top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Utrecht, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag & Scheveningen
Drenthe
Eindhoven
Flevoland
Friesland
Gelderland
Gouda
Groningen
Haarlem
Leiden
Limburg
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Nederland
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Roosendaal
Rotterdam
Utrecht
Valkenburg
Vlissingen
Waddeneilanden
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Utrecht
reisadvies reisadvies Nederland

... meer handige websites

 

Met meer dan 270 historische plaatsen heeft de provincie Utrecht veel geschiedenis en prachtige monumentale panden en kastelen te bieden. Daarnaast ligt deze kleinste provincie van Nederland ook nog eens in het ‘Groene Hart’ van het land. Steden als Utrecht, Woerden en Vianen zijn vaak voorzien van grachten en kanalen die het uiterlijk veel voordeel geven. Veel recreanten zoeken de plaatsen rondom de Loosdrechtse Plassen en Vinkeveense Plassen op. Hier is dan ook veel vertier in en rondom het water en de bossen te vinden. De stad Utrecht op zich is een bezoekje waard. De gezellige en sfeervolle binnenstad kent leuke pleintjes en grachten waaraan het heerlijk vertoeven is op één van de vele terrassen die de stad rijk is.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Utrecht

bezienswaardigheid nummer 1 Dom van Utrecht
De gotische kerk in het hart van Utrecht staat symbool voor de stad. De Dom werd in 1254 gebouwd en heeft sindsdien al vele restauraties en verbouwingen gehad. Met zijn ruim 112 meter hoogte heeft het de hoogste kerktoren van Nederland. Ook de binnenkant is opmerkelijk te noemen. Een mozaïekvloer uit de dertiende eeuw of muurschilderingen van 1430 zijn geen uitzonderingen. Wie van een spectaculair uitzicht wil genieten, moet zeker de toren beklimmen.
www.domtoren.nl
   
bezienswaardigheid nummer 2 Loosdrechtse Plassen
Samen met de Vinkeveense Plassen zijn de Loosdrechtse Plassen bij uitstek zeer goede wateren voor allerlei vormen van watersport. Bijvoorbeeld om te duiken. Het water zou van een dusdanige kwaliteit zijn dat je goed zicht hebt onder water. Maar ook de zeil- en waterskischolen doen het er erg goed. Het grootste dagrecreatiegebied ligt bij De Stook. Hier kun je bijvoorbeeld kano’s of roeiboten huren of lekker luieren aan het strand.
www.recreatiemiddennederland.nl
   
bezienswaardigheid nummer 3 Utrechtse Heuvelrug
Het recreatiegebied rondom de Utrechtse Heuvelrug heeft veel te bieden. Zowel op sportief gebied als voor ontspanning is er voldoende afwisseling. Zo is er in Amerongen een Tabaksmuseum te vinden. Vind je bij Rhenen het Ouwehands Dierenpark en zijn er bij Doorn veel speelmogelijkheden voor de kleintjes te vinden bij het Rosarium. In het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug ligt het landgoed De Ruiterberg. Het park leent zich uitstekend voor wandel- en fietsroutes. Heide, graslanden, vennen en bossen wisselen elkaar af en hier en daar kom je een landhuis of kasteel tegen.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Slot Zeist
Voor een kijkje in het leven tijdens de ‘Gouden Eeuw’ moet je echt dit prachtige kasteel bezoeken. De lange oprijlaan is een voorbode voor wat er achter ligt. De vertrekken zijn volledig in stijl uitgerust zoals het omstreeks de 17de eeuw moet zijn geweest. Regelmatig zijn er passende tentoonstellingen te bewonderen. Ook de aangrenzende tuin en waterpartij zijn een lust voor het oog.
www.slotzeist.nl
   
bezienswaardigheid nummer 5 Kasteel Duurstede
Dit middeleeuws kasteel is ontstaan naast de woontoren die er omstreeks 1270 werd gebouwd. Kasteel Duurstede is niet veel later gebouwd. Hiermee behoort dit kasteel tot de oudste kasteelruïnes van Nederland. Om het kasteel ligt een prachtig en goed onderhouden park. Door zijn bijzondere en romantische ligging is het kasteel tegenwoordig een veel gevraagde locatie om te trouwen en/of te feesten. De verschillende ruimtes bieden veel mogelijkheden voor uiteenlopende activiteiten. Zo heeft het al regelmatig op televisie gefungeerd als decor voor onder andere Bassie en Adriaan of in de film van Sinterklaas.
www.kasteelduurstede.nl
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Centraal museum
In dit museum staan kunst en cultuur centraal. Zowel oude als moderne kunst worden hier op een bijzondere manier samengevoegd. Ook qua kostuums wordt oud en nieuw met elkaar verweven. Zo zijn er naast de 18de eeuwse kostuums ook creaties van het fashion duo Victor & Rolf te vinden. Met een bezoek aan dit museum krijg je een prima beeld van de stad Utrecht en zijn geschiedenis.
www.centraalmuseum.nl
   
bezienswaardigheid nummer 7 Oudewater
Ooit stond dit oer-Hollandse plaatsje bekend om zijn touwindustrie en zijn eerlijke inwoners. In de middeleeuwen had het de reputatie dat er in de handel eerlijk werd gewogen en afgerond. Veel van die tijd is terug te vinden in de grote aantallen historische geheimen van de stad. Oude trapgeveltjes en kleine grachten voeren je langs oude tot zeer oude woningen die eens dienst deden als patriciërshuizen. Een oude bijzondere bezienswaardigheid is te vinden aan de Waag. Hier bevindt zich de originele ‘heksenwaag’ waar personen werden gewogen om te bewijzen dat ze heks waren. Nog altijd is het in gebruik. In het touwmuseum ‘De Baanschuur’ is veel geschiedenis te vinden over de stad en zijn mensen. Het is er zelf mogelijk om je eigen springtouw te maken.
www.mooistedorpjes.nl/nederland/utrecht/oudewater/ 
   
bezienswaardigheid nummer 8 Fort bij Vechten
Binnen een 17 hectare tellend gebied ligt dit fort uit 1869. Het fort bestaat uit zo’n tweeëntwintig gebouwen waaronder wachtgebouwen, een bomvrije kazerne en een buitenfort. Het maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit is een soort van waterkrans wat vroeger wel vaker ter bescherming rondom belangrijke steden werd gelegd. In het fort is tegenwoordig een museum te vinden waar het een en ander hierover wordt uitgelegd. Natuurlijk wordt ook de geschiedenis van het fort hier behandeld.
www.fortvechten.nl
   
bezienswaardigheid nummer 9 Ouwehands Dierenpark
In de stad Rhenen ligt dit schitterend aangelegde dierenpark. In 1919 begon de heer Cor Ouwehand op deze lokatie een kippenboerderij. Als snel kwamen hier dieren bij als fazanten, pauwen en wasberen. En zo ontstond langzaam het idee van een dierentuin. Tegenwoordig is het oppervlak uitgebreid naar ruim over de twintig hectare en trekt het jaarlijks duizenden bezoekers.
www.ouwehand.nl
   
bezienswaardigheid nummer 10 Hoog Catharijne
In het centrum van de stad Utrecht ligt dit gezellige en vaak druk bezochte winkelcentrum. Mede dankzij het inpandige treinstation, bioscoop en theater is er altijd wat te doen of te beleven. Er zijn ongeveer 160 winkels en horeca gelegenheden te vinden. Veel grote winkelketens en merken zijn er vertegenwoordigd.
www.hoogcatharijne.nl
   
  Meer informatie over Utrecht:

de mooiste dorpjes van Utrecht
Utrecht officiële site

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies