top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Kampen, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Kampen

... meer handige websites

 

Kampen is een eeuwenoude stad die gelegen is aan de benedenloop van de IJssel. Deze ligging en de nabijheid van de vroegere Zuiderzee (het tegenwoordige IJsselmeer) heeft ervoor gezorgd dat Kampen tijdens de late middeleeuwen uit kon groeien tot een machtige en belangrijke stad. Kampen wordt weleens het "Rotterdam van de Middeleeuwen" genoemd. Het is eigenlijk een beetje verwarrende bijnaam, want Rotterdam was in de dertiende eeuw een minder belangrijke stad dan Kampen. Het duurde wel even totdat Kampen toetrad tot de Hanze. Dat geschiedde pas in 1441. Deze relatief late toetreding is vooral te wijten aan het feit dat Kampen er tot die tijd eigen regels op nahield.

Het is tegenwoordig goed terug te zien dat Kampen al vroeg een belangrijke stad was. Veel van de bezienswaardigheden binnen Kampen zijn terug te voeren uit de gouden jaren van Kampen als handelsstad. Denk aan de imposante stadspoorten en de moeite die men nam om van Kampen een lastig te nemen vesting te maken. Het middeleeuwse stratenpatroon vormt nog steeds de blauwdruk voor het centrum van Kampen. De stad is inmiddels wel een maatje groter gegroeid. Een aanzienlijk deel van Kampen ligt buiten de oorspronkelijke vesting. Het voordeel van Kampen als stedentripbestemming is dat de meeste bezienswaardigheden wel binnen de voormalige vesting te vinden zijn. Je hoeft daarom geen halve marathon te lopen om de belangrijkste hoogtepunten van Kampen met eigen ogen te aanschouwen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Kampen

bezienswaardigheid nummer 1

Skyline van Kampen

Het uitzicht op Kampen is wat ons betreft het mooiste dat deze Hanzestad te bieden heeft. Vanaf de rechteroever van de IJssel heb je een prachtig zicht op de historische stad Kampen. Omdat je hierdoor meteen de belangrijkste levensader meepakt in je blik op Kampen, is het plaatje gewoonweg compleet. Wie met de trein in Kampen arriveert die hoeft niet veel te doen om van het panoramisch uitzicht te genieten. Vanaf het station van Kampen loop je vijftig meter om te genieten van een van de mooiste vergezichten van de provincie Overijssel. Kies bij voorkeur de ochtend om hier van het uitzicht te genieten. Later op de dag kijk je mogelijk tegen de zon in.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Oude Raadhuis

Het oude stadhuis van Kampen is een mooi voorbeeld van laatgotische architectuur. De gevel van dit veertiende-eeuwse pand is rijkelijk versierd, zoals in die tijd vrij gebruikelijk was bij de belangrijkere steden. na een brand halverwege de zestiende eeuw zijn er een aantal elementen in de renaissancestijl aan toegevoegd. Direct tegen het oude raadhuis aan is het Nieuws raadhuis gebouwd. Dit classicistische gebouw is direct te herkennen aan de in blokken gepleisterde lijstgevel. Het Nieuwe Raadhuis is tussen 1830 tot 1835 gebouwd. Inmiddels zijn de gemeentelijke taken verplaatst naar een nieuwe stadhuis voor de Gemeente Kampen, dat aan het Burgemeester Berghuisplein staat en voor toeristen geen waarde heeft.

   
bezienswaardigheid nummer 3

De Nieuwe Toren

Laat je niet foppen door de naam. De Nieuwe Toren is een stuk ouder dan de naam je zou doen vermoeden. Deze centraal in Kampen staande toren is gebouwd in de periode 1649 tot 1663. Het is een vrijstaande klokkentoren die als een van de gezichtsbepalende bouwwerken van Kampen gezien mag worden. Kenmerkende elementen van deze toren zijn het door François Hemony ontworpen carillon en het reliëf dat boven de ingang van de doorgang is aangebracht. Het carillon bevatte oorspronkelijk 30 klokken. Van de originele klokken zijn er nog 29 over. Later zijn er extra klokken aan het carillon toegevoegd, waarmee er een bereik van vier octaven behaald wordt. 

   
bezienswaardigheid nummer 4

Cellebroederspoort

De Cellebroederspoort is een van de drie stadspoorten van Kampen die je nu in de 21e eeuw nog steeds kunt aanschouwen. Vanwege de geschiedenis en de prachtige uitstraling horen eigenlijk alledrie de poorten in de top 10 bezienswaardigheden van Kampen thuis. Wij hebben er twee uitgekozen: de Cellebroederspoort en de Koornmarktpoort. De derde poort is de Broederpoort.

De Cellebroederspoort staat aan de Tweede Ebbingestraat. De in 1465 gebouwde poort stond niet tussen stadsmuren in, maar tussen een aarden wal. De Cellebroederspoort telt drie verdiepingen. Een belangrijk uiterlijk kenmerk wordt gevormd door de twee torens die ieder voorzien zijn van een flinke spits. Tegenwoordig doet de Cellebroederspoort dienst als evenementenlocatie.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum is gevestigd in het voormalige stadhuis van Kampen. Er wordt binnen het museum met een viertal thema's gewerkt: water, religie, rechtspraak en het Huis van Oranje. De de Schepenzaal wordt als het pronkstuk van het Stedelijk Museum van Kampen beschouwd. Deze zaal stamt uit het jaar 1545 en is sindsdien nooit veranderd. Op het moment dat je deze ruimte binnenstapt waan je je eventjes eeuwen terug in de tijd. Binnen de collectie van het Stedelijk Museum gelden de geschilderde portretten van alle Oranjes als een absoluut hoogtepunt.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Ikonenmuseum 

Vanwege zijn unieke karakter is het Ikonenmuseum een must-visit als je in Kampen bent. Althans, zolang je niet op een maandag Kampen bezoekt, want dan zijn de deuren van dit bijzondere museum gesloten. Het Kamper Ikonenmuseum heeft de grootste collectie iconen van West-Europa. Een icoon is een afbeelding van Christus, de Moeder Gods, heiligen of hoogfeesten. Ze komen veel voor binnen de Oosters-Orthodoxe kerken (o.a. Grieks-Orthodox) en de Russisch-Orthodoxe kerk. Iconen kunnen verschillende vormen hebben. Veelvoorkomend zijn de fresco's op muren of iconen die aangebracht zijn op houten panelen. Het Ikonenmuseum beheert de ruim 2000 ikonen tellende verzameling van de Alexander Stichting. 

   
bezienswaardigheid nummer 7

Bovenkerk

De Bovenkerk of Sint-Nicolaaskerk is een grote gotische basiliek die maar liefst 1250 zitplaatsen telt. Vanwege zijn omvang en de ligging is de Bovenkerk mede beeldbepalend voor de skyline van Kampen. Dat effect was nog sterker toen deze kruisbasiliek gebouwd werd. Dat was in de twaalfde eeuw. De kerk telt maar liefst drie orgels, waaronder het monumentale Hinsz-orgel. Er worden geregeld orgelconcerten gehouden in de Sint-Nicolaaskerk.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Koornmarktspoort

De Koornmarktspoort is de oudste stadspoort van Kampen. Hij staat sinds de tweede helft van de veertiende eeuw aan de IJsselkade, vlakbij de eerder genoemde Sint-Nicolaaskerk. Opvallend kenmerk zijn de twee flinke ronde torens die eind veertiende eeuw toegevoegd zijn aan de voorzijde. In het jaar 1840 werd het uiterlijk van de Koornmarktspoort ingrijpend veranderd door er een witte kalklaag op aan te brengen. Die heeft erop gezeten tot 1985. Toen is de witte afwerklaag verwijderd en het daaronder liggende metselwerk vakkundig gerestaureerd.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Kleinste huisje van Kampen

Aan de Burgwal 98 staat het Kleinste huisje van Kampen. Als je er niet op gewezen zou worden dan zou je er zomaar voorbijlopen. Zo klein is het. De breedte bedraagt slechts 1,4 meter. Dat is smaller dan een gemiddeld hedendaags tweepersoonsbed. De diepte houdt op bij zo'n 4,5 meter. Het huisje is waarschijnlijk ooit begonnen als pakhuis en later bewoond. Tegenwoordig wordt het Kleinste huisje van Kampen niet meer gebruikt, behalve als een museum dat je alleen maar van buitenaf kunt bekijken.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Molen d’Olde Zwarver

Een bezienswaardigheid die je in Kampen niet mag missen is de achtkantige stellingmolen d’Olde Zwarver. Deze molen staat volgens de overlevering al sinds het jaar 1842 langs de IJssel. Vanwege uitbreidingsplannen van een melkfabriek is de molen in 1952 wel naar een andere locatie overgebracht. Dat was nogal een expeditie. Die werd met behulp van een 48-wielige dieplader uitgevoerd Dit gebeurde onder ruime publieke belangstelling vanuit het binnen- en buitenland. Op zaterdagochtenden is dit stukje cultureel erfgoed te bezoeken. In de molenwinkel kun je dan onder andere ambachtelijk gemalen meel kopen.

   
 

Meer informatie over Kampen:

toeristische info over Kampen

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies