader, keizer Francis Stephen van Lotharingen. Daarop werd besloten dat dit vereeuwigd werd in het ontwerp van de triomfboog. Aan de ene zijde tref je dan ook verwijzingen naar het huwelijk en aan de andere zijde verwijzingen naar de dood van de keizer.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Tiroler Landesmuseum
In dit provinciale museum zijn uiteenlopende collecties te bewonderen. In het Tiroler Landesmuseum maak je als het ware een wandeling door de tijd, die van de prehistorie overloopt in de Romeinse tijd, die overgaat naar de middeleeuwen en uiteindelijk uitkomt in de hedendaagse periode. Er is een mooie balans gevonden tussen kunst, natuur, technologie en cultuur. Tussen de collecties bevinden zich foto’s, schilderijen, muziekcollecties, meubels en allerlei andere voorwerpen.
www.tiroler-landesmuseen.at
   
bezienswaardigheid nummer 8 Patscherkofel
Het meest bekende skigebied in de buurt van Innsbruck is Patscherkofel. De Patscherkofel is een berg in de Alpen, die van groot belang was tijdens de Olympische Spelen in 1964, 1978 en 2012. De verschillende disciplines in dit skigebied, maken van Patscherkofel een ski-oord waar het hele gezin veel plezier kan beleven. Daarnaast is de Oostenrijkse sfeer overal voelbaar en proef je dat zelfs in de gemiddelde keuken. De horeca in dit skigebied prefereert dan ook veelal Oostenrijkse specialiteiten als schnitzel, kaasknödel, apfelstrudel en goulashsoep. Wandelaars kunnen ook aardig uit de voeten in Patscherkofel. De natuur is er prachtig en een klim naar boven kun je gemakkelijk overbruggen met de kabelbaan ‘Patscherkofelbahn’ of de lift ‘Olympiaexpress’.
www.patscherkofelbahnen.at
   
bezienswaardigheid nummer 9 Hofgarten
Aan de rand van het oude centrum van Innsbruck is een heerlijk park gelegen. Hofgarten was ooit een aangelegde tuin in de zestiende eeuw. Maar inmiddels is de privé tuin van de Habsburgers een heus stadspark geworden met paviljoens, oude bomen, grasweides, speeltuinen, horeca en een plaats waar regelmatig verschillende evenementen worden georganiseerd. Het door de inwoners genoemde ‘Hoga’ is een park wat cultureel gezien hoog scoort.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Badesee Rossau
Het recreatiegebied Badesee Rossau ligt aan de zuidoostelijke kant van de Oostenrijkse stad Innsbruck. Met name tijdens de zomermaanden is Badesee Rossau een druk bezocht deel van de stad. Het meer telt bijna een oppervlakte van drie hectare. Rondom ‘Stretch’ zoals het door de inwoners wordt genoemd, zijn ruime ligweides en horecagelegenheden te vinden. Behalve het beoefenen van watersporten, kun je er ook midgetgolf, volleybal, basketbal, schaken en tafeltennis spelen. De kleinsten vermaken zich ondertussen uitstekend in de grote speeltuin.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Innsbruck. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Innsbruck. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Innsbruck:

beste reistijd voor Innsbruck
Innsbruck voor beginners
Innsbruck in 24 foto's
Innsbruck informatie
Innsbruck als budgetbestemming
Innsbruck toerisme
bijzondere plaatsen in Innsbruck

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies