top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Valkenburg, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Valkenburg
reisadvies reisadvies Nederland

... meer handige websites

 

Valkenburg is een populaire toeristische bestemming in het zuiden van Limburg in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Ieder jaar trekken miljoenen mensen naar dit stadje toe. De meeste komen hier voor de vele toeristische attracties die er in en rond de stad te vinden zijn. Op deze plaats in het Geuldal wonen al vele eeuwen mensen en de eerste keer dat Valkenburg genoemd wordt in de geschiedenisboekjes is in de 11de eeuw. Door het heuvelachtige landschap is de stad al lang populair als toeristische bestemming. De lokale VVV had de toeristische waarde van Valkenburg al snel door en liet al aan het eind van de 19de eeuw een houten uitkijktoren bouwen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Valkenburg

bezienswaardigheid nummer 1 Cauberg
De Cauberg is waarschijnlijk de bekendste berg van Nederland en dit niet alleen omdat de finish van de Amstel Gold Race hier ligt. Eén van de beroemdste televisiebeelden van de Cauberg komen echter wel uit de voorbereidingen van deze race. Toen een postbode met volle fietstassen naast Michael Boogerd de Cauberg bedwong. In 1954 is er een groot busongeluk gebeurd op de Cauberg toen een buschauffeur de macht over zijn bus verloor. Bij dit tragische ongeluk vielen 19 doden. Tegenwoordig neemt de Cauberg belangrijke toeristische plaats in met op de top Thermae 2000 en het Holland Casino en aan de voet het Grendelplein en de ingang van meerdere grotten.
www.steden.net/nederland/valkenburg/de-cauberg/
   
bezienswaardigheid nummer 2 Fluweelengrot
Deze mergelgrot is ontstaan door de bouw van het Kasteel van Valkenburg en andere bouwwerken in Valkenburg. In totaal bestaat de Fluweelengrot uit ongeveer vijf kilometer aan gangen en tunnels. Een klein deel hiervan is dagelijks te bezoeken. In de grotten zijn meerdere kunstwerken te vinden van bekende en onbekende kunstenaars die hier grot wandschilderingen maakten op de muren van de grot. Er is hier tevens een rijkversierde kerk te vinden. In deze Kapel hield de Valkenburgse bevolking tijdens de Franse onderdrukking hun kerkdiensten. Vanuit het Kasteel van Valkenburg lopen en meerdere geheime gangen naar de Fluweelengrot.
www.fluweelengrot.nl
   
bezienswaardigheid nummer 3 Mergelrijk
MergelRijk is een verrassende, zeer veelzijdige beleving van alles over mergel, grotten en meer... Beleef op een onvergetelijke en indrukwekkende wijze waar en hoe Bokkenrijders samenkwamen, vleermuizen leven, grotchampignons gekweekt worden, fossielen worden opgegraven en blokbrekers de mergel uit de berg halen. MergelRijk neemt u ook mee terug naar de tijd van Mosasaurussen in de Krijtzee, naar een schuilkapel, een grotwoning en naar de geheime bergplaats voor nationale kunstschatten in tijden van oorlog. Een ander hoogtepunt is een levensgroot mergelbeeld van De Nachtwacht van Rembrandt.
www.mergelrijk.nl
   
bezienswaardigheid nummer 4 Kasteel Valkenburg
Deze ruïne van één van de weinige hoogteburchten van Nederland torent nog steeds boven Valkenburg uit. De eerste delen van dit kasteel werden al in de elfde eeuw gebouwd en werden in de jaren daarna meerdere keren verbouwd en herbouwd. Tijdens de tachtig jarige oorlog werd het kasteel definitief vernield door Willem III van Oranje. Hierna is het kasteel nooit meer herbouwd, enkele delen van het kasteel zijn zelfs gebruikt om delen van Valkenburg te herbouwen. Het kasteel is tegenwoordig in bezit van de Stichting Kasteel van Valkenburg. Deze stichting waakt over het voortbestaan van het kasteel. Het kasteel in het gehele jaar te bezoeken.
www.kasteelonline.nl/Valkenburg.html
   
bezienswaardigheid nummer 5 Museum Romeinse Katakomben
Een bezoek aan Museum Romeinse Katakomben is een fascinerende en onvergetelijke belevenis. Dwalend door de onderaardse gangen reis je terug in de tijd, naar het oude Rome. Je daalt af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende grafkamers van vooraanstaande Romeinen. Prachtige fresco’s en het interessante verhaal van de gids maken de rondleiding tot een betoverende ervaring. Ook biedt het museum een boeiend actueel programma met exposities, evenementen, culturele festivals en lezingen.
www.katakomben.nl
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Pretpark de Valkenier
Familiepretpark de Valkenier is een klein maar leuk pretpark dat net buiten Valkenburg ligt. Een groot deel van de attracties zijn hier overdekt zoals het spookkasteel, de botsauto’s en een grote binnenspeeltuin. Hierdoor is het mogelijk om het tijdens een regenachtige dag te bezoeken. Verder zijn er meerdere achtbanen en een wildwaterglijbaan te vinden. Er zijn hier ook enkele draaimolens aanwezig en vanuit het park kan men een rondrit door Valkenburg maken. Het park is voornamelijk ingericht op de kleinere kinderen. Verwacht hier dus geen snelle rollercoasters of ruige wildwaterbanen.
www.pretpark-de-valkenier.nl
   
bezienswaardigheid nummer 7 Kerstmarkt
In Valkenburg vindt je misschien wel de meest bijzondere kerstmarkt van Nederland. De kerstmarkt staat hier in de Fluweelengrot en de Gemeentegrot en behoord hiermee tot de grootste ondergrondse kerstmarkten van Nederland. Tijdens de kerstmarkt wordt er ieder jaar een indrukwekkende kerstal van zand gebouwd in de kathedraal van de grot. Daarnaast worden er bovengronds ook tal van activiteiten gehouden zoals de grootse kerstparade.
www.kerststadvalkenburg.nl
   
bezienswaardigheid nummer 8 De Grotestraat
Deze straat in het oude centrum van Valkenburg vormt het centrum van het uitgaansleven van de stad. De kroegen en restaurants wisselen hier elkaar af en de hele straat staat vol met gezellige terrassen. Op warme zomerdagen is het hier vaak moeilijk om een plekje op één van de overvolle terrassen te kunnen veroveren. Eenmaal een stoel en een tafel veroverd kun je hier genieten van het spektakel wat er hier voorbijtrekt. Mensen van allerlei pluimage lopen langs en zorgen voor een schitterend schouwspel terwijl u geniet van een lekker Limburgs biertje.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Wilhelminatoren
De Wilhelminatoren is een uitzichttoren gebouwd op Heunsberg naast het Kasteel van Valkenburg en de Fluweelengrot. Vanuit valkenburg is de toren te bereiken door middel van een kabelbaan of via een voetpad. Via het naburige Sibbe kan men hier ook met de auto komen. Op de top van de Wilhelminatoren bevinden zich twee tokkelbanen van elk meer dan 300 meter lang. Bij de uitkijktoren zit ook een café-restaurant.
www.agogovalkenburg.nl/NL/algemene-informatie-toren
   
bezienswaardigheid nummer 10 Sprookjesbos
Fantasie en werkelijkheid ontmoeten elkaar in het Sprookjesbos in Valkenburg aan de Geul. Ontdek de tijdloze sprookjes, leuke attracties en vele speelmogelijkheden. Klimmen, draaien, vliegen, glijden of gewoon met zand spelen? Zwieren en zwaaien in de draaimolen of hopper-de-hop over de balanceerdraak… het Sprookjesbos is voor jong en oud.
www.sprookjesbos.nl
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel of appartement

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken op populaire vakantiebestemmingen zoals Valkenburg. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Valkenburg. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Valkenburg kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Valkenburg:

het pittoreske Valkenburg
Valkenburg informatie
Valkenburg officiële site
waar overnachten in Valkenburg

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies