top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van de Waddeneilanden, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Waddeneilanden

... meer handige websites

 

Als we de oppervlakten van de Waddeneilanden samen optellen, komen we op een uitkomst van 405 km². De eilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog vallen onder de provincie Friesland. Het eiland Texel is onderdeel van de provincie Noord-Holland. De vele uitgestrekte natuurgebieden lenen zich uitstekend voor wandel- en fietstochten. De oude kleine dorpen zoals Hollum en Den Burg hebben veel historische gebouwen en woningen waarvan enkelen in gebruik zijn als museum. Zo vind je op Vlieland een museum in het oude Tromp’s Huys en op Terschelling het Cultuurhistorisch Museum ‘t Behouden Huys in twee commandeurswoningen. De eilanden bieden naast veel rust en natuur genoeg vertier en bijvoorbeeld (water)sport mogelijkheden. De meeste dorpen bevinden zich aan de westzijde van de eilanden.

Wat niet direct in een top 10 bezienswaardigheden van de Waddeneilanden past, maar wat wel genoemd moet worden, is de sfeer die ieder van deze bijzondere eilanden typeert. Geen stress, geen grootschalig uiterlijk vertoon. Het is het ritme van de Waddenzee die hier het leven bepaalt. De natuur staat hier veruit op nummer één. Dat is wat je op veel verschillende manieren zult ervaren tijdens je bezoek aan het Waddengebied.

 


Top 10 bezienswaardigheden van de
Waddeneilanden

bezienswaardigheid nummer 1

Wadlopen

Waarschijnlijk zijn de Waddeneilanden het meest bekend om het typische wadlopen. Een aantal organisaties bieden verschillende georganiseerde wandelingen aan waarbij je een aantal eilanden kruist. Door het wisselen van het getij, waarbij de waterstand het meest laag is, loop je door slik, mosselbanken en zandplaten. Sommige routes zijn dusdanig pittig dat het enige ervaring en goede conditie vereist. De weersomstandigheden kunnen hierbij van grote invloed zijn. Om het wadlopen succesvol te doen is het schoeisel van belang. Zo zijn halfhoge nylon gympen ideaal om mee te wadlopen. Te lage gympen kunnen in de modder blijven steken en bij laarzen loop je het risico dat de laars blijft staan en je zelf uit de laars schiet.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Oosterend

Texel telt 7 dorpen die ieder hun eigen karakter hebben. Deze verscheidenheid zorgt ervoor dat ieder soort toerist wel zijn eigen plekje op het eiland zal weten te vinden. Wat ons betreft is Oosterend het mooiste dorp van Texel. De naam verklapt al dat dit ruim duizend inwoners tellende plaatsje aan de oostelijke kant van het eiland ligt en eigenlijk aan het einde van het oosten zou moeten liggen. Dat was ook zo. Oosterend is eigenlijk een havenplaats totdat verzanding in de negentiende eeuw deze functie wegnam. De vissers van Oosterend hebben tegenwoordig hun schepen in de haven van Oudeschild liggen. Oosterend is nu een schattig dorpje waar je tal van traditionele woningen ziet staan. Een wandeling door het hart van Oosterend levert ongetwijfeld een aantal mooie plaatjes op.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Natuurreservaat De Boschplaat

Vogel- en natuurliefhebbers moeten beslist een bezoek brengen aan dit prachtige natuurreservaat op het eiland Terschelling. Tijdens het broedseizoen vindt je hier maar liefst 65 tot 70 verschillende vogelsoorten. Met name de Lepelaar, Zilvermeeuw en de Kleine Mantelmeeuw vinden elk jaar weer opnieuw hun bestemming hier. Ook de plantensoorten herbergen een aantal zeer opmerkelijke soorten zoals de Amerikaanse Cranberry. De Boschplaat behoort al een aantal jaar tot de meest waardevolle natuurgebieden van Nederland. Om de vogel rust te gunnen tijdens het broedseizoen is het gebied tussen 15 maart en 15 augustus gesloten.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Hollum

Ondanks zijn kleine aantal inwoners mag Hollum zich het grootste dorp van Ameland noemen. Hollum heeft veel monumentale panden die verspreid te vinden zijn in de kleine nostalgische straatjes. Door de hoeveelheid commandeurswoningen heeft het dorp zijn authentieke karakter niet verloren. Echte trekpleisters zijn de prachtige vuurtoren, de oude korenmolen en de 9-holes golfbaan. De vuurtoren is te beklimmen, waarna je beloont wordt met een indrukwekkend uitzicht. Een ander bijzonder terugkerend spektakel is de tocht vanuit het reddingsmuseum Abraham Fock, waarbij een aantal paarden de reddingsboot tot in zee brengen.

   
bezienswaardigheid nummer 5

De Balg

Eén van Europa’s grootste stranden is te vinden op Schiermonnikoog: DE Balg Het strand telt een breedte van ongeveer één kilometer. Doordat er via het oosten steeds meer zandvlakte bij komt is het mogelijk dat dit alleen maar breder wordt. Mede dankzij de uitbreidende flora is het een prachtig stukje natuur geworden. Niet alleen aantrekkelijk voor mensen, maar ook de zeehonden vinden het een uitgelezen plaats om te rusten en of te zonnebaden. Met de Balgexpress worden er speciale huifkarrentochten georganiseerd waarmee je op bezoek kunt gaan bij deze prachtige dieren. Het grotendeels autovrije dorp Schiermonnikoog is zeker ook een bezoekje waard.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Ecomare Texel

Wil je meer weten over de natuur in en rond de Waddenzee? Breng dan een bezoek aan Ecomare. Dit belangrijke en informatieve centrum op het eiland Texel heeft alles in huis om je kennis te vergroten als het gaat om de wadden en alles in en om de Noordzee. Zo vind je hier niet alleen een zeeaquarium. Er is bijvoorbeeld ook een natuurmuseum, vogelopvang, duinpark en een zeehondenopvang. Het is een park dat je zeker niet mag overslaan.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Den Burg

Het merendeel van de toeristen bezoekt Den Burg, dat centraal gelegen is op het eiland Texel. Niet alleen zijn hier zo’n 64 rijksmonumenten te vinden. Er is namelijk ook genoeg vertier te vinden. Je vindt er bijvoorbeeld een openlucht zwembad, een bioscoop, een markt en veel gezellige café’s, restaurants en winkelgelegenheden. Het kleine museum ‘de Oudheidkamer’ brengt je terug in de tijd en geeft je een blik in het leven van Aagje, de vrouw van VOC stuurman Harmanus Kikkert. 

   
bezienswaardigheid nummer 8

Cultuurhistorisch Museum ‘t Behouden Huys

Wat ooit een eenmalige tentoonstelling was, is tegenwoordig uitgebloeid tot een prachtige cultuur en historisch museum op het eiland Terschelling. Alle exposities van het Cultuurhistorisch Museum ‘t Behouden Huys leiden je terug naar het eiland of zijn bewoners. Naast de schilderkunst zijn er ook verschillende voorwerpen te bezichtigen zoals een bronzen bijl van 1200 voor Christus. De naam van het museum is afkomstig van de verblijfplaats op Nova Zembla van ontdekkingsreiziger en inwoner van Terschelling Willem Barentsz.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Juttersmuseum Swartwoude

Strandjutten is onlosmakelijk verbonden met het leven op de Waddeneilanden. Met zo veel kustgebieden is het niet vreemd dat juist hier een museum is opgericht over wat er zoal allemaal aanspoelt op de stranden. Juttersmuseum Swartwoude neemt je mee op avontuur en laat je tevens proeven van het leven als boer op Ameland. Ook maak je kennis met het verhaal van Ritskemooi. Hierbij maak je een wandeling op een scheepswrak. Kortom veel geschiedenis en avontuur zijn in dit museum te ontdekken. Het museum is te vinden in de plaats Buren op Ameland.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Museum Kaap Skil

Alles over het leven aan en op de zee rond Texel kom je te weten in Museum Kaap Skil. Dit in het dorp Oudeschild gelegen museum heette voorheen het Maritiem & Jutters Museum. Het museum heeft een collectie van maritieme en Texelse objecten die uit de afgelopen vier eeuwen stammen. Belangrijk onderdeel hiervan zijn de archeologische duikvondsten die in het hoofdgebouw tentoongesteld worden. Een absolute aanrader is de maquette van Texel in de kelder van het gebouw. Van een aantal op de maquette aanwezige schepen kun je de informatie opvragen via digitale schermen.

Het openluchtmuseum vormt een vrij groot deel van Museum Kaap Skil. Hier kun je traditionele vissershuisjes bezoeken en zien hoe de vissers met hun familie vroeger leefden op Texel. De smederij, de bakkerij, de jutterij en de graanpakhuizen zijn andere onderdelen van het openluchtmuseum. De Traanroeier is een korenmolen die je van binnen kunt bewonderen. Hij is oorspronkelijk uit Zaandam afkomstig en is in 1902 naar Oudeschild verplaatst.

   
  Meer informatie over de Waddeneilanden:

beste reistijd voor de Waddeneilanden
mooiste dorpjes op de Waddeneilanden
top 10 bezienswaardigheden van Texel
Waddeneilanden informatie

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies