top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Groningen, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag & Scheveningen
Drenthe
Eindhoven
Flevoland
Friesland
Gelderland
Gouda
Groningen
Haarlem
Leiden
Limburg
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Nederland
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Roosendaal
Rotterdam
Utrecht
Valkenburg
Vlissingen
Waddeneilanden
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Groningen
reisadvies reisadvies Nederland

... meer handige websites

 

Groningen is een provincie in het uiterste noordoosten van Nederland. Groningen ligt in een dunbevolkt gebied, waardoor er binnen de provincie slechts één grote stad ligt: de gelijknamige hoofdstad Groningen. De stad Groningen is vooral een studentenbolwerk, waardoor Groningen de jongste stad van Nederland is als je kijkt naar de gemiddelde leeftijd. De provincie biedt enorm veel ruimte. Wie lekker wil onthaasten van het drukke leven in bijvoorbeeld de Randstad die zal in Groningen heerlijk kunnen genieten van rust, ruimte en een no-nonsense instelling van de lokale bevolking.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Groningen

bezienswaardigheid nummer 1 Martinitoren Groningen
Aan de Grote Markt van Groningen staat hét symbool van de stad, de Martinitoren met aansluitend de Martinikerk. De huidige vorm is verkregen in 1627 nadat eerdere exemplaren zijn verwoest door brand of blikseminslag. Dat de huidige toren de Tweede Wereldoorlog heeft overleeft, is nog altijd terug te zien aan de kogelgaten in de buurt van de klokken. Het heeft de grootste klokken partij van Nederland, op de Dom van Utrecht na. Voor het meest mooie en indrukwekkende uitzicht over de bruisende stad Groningen heeft het de aanbeveling om deze toren te beklimmen.
www.martinistad.nl/groningen/martinitoren/
   
bezienswaardigheid nummer 2 Groninger Museum
In 1847 werd dit museum opgericht door Hendrikus Octavianus Feith om Germaanse Oudheden tentoon te stellen. Vervolgens werd dit na zijn dood doorgegeven aan nabestaanden, die het steeds meer gingen uitbreiden. En zo ontstond omstreeks 1900 het Museum van Oudheden voor de Provincie Groningen. Zowel het gebouw als de collectie aan de Praediniussingel werden steeds opnieuw uitgebreid. Desondanks is er in 1994 een nieuwe en zeer moderne onderkomen gebouwd voor het museum. Het ligt op een eiland in het Verbindingskanaal. De uitstraling is totaal niet te vergelijken met het historische pand aan de Praedniniussingel. Eén van de drie deelnemende architecten was de bekende Philippe Starck. Het geheel heeft geresulteerd dat het zich het best bezochte museum van Groningen mag noemen.
www.groningermuseum.nl
   
bezienswaardigheid nummer 3 Fraeylemaborg
Hoewel de locatie al vroeg in de 13de eeuw werd bewoont door leden van de Fraeylema familie, dateert deze Groningse burcht uit de 18de eeuw. De Fraeylemaborg is nu een museum waarin men het tijdsbeeld terug ziet zoals het halverwege de 20ste eeuw was. Verder is er een aangrenzend park wat in totaal 23 hectare beslaat. Dit Slochterbos is een prachtig voorbeeld van de Engelse landschapsstijl.
www.fraeylemaborg.nl
   
bezienswaardigheid nummer 4 Nationaal Park Lauwersmeer
De totale oppervlakte van dit Nationale Park beslaat een kleine 60 km². Sinds de wateren in 1969 werden afgesloten van de Waddenzee, heeft het gebied wat veranderingen ondergaan. Langzaam veranderde de Lauwerszee in een zoetwatermeer. Hierdoor zijn er ook nieuwe bloemensoorten ontpopt en heeft het veel vogels aangetrokken die er nu tegenwoordig hun broedplaats hebben gecreëerd. In de winter zijn er bijzondere vogelsoorten te vinden als de Brandgans, Euraziatische Widgeon en de Tundra Zwaan die er komen overwinteren. In de vele vogelkijkhutten worden dagelijks nieuwe en bijzondere exemplaren ontdekt.
www.np-lauwersmeer.nl
   
bezienswaardigheid nummer 5 Vesting Bourtange
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is het vestingdorp Bourtange in Westerwolde ontstaan. Omstreeks 1594 maakte het deel uit van de grensverdediging van de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. De opvallende vijfhoekige vorm is gelukkig in alle jaren goed bewaard gebleven. Er zijn nog altijd veel historische bezienswaardigheden te bespeuren. Zo zijn er aan het Marktplein nog zeer oude lindebomen te vinden, is er een oude molen en zijn er zo’n vijf musea te bezoeken.
www.mooistedorpjes.nl/nederland/groningen/bourtange
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Veenkoloniaal Museum
In Veendam is dit museum te vinden wat de geschiedenis verteld over een deel van Nederland waar men eens op zoek was naar turf. Ook gaat men in op de geschiedenis van de binnenvaart. Deze was van groot belang om al het verwonnen turf af te voeren. Bijna ieder huis was destijds per boot aan te varen. Zo had men destijds scheepsjagers. Zij hielpen met een paard de boten vooruit te trekken door de kanalen.
www.veenkoloniaalmuseum.nl
   
bezienswaardigheid nummer 7 Hortus Haren
Met zijn twintig hectare tuin mag de Hortus Haren zich de grootste en tevens oudste botanische tuin van Nederland noemen. De diversiteit aan aangelegde tuinen is magnifiek te noemen. Zo is er bijvoorbeeld een Keltische tuin, een rotstuin, floriadetuinen en een Chinese tuin. Regelmatig zijn er wisselende tentoonstellingen te vinden of worden er activiteiten georganiseerd.
www.hortusharen.nl
   
bezienswaardigheid nummer 8 Openluchtmuseum Het Hoogeland
In het dorpje Warffum is een klein openluchtmuseum te vinden waar men kan zien hoe het er omstreeks de twintigste eeuw aan toe ging. Het leven op het platte land was in die tijd niet altijd makkelijk of eenvoudig. De oude ambachten en thema’s als onderwijs en verzorging staan er zoal op het programma. De ongeveer twintig tal oude gebouwen geven je een goed beeld van zo’n honderd jaar geleden.
www.hethoogeland.com
   
bezienswaardigheid nummer 9 Zeehondencrèche Lenie ‘t Hart
Al sinds jaar en dag zet deze bijzondere dame uit Delfzijl zich in voor het verzorgen van zieke en/of aangespoelde zeehonden. Dit gebeurt in het door haar opgezette zeehondencentrum in Pieterburen. Soms zijn de kleintjes gewoon hun moeder kwijtgeraakt of soms zijn ze te ziek om verder te gaan. In alle opzichten probeert Lenie er te zijn voor deze vaak weerloze dieren. Op de crèche is duidelijk te zien hoe de verzorging er aan toe gaat en tegen welke problemen de dieren en soms ook de verzorgers aanlopen. Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd of zijn er mogelijkheden om arrangementen te boeken.
www.zeehondencreche.nl
   
bezienswaardigheid nummer 10 Rottumeroog
Dit Waddeneiland behoort tot de provincie Groningen. Het wordt in de volksmond ook wel ‘Rottum’ genoemd. Rottumeroog en Rottumerplaat zijn beiden een beschermd natuurgebied waar vele vogels hun habitat vinden. In de zomermaanden zijn ze zelfs alleen toegankelijk voor vogelwachters. Verder zijn er op dit kleinste Waddeneiland bijzondere wandelingen te maken.
www.staatsbosbeheerrottum.wordpress.com
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Groningen. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Groningen. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Groningen:

de mooiste dorpjes van Groningen
Groningen officiële site

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies