top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van de Waddeneilanden, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag & Scheveningen
Drenthe
Eindhoven
Flevoland
Friesland
Gelderland
Gouda
Groningen
Haarlem
Leiden
Limburg
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Nederland
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Roosendaal
Rotterdam
Utrecht
Valkenburg
Vlissingen
Waddeneilanden
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Nederland
reisadvies reisadvies Nederland

... meer handige websites

 

Als we de oppervlakten van de Waddeneilanden samen optellen, komen we op een uitkomst van 405 km². De eilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog vallen onder de provincie Friesland. Het eiland Texel is onderdeel van de provincie Noord-Holland. De vele uitgestrekte natuurgebieden lenen zich uitstekend voor wandel- en fietstochten. De oude kleine dorpen zoals Hollum en Den Burg hebben veel historische gebouwen en woningen waarvan enkele in gebruik zijn als museum. Zo vind je op Vlieland een museum in het oude Tromp’s Huys en op Terschelling het Cultuurhistorisch Museum ‘t Behouden Huys in twee commandeurswoningen. De eilanden bieden naast veel rust en natuur genoeg vertier en bijvoorbeeld (water)sport mogelijkheden. De meeste dorpen bevinden zich aan de westzijde van de eilanden.

 


Top 10 bezienswaardigheden van de
Waddeneilanden

bezienswaardigheid nummer 1 Wadlopen
Waarschijnlijk zijn de waddeneilanden het meest bekend om het typische Wadlopen. Een aantal organisaties bieden verschillende georganiseerde wandelingen aan waarbij je een aantal eilanden kruist. Door het wisselen van het getij, waarbij de waterstand het meest laag is, loop je door slik, mosselbanken en zandplaten. Sommige routes zijn dusdanig pittig dat het enige ervaring en goede conditie vereist. De weersomstandigheden kunnen hierbij van grote invloed zijn.
www.wadlopen.net
   
bezienswaardigheid nummer 2 De Koog
In deze veel bezochte badplaats van Texel is genoeg te doen en te bezichtigen. Met name aan de dorpstraat zijn veel uiteenlopende ondernemers gevestigd die er alles aan doen om een verblijf aan dit eiland tot een succes te maken. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij galerie 14-16 Posthuys, waar zeker honderd verschillende kunstenaars in de afgelopen jaren hun werk hebben laten zien. Voor een dagje strand zit je altijd goed hier aan de Koog. De gezellige strandpaviljoens zorgen tussendoor voor een heerlijk hapje en een drankje terwijl je er heerlijk tot rust komt.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Natuurreservaat De Boschplaat
Vogel- en natuurliefhebbers moeten beslist een bezoek brengen aan dit prachtige natuurreservaat op het eiland Terschelling. Tijdens het broedseizoen vindt je hier maar liefst 65 tot 70 verschillende vogelsoorten. Met name de Lepelaar, Zilvermeeuw en de Kleine Mantelmeeuw vinden elk jaar weer opnieuw hun bestemming hier. Ook de plantensoorten herbergen een aantal zeer opmerkelijke soorten zoals de Amerikaanse Cranberry. De Boschplaat behoort al een aantal jaar tot de meest waardevolle natuurgebieden van Nederland. Om de vogel rust te gunnen tijdens het broedseizoen is het gebied tussen 15 maart en 15 augustus gesloten.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Hollum
Ondanks zijn kleine aantal inwoners mag Hollum zich het grootste dorp van Ameland noemen. Hollum heeft veel monumentale panden die verspreid te vinden zijn in de kleine nostalgische straatjes. Door de hoeveelheid commandeurswoningen heeft het dorp zijn authentieke karakter niet verloren. Echte trekpleisters zijn de prachtige vuurtoren, de oude korenmolen en de 9-holes golfbaan. De vuurtoren is te beklimmen, waarna je beloont wordt met een indrukwekkend uitzicht. Een ander bijzonder terugkerend spektakel is de tocht vanuit het reddingsmuseum Abraham Fock, waarbij een aantal paarden de reddingsboot tot in zee brengen.
www.hollum.eu
   
bezienswaardigheid nummer 5 De Balg
Eén van Europa’s grootste stranden is te vinden op Schiermonnikoog. Het strand telt een breedte van ongeveer één kilometer. Doordat er via het oosten steeds meer zandvlakte bij komt is het mogelijk dat dit alleen maar breder wordt. Mede dankzij de uitbreidende flora is het een prachtig stukje natuur geworden. Niet alleen aantrekkelijk voor mensen, maar ook de zeehonden vinden het een uitgelezen plaats om te rusten en of te zonnebaden. Met de Balgexpress worden er speciale huifkarrentochten georganiseerd waarmee je op bezoek kunt gaan bij deze prachtige dieren. Het grotendeels autovrije dorp Schiermonnikoog is zeker ook een bezoekje waard.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Ecomare Texel
Dit belangrijke en informatieve centrum op het eiland Texel heeft alles in huis om je kennis te vergroten als het gaat om de wadden en alles in en om de Noordzee. Zo vindt je hier niet alleen een zeeaquarium. Er is bijvoorbeeld ook een natuurmuseum, vogelopvang, duinpark en een zeehondenopvang. Het is een park dat je zeker niet mag overslaan.
www.ecomare.nl
   
bezienswaardigheid nummer 7 Den Burg
Het merendeel van de toeristen bezoekt deze populaire plaats van het eiland Texel. Niet allen zijn hier zo’n 64 rijksmonumenten te vinden. Er is namelijk ook genoeg vertier te vinden. Je vindt er bijvoorbeeld een openlucht zwembad, een bioscoop, een markt en veel gezellige café’s, restaurants en winkelgelegenheden. Het kleine museum ‘de Oudheidkamer’ brengt je terug in de tijd en geeft je een blik in het leven van Aagje, de vrouw van VOC stuurman Harmanus Kikkert.
www.oudheidkamertexel.nl
   
bezienswaardigheid nummer 8 Cultuurhistorisch Museum ‘t Behouden Huys op Terschelling
Wat ooit een eenmalige tentoonstelling was, is tegenwoordig uitgebloeid tot een prachtige cultuur en historisch museum op het eiland Terschelling. Alle exposities herleiden je terug naar het eiland of zijn bewoners. Naast de schilderkunst zijn er ook verschillende voorwerpen te bezichtigen zoals een bronzen bijl van 1200 voor Christus. De naam van het museum is afkomstig van de verblijfplaats op Nova Zembla van ontdekkingsreiziger en inwoner van Terschelling Willem Barentsz.
www.behouden-huys.nl
   
bezienswaardigheid nummer 9 Juttersmuseum Swartwoude
Met zo veel kustgebieden is het niet vreemd dat juist hier een museum is opgericht over wat er zoal allemaal aanspoelt op de stranden. Dit Juttersmuseum neemt je mee op avontuur en laat je tevens proeven van het leven als boer op Ameland. Ook maak je kennis met het verhaal van Ritskemooi. Hierbij maak je een wandeling op een scheepswrak. Kortom veel geschiedenis en avontuur zijn in dit museum te ontdekken. Het museum is te vinden in de plaats Buren op Ameland.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Vuurboetsduin
Op het eiland Vlieland werd in 1909 een vuurtoren opgericht op de Vuurboestduin. Hij is achttien meter hoog, maar door zijn hoge ligging is hij duidelijk zichtbaar aan de kust. Hoewel de vuurtoren vol automatisch elke twee seconden zijn licht laat schijnen, wordt het nog altijd regelmatig bezocht door de vuurtorenwachter. Naast de vuurtoren is een uitkijktoren die toegankelijk is voor publiek. Tevens is er een souvenirwinkel gevestigd.
   
  Meer informatie over de Waddeneilanden:

Waddeneilanden informatie

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies