top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van de stad Groningen, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Groningen

... meer handige websites

 

Op het moment dat je wilt schrijven over de 10 mooiste, beste en meest interessante bezienswaardigheden van Groningen, beseffen wij ons al snel dat de het vooral de stad zelf is die een hoogtepunt vormt. Er zijn meer dan voldoende hotspots, monumenten, gebouwen en musea in Groningen die in een top 10 bezienswaardigheden vermeld kunnen worden. Het is echter vooral de levendigheid die Groningen zo bijzonder maakt. En die wordt vooral veroorzaakt door de grote hoeveelheid studenten die hier woont. Dankzij een universiteit en een hogeschool telt Groningen meer dan zestigduizend studenten, waar ruim de helft in Groningen woont. Dit zorgt voor veel jonge mensen in de straten, parken en horeca. Verder zul je merken dat er in de stad enorm veel fietsen staan. Deze tweewielers worden veelvuldig gebruikt. Pas daarom op als je je te voet of met de auto verplaatst in het centrum van Groningen.

De stad heeft een vrij lange historie. In de middeleeuwen groeide Groningen vrij snel uit tot een belangrijke handelsstad en de Groningse universiteit is sinds het jaar 1614 actief. De Tweede Wereldoorlog heeft een flinke impact gehad op het uiterlijk van de historische binnenstad. Een deel van de authentieke binnenstad is toen vernield. Wat tegenwoordig opvalt als je je door Groningen begeeft, is dat er veel jongere en modernere gebouwen voor in de plek gekomen zijn. Vooral de afgelopen jaren zie je binnen de gemeente steeds meer ruimte voor speelse moderne architectuur. In het centrum is dat bijvoorbeeld goed te zien in het Forum en het Groningen Museum.

Ons advies voor een bezoek aan Groningen: beleef de stad en focus je niet teveel op de bezienswaardigheden. De top 10 bezienswaardigheden van Groningen kun je ter inspiratie gebruiken, maar maak deze lijst niet dwingend voor je stedentrip naar deze spannende stad.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
de stad Groningen

bezienswaardigheid nummer 1

Martinitoren

De middeleeuwse Martinitoren is de hoogste toren van de stad Groningen. Hij heeft een totale hoogte van maar liefst 96,8 meter. Hiermee behoort d'Olle Grieze, zoals de 'stadjers' hem noemen, tot de hoogste torens van Nederland. De toren is gebouwd als onderdeel van de Martinikerk. Hij had twee voorgangers: een 30 meter hoge toren in de dertiende eeuw en een 45 meter hoog exemplaar in de vijftiende eeuw. Een brand heeft deze houten toren geveld. De Martinitoren die je tegenwoordig nog steeds in Groningen kunt aanschouwen is tussen 1469 en 1554 gebouwd. De gotische bouwstijl is duidelijk herkenbaar.

Wie een entreeticket koopt en de bijna 300 traptreden beklimt, die mag genieten van een fraai uitzicht over Groningen. Voor het beste uitzicht op de Martinitoren zelf ga je het beste naar het dak van het nabijgelegen Forum.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Forum Groningen

Sinds het jaar 2019 heeft de stad Groningen een bijzonder gebouw in het centrum staan: Forum Groningen. Dit markant vormgegeven gebouw is vooral een ontmoetingsplek voor zowel bewoners als toeristen. In dat doel is het door architectenbureau NL Architects ontworpen gebouw geslaagd. Loop op een willekeurige dat het Forum Groningen binnen en er is altijd bedrijvigheid. Omdat dit vooral in stilte gebeurt (het Forum Groningen is een geliefde studie- en naslagplek voor studenten), merk je er weinig van dat het gebouw zo goed bezocht wordt. Voor toeristen zijn vooral het bouwwerk zelf , de expositiezalen en het dakterras de moeite waard. Vanaf het open dakterras heb je een adembenemend uitzicht over de stad Groningen.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Grote Markt

De Grote Markt is het belangrijkste plein van Groningen. Hier staat het statige stadhuis, kun je genieten van de aanwezige horeca (inclusief terrasjes) en staat de eerder genoemde Martinitoren. Drie keer per week is er een warenmarkt op de Grote Markt: op dinsdag, vrijdag en zaterdag. De meest geliefde horecazaak aan de Grote Markt is De Drie Gezusters. Erg geliefd onder studenten en dankzij het verwarmde terras ook in de wintermaanden erg levendig. Het stadhuis is opgetrokken in een Hollands classicistische stijl. De verhoogde zuileningang zorgt voor een indrukwekkend ontwerp dat in al die jaren niets aan charisma heeft ingeboet. 

   
bezienswaardigheid nummer 4

Groninger Museum

Met maar liefst tweehonderdduizend bezoekers per jaar is het Groninger Museum een van de topattracties van de stad en de provincie Groningen. Vooral sinds de verhuizing naar een nieuw gebouw in 1994 is het museum een geliefde bezienswaardigheid binnen de stad. Het postmodernistisch vormgegeven museum is vanuit architectonisch oogpunt al een plaatje om te zien. En dan heb je het museum zelf nog niet bezocht! De collectie van het Groninger Museum mag uitermate divers genoemd worden. Zo vind je hier archeologische vondsten, beeldende kunst, mode, porselein en kunst van De Ploeg.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Hoge der A

De Hoge der A is een straat binnen de stad Groningen, net als de Lage der A. Beide straten liggen aan de beide zijden van de A. De Hoge der A wordt gezien als een van de meest pittoreske straten van Groningen. Hier staan tal van monumentale panden die herinneren aan de tijd dat er hier volop havenactiviteiten plaatsvonden. De A is eigenlijk de Drentse Aa, maar de 'stadjers' noemen het al eeuwenlang de A. Meerdere keren per jaar is de Hoge der A het toneel voor allerlei evenementen. De rest van de tijd is het een straat die je zeker mee moet pakken als je Groningen wandelend of op de fiets verkent. Tijdens zomerse dagen is het hier extra levendig door de verschillende bootjes die hier varen en de mensen die aan de kant zitten om van dat schouwspel te genieten.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Vismarkt 

Een stad als Groningen telt van oudsher verschillende interessante pleinen, waar al eeuwenlang van alles gebeurt. De Vismarkt is zo'n plek. Al sinds de vijftiende eeuw komt men hier om vis te halen. Je dacht toch niet dat die naam zomaar verzonnen was, toch? En tegenwoordig kan dat nog steeds. Er staat overdag een mobiele viskraam waar je ook nu nog verse vis kunt halen. Het verschil met vroeger is dat het aanbod van vis- en schaaldieren niet beperkt is tot de lokale visvangst. Tegenwoordig kun je op de Vismarkt drie keer per week van alles kopen, als de normale warenmarkt gehouden wordt.

De Korenbeurs staat aan de westelijke zijde van de Vismarkt. Dit imposante gebouw heeft een neoclassicistische voorgevel. Hierdoor trekt hij extra de aandacht naar zich toe. Het ontwerp is aan de hand van de Groningse bouwmeester J.G. van Beusekom. De Korenbeurs werd van 1862 tot 1865 gebouwd. 

   
bezienswaardigheid nummer 7

Hofjes

In Groningen zijn er een aantal hofjes: woongemeenschappen die meestal rondom een gezamenlijke binnenplaats gesitueerd zijn. Vaak zijn dit soort hofjes vanuit liefdadigheid ontstaan en zijn ze bedoeld voor alleenstaande mensen. Tegenwoordig zie je wat vaker dat er ook echtparen toegelaten worden om in de hofjes te wonen. In Groningen kun je verschillende hofjes bezoeken, zolang je de privacy van de bewoners niet schendt en de rust bewaart. Want dat is een belangrijk kenmerk van de hofjes: ze vormen heerlijke oases van rust waar je ontsnapt aan het vaak hectische leven in de stad.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Prinsentuin

Als je het over oases van rust in Groningen hebt, dan moet zeker de Prinsentuin genoemd worden. Deze ommuurde tuin ligt achter hotel Prinsenhof. Laat je niet afschrikken door de ommuring: je kunt de Prinsentuin overdag gewoon gratis bezoeken. Geniet van de rust die deze tuin uitstraalt. Lees een boek of laat je in de zomerperiode een aangename kop thee of een verfrissend koel drankje inschenken. Als je hier zit dan snap je waarom stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes zo dol waren op dit mooie plekje in Groningen. De tuin is niet meer exact hetzelfde, maar de sfeer wel.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Bij een centraal in de provincie gelegen stad als Groningen zul je niet zo snel aan de scheepvaart denken. Totdat je beseft dat de stad vroeger een goede verbinding had tot de Waddenzee. Die is bij het afsluiten van de Lauwerszee in 1969 komen te vervallen. Vroeger was Groningen een stad waar de scheepvaart en scheepsbouw belangrijke pijlers vormden onder de economie van de stad. Niet voor niets dat juist hier een museum gevestigd is die de maritieme historie van Groningen vertelt. Naast de vaste collectie is er in het Noordelijk Scheepvaartmuseum ook ruimte voor tijdelijke exposities. Zo hebben wij hier genoten van een selectie scheepsportretten die door schilders van 'De Ploeg' gemaakt zijn.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Universiteitsmuseum

Het Universiteitsmuseum is een museum dat de collectie beheert van de Rijksuniversiteit Groningen. De collectie mag zeker divers genoemd worden. Zo is de collectie zaden, bloemen en plantafdrukken van het voormalige Botanisch Museum hier nu ondergebracht, is er een vrij brede volkenkundige collectie aanwezig en kun je instrumenten bekijken die in de experimentele psychologie gebruikt worden.

Om het bijzondere karakter van het Universiteitsmuseum compleet te maken is er een kamer ingericht die gewijd is aan de Nederlandse arts, feministe en pacifiste Aletta HenriŽtte Jacobs. Er worden verschillende persoonlijke voorwerpen van deze in haar tijd opmerkelijke vrouw tentoongesteld. De Rijksuniversiteit Groningen reikt om het jaar de Aletta Jacobsprijs uit. Deze prijs is bedoeld voor vrouwen met een academische opleiding die een voortrekkersrol vervullen op emancipatiegebied en een voorbeeldfunctie vervullen voor andere vrouwen. Een aantal bekende politica hebben deze prijs gekregen, waaronder Neelie Kroes, Els Borst en Khadija Arib.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Groningen. Wil je in ťťn keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Groningen. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over de stad Groningen:

toeristische info over Groningen
waar overnachten in Groningen

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies