top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Roermond, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Roermond

... meer handige websites

 

Top 10 bezienswaardigheden van Roermond

Roermond behoort tot de grootste toeristische bestemmingen van Limburg. Dat is een opvallend gegeven als je weet dat Roermond qua aantal inwoners, maar ook wat betreft het aantal hotelbedden, door verschillende andere plaatsen voorbijgestreefd worden. Zo tellen Maastricht en Valkenburg meer overnachtingen dan Roermond. De kracht van Roermond zit hem vooral in het dagtoerisme. Op jaarbasis komen er miljoenen bezoekers af op de Designer Outlet Roermond. Het zorgt tijdens de weekeindes geregeld voor verkeersopstoppingen in en rond Roermond. Niet zo verwonderlijk als je weet dat deze outlet de grootste van heel Europa is. Maar Roermond heeft veel meer te bieden dan koopjes jagen. Roermond mag zich tot de leukste steden van Limburg rekenen. Leuk genoeg om een hele dag of langer in door te brengen. Dankzij de drie minuten loopafstand tussen de outlet shopping mall en het centrum, zijn er steeds meer mensen die de stad Roermond zelf ook bezoeken.

Roermond promoot zichzelf als een stad om te beleven, te genieten en te ontdekken. En terecht. Binnen de stad zijn er voldoende mooie plekjes en fraaie gebouwen om te bewonderen, kun je verschillende activiteiten beleven en zorgt de Bourgondische inslag ervoor dat de inwendige mens volop zal genieten tijdens een bezoek aan deze centraal in Limburg gelegen stad.

Onze top 10 bezienswaardigheden van Roermond bestaat uit een mooie mix van allerlei dingen zie je kunt gaan zien en doen in deze aan de Roer en de Maas gelegen stad. Gebruik ons lijstje als een leidraad om van jouw bezoek aan Roermond een geslaagde stedentrip te maken.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Roermond

bezienswaardigheid nummer 1

Markt

De Markt is het belangrijkste plein van Roermond. Hier staan onder andere het historische stadhuis van Roermond, de Sint-Christoffelkathedraal en verschillende monumentale panden. Vooral het stadhuis is een ware blokvanger. Het symmetrisch gebouwde stadhuis staat aan de Markt 31. Het heeft in de loop der jaren de nodige aanpassingen en restauraties ondergaan. De voorgevel stamt uit het jaar 1700. Opmerkelijk element is het torentje waarin zich een fraai klokkenspel bevindt. Eind twintigste eeuw werd het klokkenspel aangevuld met een groep bewegende beelden die elke middag om 12:00 uur rond de toren van het stadhuis draaien.

De gotische Sint-Christoffelkathedraal is een ander opvallend bouwwerk aan de Markt. Deze gotische kathedraal is in 1410 gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep deze kerk de nodige oorlogsschade op. Tijdens de herbouwing van de kerktoren zijn er wat aanpassingen toegepast. Het centraal opgehangen kruis met Jezus Christus is een opvallende blikvanger in de kerk.

Aan de westelijke kant zitten vooral horecazaken. In het warmere seizoen dragen de terrassen van deze bedrijven bij aan de gezellige sfeer van de Markt.

Markt

   
bezienswaardigheid nummer 2

Munsterplein en Munsterkerk

De nummer twee bezienswaardigheid van Roermond is ook ingeruimd voor een plein. Het betreft Munsterplein, dat als je het ons vraagt op zomerse dagen net wat gezelliger is dan de Markt. Twee opvallende bouwwerken aan het Munsterplein: de Munsterkerk en de kiosk. De Munsterkerk is ouder dan de Sint-Christoffelkathedraal. Hij is begin dertiende eeuw gebouwd. Er hebben verschillende restauraties plaatsgevonden, waarbij zowel het interieur als de buitenkant van de kerk aangepast zijn. Ook de beroemde Roermondse architect Pierre Cuypers heeft hier zijn steentje in bijgedragen. Op het Munsterplein staat ook een standbeeld van Cuypers. Dit monument is onthuld in 1930, negen jaar na het overlijden van deze beroemde Roermondenaar.

Op het Munsterplein staat nog een ontwerp van Cuypers: de kiosk. De twaalfhoekige gietijzeren kiosk is overspannen met een afgevlakte koepel die van hout gemaakt is. Vanaf de kiosk heb je een prachtig uitzicht over het Munsterplein en de Munsterkerk.

Munsterplein en Munsterkerk

   
bezienswaardigheid nummer 3

Cuypershuis

De naam Pierre Cuypers is hierboven al gevallen. Deze beroemde Nederlandse architect is in 1827 in Roermond geboren. Hij studeerde in Antwerpen aan de Kunstacademie om architect te worden. Twee jaar na zijn afstuderen werd hij stadsarchitect van Roermond. Binnen de stad zul je verschillende staaltjes van zijn architectonische vaardigheden aantreffen. Cuypers werd vooral bekend vanwege zijn ontwerpen voor het Rijksmuseum in Amsterdam en het Centraal Station van Amsterdam.

Zijn voormalige woning in Roermond is omgetoverd in een aan Cuypers gewijd museum: het Cuypershuis. Maak kennis met een aantal objecten uit zijn voormalige ateliers, zoals zijn veel gebruikte punteerapparaat. Loop door zijn oude atelier en bekijk door Cuypers gemaakte ontwerpen.

Cuypershuis

   
bezienswaardigheid nummer 4

Roerkade

Als je het over gezellige sfeervolle plekjes binnen Roermond hebt, dan moet de Roerkade zeker genoemd worden. De Roerkade is een aaneenschakeling van restaurants, cafťs en bijbehorende terrassen. De ligging aan de Roer zorgt voor een schilderachtige setting. Vooral tijdens de warmere lente- en zomerdagen is het hier heerlijk vertoeven. Vanaf de Roerkade vertrekken de zogenaamde Maasplassentours. Deze rondvaarten over de Maasplassen worden het hele jaar door georganiseerd. 

Roerkade

   
bezienswaardigheid nummer 5

Designer Outlet Roermond

Als je ervoor zorgt dat er in een wekelijks tienduizenden tot soms wel een kwart miljoen bezoekers naar Roermond komen, dan heb je een plekje in de top 10 bezienswaardigheden van Roermond verdiend. Designer Outlet Roermond is het grootste outlet shoppingcenter van Nederland en zelfs heel Europa. Het gros van de bezoekers bestaat uit Belgen, Duitsers en Nederlanders. Die komen af op de ruim tweehonderd winkels en restaurants die deze topattractie telt. De bezoekers zijn vooral geÔnteresseerd in het met grote kortingen kopen van merkkleding, accessoires en een aantal andere producten. Het aanbod is groot genoeg om een hele dag te komen shoppen.

Designer Outlet Roermond

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Stenen Brug

De Stenen Brug of Maria Theresiabrug overspant de Roer. Deze monumentale brug is in 1771 gebouwd, waarbij hij een eerdere brug verving. De Stenen Brug heeft vier bogen en is tegenwoordig alleen maar toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De brug verbindt het centrum van Roermond met het pittoreske Voorstad St. Jacob. Deze kleine wijk ligt tussen de Roer en de Maas in. De Voorstad St. Jacob is een pleisterplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Van hieruit is het nog ongeveer 2.285 kilometer naar het einddoel.

Stenen Brug

   
bezienswaardigheid nummer 7

ECI Cultuurfabriek

De Elektro Chemische Industrie (ECI) was een elektrochemisch bedrijf, dat aan de rand van Roermond gevestigd was. Nadat ECI in 1974 de productie staakte, raakte de gebouwen in verval. Een deel van de monumentale fabrieksgebouwen is opgeknapt en heeft een andere bestemming gekregen. Het complex staat nu bekend als de ECI Cultuurfabriek. Hier zijn een aantal culturele activiteiten van Roermond samengebracht. Denk aan film, theater, zang, dans en allerlei vormen van beeldende kunst. Opvallend detail is de enorme schoorsteen die boven de ECI Cultuurfabriek uittorent. In het complex zitten twee horecazaken, waaronder het verfijnde Restaurant One.

ECI Cultuurfabriek

   
bezienswaardigheid nummer 8

Rattentoren

Ooit was Roermond omringd door een stadsmuren. De eerste ommuring werd rond 1232 aangebracht, toen Roermond stadsrechten kreeg. In de veertiende eeuw werd er een nieuwe ommuring aangebracht. Dat was nodig vanwege de groei van de stad. De nieuwe vesting kreeg 20 torens. Daarvan is er uiteindelijk twee overgebleven: de Rattentoren en de ruÔne van de Carrentoren. De rest van de Roermondse stadsmuur en de bijbehorende torens is gesloopt.

De Rattentoren is een ronde hoektoren die eind veertiende eeuw gebouwd is. Gedurende de eeuwen heeft de toren verschillende namen gehad. De naam Rattentoren is te danken aan het feit dat deze plek in de achttiende eeuw als vuilnisbelt gebruikt werd. Op de bovenste verdieping van de Rattentoren kun je op een mooie maquette van Roermond als middeleeuwse stad zien. Dat kan alleen op dagen dat de Rattentoren geopend is.

Rattentoren

   
bezienswaardigheid nummer 9

Roermond-sign

Belangrijke toeristische steden hebben steeds vaker grote letters in de stad staan waarbij toeristen zichzelf vast kunnen leggen. Wie kent inmiddels niet het bekende Iamsterdam-sign dat op verschillende plekken in de hoofdstad Amsterdam te zien is (geweest). Ook Roermond doet mee aan deze trend. Op het Stationsplein, voor treinstation Roermond, kun je jezelf laten vereeuwigen met het toeristische logo van Roermond. Deze bestaat uit de witte letters ROER en een rode mond erachter.

Roermond-sign

   
bezienswaardigheid nummer 10

Kasteel Hattem en de herdenkingsmonumenten

De geschiedenis van de mensheid staat helaas vol met oorlogen. Oorlogen leveren slachtoffers op. Herdenkingsmonumenten zorgen ervoor dat de omgekomen mensen herinnerd worden. Bij het Kasteel Hattem, dat in de zeventiende eeuw gebouwd is, ligt een klein park. Vroeger stond dit park bekend als Stadspark Hattem. Tegenwoordig hanteert men de naam Nationaal Herdenkingspark Roermond. In dit park zijn verschillende herinneringsmonumenten. Het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 is het bekendste monument. Het herdenkt de meer dan 6200 Nederlandse militairen die tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-IndiŽ en Nieuw-Guinea gesneuveld zijn. In 1990 is er een Monument voor Indische burgerslachtoffers toegevoegd aan het park en in 2003 werd er het Nationaal Monument voor Vredesoperaties onthuld.

Het kasteel en het bijbehorende park liggen net ten zuiden van het centrum van Roermond. Kasteel Hattem is het het kleinste kasteeltje van Nederland. In dit tot rijksmonument uitgeroepen kasteel is tegenwoordig een hotel-restaurant gevestigd. In Kasteeltje Hattem kun je overnachten in een van de acht comfortabele en sfeervol ingerichte suites (bekijk Kasteeltje Hattem op Booking.com).

Kasteel Hattem en de herdenkingsmonumenten

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Roermond. Wil je in ťťn keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Roermond. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Roermond:

waar overnachten in Roermond

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies