top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Roosendaal, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Roosendaal

... meer handige websites

 

Roosendaal is een provinciestad gelegen in westen van de provincie Noord-Brabant. Er wonen nog geen tachtigduizend inwoners. Door de ligging tussen Rotterdam en Antwerpen trekt Roosendaal vooral redelijk wat publiek uit Zuid-Holland en de provincie Antwerpen. Nederlandse dagjesmensen zijn vooral afkomstig van campings in omliggende dorpen zoals Rucphen, Hoeve en Zegge. De Vlaamse gasten zijn hoofdzakelijk shoppers die een dagje komen winkelen in Roosendaal. Vooral de maandag is populair onder de Belgen, die op die dag vooral vanwege de Maandagmarkt naar Roosendaal komen.

De gunstige ligging heeft ervoor gezorgd dat Roosendaal zich tijdens de industriŽle revolutie heeft kunnen ontwikkelen tot een heuse industriestad. Bekende merken zoals Philips, Liga, Red-Band en Biggelaar Tabak hebben hier jarenlang op grote schaal gehad. De meeste fabrieken hebben inmiddels plaatsgemaakt voor woningen of logistieke complexen. De veranderende economie gaat hand in hand met een transformatie van de stad. Roosendaal is momenteel hard op weg om door middel van stadsvernieuwing zich voor te bereiden op een toekomst waarbij het woon- en leefgenot naar een hoger niveau getild moeten worden, zonder dat de Roosendaalse identiteit daar onder lijdt. Voor toeristen is Roosendaal vooral een compacte stad met veel aantrekkelijke groengebieden, een levendige horeca en volop mogelijkheden om te winkelen. Daarnaast telt Roosendaal een aantal bezienswaardigheden waarvan wij de meest interessante voor je op deze pagina presenteren.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Roosendaal

bezienswaardigheid nummer 1

De Markt

Het oudste plein van Roosendaal is de Markt. In de volksmond wordt de naam Oude Markt veel gebruikt. Dat komt omdat men het onderscheid wil maken met de later ingerichte Nieuwe Markt, die wel daadwerkelijk zo heet. De Markt heeft aan de oostelijke zijde twee gezichtsbepalende historische gebouwen staan: het oude raadhuis en de Sint-Janskerk. Dit uit 1839 stammende kerkgebouw staat op de plek waar ooit in het jaar 1268 een kapel gebouwd werd. Met die kapel begon de geschiedenis van Roosendaal. De Sint-Jan, zoals het gebouw vaak kortweg genoemd wordt, werd in 2001 aan de eredienst onttrokken. Sindsdien is het een cultureel centrum.

Het voormalige Raadhuis van Roosendaal dat naast de Sint-Jan staat is ouder. Dit monumentale pand stamt uit het einde van de 16e eeuw. In de loop der jaren hebben er wat aanpassingen plaatsgevonden. Hoewel de gemeenteraad al jarenlang elders bijeenkomt, wordt het oude raadhuis nog af en toe nog gebruikt. Zo kun je optioneel in het oude raadhuis trouwen. Een groot deel van de andere panden op de Markt heeft tegenwoordig een horecafunctie. Het aantal winkels daalt en de wekelijkse markt vindt hier al lang niet meer plaats. Een redelijk deel van het plein wordt gebruikt voor terrassen. Regelmatig worden er evenementen georganiseerd, zoals Roosendaal Zingt, Beachvolleybaltoernooi, Hap Stap festival, Roosendaalse kermis, Halve Marathon en braderieŽn.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Museum Tongerlohuys

Museum Tongerlohuys is in een monumentaal pand uit 1762 gevestigd. Dit museum biedt een klein kijkje in de geschiedenis van Roosendaal. Op de eerste verdieping van dit museum staat een vaste collectie met voorwerpen die ofwel religieus dan wel voor de industrie of het dagelijks leven belangrijk zijn geweest. Beneden is er ruimte voor wisselende tentoonstellingen. De basisscholen brengen regelmatig een bezoek voor onderwijsprojecten. Voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar is er een speurtocht te maken in het museum. Ook het pand op zich is een bezoekje waard. Het is een van de mooiste plekjes in de binnenstad van Roosendaal. De oorspronkelijke functie van het Tongerlohuys was die van pastorie voor de nabijgelegen Sint-Janskerk.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Landgoed Visdonk

Het meest geliefde natuurgebied van Roosendaal is Landgoed Visdonk. Generaties lang komen Roosendalers naar Visdonk om te genieten van de natuur, sportief bezig te zijn en te spelen. Vooral wandelaars weten Landgoed Visdonk erg te waarderen. Het gebied beslaat een oppervlakte van ongeveer 110 hectare, waarbinnen het verschillende gezichten laat zien. Het noordelijke deel van Visdonk bestaat vooral uit bos, in het zuiden vind je een mix van bossen, heide en een ven: het Rozenven. Het Rozenven is een uniek stukje natuur waar je andere veenpluis en de zeldzame klokjesgentiaan kunt zien groeien. In de zomer zorgen de donkerhemelsblauwe bloemen van deze plant voor prachtige kleuren in het gebied rond het Rozenven. Het centrale deel van Visdonk bestaat vooral uit mooie open stukken. Door Visdonk lopen verschillende wandelroutes. Wie geluk heeft die kan rond de schemering hier reeŽn spotten. Om de inwendige mens te verwennen kun je terecht bij twee horecagelegenheden: het T-Huis en Lodge Visdonk, waar de natuurpoort en de grootste parkeerplaats van Visdonk te vinden is.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Stadsoevers

De haven van Roosendaal was jarenlang een lelijk gebied waar industrie en andere bedrijven het uiterlijk op de Oostelijke en Westelijke Havendijk bepaalden. Zoveel lelijkheid op een steenworp afstand van het centrum was de stad een doorn in het oog. Vandaar dat het stadsbestuur in 2007 het ambitieuze plan 'Stadsoevers' presenteerde. Niet veel later brak de mondiale kredietcrisis uit, wat voor uitstel en de nodige aanpassingen van het plan zorgen. Inmiddels is Stadsoevers een aardig eindje op weg om een van de mooiste plekjes van Roosendaal te worden. De Zwaaikom is inmiddels klaar en langs de Vliet kun je nu in alle rust een mooie wandeling maken. Het Urban Sport en Speelpark biedt vertier voor jong en oud. Dit is misschien wel het leukste stuk van heel Stadsoevers, omdat zoveel verschillende activiteiten en sporten hier hun plekje hebben. Vanuit een stevige uitkijktoren kun je Stadsoevers vanaf een hoger standpunt bewonderen.

Zodra het helemaal af is, zal Stadsoever waarschijnlijk naar de eerste of tweede plek binnen deze top 10 bezienswaardigheden van Roosendaal verschuiven.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Designer Outlet Roosendaal

Een grote publiekstrekker is de Designer Outlet Roosendaal. Deze outlet shopping mall, die ooit onder de naam Rosada begonnen is, ligt in het recreatiegebied aan de rand van Roosendaal. De Designer Outlet Roosendaal geeft garantie voor een heerlijk dagje shoppen. Diverse grote merken worden er aangeboden, zoals Nike, Ecco, Calvin Klein, Garcia, GSUS, Marc Picard, BjŲrn Borg, Adidas, Haribo, Converse, Matinique, Riverdale en nog heel veel meer. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid op externe parkeerplaatsen vlakbij, maar voor een klein bedrag per dag sta je recht voor de deur. Er zijn verschillende horeca gelegenheden te vinden waar je terecht kunt voor een kopje koffie met gebak tot aan een heerlijke maaltijd.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Hurks-architectuur

De Roosendaalse architect Jacques Hurks heeft verschillende gebouwen in Roosendaal ontworpen. Zijn ontwerpstijl mag je tot de Amsterdamse School rekenen. Hurks werd vooral beÔnvloed door Art Deco en Nieuwe Zakelijkheid. De panden in Roosendaal die uit zijn tekenpen afkomstig zijn, worden tot de pareltjes van de stad gerekend. De mooiste voorbeelden zijn de villa's in de Ludwigstraat. Een bekend door Hurks ontworpen gebouw in Roosendaal is de Sint-Josephkerk en de daarbij horende pastorie. Deze rooms-katholieke kerk stamt uit 1923-1924. Het wordt als de eerste grote opdracht van Hurks gezien. Dat Hurks ook het aan het Kadeplein gelegen Essentgebouw heeft ontworpen is minder bekend. Dit gebouw is tussen 1956 en 1959 gebouwd. Het staat niet als monument geregistreerd, waardoor het tot een wooncomplex (Kademeester) getransformeerd kan worden.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Burgemeester Marijnenpark

Voor een middelgrote stad telt Roosendaal aardig wat parken en groenzones. Bekende parken zijn de in het centrum gelegen Emile van Loonpark, Park Vrouwenhof en het Burgemeester Coenenpark. Het aan de noordkant van de wijk Kortendijk gelegen Burgemeester Godwaldtpark is sinds de aanleg eind jaren zeventig flink veranderd. Het open karakter maakt het park zeer geschikt voor kleine evenementen.

Het mooiste park van Roosendaal is wat ons betreft het in 2008 aangelegde Marijnenpark. Dit langgerekte stadspark is op natuurlijke wijze geÔntegreerd tussen de woonwijken Kroeven en Tiolberg in. Het ligt langs de oevers van de Watermolenbeek die door het park meandert. Wie hier gaat fietsen of wandelen die zal verschillende dieren tegen kunnen komen zoals zwanen, ganzen, eenden en kikkers. De bomen vormen een veilige plek voor tal van vogels die je hier kunt horen en zien. Omdat kinderboerderij Minnebeek onderdel is van het Marijnenpark, kun je hier tal van andere dieren zien zoals geiten, konijnen en schapen.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Station Roosendaal

Het station van Roosendaal is sinds 1854 een van de toonaangevende gebouwen van Roosendaal. Sinds de opening van het station is dit een plek geweest waar menig treinreiziger gepasseerd is. Station Roosendaal was vooral een grensstation. Wie van of naar BelgiŽ reisde die deed dat vooral langs Roosendaal. De intercity tussen Amsterdam en Brussel heeft decennialang via Roosendaal gereden. Verder was dit het vertrekstation van de inter nationale trein richting Port-Bou, in het uiterste zuiden van Frankrijk. Wie richting Parijs wilde gaan met de trein, die deed dat via Roosendaal. De komst van de HSL, die via Breda loopt, heeft ervoor gezorgd dat het belang van Roosendaal als grensstation sinds 2012 flink afgenomen is.

Wat wel gebleven is, is een prachtig stationsgebouw dat in 1907 het eerdere station verving. Het is ontworpen door spoorwegarchitect G.W. van Heukelom. Toenmalig rijksbouwmeester G.W. Knuttel is verantwoordelijk voor het ontwerp van de indrukwekkende gevel. Het vrij grote Stationsplein met fontein zorgen ervoor dat de faÁade nog beter tot zijn recht komt. Opvallende elementen binnen de imposante faÁade zijn de afbeeldingen van verschillende reisbestemmingen die hier in verwerkt zitten.

   
bezienswaardigheid nummer 9

De Passage

Is het kunst of kitsch? De meningen van de bezoekers aan De Passage lopen ver uiteen. Er zijn weinigen die geen mening hebben over het uiterlijk van deze centraal in Roosendaal gelegen overdekte winkelpromenade. Feit is dat De Passage een bijzonder stukje van het winkelhart van Roosendaal vormt. Deze winkelpassage verbindt twee winkelgebieden met elkaar. Na een lange tijd van verbouwen is deze passage uiteindelijk een blikvanger van de binnenstad geworden. Redelijk uniek is de bijzondere Italiaanse uitstraling die er is gecreŽerd. Met zijn marmeren vloeren, kristal, glas in lood en bladgoud waan je je in het buitenland. De rijke uitstraling komt uit de inspiratie gebaseerd op ďThe VenetianĒ in Las Vegas. Maar natuurlijk gaat het ook om het winkelaanbod. Deze is ook niet mis, veelal luxe winkels en speciaalzaken zijn te vinden in deze mooie stijlvolle passage.

   
bezienswaardigheid nummer 10

De Kapelberg

De Kapelberg is een bijzonder plekje in Roosendaal. Ten eerste de ligging. Door de stadsuitbreidingen is de Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smartenkapel, zoals de kapel officieel heet, inmiddels omringd door industrieterrein. Ook snelweg A17 ligt hemelsbreed op nog geen 90 meter van het kapelletje. Toen de Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smartenkapel in 1897 gebouwd werd, stond deze midden in het platteland. De kapel staat op een heuvel(tje), vandaar de naam Kapelberg. Het weggetje er naartoe is aan beide kanten voorzien van een rij bomen, wat het aanfietsen of -lopen op zich al mooi is.

De Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smartenkapel is een achthoekige kapel die gewijd is aan de Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Dit is een titel van Maria in het kader van de Mariaverering. De kapel is in hoofdzakelijk neoromaanse stijl gebouwd. Tijdens Hemelvaartsdag wordt de stilte van de Kapelberg verstoord door dauwtrappers die vanuit Roosendaal en Oud-Gastel naar de Kapelberg wandelen.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Roosendaal. Wil je in ťťn keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Roosendaal. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Roosendaal:

beste reistijd voor Roosendaal
Roosendaal voor beginners
Roosendaal informatie & tips

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies