top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Oslo

Noorwegen
top 10 bezienswaardigheden:

Bergen
Noorwegen
Oslo

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Oslo
reisadvies reisadvies Noorwegen

... meer handige websites

 

De Noorse hoofdstad Oslo die een aantal eeuwen geleden nog Christiania of Kristiania werd genoemd, ligt in zuid-oosten van Noorwegen. De naam Christiania werd gegeven aan Oslo nadat koning Christiaan IV de stad herbouwde na de felle en verwoestende brand in 1624. Pas rond 1925 werd dit weer terug veranderd in Oslo. Hoewel het klimaat niet veel verschilt met dat van ons kan het er in de winter net iets meer sneeuwen. De skischans bij Holmenkollen geldt dan ook als hoogste punt en wordt vaak aangeduid als herkenningspunt. Het culturele hart van Oslo heeft veel te bieden als het gaat om het bezoeken van een musea. De stad telt er minstens vijftig. Op het schiereiland Bygdøy liggen er een aantal zeer interessante vlak bij elkaar. Daarnaast staat de stad zelf bol van historische bezienswaardigheden, leuke winkels, hippe terrassen en andere leuke horeca. Oslo is een stad waar je je geen dag hoeft te vervelen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Oslo

bezienswaardigheid nummer 1 Koninklijk paleis
In de eerste helft van de achttiende eeuw werd dit paleis van Oslo op de Bellevue gebouwd naar een ontwerp van architect Hans Ditlev Franciscus Linstow. Ruim twintig jaar heeft het geduurd tot het af was. Met de komst van koning Harald V zijn er verschillende aanpassingen gedaan en hebben er vernieuwingen plaats gevonden. Tijdens de zomermaanden, als de koning en zijn gezin grotendeels elders verblijven, worden er delen van het paleis opengesteld voor publiek.
www.royalcourt.no/seksjon.html
   
bezienswaardigheid nummer 2 Het Stortinget
In dit prachtige bouwwerk is het parlement van Oslo werkzaam. Vertaald van het Noors naar het Nederlands betekend Stortinget’ letterlijk ‘de grote onderhandeling’. Het bouwwerk aan de Karl Johans gate 22 heeft zijn oorsprong liggen in het jaar 1860 waarna het officieel in 1866 in gebruik werd genomen. De Zweedse architect Emil Victor Langlet is verantwoordelijk voor het schitterende ontwerp, zowel binnen als buiten. Het heeft hem in ieder geval geen windeieren gelegd. Het was het begin van zijn succesvolle carrière. Tijdens bepaalde delen per jaar is het Stortinget te bezoeken met gids.
www.stortinget.no/en/
   
bezienswaardigheid nummer 3 Kathedraal van Oslo
Regelmatig is de kathedraal van Oslo het toneel voor publieke optredens van het koningshuis. De prachtige glas-in-lood ramen zorgen voor het mooiste licht en sfeer. Voor de inrichting en afwerking zijn grote meesters in hun vak benaderd om deze kathedraal de mooiste van het land te maken. Het zilveren kunstwerk ‘Het Laatste Avondmaal’ werd bijvoorbeeld gemaakt door de Italiaanse beeldhouwer Arrigo Minerbi die ook benaderd werd voor de Dom van Milaan. Bijzondere details om te weten zijn dat de oorspronkelijke stenen waarmee deze kathedraal is gebouwd, voornamelijk afkomstig zijn uit Nederland. De rode stenen zijn van een latere restauratie omdat de stenen uit Nederland niet meer te verkrijgen waren. En dat de meeste bouwwerkzaamheden zijn verricht door vrouwen!
www.oslodomkirke.no
   
bezienswaardigheid nummer 4 Akershus
Ooit was het Akershus gebouwd om de stad Oslo te bescherming voor gevaar van buitenaf. De strategische liggen is hier getuige van. Vele gevechten en belegeringen zijn er overleefd en strijden zijn er gestreden. Het is dan ook nooit gelukt om de Noren er te overmeesteren. Er is zelfs een periode geweest dat er ‘beroemde’ gevangen werden opgesloten omdat het als gevangenis fungeerde. Hoe dan ook, er is hier veel geschiedenis terug te vinden. Hoewel het bouwwerk nog altijd op militaire grond staat, is het dagelijks geopend voor publiek. Je kunt er het Verzetsmuseum en Noorse Strijdkrachten Museum bezoeken.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Universiteit van Oslo
De Noose ‘Universitetet i Oslo’ wordt geroemd om zijn kwaliteiten. Het is de grootste en oudste universiteit van heel Noorwegen. Je kunt er onder ander studeren in Rechten, Antropologie, Geneeskunde, Theologie, Tandheelkunde, Natuurwetenschappen en Onderwijs. De universiteit zelf zit in een prestigieus gebouw met in de nabije omgeving passende bouwwerken zoals die van het nationale theater, het parlement en het koninklijke kasteel.
www.uio.no/english/
   
   
 
bezienswaardigheid nummer 6 Bygdøy
Het schiereiland Bygdøy van Oslo laat zich nog het beste omschrijven als museum en recreatie eiland. Hier vind je namelijk een aantal bijzonder interessante musea, leuke wandelgebieden, mooie stranden en goede restaurants. Vanaf het stadhuis bij pier 3 vertrekt er regelmatig een boot die binnen een kwartier naar het eiland brengt. Eenmaal aangekomen kun je verschillende musea bezoeken zoals het Holocaust Center (Holocoustsenteret) , het Noors Maritiem Museum (Norsk Maritim Museum), het Vikingschip Museum (Vikingskipshuset) of het Noorse Volks Museum (Norsk Folkemuseum).
www.visitoslo.com/en/activities-and-attractions/boroughs/bygdoy
   
bezienswaardigheid nummer 7 Karl Johans Gate
Deze belangrijkste straat van Oslo geniet het meeste aanzien. Niet alleen doordat het je brengt richting het koninklijk paleis, maar ook om de oude historische panden zoals Tostrupgården, de universiteit en het Storting die aan deze beroemde straat liggen. Daarnaast zijn er leuke winkels en gezellige horeca zaken te vinden. Downtown Oslo begint hier.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Norsk Folkemuseum
De beste kennismaking met het Noorse leven en de stad Oslo is met een bezoek aan het Noors museum voor culturele geschiedenis. Het deels openluchtmuseum ligt op het schiereiland Bygdøy waar nog veel meer andere interessante musea te vinden zijn. Het in 1894 opgerichte museum heeft een collectie van ruim 150 oude woningen die afkomstig zijn uit verschillende plaatsen in Noorwegen. Het belangrijkste bouwwerk is de Gol Stavkirke. Deze kerk is afkomstig uit het begin van de dertiende eeuw. In het overdekte deel is er meer aandacht voor klederdracht, Sami cultuur, speelgoed en volkskunsten.
www.norskfolkemuseum.no
   
bezienswaardigheid nummer 9 Het Nationale Theater
In de prachtige omgeving van gebouwen als het koninklijke paleis, het stortinget en het station bevindt zich het vooraanstaande nationale theater van Noorwegen. Tegenover de hoofdingang staan de beelden van iconen Henrik Ibsen en Bjørbstjerne Bjørnson. Beiden waren zeer bekend als (toneel) schrijver en dichter. Alleen het beste van het best is goed genoeg om hier te mogen spelen. De producties zijn van een uiteenlopende genre en de akoestiek is er fenomenaal.
www.nationaltheatret.no
   
bezienswaardigheid nummer 10 Vigelandpark
Dit indrukwekkende beeldenpark mag beslist in de Top 10 van Oslo niet ontbreken. Het park, welke vernoemd is naar de kunstenaar Gustav Vigeland, is gevuld met meer dan tweehonderd bijzondere sculpturen die tussen 1907 en 1942 zijn gemaakt. Ook de inrichting van het park is een lust voor het oog. Meters hoge zuilen worden afgewisseld door fonteinen, een brug en strakke vormgegeven tuinen. In het naast gelegen Vigeland Museum is meer kunst te ontdekken. Hier staat de mens van wieg tot graf centraal.
www.vigeland.museum.no
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Oslo. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Oslo. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Oslo:

5x zien & doen in Oslo
bijzondere plaatsen in Oslo
Oslo in één dag
Oslo in 24 foto's
Oslo tips
Oslo voor beginners

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies