top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Utrecht, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag & Scheveningen
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Nederland
Roosendaal
Rotterdam
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Vlissingen
Waddeneilanden
Zutphen

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Utrecht

... meer handige websites

 

Utrecht is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Dankzij de centrale ligging heeft Utrecht uit kunnen groeien tot de vierde stad van Nederland. De Romeinen ontdekten al rond het jaar 50 dat dit strategisch gezien een prima plek was. Zij bouwden hier toen al een fort. Utrecht kreeg vrij vroeg stadsrechten (in 1122). Dat was het startsein om met omwallingen te beginnen. Deze versterkingen zie je nu nog op verschillende manieren terug in het stadsbeeld. Zo is de bekende Oudegracht in die tijd aangelegd en zie je dat de Utrechtse binnenstad het patroon van de oude vestingwerken volgt. Tot de Gouden Eeuw was Utrecht de grootste stad van de noordelijke Nederlanden. Daarna volgde er een stagnatie in de bevolkingsgroei, totdat de industriŽle revolutie begon en Utrecht ineens enorm begon te profiteren van de logistiek gunstige ligging en de aanleg van de spoorwegen.

Tegenwoordig is Utrecht een vrij geliefde stad om een dagje naartoe te gaan of een meerdaagse stedentrip naartoe te maken. Hierbij is wederom de gunstige ligging een belangrijke factor, maar ook het feit dat er volop dingen te zien en te beleven zijn in Utrecht. De jaarbeurs is dankzij de verschillende evenementen een aanjager van het toerisme naar Utrecht en ook het nabijgelegen Beatrixtheater zorgt voor de nodige aanloop. Verder is Utrecht een geweldige stad om een dagje te winkelen en telt het uiteenlopende boeiende musea en andere bezienswaardigheden. Wij hebben alvast een top 10 van de beste bezienswaardigheden van Utrecht gemaakt, zodat je zeker weet dat je de belangrijkste hoogtepunten van deze stad niet hoeft te missen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Utrecht

bezienswaardigheid nummer 1

Dom van Utrecht

De gotische Domkerk in het hart van Utrecht staat symbool voor de stad. De Dom werd in 1254 gebouwd en heeft sindsdien al vele restauraties en verbouwingen gehad. Met zijn ruim 112 meter hoogte is de Domtoren de hoogste kerktoren van Nederland. Ook de binnenkant is opmerkelijk te noemen. Een mozaÔekvloer uit de dertiende eeuw of muurschilderingen van 1430 zijn geen uitzonderingen. Wie van een spectaculair uitzicht wil genieten, moet zeker de toren beklimmen of een ticket boeken om met de lift naar boven te kunnen gaan.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Centraal museum

Het Centraal Museum is een geliefde culturele bezienswaardigheid in de stad Utrecht. In dit museum staan kunst en cultuur centraal. Zowel oude als moderne kunst worden hier op een bijzondere manier samengevoegd. Ook qua kostuums wordt oud en nieuw met elkaar verweven. Zo zijn er naast de 18de eeuwse kostuums ook creaties van het fashion duo Victor & Rolf te vinden. Met een bezoek aan dit museum krijg je een prima beeld van de stad Utrecht en zijn geschiedenis. Het Nijntje museum en het Rietveld SchrŲderhuis maken deel uit van het Centraal Museum.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Spoorwegmuseum

De stad Utrecht is al jarenlang een belangrijk spoorknooppunt binnen Nederland. Het is zelfs zo erg dat als Station Utrecht CS problemen heeft, het treinverkeer in een groot deel van het land ontregeld wordt. Het is bijna een vanzelfsprekendheid dat juist in een stad als Utrecht een museum staat dat de geschiedenis van de spoorwegen en treinen in Nederland laat zien. Het Spoorwegmuseum is tegenwoordig gevestigd in en rond het voormalige Maliebaanstation. Het is een breed georiŽnteerd museum waarin alle facetten van spoorwegen en treinen de revue passeren. Natuurlijk kun je hier verschillende treinstellen in het echt zien, zoals verschillende stoomlocomotieven uit de negentiende en twintigste eeuw en elektrische treinen waaronder de Hondekop en de Sprinter.

Tegenwoordig kun je het Spoorwegmuseum met de trein bereiken. Dat kan via een speciale pendeldienst die van Utrecht Centraal naar Utrecht Maliebaan rijdt. Dat gebeurt ieder uur, tijdens de openingstijden van het Spoorwegmuseum. Je hoeft hier geen speciaal kaartje meer voor te kopen. Sinds Utrecht Maliebaan een regulier tariefpunt is kun je de rit via je OV-kaart betalen.

   
bezienswaardigheid nummer 4 Aan de top 10 bezienswaardigheden van Utrecht wordt momenteel gewerkt.
Zondag 27 juni 2021 verwachten we deze pagina weer up-to-date te hebben.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Aan de top 10 bezienswaardigheden van Utrecht wordt momenteel gewerkt.
Zondag 27 juni 2021 verwachten we deze pagina weer up-to-date te hebben.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Aan de top 10 bezienswaardigheden van Utrecht wordt momenteel gewerkt.
Zondag 27 juni 2021 verwachten we deze pagina weer up-to-date te hebben.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Aan de top 10 bezienswaardigheden van Utrecht wordt momenteel gewerkt.
Zondag 27 juni 2021 verwachten we deze pagina weer up-to-date te hebben.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Aan de top 10 bezienswaardigheden van Utrecht wordt momenteel gewerkt.
Zondag 27 juni 2021 verwachten we deze pagina weer up-to-date te hebben.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Aan de top 10 bezienswaardigheden van Utrecht wordt momenteel gewerkt.
Zondag 27 juni 2021 verwachten we deze pagina weer up-to-date te hebben.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Aan de top 10 bezienswaardigheden van Utrecht wordt momenteel gewerkt.
Zondag 27 juni 2021 verwachten we deze pagina weer up-to-date te hebben.
   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Utrecht. Wil je in ťťn keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Utrecht. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Utrecht:

de mooiste dorpjes van Utrecht

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies