top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Gouda, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Gouda
reisadvies reisadvies Nederland

... meer handige websites

 

GoudaGouda is een prachtige historische stad in het Groen Hart. De stad is ontstaan in de middeleeuwen op de plaats waar de Gouwe en de Hollandsche IJssel samenvloeien. Aan het einde van de dertiende eeuw werden er stadsrechten aan Gouda verleent. Gouda is altijd een rijke stad geweest en dit is nog steeds merkbaar als je een rondje loopt door het historische centrum van de stad. Het stadhuis van Gouda en de Sint-Janskerk zijn hier goede voorbeelden van. De stad is natuurlijk beroemd om zijn Goudse kaas. Maar er ook kaarsen, pijpen en stroopwafels zijn bekende Goudse producten. De stad is op zijn mooist in December als hier de lichtjesavond wordt georganiseerd. De beroemde Goudse kaasmarkt wordt tegenwoordig alleen nog maar in de zomermaanden georganiseerd.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Gouda

bezienswaardigheid nummer 1 Stadhuis van Gouda
Het prachtige stadhuis van Gouda is waarschijnlijk het beroemdste gebouw van de stad. Het stadhuis is te vinden midden op de markt van Gouda. Het is gebouw is gebouwd in de vijftiende eeuw en heeft in de loop der eeuwen maar weinig van zijn schoonheid verloren. Sinds de opening van het Huis van de Stad is het stadhuis van Gouda zo goed als al zijn publieke functies kwijtgeraakt. het is echter wel een populaire trouwlocatie. Op zonnige zomerdagen volgende verliefde bruidspaartjes elkaar in razend tempo op. In de loop der tijd is er wel het één en ander aan het uiterlijk van het gebouw veranderd. Zo is er in de negentiende eeuw een bordes gebouwd en zijn er in de jaren zestig van de vorige eeuw beelden op de gevel geplaatst.
www.steden.net/nederland/gouda/stadhuis-van-gouda/
   
bezienswaardigheid nummer 2 De kaasmarkt
De Goudse Kaasmarkt behoort samen met de Alkmaarse Kaasmarkt tot de beroemdste kaasmarkten van Nederland. De kaasmarkt van Gouda wordt al vele eeuwen georganiseerd voor de Goudse Waag op de Markt. Op de kaas wordt de beroemde Goudse Kaas verhandeld. Dit is één van de bekendste en meest gegeten kaassoorten ter wereld. De kaasmarkt heeft tegenwoordig voornamelijk nog een toeristische functie. De kaasmarkt van Gouda wordt ieder jaar op de donderdagen georganiseerd vanaf de eerste donderdag van april tot en met de laatste donderdag van augustus van 10:00 tot 13:00. Op Hemelvaartsdag is er geen kaasmarkt. Naast de kazen zijn worden er op de markt enkele andere ambachten tentoongesteld.
www.goudakaasstad.nl
   
bezienswaardigheid nummer 3 De Sint-Janskerk
De Sint-Janskerk van Gouda is een prachtige grote kruiskerk in het centrum van de stad. De kerk is met 123 meter de langste kerk van Nederland. Dit valt echter niet op omdat de kerk verscholen ligt achter enkele monumentale panden. Pas in de kerk valt de grootsheid van de kerk je op. De kerk is beroemd om zijn gebrandschilderde ramen. Deze ramen stammen voor een groot deel nog uit de zestiende eeuw. Hiermee bezit de kerk het merendeel van het nog aanwezige zestiende eeuwse glas wat nog aanwezig is in Nederland. Tijdens de reformatie werd een groot deel van het interieur van de kerk afgebroken. Gelukkig bleven de ramen gespaard. De kerk is geopend voor het publiek en kan tegen een entree bezocht worden.
www.steden.net/nederland/gouda/sint-janskerk/
   
bezienswaardigheid nummer 4 Het Weeshuis
Het voormalige weeshuis van Gouda bevindt zich in het historische centrum van de stad niet ver bij het stadhuis en de Sint-Janskerk vandaan. In het prachtig gerestaureerde pand dat uit de tweede helft van de zeventiende eeuw stamt is tegenwoordig de bibliotheek van Gouda te vinden. Rechts van het gebouw is een poort te vinden. Deze prachtige poort met historisch fries moet je onderdoor voor je op het binnenplein van de bibliotheek uitkomt. Op dit binnenplein is een gezellig terras te vinden. De verschillende gebouwen van het voormalige weeshuis zijn in een carré om dit plein heen gebouwd.
www.steden.net/nederland/gouda/weeshuis/
   
bezienswaardigheid nummer 5 Museumhaven van Gouda
De Museumhaven van Gouda is een uniek stukje historisch erfgoed in de stad. In de haven zijn voornamelijk schepen te vinden die bij de zogenaamde bruine vloot horen. Dit zijn schepen die voornamelijk gebruikt werden op de voormalige Zuiderzee en op de Waddenzee. Op het huidige IJsselmeer worden deze schepen ook nog wel gebruikt. Er zijn in de haven ongeveer tweeëntwintig historische schepen te vinden die allemaal in een uitstekende staat verkeren. Door middel van verschillende bordjes op de wal kom je meer over de verschillende schepen te weten. Een aantal van deze schepen kunnen gehuurd worden voor feesten en partijen.
www.museumhavengouda.nl
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Huis van de stad
Het Huis van de stad is het nieuwe stadhuis van Gouda dat in 2012 voor het eerst zijn deuren openende. Het futuristisch ogende gebouw is te vinden aan de rand van het historische centrum van de stad naast het station van Gouda. Het gebouw wordt ook wel liefkozend de stroopwafel genoemd. Het patroon wat duidelijk zichtbaar is aan de buitenzijde is op een stroopwafel geïnspireerd. Ook de binnenzijde van het gebouw oogt erg futuristisch. De eerste verdieping is geopend voor het publiek. Hier kan je een goed beeld krijgen van het interieur van het Huis van de Stad.
www.steden.net/nederland/gouda/huis-van-de-stad/
   
bezienswaardigheid nummer 7 Museum Gouda
het Museum Gouda is te vinden tegenover de Sint-Janskerk van Gouda in het historische centrum van de stad. Het museum is gevestigd in het voormalige Catherina Gasthuis het voormalige ziekenhuis van Gouda. het Lazeruspoortje uit de zeventiende eeuw vormt de ingang van het museum. De collectie van het museum bevat zestiende eeuwse altaarstukken, negentiende eeuwse schilderijen en de stadscollectie. De stadscollectie omvat verschillende martelwerktuigen, een medische collectie, een collectie Goudse pijpen en werken van een aantal Goudse kunstenaars uit verschillende tijden.
www.museumgouda.nl/nl
   
bezienswaardigheid nummer 8 Gouda Cheese museum
In de Goudse waag aan de markt van Gouda is het Gouda Cheese museum te vinden. In het museum kom je alles te weten over de Goudse Kaas en wat deze kaas zo uniek maakt. Voor de Goudse waag wordt in de zomerperiode de Goudse kaasmarkt georganiseerd. De Goudse Waag is gebouwd in de helft van de zeventiende eeuw en doet sinds 1995 dienst als het Gouda Cheese museum. Naast kaas is er in het museum aandacht voor enkele andere typische Goudse ambachten zoals het maken van pijpen en kaarsen.
www.steden.net/nederland/gouda/gouda-cheese-museum/
   
bezienswaardigheid nummer 9 De Vier Gekroonden
De Vier Gekroonden is één van de mooiste huizen in het oude centrum van Gouda en het is terug te vinden op de lijst de top 100 van Nederlandse Unesco-monumenten. Dit prachtige laatgotische huis is in het begin van de zestiende eeuw gebouwd in de Naaierstaat in Gouda. Dit nadat een eerder huis op deze plaats tijdens een brand verloren was gegaan. Het opmerkelijkste aan dit pand is de fries met daarop de vier gekroonden. Deze fries is waarschijnlijk in de vijftiende eeuw door een van de eerste eigenaren van het pand gemaakt.
www.vindingouda.nl/instance/de-vier-gekroonden
   
bezienswaardigheid nummer 10 Kaarsjesavond
Een oude traditie in Gouda is de Kaarsjesavond. vroeger werd op de tweede of derde dinsdag van december een metershoge kerstboom geplaatst. Tegenwoordig gebeurt dit op de tweede of derde vrijdag van december. De kerstboom maar ook het oude stadhuis en een groot deel van de panden op de markt verlicht met kaarsen en ledverlichting. Alleen in het stadhuis alleen zijn er al meer dan 1.500 kaarsen te vinden. Tijdens het verlichten van de stad worden er verschillende activiteiten in Gouda georganiseerd. Zoals een levende kerststal, en meerdere muzikale optredens.
www.goudabijkaarslicht.nl
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Gouda. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Gouda. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Gouda:

Gouda informatie
Gouda toeristische info

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies