top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Nijmegen, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag & Scheveningen
Drenthe
Eindhoven
Flevoland
Friesland
Gelderland
Gouda
Groningen
Haarlem
Leiden
Limburg
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Nederland
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Roosendaal
Rotterdam
Utrecht
Valkenburg
Vlissingen
Waddeneilanden
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Nijmegen
reisadvies reisadvies Nederland

... meer handige websites

 

Als oudste stad van Nederland heeft Nijmegen een goede reputatie hoog te houden. In het centrum vindt je dan ook nog verschillende verwijzingen naar voorgaande eeuwen. Zo worden er nog regelmatig archeologische vondsten gedaan en historische locaties gemarkeerd. De Godenpijler bij Museum het Valkhof is hier een prachtig voorbeeld van. Middels cultuurhistorische programma’s en culturele evenementen probeert de stad Nijmegen de geschiedenis op geheel eigen wijze in leven te houden.
Rondom het centrum van Nijmegen bevinden zich prachtige natuurgebieden en natuurlijk de rivieren de Waal en de Maas. Nijmegen is dan ook bij uitstek een bestemming waarin het bruisende stadsleven perfect combineert met het groene karakter uit de omgeving. Ten noorden van het centrum van Nijmegen, bevinden zich tevens nog enkele havens. Hiervandaan kun je allerlei leuke tochten maken die je langs polders, bruggen en bezienswaardigheden in de stad voeren.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Nijmegen

bezienswaardigheid nummer 1 Nijmeegse Vierdaagse
Al sinds 1909 wordt er in Nijmegen de ‘Nijmeegse Vierdaagse’ gehouden. Tijdens dit vier daagse evenement gaan duizenden deelnemers uit binnen- en buitenland een uitgezette route wandelen. Je kunt kiezen tussen afstanden van 30, 40 of 50 kilometer. Elke dag wordt er een andere route gelopen en andere plaatsen bezocht. Door de jaren heen is het een festival geworden die door het hele land bekend staat. Verschillende muziekbands, standhouders en ook de horeca weten er een leuk feestje van te maken. De Nijmeegse Vierdaagse wordt gelijk gehouden met de Nijmeegse Zomerfeesten.
www.4daagse.nl/nl/
   
bezienswaardigheid nummer 2 Boterwaag
Direct aan de Grote Markt van Nijmegen bevindt zich de Boterwaag. Het gebouw met zadeldak werd aan het begin van de zeventiende eeuw gebouwd om er de boter te wegen en te verhandelen. Een waagmeester moest hierop toezien. Het ontwerp van de Boterwaag was afkomstig van Meester Cornelis Janssen van Delft. Het linker deel van de Boterwaag werd gebruikt als vleeshal. Nadat de Boterwaag zijn functie verloor, is het nog functioneel geweest als politiebureau. Tegenwoordig is er een horecagelegenheid in de Boterwaag gevestigd.
http://rijksmonumenten.nl/monument/31137/boterwaag/nijmegen/
   
bezienswaardigheid nummer 3 Lange Hezelstraat
De leukste en gezelligste straat van Nijmegen is onbetwist de Lange Hezelstraat. Als oudste winkelstraat heeft het dan ook wel die eer verdient. In de veertiende eeuw droeg deze bruisende straat in het centrum nog de naam ‘Hesestraet’. Een verwijzing naar het verderop gelegen dorpje Hees. Enkele gevels zijn terug te voeren naar de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw. De meeste zijn echter gesneuveld tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor ogen sommige delen van de Lange Hezelstraat een stuk moderner.
http://hezelstraatnijmegen.nl/Hezelstraat/Welkom-op-Hezelstraat-Nijmegen/
   
bezienswaardigheid nummer 4 Museum Het Valkhof
Dat Nijmegen ooit de grootste Romeinse stad van Nederland was, is voor veel mensen een onbekend gegeven. In het Museum Het Valkhof kun je er alles over te weten komen. Middels een uitgebreide collectie oude kunst, wandtapijten, eeuwen oude voorwerpen en een speciale bibliotheek worden alle vragen beantwoord. Voor de ingang van Museum Het Valkhof in Nijmegen, staat een replica van de Romeinse Godenpijler die hier ook echt is gevonden. Het behoorde toe aan keizer Tiberius. Het Museum het Valkhof is gelegen aan de rand van het Valkhofpark, aan de Kelfkensbos.
www.museumhetvalkhof.nl
   
bezienswaardigheid nummer 5 Stadhuis van Nijmegen
Op een prominente plek aan de Burchtstraat, bevindt zich het oude stadhuis van Nijmegen. Als architect werd de bouwmeester Herman van Herengrave in 1554 aangesteld. Enkele eeuwen later zijn er nog flink wat aanpassingen gedaan en hebben er restauraties plaatsgevonden. De beelden aan de gevel zijn dan ook replica’s. Het interieur van het stadhuis laat enkele oude details zien. Denk hierbij aan wandtapijten, een openhaard en houten deuren en kozijnen. Tegenwoordig wordt het stadhuis vooral gebruikt als trouwlocatie.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Natuurmuseum Nijmegen
Direct in centrum, aan de Gerard Noodstraat, kun je het Natuurmuseum van Nijmegen bezoeken. Het museum heeft allerlei kennis en wetenswaardigheden in pacht over de Nederlandse natuur, het Nijmeegse rivierengebied en het dierenleven wat daarbij hoort. Middels interactieve tentoonstellingen, natuurtochten en excursies kun je spelenderwijs binnentreden in de prachtige en fascinerende wereld om ons heen.
http://natuurmuseum.nl
   
bezienswaardigheid nummer 7 muZIEum
Het ervaringsmuseum MuZIEum, is anders dan andere musea. Dit museum heeft namelijk een missie. Middels uiteenlopende tentoonstellingen en activiteiten probeert men je hier kennis te laten maken met het leven van visuele gehandicapte mensen. Je kunt hier zelf ervaren wat het betekend om je zonder of met heel slecht zicht te verplaatsen. Maar ook zaken als optisch bedrog, de functie van de hersenen in samenwerking met het oog en het nut van je andere zintuigen komen aan bod. Hoe smaken bepaalde gerechten bijvoorbeeld, zonder dat je ziet wat je eet?
http://muzieum.nl
   
bezienswaardigheid nummer 8 Hortus Nijmegen
De stad Nijmegen heeft sinds 1970 een botanische tuin. Hortus Nijmegen werd destijds opgericht door biologen van de Katholieke Universiteit, waaronder Jac. P. Thijsse. Deze Nederlandse schrijver en natuurlijk historicus bundelden de krachten samen met natuurbeschermer Victor Westhoff en Professor Linskens. Wat ooit begon met een collectie Alpiene planten is uitgegroeid tot een volwaardig park waarin je kunt genieten van uiteenlopende vegetatie, een vijverpartij met vissen, moerasgebied en heidegebied. In de thee tuin kun je behalve genieten van een hapje en/of een drankje, ook regelmatig deelnamen aan verschillende activiteiten en workshops.
www.hortus-nijmegen.nl
   
bezienswaardigheid nummer 9 Grote of Sint-Stevenskerk
De oudste kerk van Nijmegen is de Grote of Sint-Stevenskerk. Doordat hij werd gebouwd op iets hoger gelegen Hundisburg heuvel lijkt hij nog iets groter de werkelijke één-en-zeventig meter. De eerste steen van deze kerk werd hoogstwaarschijnlijk al in de dertiende eeuw gelegd. Maar door de eeuwen heen is er wel het één en ander aangepast, verbouwd of gerestaureerd. De ergste schade werd geleden tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Het heeft vervolgens jaren geduurd voordat de kerk weer opgeknapt was. De Stevenskerk, zoals hij door de inwoners van Nijmegen wordt genoemd, is nog altijd functioneel voor verschillende religieuze diensten. En ook bewonderaars kunnen er terecht. De mooiste bezienswaardigheden van de Grote of Sint-Stevenskerk zijn onder andere de graftombe van Catharina van Bourbon, de middeleeuwse muurschildering in de zuiderkapel, het Köningsorgel, de drieluik Calvarieberg en de zeventiende eeuwse herengestoelte van Cornelis Hermansz.
www.stevenskerk.nl
   
bezienswaardigheid nummer 10 Kronenburgerpark
Het negentiende eeuwse historische stadspark Kronenburgerpark was vroeger onderdeel van een bolwerk. De oude verdedigingstoren uit de vijftiende eeuw is hier een duidelijke verwijzing van. Het Kronenburgerpark een glooiend landschap zien, waarin Engelse stijlen zijn toegepast. Kronkelende paden leiden je de weg langs vijverpartijen, fonteinen, een speeltuin, een hertenkamp en zelfs een waterval.
www.kronenburgerpark-nijmegen.nl
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Nijmegen. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Nijmegen. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Nijmegen:

Nijmegen officiële site

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies