top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Overijssel, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag & Scheveningen
Drenthe
Eindhoven
Flevoland
Friesland
Gelderland
Gouda
Groningen
Haarlem
Leiden
Limburg
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Nederland
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Roosendaal
Rotterdam
Utrecht
Valkenburg
Vlissingen
Waddeneilanden
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Overijssel
reisadvies reisadvies Nederland

... meer handige websites

 

De provincie Overijssel staat garant voor veel mooie natuur, veel water en sfeervolle dorpen en steden. Sommige steden en dorpen hebben nog veel historische panden in de binnenstad staan. Er zijn dan ook veel bijzondere buitenplaatsen in Overijssel te vinden. Zo heb je het Huis Singraven bij Denekamp, Kasteel Twickel in Delden en het 17de eeuwse Huis te Breckelenkamp. De fietsroutes in deze streek zijn uitmuntend te noemen. Dorpen, kastelen, monumentale boerderijen en open natuurvlaktes worden daarbij goed afgewisseld en hier en daar is er een gelegenheid voor een heerlijk hapje en een drankje.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Overijssel

bezienswaardigheid nummer 1 Kampen
De Hanzestad Kampen staat vol met historische bezienswaardigheden zoals de Koornmarktspoort, Cellebroederspoort, de Bovenkerk, het Stedelijk Museum en de Stadsgehoorzaal. Een zeer leuke ervaring om daarmee de geschiedenis van Kampen op te snuiven is het volgen van de Thea Beckman-route. Deze beroemde schijfster van historische verhalen heeft zeer vaak de stad Kampen als inspiratie gebruikt. De beroemde route voert je door de prachtige binnenstad, de IJsselkade, stadsmuren en middeleeuwse kerken. Andere bijzondere wandelingen van de stad Kampen zijn te volgen met een echte ridder.
www.stad.kampen.nl
   
bezienswaardigheid nummer 2 Giethoorn
Met zijn vele wateren, bruggetjes en ‘punter’ bootjes, wordt dit deel van Nederland ook wel het ‘Holland’s Venetië’ genoemd. De romantische plekjes rondom het water geven Giethoorn een bijzonder en authentiek uiterlijk. Een aantal leuke bezienswaardigheden zijn het automuseum Histomobil, Museumboerderij ‘t Olde Maat Uus en de oude molen. Maar met een bootje door de kanaaltjes van de stad varen is op zich al bijzonder genoeg.
www.mooistedorpjes.nl/nederland/overijssel/giethoorn
   
bezienswaardigheid nummer 3 Proosdij
Het oudste stenen woonhuis van Nederland is te vinden in de oude bisschopsstad Deventer. Het pand met de naam Proosdij dateert uit omstreeks 1130 en is gebouwd met bouwsteen die afkomstig zijn vanuit het laaggebergte de Eifel. Het functioneerde als woonhuis voor bestuursleden van het college van de nabijgelegen Lebuïnuskerk. Uiteindelijk is het later in handen gekomen van de militair Hendrik de Sandra die een hoge functie bekleedde als ritmeester. De steeg ‘Sandrasteeg’ waaraan dit pand zich bevindt is naar hem vernoemd.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Smokkelmuseum
In de plaats Losser zijn een paar opmerkelijke bezienswaardigheden te vinden. Zo staat hier het Grenshistorisch Smokkel- & Textielmuseum. Een deel van de textielgeschiedenis wordt er verteld door middel van een film en oude machines waaronder een spinnenwiel. De smokkelwaar bestaan uit uiteenlopende voorwerpen. OOk zie je hoe bepaalde waren werden gesmokkeld.
www.smokkelmuseum.nl
   
bezienswaardigheid nummer 5 Nationaal Park Weerribben Wieden
In het noordwesten van de provincie Overijssel ligt dit enorme nationale park. Het 100 km² tellende park werd in 1882 opgericht. Voorheen was dit gebied enorm populair voor het werven turf en veen. Grote meren in dit gebied zijn ontstaan op plekken waar door het turven gaten ontstonden. Nu tegenwoordig leven er in dit gebied veel dieren zoals otters, vele soorten vogels zoals de Zwarte Stern, de velduil en vlinders. Op de wateren is het mogelijk om bijvoorbeeld te kanoën of een rondvaartexcursie te maken. In de verschillende bezoekerscentra kun je meer informatie vinden.
www.np-weerribbenwieden.nl
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Avonturenpark Hellendoorn
De eens kleinschalige speeltuin van Hellendoorn is met de jaren uitgegroeid tot volwaardig pretpark met de meest uiteenlopende snelle en minder snelle attractie. Wilde waterbanen, snelle achtbanen en Discovery Club proberen je de stuipen op het lijf te jagen.Zowel jong al oud zal zich prima kunnen vermaken in dit gezellig aangelegde pretpark. Afwisselend over de dag worden er verschillende shows gegeven of kun je heerlijk uitrusten op één van de aanwezige terrassen.
www.avonturenpark.nl
   
bezienswaardigheid nummer 7 Zwolle
Tussen de vele grachten van Zwolle zijn prachtige historische plekjes te vinden zoals bij de Sassenpoort, de Peperbus en rondom de Thorbeckegracht met zijn Wijndragerstoren. De oude binnenstad werd vroeger afgezet middels een stadsmuur. Hiervan zijn nog altijd delen zichtbaar. Er hoorden oorspronkelijk maar liefst 23 torens aan deze muur. In de Zwolse Sassenpoort zijn regelmatig de sprookjes van ‘Grimm’ opnieuw te beleven.
www.sassenpoortzwolle.nl
   
bezienswaardigheid nummer 8 Klompenmuseum in Enter
In een oude boerenschuur in het plaatsje Enter is een klompenmuseum gevestigd. Hier zie je een demonstratie van de oude oer-Hollandse ambacht. Er zijn veel verschillende soorten klompen te vinden waarvan je het bestaan niet weet. Zo staan hier voetbalklompen, bruidsklompen, smokkelaarsklompen en muziekklompen. In de museumwinkel is het mogelijk om een paar houten schoenen aan te schaffen. Midden in het centrum van Enter is tevens de grootste klomp van Nederland te vinden.
www.enter-info.nl
   
bezienswaardigheid nummer 9 Twente Ballooning
Een jaarlijks terugkerend fenomeen is de Twentse Ballooning. Het allereerste ballon evenement vond plaats in 1985 en sindsdien is het niet meer weg te denken. Tientallen ballonnen en andere kleurige luchtvaarders gaan tijdens dit festival in recreatiepark Het Hulsbeek de lucht in. Sommige creaties zijn uiterst bijzonder te noemen. Hierdoor is het ook voor de toeschouwers een bijzonder spektakel.
www.twenteballooning.nl
   
bezienswaardigheid nummer 10 Sint Clemenstoren Steenwijk
De oudste delen van deze immens grote protestantse kerk dateren uit het jaar 1141. Helaas zijn veel religieuze beelden door de jaren heen verloren gegaan. Wel zijn er nog een aantal zeer oude grafzerken te vinden. Sommige schilderingen in de kerk zijn er omstreeks 1633 geplaatst. De toren die er in de 15de eeuw werd geplaatst heeft een hoogte van 87 meter. Er is meer dan veertig jaar gewerkt om deze toren te vervaardigen. De toren is in de maanden juli en augustus te beklimmen.
   
  Meer informatie over Overijssel:

de mooiste dorpjes van Overijssel
Overijssel officiële site

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies