top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Maastricht, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Maastricht
reisadvies reisadvies Nederland

... meer handige websites

 

In het zuiden van de provincie Limburg ligt provinciehoofdstad Maastricht. De sfeervolle binnenstad waar het Bourgondische leven centraal staat heeft een enorme aantrekkingskracht op toeristen uit binnen- en buitenland. Het hotelaanbod is dan ook vooral op stedentrippers gericht die naar Maastricht komen om lekker een paar dagen te genieten. Dit heeft geresulteerd in een aantal bijzonder hotels die alleen al de moeite waard zijn om er speciaal voor naar het diepe zuiden te komen. Culinaire pareltjes zoals Beluga en NxtDoor maken de stad af.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Maastricht

bezienswaardigheid nummer 1 Sint-Servaasbasiliek
Deze imposante basiliek is gebouwd op het graf van Sint Servaas, de eerste bisschop van Maastricht. Sinds 1985 heeft de kerk de naam basiliek verkregen van paus Johannes Paulus II. De laatste verbouwingen en restauraties hebben plaats gevonden rond 1980. De binnenkant is even indrukwekkend als de buitenkant doet vermoeden. De prachtige ramen met daarin de bisschoppen van Maastricht verwerkt, zijn fenomenaal. De orgels en hoeveelheid aan klokken maken deze basiliek zeer bijzonder. Soms worden er op speciale dagen met de hand geluiden liedjes ten gehore gebracht door het speciale klokkenluidersgilde.
www.sintservaas.nl
   
bezienswaardigheid nummer 2 Stadhuis
De Nederlandse architect en kunstschilder Pieter Post heeft het charmante stadhuis aan de Markt ontworpen. Zelfs de locatie aan de Markt is door hem gekozen als beste adres. Het Mauritshuis in den Haag en het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam staan ook op zijn naam. Door het moeten afbreken van het Belfort en delen van de stadsmuur, is de Markt van Maastricht als vierkant plein ontstaan.
www.steden.net/nederland/maastricht/stadhuis-van-maastricht/
   
bezienswaardigheid nummer 3 Helpoort
Deze poot uit 1229 is de oudste stadspoort van Nederland. Na het verkrijgen van stadsrechten, voelde Maastricht zich genoodzaakt om zich als stad te moeten beschermen. Dit werd gedaan door middel van een stadsmuur en bijbehorende poorten. Eťn daarvan is de Helpoort. De poort en zijn gebouw hebben eerst dienst gedaan als kruithuis en later als woonhuis en atelier van Jef Schipper. Tegenwoordig is het een onderdeel van de Stichting Maastricht Vestingstad en zijn er diverse exposities te bewonderen.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Vrijthof
Aan dit prachtige plein van Maastricht staat de grote St. Servaasbasiliek. Vele heiligen en helpers van deze voormalige kerk en de nabij gelegen parochiekerk St. Jan woonden vroeger in de vele huizen gelegen om dit plein. Tegenwoordig is dit plein het bruisende hart van de stad en worden er regelmatig evenementen georganiseerd zoals het carnaval en Magisch Maastricht met zijn beroemde kerstmarkt. De vele horecagelegenheden zorgen tevens voor veel gezelligheid. De beroemde Maastrichter Andrť Rieu gebruikt het Vrijthof regelmatig voor het geven van een openluchtconcert.
www.steden.net/nederland/maastricht/vrijthof/
   
bezienswaardigheid nummer 5 Fort Sint Pieter en Sint Pietersberg
Dit fort op de Sint Pietersberg dateert uit 1701. Vroeger diende het fort als bescherming van de stad. De strategische ligging en het goede uitzicht hielpen hier zeker goed aan mee. Tegenwoordig is het opengesteld voor publiek en kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de stad en zijn fort. Verschillende rondleiding door het fort en de ondergelegen mergelgrotten geven je antwoorden op verschillende vragen uit de geschiedenis. De mergelgrotten zijn een labyrint van gangen waar ooit Napoleon doorheen is gelopen.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Bisschopsmolen
Midden in het centrum van de bruisende stad Maastricht vind je de Bisschopsmolen. In deze oude en nog steeds draaiende watermolen worden op ambachtelijke wijze broden gebakken. Er worden verschillende rondleidingen gegeven waarbij je uitleg krijgt over de molen en hoe je zonder toevoegingen van E-nummers een heerlijk vers broodje of lekkere vlaai bakt.
www.bisschopsmolen.nl
   
bezienswaardigheid nummer 7 Ďt Bassin
Op ongeveer 500 meter van de Markt ligt oude binnenhaven van de stad Maastricht welke bekend staat om zijn gezellige horeca gelegenheden. Ongeveer zeventig boten kunnen dagelijks aanmeren in de gezellige haven. Tevens is er een expositieruimte en atelier te vinden van de bekende kunstenaar en documentaire maker Robert-Jan van Melle.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Bonnefantenmuseum Maastricht
Dit prachtige museum is een wel zeer bijzonder vormgegeven stukje architectuur wat op naam staat van de Italiaanse architect Aldo Rossi. Op het industrieterrein aan de Maas ligt dit prachtige museum met zijn verzameling van indrukwekkende kunstwerken. Werken van grote meesters als Van Dyck, Brueghel en Rubens zijn er te bewonderen, maar ook schitterende hedendaagse kunst. De op speciale manier verkregen lichtinval geeft de vele kunstwerken een buitengewoon extraatje.
www.bonnefantenmuseum.nl
   
bezienswaardigheid nummer 9 KasteelruÔne Lichtenberg
Dit hooggelegen oude kasteel bevindt zich op het oostelijke deel van de St. Pietersberg, vlakbij het St. Pieters Museum. Op de oude delen van de 10e eeuwse donjon-toren werd rond 1400 gestart met de bouw van dit kasteel. Rond 1740 is de U-vormige hoeve bijgebouwd. Door de hoge ligging heb je vanaf hier een bijzonder goed uitzicht over het Maasdal.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Dinghuis
In het centrum van de stad op de kruising Muntstraat, Jodenstraat, Grote Straat en de Kleine Straat staat dit statige gebouw uit de 15e eeuw. De prachtige gevel met klok en daarboven een torentje heeft vooral juridische functies gehuisvest. In de kelders van dit pand waren cellen voor gevangenen te vinden. Daarna is het aangepast als theater en weer later als studentenhuis. Tegenwoordig vind je er de locale VVV.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Maastricht. Wil je in ťťn keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Maastricht. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Maastricht:

beste reistijd voor Maastricht
Maastricht informatie en tips
Maastricht officiŽle site
Maastricht voor beginners

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies