top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Overijssel, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Overijssel
reisadvies reisadvies Nederland

... meer handige websites

 

De provincie Overijssel staat garant voor veel mooie natuur, veel water en sfeervolle dorpen en steden. Sommige steden en dorpen hebben nog veel historische panden in de binnenstad staan. Er zijn dan ook veel bijzondere buitenplaatsen in Overijssel te vinden. Zo heb je het Huis Singraven bij Denekamp, Kasteel Twickel in Delden en het 17de eeuwse Huis te Breckelenkamp. De fietsroutes in deze streek zijn uitmuntend te noemen. Dorpen, kastelen, monumentale boerderijen en open natuurvlaktes worden daarbij goed afgewisseld en hier en daar is er een gelegenheid voor een heerlijk hapje en een drankje.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Overijssel

bezienswaardigheid nummer 1

Kampen

Hanzestad Kampen staat vol met historische bezienswaardigheden zoals de Koornmarktspoort, Cellebroederspoort, de Bovenkerk, het Stedelijk Museum en de Stadsgehoorzaal. Een zeer leuke ervaring om daarmee de geschiedenis van Kampen op te snuiven is het volgen van de Thea Beckman-route. Deze beroemde schijfster van historische verhalen heeft zeer vaak de stad Kampen als inspiratie gebruikt. De beroemde route voert je door de prachtige binnenstad, de IJsselkade, stadsmuren en middeleeuwse kerken. Andere bijzondere wandelingen van de stad Kampen zijn te volgen met een echte ridder.

Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Kampen

   
bezienswaardigheid nummer 2

Giethoorn

Met zijn vele wateren, bruggetjes en ‘punter’ bootjes, wordt Giethoorn ook wel het ‘Holland’s Venetië’ genoemd. De romantische plekjes rondom het water geven Giethoorn een bijzonder en authentiek uiterlijk. Een aantal leuke bezienswaardigheden zijn het automuseum Histomobil, Museumboerderij ‘t Olde Maat Uus en de oude molen. Maar met een bootje door de kanaaltjes van de stad varen is op zich al bijzonder genoeg.

Meer info over Giethoorn

   
bezienswaardigheid nummer 3

Nationaal Park Weerribben Wieden

In het noordwesten van de provincie Overijssel ligt Nationaal Park Weerribben Wieden. Het 100 km² tellende park werd in 1882 opgericht. Voorheen was dit gebied enorm populair voor het werven turf en veen. Grote meren in dit gebied zijn ontstaan op plekken waar door het turven gaten ontstonden. Nu tegenwoordig leven er in dit gebied veel dieren zoals otters, vele soorten vogels zoals de Zwarte Stern, de velduil en vlinders. Op de wateren is het mogelijk om bijvoorbeeld te kanoën of een rondvaartexcursie te maken. In de verschillende bezoekerscentra kun je meer informatie vinden.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Proosdij

Het oudste stenen woonhuis van Nederland is te vinden in de oude bisschopsstad Deventer. Het pand met de naam Proosdij dateert uit omstreeks 1130 en is gebouwd met bouwsteen die afkomstig zijn vanuit het laaggebergte de Eifel. Het functioneerde als woonhuis voor bestuursleden van het college van de nabijgelegen Lebuïnuskerk. Uiteindelijk is het later in handen gekomen van de militair Hendrik de Sandra die een hoge functie bekleedde als ritmeester. De steeg ‘Sandrasteeg’ waaraan dit pand zich bevindt is naar hem vernoemd.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Attractiepark Slagharen

Attractiepark Slagharen is ooit begonnen als een ponypark, maar tegenwoordig is het een all-round attractiepark waar voor iedereen voldoende te beleven valt. De laatste pony's zijn in 2017 vertrokken uit het attractiepark. Tegenwoordig  kun je je vermaken in meer dan 30 verschillende attracties, waaronder een reuzenrad, een kabelbaan, een vrijevaltoren en twee achtbanen. Vooral op warme zomerse dagen zijn de verschillende waterattracties erg aangenaam om in te stappen. In het centraal gelegen Mainstreet vind je winkels en horeca. Net als vroeger kun je ook nog steeds overnachten bij het park. Je kunt slapen in een echte wigman binnen Wigwamwereld of kiezen voor een stacaravan of bungalow op het vakantiepark.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Avonturenpark Hellendoorn

De eens kleinschalige speeltuin van Hellendoorn is met de jaren uitgegroeid tot volwaardig pretpark met de meest uiteenlopende snelle en minder snelle attractie. Wilde waterbanen, snelle achtbanen en Discovery Club proberen je de stuipen op het lijf te jagen. Zowel jong al oud zal zich prima kunnen vermaken in dit gezellig aangelegde pretpark. Afwisselend over de dag worden er verschillende shows gegeven of kun je heerlijk uitrusten op één van de aanwezige terrassen. Avonturenpark Hellendoorn is leuk voor mensen van alle leeftijden.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Zwolle

Tussen de vele grachten van Zwolle zijn prachtige historische plekjes te vinden zoals bij de Sassenpoort, de Peperbus en rondom de Thorbeckegracht met zijn Wijndragerstoren. De oude binnenstad werd vroeger afgezet middels een stadsmuur. Hiervan zijn nog altijd delen zichtbaar. Er hoorden oorspronkelijk maar liefst 23 torens aan deze muur. In de Zwolse Sassenpoort zijn regelmatig de sprookjes van ‘Grimm’ opnieuw te beleven. 

   
bezienswaardigheid nummer 8

Klompenmuseum

In een oude boerenschuur in het plaatsje Enter is een klompenmuseum gevestigd. Hier zie je een demonstratie van de oude oer-Hollandse ambacht. Er zijn veel verschillende soorten klompen te vinden waarvan je het bestaan niet weet. Zo staan hier voetbalklompen, bruidsklompen, smokkelaarsklompen en muziekklompen. In de museumwinkel is het mogelijk om een paar houten schoenen aan te schaffen. Midden in het centrum van Enter is tevens de grootste klomp van Nederland te vinden.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Sint Clemenstoren

In de plaats Steenwijk kun je de Sint Clemenstoren bezoeken. De oudste delen van deze immens grote protestantse kerk dateren uit het jaar 1141. Helaas zijn veel religieuze beelden door de jaren heen verloren gegaan. Wel zijn er nog een aantal zeer oude grafzerken te vinden. Sommige schilderingen in de kerk zijn er omstreeks 1633 geplaatst. De toren die er in de 15de eeuw werd geplaatst heeft een hoogte van 87 meter. Er is meer dan veertig jaar gewerkt om deze toren te vervaardigen. De toren is in de maanden juli en augustus te beklimmen.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Kanovaren

De provincie Overijssel leent zich prima om te kanovaren. Niet alleen de IJssel, maar ook de Vecht, de Benedenregge en verschillende andere rivieren en beekjes vormen een prima terrein om te kanoën. Het leuke van deze activiteit is dat je niet enorm sportief of beoefend hoeft te zijn. Vrijwel iedereen kan in zijn/haar tempo genieten van het glijden over het water, waarbij je ondertussen kunt genieten van het prachtige landschap van Overijssel. Er zijn tal van verhuurders van kano's die je ook kunnen assisteren bij het uitzoeken van een leuke kanoroute.

   
 

Meer informatie over Overijssel:

de mooiste dorpjes van Overijssel
Overijssel officiële site

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies