top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Friesland, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag & Scheveningen
Drenthe
Eindhoven
Flevoland
Friesland
Gelderland
Gouda
Groningen
Haarlem
Leiden
Limburg
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Nederland
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Roosendaal
Rotterdam
Utrecht
Valkenburg
Vlissingen
Waddeneilanden
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Friesland
reisadvies reisadvies Nederland

... meer handige websites

 

Friesland is een provincie gelegen in het noorden van Nederland. De officiële naam is sinds januari 1997 Fryslân, maar buiten de provincie wordt vrijwel alleen de naam Friesland gebruikt. Het Fries (Frysk) is een officieel erkende landstaal en wordt in Friesland veel gebruikt naast het Nederlands. Friesland is een provincie waar naar Nederlandse begrippen veel ruimte is, aangevuld met prachtige meren die in de zomer druk bezocht wordt door recreatieve boten en in de winter indien het weer het toelaat gebruikt worden om veelvuldig op te schaatsen. Schaatsen (Thialf schaatsbaan & toertochten zoals de Elfstedentocht) en Friesland worden in de winterperiode dan ook vaak in één adem genoemd.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Friesland

bezienswaardigheid nummer 1 Sneek
Hèt symbool van de stad Sneek is de niet te missen Waterpoort aan de Stadsgracht. De twee spitse achthoekige torens staan ieder aan een zijde van de nostalgische brug. Het gebouw huisvest een poortwachterswoning, die samen met de meerdere malen verbouwde brug dateert uit 1785. Het Sneekermeer en de historische binnenstad trekken jaarlijks vele bezoekers. De grootste trekpleisters zijn de Sneekweek, die bol staat van festiviteiten rondom de zeilwedstrijden en de Grote of Martininkerk en het historische gebied er omheen.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Schaatsmarathon Elfstedentocht
Elk jaar tijdens de vorstperiode in Nederland bekruipt bij menig schaatsliefhebber het gevoel voor de Elfstedentocht. Zou het gaan lukken of toch niet? Als het ijs van dusdanige kwaliteit is en de temperatuur onder 0 blijft, gebeurt het heel af en toe dat deze beroemde schaatsmarathon gereden kan worden. Er worden tijdens deze tocht elf steden in Friesland per schaats aangedaan. De steden zijn: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum, Leeuwarden. Vaak is er rondom deze route en in de plaatsen zelf veel gezelligheid en vertier te vinden. De route telt een 155 km.
www.elfstedentocht.nl
   
bezienswaardigheid nummer 3 Leeuwarden
Deze gezellige stad is een van de steden die tijdens de beroemde Elfstedentocht wordt aangedaan. De grachten hebben veel gezellige horecagelegenheden die zich bevinden in kelders aan het water. Sommige hebben daardoor zelfs een knus terras direct in de gracht aan het water. Dat Leeuwarden vroeger een welvarende stad was, is nog altijd terug te zien aan de prachtige historische pakhuizen en gebouwen zoals het stadhuis, Paleis van Justitie, St. Bonifatiuskerk, Kanselarij, de Waag van Leeuwarden en de Oldehove.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Friese Ballonfeesten
In Joure gaan op het jaarlijkse ballonnenfestijn ongeveer 35 luchtballonnen de lucht in. Er is op die dag veel gezelligheid rondom dit gebeuren te vinden aan de Nutsbaan. Vaak doen er ook buitenlandse luchtballonnen mee om hun land tijdens dit evenement te vertegenwoordigen. De plaats Joure staat hiermee ook wel bekend als ‘Balloon City’.
www.ballonfeesten.nl
   
bezienswaardigheid nummer 5 Nationale Parken
De provincie Friesland heeft vier nationale parken, waarvan de grootste te vinden is op het waddeneiland Schiermonnikoog. Het grootste deel van dit eiland behoort tot het nationale park. Hier vind je verschillende landstype en regelmatig worden er zeehonden en is het een habitat voor veel verschillende vogels. Nationaal Park De Alde Feanen ligt bij de Friese plaats Eernewoude. Het park, waarvan het watergebied Princenhof onderdeel is, is ongeveer 25 km² groot. Bijzonder aan dit park zijn de vele windmolen en het ooievaarsbuitenstation ‘It Eibertshiem’. En dan is er nog het 60 km² grote Nationale Park Lauwersmeer bij Dokkumer Nieuwe Zijlen. Dit park is populair om zijn prachtige orchideeën en vogels als de slechtvalk, lepelaar en rosse Grutto.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Afsluitdijk
Deze voor Nederland belangrijke dijk verbindt Friesland met Noord-Holland. Door middel van deze 32 kilometer lange waterkering/verkeersweg wordt het IJsselmeer gescheiden van de Waddenzee. De dijk moet het land en de landbouw beschermen tegen overstromingen. In 1982 is er ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Afsluitdijk een monument geplaatst welke een steenzetter belichaamd zoals die vanaf 1927 werkte aan deze dijk. Ook staat er een standbeeld van de oprichter Cornelis Lely.
www.stichtingafsluitdijk.nl
   
bezienswaardigheid nummer 7 Musea
Doordat er in Friesland voldoende cultuur en natuur is te vinden, zijn er vele musea die deze onderwerpen goed belichten. Een aantal hiervan willen we graag benoemen. Bijvoorbeeld het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden, Tresoar over historie en letterkunde in Leeuwarden, Jopie Huisman Museum over de beroemde gelijknamige schilder in Workum, Natuurcentrum Ameland en Museum Belvédère met zijn schitterende moderne en hedendaagse kunst in Heerenveen.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Ir. D.F. Wouda-gemaal
Het grootst nog steeds werkende stoomgemaal van de wereld is te vinden in Tacozijl. Het wordt gebruikt om waterstanden in Friesland onder controle te houden. Hiermee wordt voorkomen dat het Friese land bij veel neerslag dreigt te overstromen. In 1920 is het Wouda-gemaal voor het eerst in werking gesteld door Koningin Wilhelmina. De destijds verantwoordelijke persoon van de Provinciale Waterstaat is ir. Dirk Frederik Wouda. Hij heeft het gemaal naar ontwerp tot uitvoering gebracht en hij bedacht het bijgelegen gebouw in 1917 wat je doet denken aan een Amsterdamse school.
www.woudagemaal.nl
   
bezienswaardigheid nummer 9 Waddeneilanden
In het noorden van Nederland aan de Noordzee liggen de Waddeneilanden met ieder hun eigen naam; Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog. Er zijn nog een aantal zeer kleine eilandjes, maar die zijn niet bewoond. Het water tussen de eilanden en het vaste land van Nederland noemt men de Waddenzee. Op het grootste eiland Texel zijn een paar leuke bezienswaardigheden. Zo vindt je er het Luchtvaart & Oorlogsmuseum, zeehondenopvangcentrum Ecomare, de vuurtoren Eierland en Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora. Met de veerdienst is het mogelijk om een uitstapje te maken naar Den Helder.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Koninklijk Eise Eisinga Planetarium
In de Friese plaats Franeker is het oudste planetarium ter wereld te vinden. In de woning van Eisinga werd tussen 1774 en 1781 een schaalmodel van ons zonnestelsel in zijn woonkamer gebouwd. Tegenwoordig is deze woning een zeer interessant museum waar men meer te weten kan komen over hemellichamen en planeten.
www.planetarium-friesland.nl
   
  Meer informatie over Friesland / Fryslân:

de mooiste dorpjes van Friesland
Fryslân officiële site
Nederland voor beginners

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies