top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Zierikzee, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Zierikzee

... meer handige websites

 

Top 10 bezienswaardigheden van Zierikzee

Wie een uitstapje naar een leuke stad in Zeeland wil maken, die zou zeker eens de ogen moeten richten op Zierikzee. Qua inwoneraantal zou je bijna twijfelen of er daadwerkelijk sprake is van een stad. Maar laat je daardoor geen zand in de ogen strooien. De historische kern van deze middeleeuwse stad doet niet onder voor die van grotere steden in Zeeland en elders in Nederland. Het enige dat (gelukkig) ontbreekt zijn de typische elementen die je veel in grotere steden ziet, zoals hoogbouw kantoren en appartementencomplexen. Hier zijn het vooral schattige straatjes vol met fraaie oude gevels. Juist dat maakt Zierikzee zo de moeite waard. Niet voor niets dat je vooral in het zomerseizoen massa's toeristen door de sfeervolle straatjes van Zierikzee ziet trekken.

De ligging is natuurlijk een groot voordeel van Zierikzee. Mocht je een vakantie in Zeeland vieren, dan is de kans groot dat je met de auto niet veel verder dan een veertig- tot vijftigtal autominuten van deze stad op Schouwen-Duiveland verwijderd bent. Alleen vanuit Zeeuws-Vlaanderen zul je een langere reistijd hebben.

Vraag je je af of Zierikzee groot genoeg is om een dagje naartoe te gaan? Zeker weten. Je kunt de dag vullen met winkelen, wandelen en een aantal bijzondere bezienswaardigheden bezoeken. Als je dat allemaal in het rustige tempo doet dat bij de stad past, dan tikken de uurtjes vanzelf door. Combineer je Zierikzee met een boottocht, een bezoek aan het strand of aan het nabijgelegen Watersnoodmuseum? Dan zul je je niet gaan vervelen.

Welke bezienswaardigheden van Zierikzee mag je niet missen? Wat moet je zien en doen in Zierikzee? Wij hebben een top 10 bezienswaardigheden van Zierikzee samengesteld.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Zierikzee

bezienswaardigheid nummer 1

Zuidhavenpoort

Zierikzee telt maar liefst drie stadspoorten. Mede dankzij deze poorten kun je de vestingbouwkundige grondvorm die in de middeleeuwen ontstaan is, goed herkennen. De Zuidhavenpoort is de mooiste stadspoort van Zierikzee en wat ons betreft het mooiste monument van dit Zeeuwse stadje. Dat komt mede door de ligging bij het water en de daardoor nabije witte houten ophaalbrug. Dit maakt het plaatje compleet. De Zuidhavenpoort is aan het eind van de middeleeuwen gebouwd. Het exacte bouwjaar is niet bekend. Men vermoed eind veertiende of begin vijftiende eeuw.

Opvallende elementen zijn de van een weergang voorziene verdedigingsmuur en de vier spitse torentjes op de hoeken van de Zuidhavenpoort. Er heeft begin jaren zestig van de vorige eeuw een grootscheepse restauratie plaatsgevonden. In 1970 is het watersnoodmonument 'Beproefd maar niet gebroken' bij de Zuidhavenpoort geplaatst.

De twee andere stadspoorten zijn de Noordhavenpoort (deze staat vlak bij de Zuidhavenpoort) en de aan de noordzijde van Zierikzee gelegen Nobelpoort. Deze bakstenen poort stamt uit de veertienden eeuw en is te herkennen aan de twee uit de kluiten gewassen ronde torens op de hoeken aan de buitenzijde.

Zuidhavenpoort

   
bezienswaardigheid nummer 2

Stadhuis

Het zestiende-eeuwse stadhuis van Zierikzee is een van de meest opvallende en mooiste gebouwen van de stad. Dat komt vooral door de achthoekige toren, die van een bekroning voorzien is. Hierdoor krijgt het pand de statige uitstraling die bij een raadhuis hoort. Het stadhuis is tussen 1550 en 1554 gebouwd. Het gebouw werd gebouwd in de Renaissance stijl, maar later zijn er de nodige veranderingen toegepast die meer in het toen geldende modebeeld pasten. Na de watersnoodramp startte er een grootschalige restauratie van het inmiddels in verval geraakte stadhuis. Begin deze eeuw hebben er nog wat verbouwingen en moderniseringen aan het interieur plaatsgevonden.

Tegenwoordig is het Stadhuismuseum gevestigd in het stadhuis. Je kunt verschillende ruimtes bezoeken, zoals de Raadzaal, de Vleeshal, de Waag en de Trouwzaal. Deze wordt nog steeds gebruikt om huwelijken in te voltrekken. In de tentoonstellingszaal worden verschillende periodes van de geschiedenis van Zierikzee belicht.

Stadhuis

   
bezienswaardigheid nummer 3

De Dikke Toren

De Dikke Toren is het hoogste bouwwerk van Zierikzee. De officiële naam is Sint-Lievensmonstertoren. Als je de toren in het echt ziet, dan snap je waarom men het vooral over de Dikke Toren heeft. Want met een voet van 16x16 meter en een hoogte van 62 meter, is er sprake van een totaal andere verhouding dan dat je normaal bij kerktorens ziet. Want dat is deze Sint-Lievensmonstertoren: de toren die oorspronkelijk bij een kerk hoort. De voormalige Sint-Lievenskerk om precies te zijn. De kerk werd in 1832 grotendeels door brand verwoest en later afgebroken. De toren staat nu als individueel bouwwerk in het hart van Zierikzee.

Eigenlijk had de Dikke Toren minstens twee keer zo hoog moeten worden. Er wordt gesproken van een geplande hoogte van 180 tot 200 meter, maar na herberekeningen komt men uit op een hoogte van 130 meter. Dan zou dit de hoogste kerktoren van Nederland geworden zijn. Geldgebrek heeft roet in het eten gegooid, waardoor de hoogte beperkt is gebleven tot 62 meter en de Sint-Lievensmonstertoren zijn markante uiterlijk heeft gekregen.

Je kunt de Dikke Toren tegen betaling bezoeken. Na het beklimmen van 281 traptreden wacht er een prachtig uitzicht over Zierikzee en omgeving op je. De toren is alleen tijdens het zomerseizoen te beklimmen.

Sint-Lievensmonstertoren

   
bezienswaardigheid nummer 4

Oude Haven

Zierikzee telt twee havens: de Oude Haven en de Nieuwe Haven. Het laat zich niet moeilijk raden in welke chronologische volgorde beide havens in gebruik genomen zijn. De historische Oude Haven ligt echt in de stad, terwijl de Nieuwe Haven aan de rand van het centrum ligt. De nieuwe haven wordt nog echt gebruikt. Verder zorgen de verschillende terrasjes nabij deze haven in het zomerseizoen voor extra sfeer.

De Oude Haven heeft vooral een museumfunctie. Centraal in deze rechthoekige haven liggen een aantal historische boten. De toegang tot de Oude Haven is een plaatje om te zien. Deze wordt gevormd door de Zuidhavenpoort, de Houten Klapbrug en de Noordhavenpoort. Langs de haven staan verschillende prachtige panden. De handelaren, notabelen en andere rijke inwoners van Zierikzee lieten hier zien dat ze geld hadden. Nog steeds staan hier een aantal van de mooiste woningen van de stad.

Oude Haven

   
bezienswaardigheid nummer 5

Huis De Haene

Aan de Meelstraat 1 staat het oudste huis van Zierikzee: Huis De Haene. Dit koopmanshuis is in de eerste helft van de veertiende eeuw gebouwd. Daarmee behoort dit middeleeuwse pand zelfs tot de oudste overgebleven huizen van heel Nederland. De naam is een verwijzing naar de twee hanen die in het metselwerk verwerkt zitten. In de loop der jaren zijn deze hanen flink vervaagd. Een andere naam voor dit monumentale pand is het Tempeliershuis. Zo staat deze woning, die van bijzondere cultuurhistorische waarde is, sinds de achttiende eeuw ook bekend.

Huis De Haene

   
bezienswaardigheid nummer 6

Nieuwe Kerk

Nadat de Sint-Lievenskerk in 1832 afbrandde, moest er een nieuwe kerk komen. Deze werd tussen 1835 en 1848 gebouwd. Het nieuwe kerkgebouw kreeg de toepasselijke naam Nieuwe Kerk. Opvallend is het neoclassicistische uiterlijk van de kerk met de vier Korinthische zuilen die dominant aanwezig zijn bij de façade. De kerk heeft geen toren gekregen. De oudere Sint-Lievensmonstertoren staat als losse toren achter de kerk. Het gebouw is ontwijd en doet tegenwoordig dient als multifunctioneel gebouw. Zo worden hier allerlei muziekevenementen en tentoonstellingen gehouden.

Huis De Haene

   
bezienswaardigheid nummer 7

Havenplein en Havenpark

Een deel van de oude haven van Zierikzee is in de negentiende eeuw gedempt. De ruimte die hiermee vrijgekomen is, is ingevuld door de aanleg van een park en een plein. Die kregen de begrijpelijke namen Havenpark en Havenplein. Het Havenpark is het groene hart van het historische centrum van Zierikzee. In 1907 is er een kiosk geplaatst. Dit geschiedde ter ere van het bezoek dat de toenmalige Nederlandse Koningin Wilhelmina en haar man Prins Hendrik in september dat jaar aan Zierikzee brachten.

Het Havenplein is vooral in het zomerseizoen een gezellig plein. Hier staan dan de goedbezochte terrassen buiten. Het Havenplein is verder de plek waar allerlei evenementen gehouden worden. Aan het Havenplein staat een opvallend gebouw: de Gasthuiskerk. Aan de pleinzijde zie je op de begane grond een open galerij. Deze plek heet de Beurs. Hier dreven de handelaren vroeger handel. Vanaf het Havenplein heb je ook nog een blik op het 's Gravensteen. Dit monumentale pand staat aan de Mol; in het verlengde van het Havenplein. Dit zestiende-eeuwse pand heeft verschillende functies gehad, waaronder die van stadsgevangenis. Dit verklaart de tralies die voor de ramen aangebracht zijn.

Havenplein van Zierikzee

   
bezienswaardigheid nummer 8

Oude Vismijn

Vroeger haalde je je levensmiddelen niet in de supermarkt, maar op de markt. Voor vis en vlees waren er aparte gebouwen: een vleeshal en een vismijn. Dat had allemaal te maken met de lastige hygiënische omstandigheden. Daarom scheidde men de handel in deze producten van de gemakkelijkere productgroepen zoals groente en fruit. De oude vismijn van Zierikzee is te zien in het Sint Jacobshofje. Onder de overkapping, die aan de linkerkant te zien is, werd de vis schoongemaakt. Inmiddels heeft het Sint Jacobshofje een nieuwe functie gekregen. De oude vismarkt is nu een toeristisch bolwerk. Zo wordt het gebruikt voor allerlei uitstapjes in de omgeving en dient het als hoofdkwartier van de Gidsendienst Zeeland.

Oude Vismijn

   
bezienswaardigheid nummer 9

Molen De Hoop en Molen Den Haas

Zierikzee kent een tweetal monumentale molens: Molen De Hoop en Molen Den Haas. Zij hebben dragen bij aan het typisch oud-Nederlandse uiterlijk dat Zierikzee zo kenmerkt. Molen Den Haas is een stellingmolen die aan Bolwerk 1 staat. Het is daardoor onderdeel geworden van het gebied dat de Nieuwe Haven vormt. Deze korenmolen is in 1727 gebouwd en is tot halverwege de vorige eeuw gebruikt om te malen. Daarna raakte de molen in verval. In 1984 heeft er een restauratie plaatsgevonden. Drie jaar later werd Molen Den Haas weer in gebruik genomen.

Molen De Hoop is een korenmolen die in het noorden van de Zierikzeese binnenstad staat. De eerste houten versie van deze molen werd in 1788 gebouwd. In 1850 werd deze vervangen door een ronde stenen exemplaar. Die brandde 24 jaar later af, waarna de molen herbouwd is.

Molen Den Haas

   
bezienswaardigheid nummer 10

Plein Montmartre

Jarenlang was het Maarplein een weinig inspirerende plek. Het plein deed dienst als parkeerplaats en daar omheen lagen wat oude pakhuisjes en werkplaatsen. In 2012 heeft er een flinke transformatie plaatsgevonden en is het Maarplein omgetoverd tot het Plein Montmartre. De benaming is geen toevalligheid. De link met het beroemde plein in Parijs is dat er hier op deze plek in Zierikzee kunstenaars en straatartiesten hun plekje hebben gekregen. Geregeld worden er zomermarktjes georganiseerd waarbij kunst centraal staat. Ook voor andere evenementen is er plek. Denk aan brocante marktjes, viering van de streekproductendag, een speciale Dickensdag en allerlei leuke muziekevenementen.

Ook als er geen evenement plaatsvindt, is Plein Montmartre een plekje dat het bezoeken waard is. De combinatie van de aangelegde kikkerfontein, de prachtige muurschildering en de gezellige terrasjes zorgen voor een sfeervol plein binnen de binnenstad van Zierikzee.

Plein Montmartre

   
 

EXTRA TIPS

Gratis parkeren

In het centrum van Zierikzee is parkeren grotendeels voorbehouden aan vergunninghouders of je moet betalen om te parkeren. Zonde van je geld, want Zierikzee biedt een aantal uitstekende gratis parkeerplekken aan. Parkeer je auto gratis en wandel vervolgens binnen enkele minuten het historische centrum van Zierikzee in. Aan de zuidoostkant van Zierikzee ligt gratis parkeerterrein Havenpoort P1. Van hieruit loop je in twee minuten naar de mooiste plek van Zierikzee: de Zuidhavenpoort. De drie andere gratis parkings zijn Hatfieldpark P2, de Scheldestraat P3 en de Hoofdpoortstraat P4. Door middel van dynamische verwijsborden word je naar beschikbare parkeerplekken gestuurd.

Gratis parkeren op parkeerterrein Havenpoort

Leuke hotels

Waarom niet lekker overnachten in Zierikzee? Je kunt Zierikzee gemakkelijk in één dag doen, maar het stadje leent zich er prima voor om er 's nachts onder de wol te kruipen en er een meerdaags bezoek van te maken. Onze favoriete accommodatie in Zierikzee is Boutique Hotel Zeeuws-Meisje. Ideaal gelegen tussen het centrum en de Nieuwe Haven en heel gezellig ingericht. Het kleinschalige romantische viersterrenhotel Mondragon is gevestigd in een monumentaal pand aan de Oude Haven. Een ideale en rustige locatie om Zierikzee te verkennen. Gasten zijn zeer gecharmeerd door de mooie comfortabele kamers.

Leuk hotel in Zierikzee: Boutique Hotel Zeeuws-Meisje

Geweldig om hier te winkelen

Zierikzee behoort tot de leukste winkelsteden van Nederland. Wat betreft grootte van het winkelaanbod kan Zierikzee natuurlijk niet concurreren met grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Maar als je puur kijkt naar de kwaliteit van het winkelen in Zierikzee, dan zouden wij niet weten waarom je naar een grotere stad zou moeten gaan. In het historische centrum van Zierikzee zijn allerlei leuke zelfstandige winkels en boetiekjes gevestigd. Heerlijk om hier eens rond te gaan snuffelen. Struin lekker fijne winkelstraten zoals de Poststraat, de Melkmarkt, de Mol en de Korte Sint Janstraat af. Wedden dat je hier zult slagen?

winkelen in Zierikzee

IN DE BUURT

Je hoeft je niet te beperken tot Zierikzee zelf. In de buurt van Zierikzee liggen er een aantal bezienswaardigheden die je mooi mee kunt pakken als je Zierikzee bezoekt:

Wist je dat er vlak bij Zierikzee zeehonden leven? Je kunt deze met eigen ogen aanschouwen tijdens een zeehondensafari. Met een rondvaartboot van Frisia vertrek je vanuit de Nieuwe Haven van Zierikzee. Tijdens de twee uur durende rondvaart kun je de op een zandbank in de Oosterschelde levende grote groep zeehonden zien. Met wat geluk kom je onderweg ook nog bruinvissen (een dolfijnsoort) spotten.

Direct ten zuiden van Zierikzee begint de Zeelandbrug. Deze 5022 kilometer lange brug ligt over de Oosterschelde. Hij verbindt de (voormalige) eilanden Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland met elkaar. Tot 1972 was het de langste brug van Europa. De Zeelandbrug behoort niet tot de Deltawerken.

Op tien minuten rijden van Zierikzee kun je het Watersnoodmuseum bij Ouwerkerk bezoeken. Dit museum is gevestigd in de vier caissons die werden gebruikt voor het sluiten van het laatste dijkgat, dat is ontstaan tijdens de watersnood van 1953. Hier kom je alles te weten over deze ramp die onder andere Zeeland trof.

Watersnoodmuseum

Meer informatie over Zierikzee:

Zierikzee info en foto's

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies