top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Noord-Holland, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Noord-Holland

... meer handige websites

 

Noord-Holland ligt in het noordwesten van Nederland. Binnen het noordelijke stuk van Noord-Holland ligt de regio West Friesland, die vooral uit agrarische lintdorpen bestaat. Hier vind je ook een aantal historische steden zoals Hoorn en Enkhuizen, die zich vooral ten tijde van de VOC hebben ontwikkeld. Verder ligt hoofdstad Nederland in de provincie Noord-Holland. Voor veel buitenlandse toeristen is een bezoek aan Amsterdam en omgeving het belangrijkste reisdoel van hun vakantie in ons land. Mede dankzij de aanwezigheid van Amsterdam kunnen toeristen binnen deze provincie veel bezienswaardigheden bekijken. Denk hierbij aan alles in en rondom Amsterdam, Schiphol, Den Helder of pittoreske vissersplaatsen zoals Marken en Volendam.

Genoeg te zien, te doen en te beleven. Maar ook de minder bekende grote plaatsen hebben veel cultureel en historische bezienswaardigheden te bieden. Wat te denken van Petten waar je bij De Dijk te Kijk alles komt te weten over het bouwen en het nut van onze dijken. Of welke invloed het water op ons landschap heeft. Of maak eens een tulpenexcursie in Slootdorp. De mogelijkheden zijn binnen deze provincie haast onbeperkt.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Noord-Holland

bezienswaardigheid nummer 1

Amsterdam

De hoofdstad van Nederland ligt in Noord-Holland. Amsterdam wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht. Het heeft dan ook ontelbaar veel trekpleisters wat varieert in oude gebouwen, musea, pleinen, uitgaansgelegenheden en festivals. Aan de top staan natuurlijk de wallen. Deze hoerenbuurt is uniek en in deze omvang alleen in Nederland te vinden. Het gebied wordt ook wel de Ďred light districtí genoemd. Prostitutie en seks georiŽnteerd entertainment is hier orde van de dag. Maar de stad heeft veel meer te bieden. Denk hierbij aan het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, het Vondelpark en het Paleis op de Dam. Door de hoeveelheid grachten zijn de straten veelal met bruggen aan elkaar verbonden. Veel rondvaarten bieden allerlei verschillende tours aan waarbij er veel interessante informatie over de stad wordt verteld. De meest bekende en bezochte pleinen van Amsterdam zijn het Museumplein, Leidseplein en het Rembrandtplein.

Bekijk de top 10 bezienswaardigheden van Amsterdam

   
bezienswaardigheid nummer 2

Zaanse Schans

De Zaanse Schans is misschien wel een van de meest Nederlandse stukjes van Nederland. Niet voor niets dat hier busladingen met toeristen op af komen. Hoewel de Zaanse Schans formeel geen museum mag worden genoemd, wordt deze wijk van de gemeente Zaanstad zo wel gezien. Het hele gebied aan de Zaan bestaat uit authentieke houten huizen en gebouwen waarvan sommige deels uit de 17de en 18de eeuw. Een goed voorbeeld hiervan is het Bakkerijmuseum In de Gecroode Duyvekater wat dateert uit 1658. Verder zijn er heel veel molens te bewonderen en verschillende oude ambachten.

Je hebt geen entreeticket nodig om de Zaanse Schans te bezoeken. Voor sommige museummolens en andere bezienswaardigheden moet je wel betalen om naar binnen te gaan. Het mooiste totaaloverzicht op de Zaanse Schans heb je vanaf de Julianabrug. Deze heeft een voetgangers- en fietsersdeel. De mooiste foto's krijg je als je halverwege de dag vanaf de brug fotografeert. Je heb de zon dan in de rug.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Texel

Dit grootste Nederlandse Waddeneiland behoort tot de provincie Noord-Holland. Het eiland is ongeveer twintig kilometer lang en acht kilometer breed. Het eiland is behoorlijk groen doordat het veel duinen, bos en graslanden bezit. Het is dan ook een geliefde verblijfplaats van veel vogelsoorten. Oude gebruiken en rituelen worden op dit eiland goed in stand gehouden. Zo viert men hier op 12 december het Ouwe Sunderklaas feest. Dit is een gemaskerd Sinterklaasfeest waarbij men plaatselijke nieuwsfeiten van het afgelopen jaar in een ander vorm verteld. Er zijn op het eiland een aantal bijzondere bezienswaardigheden te vinden zoals ruÔnes van forten bij Oudeschild, de zeehondenopvang bij De Koog en het Luchtvaart & Oorlogsmuseum Texel bij Eijerland.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Volendam

Volendam staat bekend om zijn klederdracht, de visserij en artiesten als Jan Smit, Nick en Simon. Kortom genoemd de palingsound. De vele toeristen die Volendam bezoeken lopen over ĎDe Dijkí langs het water. Hier bevinden zich vele horecazaken, terrassen en souvenir winkeltjes. Achter deze dijk ligt het pittoreske dorp waar de straten smal zijn en de huizen veelal klein. De gemoedelijkheid en de knusse sfeer heeft er al eeuwen geleden voor gezorgd dat schilders het dorp vaak wisten te vinden om er te schilderen. Op veel oude werken is het dan ook terug te vinden. Naast wat oude kerken is er een visafslag wat tegenwoordig als podium wordt gebruikt en vind je er wat musea zoals het Palingsoundmuseum en het Volendams Museum.

Bekijk de top 10 bezienswaardigheden van Volendam

   
bezienswaardigheid nummer 5

Haarlem

Aan de rivier het Spaarne ligt de boeiende stad Haarlem. Sinds het omstreeks 1245 stadsrechten verwierf, heeft het behoort tot ťťn van de belangrijkste steden van Holland. De historische binnenstad met zijn vele grachten maakt een gezellige indruk. Met name aan de Grote Markt bruist het leven om je heen. Hier staan ook het oude stadhuis en de St. Bavokerk met zijn enorme toren. De vele parken van Haarlem geven de stad een groen karakter. Met name de Haarlemmerhout is enorm populair onder de bevolking. Onder de tientallen musea bevindt zich ook het Teylers Museum. Dit kunst en wetenschappelijk museum bestaat sinds 1784 en is daarmee het oudste museum van Nederland.

Bekijk de top 10 bezienswaardigheden van Haarlem 

   
bezienswaardigheid nummer 6

Alkmaar

Van de steden in Noord-Holland is Alkmaar er eentje die je zeker zou moeten bezoeken. Deze kaasstad telt voldoende bezienswaardigheden om je een dagdeel of een hele dag bezig te houden. Het mooiste plekje van Alkmaar is zonder enige twijfel het Waagplein. De waag die hier staat behoort tot de mooiste waaggebouwen van heel Nederland. Tegenwoordig is hier het Kaasmuseum in gevestigd. Andere noemenswaardige bezienswaardigheden van Alkmaar zijn de Accijnstoren, het Huis met de Kogel en de verschillende hofjes die je verspreid door de historische binnenstad aantreft. Voor muziekliefhebbers is het Alkmaarse Beatlesmuseum een echte aanrader.

Bekijk de top 10 bezienswaardigheden van Alkmaar

   
bezienswaardigheid nummer 7

Marinemuseum

Den Helder is de meest noordelijke stad van het vasteland van Noord-Holland. Den Helder staat vooral bekend als de plek waar vanuit de Koninklijke Marine al jarenlang opereert. Niet voor niets dat juist hier het Marinemuseum te vinden is. Dit maritieme museum is al sinds 1962 een van de best bezochte musea van de provincie, als je de Amsterdamse musea even buiten beschouwing laat. Sinds de opening is het Marinemuseum uitgegroeid tot een plek waar je alles te weten komt over het maritieme deel van de Nederlandse krijgsmacht. Je kunt er onder naast de verschillende exposities ook een aantal museumboten bewonderen. Vooral een bezoekje aan onderzeeboot Tonijn is een geliefd onderdeel van een bezoek aan het Marinemuseum.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Hoorn

Noord-Holland telt tal van plaatsen die de moeite van het bezoeken waard zijn. Denk aan Amsterdam, Alkmaar en Haarlem die al een plekje in deze top 10 bezienswaardigheden van Noord-Holland hebben gekregen. Een stad die zeker ook een vermelding verdient is Hoorn. Deze aan het IJsselmeer en Markermeer gelegen stad kent een lange historie als handelsstad en kent dankzij de gouden eeuw tal van bezienswaardige gebouwen en plekjes.

Een eerste tip die we willen geven is een rit met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM). Deze toeristische rit vertrekt vanuit een speciaal daarvoor aangelegd station, dat eigenlijk het voormalige goederen- en rangeeremplacement dan het ernaast gelegen treinstation was. De prachtige rit over de lokaalspoorlijn brengt je vanuit Hoorn via mooie plaatsjes zoals Wognum en Opperdoes naar het schilderachtige Medemblik. Van daaruit kun je met de museumtrein terugrijden naar Hoorn of ervoor kiezen om met de boot naar het fantastische Enkhuizen te varen.

In Hoorn zijn er een aantal plekjes en bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard zijn. De Roode Steen is het centrale plein van historisch Hoorn. Dit wordt als de mooiste plek van Hoorn beschouwd, mede door de waag en het Statencollegegebouw. De zestiende-eeuwse Hoofdtoren mag je absoluut ook niet missen als je in Hoorn bent. Twee musea die wij aanbevelen zijn het Westfries Museum en het Museum van de Twintigste Eeuw. 

Bekijk de top 10 bezienswaardigheden van Hoorn

   
bezienswaardigheid nummer 9

Muiderslot

De provincie Noord-Holland telt meerdere mooie kastelen en sloten. Een groot deel daarvan staat er al in de middeleeuwen. Een persoon die voor meerdere kastelen verantwoordelijk is, is graaf Floris V van Holland. Hij liet aan het einde van de dertiende eeuw het Muiderslot bouwen. Deze vierkante waterburcht ligt bij het vestingplaatsje Muiden, in het zuidoosten van de provincie. Het Muiderslot is een fraai voorbeeld van een typisch middeleeuws museum. Alle elementen die je mag verwachten zijn aanwezig, zoals een gracht, een ophaalbrug, een ridderzaal en verschillende torens die vooral bedoeld waren om de vesting te kunnen verdedigen tegen ongewenst bezoek. Je kunt het Muiderslot bezoeken en zien hoe men hier vroeger leefde. Vergeet niet om, mist het weer het toelaat, een mooie wandeling door de heraangelegde kasteeltuinen te maken.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Inntel Hotel Zaandam

Er zijn weinig hotels die bijzonder genoeg zijn om een plekje te krijgen in een top 10 bezienswaardigheden van een bestemming. Voor het Inntel Hotel Zaandam kunnen we niet anders doen dan hier een uitzondering van te maken. De vormgeving van dit hotel is zo bijzonder, dat men speciaal om dit hotel te zien en fotograferen eventjes uitstapt op het treinstation van Zaandam. Het in 2010 geopende Inntel hotel is opgebouwd uit een opeenstapeling van bijna zeventig typisch Zaanse huisjes. Ze zijn op eentje na allemaal in de traditionele groene kleuren geschilderd. Het blauwe huisje op de hoek is het zogenaamde 'huisje van Monet'. Het is een ode aan het schilderij 'La Maison Bleue', dat de beroemde Franse schilder in 1871 gemaakt heeft.

Wie dat wil die kan natuurlijk ook een nachtje (of meer) slapen in het Inntel hotel. Reserveren van een hotelkamer kan via booking.com

   
 

Meer informatie over Noord-Holland:

de mooiste dorpjes van Noord-Holland
het weer in Noord-Holland
Noord-Holland informatie & tips

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies