top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Haarlem, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Haarlem
reisadvies reisadvies Nederland

... meer handige websites

 

Wil je een geweldige Hollandse stad bezoeken zonder de drukte van een stad als Amsterdam? Dan is Haarlem een zeer goede optie. Men zegt niet voor niets dat Haarlem een lieflijkere en kleinere versie van Amsterdam is. De binnenstad van Haarlem heeft zijn oude historische karakter nog altijd niet verloren. Het monumentale centrum wordt gedomineerd door kleine hofjes, pleinen, grachten en kerken. Met name de Grote of St. Bavokerk is een prachtig stukje architectuur. De omliggende bloembollen velden trekken jaarlijks duizenden bezoekers naar deze regio. Cultuursnuivers doen er goed aan om één van de boeiende wandelingen door de stad te maken. Je hebt verschillende routes zoals de monumentenwandeling en de hofjeswandeling.

Verspreid door de stad zijn meerdere horecagelegenheden te vinden. De Bourgondiërs onder ons zullen de stad Haarlem zeker hierom waarderen. Haarlem is ook een aangename stad om te winkelen. De allergezelligste winkelstraten van Haarlem zijn de Grote Houtstraat, Barteljorisstraat, Warmoesstraat en Zijlstraat. Voor sommige hoogstwaarschijnlijk bekende namen uit het bordspel Monopoly. Deze straten in het centrum van de stad hebben een heel divers aanbod van middenstanders. Helaas voeren de grote ketens, zoals in elke grote stad, wel de boventoon. Verspreid door het centrum zijn veel gezellige terrassen en eetgelegenheden te vinden.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Haarlem

bezienswaardigheid nummer 1

Teylers Museum

De nummer één bezienswaardigheid van Haarlem is het Teylers Museum. Dit zeer interessante museum is gevestigd in een pand dat behoort tot de top 100 van Unesco monumenten van Nederland. Het Teylers Museum is geheel gewijd aan de kunstverzameling van de Nederlandse zakenman/bankier Pieter Teyler van der Hulst. Zijn aandacht ging vooral uit naar wetenschap en kunst. Dit resulteerde in een nalatenschap van enorme waarde, wat tegenwoordig in dit museum tentoon wordt gesteld. Je ziet hier bijvoorbeeld oude natuurkundige instrumenten en collecties tekeningen van de hand van Michelangelo Buonarroti en Rembrandt van Rijn. Het pand op zich is ook al een bezoekje waard. Vergeet dan vooral de Ovale Zaal niet.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Grote Markt

Een belangrijk Haarlem’s symbool bevindt zich samen met een paar belangrijke gebouwen op de Grote Markt. Het standbeeld van Laurens Janszoon Coster is belangrijk voor Haarlem. Volgens velen was hij de uitvinder van de Nederlandse boekdrukkunst. Andere wijzen hier de Duitser Johannes Gutenberg voor aan. De grote markt is vaak het decor voor gezelligheid en bijzondere gebeurtenissen. Met panden zoals de oude Vleeshal, het Stadhuis en de Grote of St. Bavokerk is er nog veel historie te bespeuren. De Grote of St. Bavokerk heeft een bijzonder feitje. Op het Müllerorgel heeft Mozart namelijk wel eens een muziekstuk gespeeld. In het stadhuis is het oudste beeld van Haarlem te vinden. Dit is het beeld van Justitia.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Frans Hals Museum

In het voormalige Oudemannenhuis aan het Groot Heiligland hofje kun je het Frans Hals Museum bezoeken. De beroemde schilder Frans Hals werd geboren in Antwerpen om vervolgens te verhuizen naar Haarlem om net zoals zijn vader uiteindelijk lid te worden van de plaatselijke schutterij. Hij had echter meer interesse in schilderen en ging dus terug naar Antwerpen om daar het werk van Antoon van Dijck en Rubens te bestuderen. De rest is geschiedenis. Nu vandaag kunnen wij zijn meesterwerken bekijken in dit zeer fraaie Haarlemmer museum.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Rondvaart

De rivier Spaarne is al eeuwenlang een belangrijke levensader voor Haarlem. Mede dankzij deze rivier heeft de stad in de middeleeuwen economisch kunnen opbloeien. Het toevoegen van grachten en kanalen heeft voor een uitgebreid waternetwerk gezorgd. Een deel van deze waterwegen zijn nog steeds in gebruik en die lenen zich prima voor een grachtenrondvaart. Tijdens een 50 minuten durende boottocht passeer je meerdere bezienswaardigheden, maar heb je vooral een mooi uitzicht op de vele grachtenpanden die Haarlem rijk is.

Meer informatie over de grachtenrondvaart van Haarlem

   
bezienswaardigheid nummer 5

Molens

De meest bekende molens van Haarlem zijn de Adriaan Molen en de Eenhoorn. De Adriaan is gebouwd in 1779 en is recent nog opgeknapt in 2001. Omstreeks 1800 was de molen in gebruik door een tabakshandelaar die er tabak verwerkte. Enkele jaren later is het in gebruik genomen als graanmolen. Tegenwoordig is de molen als museum te bezoeken. Alles over de molen, zijn gebruik, zijn geschiedenis en andere wetenswaardigheden komen aan bod. De Eenhoorn is rond 1776 gebouwd en ligt aan het Spaarne. Deze molen is voornamelijk in gebruik geweest als houtzaagmolen. Elke maand is de molen eens in gebruik dankzij de Stichting Molen Zuid-Kennemerland. Dan is hij opengesteld voor publiek.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Stadspark Haarlemmerhout

Haarlem heeft in Stadspark Haarlemmerhout een fraai stuk groen binnen de stadsgrenzen. Dit mooiste en grootste stadspark van Haarlem heeft een rijke geschiedenis. Al eeuwen geleden werd het park als rustoord bezocht door rijke mensen. Het schitterende Paviljoen Welgelegen, wat eigenlijk een villa is, werd gebouwd rondom 1786 in opdracht van de bankier Henry Hope. Enkele jaren later werd Paviljoen Welgelegen bewoont door Lodewijk Napoleon, de broer van keizer Napoleon. Pas omstreeks 1814 kwam het paviljoen in het bezit van het Nederlandse koningshuis. Nu vandaag is het in handen van de Provinciale Staten en doet het dienst als provinciehuis. Het bos eromheen is open voor publiek en daar wordt dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Zo wordt hier elk jaar Bevrijdingspop en het Houtfestival gevierd. Verder is er nog een kinderboerderij en een theehuis.

   
bezienswaardigheid nummer 7

De Waag

De Haarlemse stadsarchitect Lieven de Key uit Gent is niet alleen ontwerper van de prachtige Vleeshal aan de Grote Markt. Hij heeft namelijk ook de gevel van het stadhuis ontworpen en het prachtige bouwwerk wat men de Waag noemt. Dit pand staat aan het water op de hoek van het Spaarne en de Damstraat. Het gebouw wat oorspronkelijk als functie het wegen van goederen had, werd omstreeks 1595 gebouwd. Elk handelscentrum wat als betrouwbaar bekend wilde staan had zo’n waaggebouw. Het was om de eerlijke handel te bevorderen. Tegenwoordig is het in gebruik als horeca.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Ruïne van Brederode

Ongeveer in de tweede helft van de dertiende eeuw werd dit kasteel gesticht door Willem I van Brederode. Dirk II van Brederode heeft er vervolgens nog een stuk aangebouwd. Helaas volgde er omstreeks 1573 een plundering en brandstichting door Spaanse soldaten en bleef er niet meer dan een ruïne over. De weersomstandigheden hebben dit jaren later alleen verder aangewakkerd. Sommige delen zijn echter opnieuw gerestaureerd en vielen vervolgens in de portefeuille van de Rijksgebouwendienst. De Ruïne van Brederode is nog altijd een plaatje om te zien.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Amsterdamse Poort

De Amsterdamse Poort is de laatste van de destijds twaalf poorten die naar de stad Haarlem toegang boden. Hij wordt ook wel de Spaarnwouderpoort genoemd. De poort werd in de veertiende eeuw gebouwd en is eigenlijk nog altijd in zeer goede staat. De poort wordt nog altijd geroemd om zijn intelligent bouw. Het was namelijk voor die tijd zeer goed in elkaar gezet om invallen tegen te houden of ze in val te laten lopen. Het achterliggende plein is nog altijd ruim en was bedoeld om eventueel indringers die er wel doorheen waren gekomen vanuit alle richtingen te kunnen belagen.

   
bezienswaardigheid nummer 10

De Koepelgevangenis

De Koepelgevangenis is een karakteristiek bouwwerk in Haarlem. Door zijn omvang en uiterlijk zal menig bezoeker van de stad Haarlem zich afvragen wat zich onder die enorme koepel bevind. Helaas is hier niet heel veel goeds te vinden. Het is namelijk de gevangenis van de stad. Het gebouw op zich is monument wat behoort tot de Rijksgebouwendienst. De officiële benaming is volmondig Penitentiaire Inrichting Haarlem. Het gebouw werd in 1901 gebouwd en is geïnspireerd naar een ontwerp voor een panopticon bouwwerk zoals Jeremy Bentham had bedacht in 1791. De ronde vorm heeft namelijk als nut, dat je vanuit het midden goed zicht hebt op alle cellen en dus gemakkelijke kunt bewaken. In Breda en Arnhem staat een vergelijkbare gevangenis.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Haarlem. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Haarlem. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Haarlem:

Haarlem in één dag
Haarlem tips
waar overnachten in Haarlem

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies