top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Overijssel: Giethoorn

Overijssel
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Overijssel vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Giethoorn

... meer handige websites

© teksten: top10bezienswaardigheden.nl
© foto: Silver Media.nl
alle rechten voorbehouden

Giethoorn

Overijssel is een oostelijk gelegen provincie van Nederland. Het staat vooral bekend om de hoeveelheid Hanzesteden. Een Hanzestad is van oorsprong een stad die zich voor de samenwerking verbond middels een Hanzeverbond met andere kooplieden aan en rondom de Oostzee en Noordzee. En dus ook aan verschillende Duitse steden. Het bracht de betreffende stad een versterkt rechtmatige positie, die de handelsroutes in Europa verstevigden. Er werd onder andere gehandeld in granen, hout, wijn, bier, zout, vis en lakens.

Bijzonder Giethoorn

Hoewel Zwolle als hoofdstad geldt voor de provincie Overijssel, trekken de meeste bezoekers en toeristen naar de plaats Giethoorn. Dit kleine waterrijke dorpje staat namelijk bekend als één van Nederlands charmantste dorpen. Giethoorn is onderdeel van Nationaal Park Weerriben-Wieden. De vele bruggetjes, bootjes, karakteristieke huisjes en boerderijen prijken op menig foto die via social media kanalen gedeeld worden. Het wordt dan ook wel het ‘Venetië van Holland’ genoemd. Groepen Aziatische toeristen lopen er gretig rond terwijl alle details van Giethoorn op camera worden vastgelegd. Verschillende bordjes met Aziatische tekens verwijzen naar waar je vooral niet mag komen. Bewoners van het dorp proberen op die manier nieuwsgierige toeristen op redelijke afstand te houden. Het leukste wat je kunt doen in Giethoorn is een bootje huren. Op die manier heb je het minst last van de vele bezoekers die het dorpje aandoen. Vanaf het water kun je rustig alles in je opnemen en wordt je opgenomen in de prachtige en sfeervolle omgeving. In het Giethoorns museum ’t Olde Maat Uus’ wordt de geschiedenis van Giethoorn verteld. Zo was het vroeger vooral een dorp waar veel veenontginners woonden. Middels vervening of turfwinning werd een veenbodemlaag verwijderd om grond geschikt te maken voor landbouw. Dit ontginnen van veen leverde gewonnen turf, wat destijds als brandstof werd gebruikt. De vele kanalen in Giethoorn en omgeving werden gretig gebruikt om de handel per boot te vervoeren.

Nationaal Park Weerriben-Wieden

Natuurliefhebbers en rustzoekers kunnen het Nationaal Park Weerriben-Wieden hoogstwaarschijnlijk wel waarderen. Je kunt je in dit park immers laten verrassen door prachtig natuurschoon, waarin veengebieden, rietlanden, meren, moerassen en plassen zich met het grootste gemak afwisselen. Als bezoeker kun je er prachtige wandeltochten maken of jezelf per poot of kano verplaatsen. Ondertussen zijn er genoeg watervogels, wilde bloemen en waterplanten op het water en rondom de oevers te bewonderen. Eén van de mooiste wandelroutes in Nationaal Park Weerriben-Wieden is de ‘Stille Kiersche Wijde-route’. Het startpunt bevindt zich in Wanneperveen. 

 
Meer informatie over Giethoorn:

Giethoorn info en tips
waar overnachten in Giethoorn

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl
 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies