top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Eindhoven, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Eindhoven

... meer handige websites

 

Hoewel je op het eerste gezicht Eindhoven zou categoriseren als moderne stad, heeft het toch een 140-tal aan rijksmonumenten. Met name in de wijk ‘de Bergen’ ligt het aantal vrij hoog. In dit deel van de stad ligt ook het Wilhelminaplein wat bekend staat om zijn ‘bruine’ kroegen. Het bedrijf Philips is onlosmakelijk verbonden met de stad Eindhoven. Al is het alleen al dat dit bedrijf van onder andere lampen, medische apparatuur en elektronica de hoofdsponsor is van de Eindhovense voetbalclub PSV. Op verschillende plekken komt de naam Philips terug. Hun eerste gloeilampenfabriek staat in deze stad, hoewel dat nu dienst doet als museum. De invloed van Philips in het ontwikkelen van technologieën is nog altijd voelbaar op de High Tech Campus van de stad.

Het aantal parken, musea, kunstobjecten en historische bezienswaardigheden zorgen voor een levendige en gezellige stad waar veel te doen en te beleven is. Zo vind iedere zomer hier Park Hilaria plaats. Dit tijdelijke pretpark inclusief discotheek en biergarten biedt plezier voor jong en oud. Naast de vele kermisattracties en eettentjes zijn er regelmatig live optredens van uiteenlopende artiesten te bewonderen. Voor circusliefhebbers is er zelfs het Circo Circolo met unieke voorstellingen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Eindhoven

bezienswaardigheid nummer 1

Strijp S

Het meest hippe en creatieve deel van Eindhoven is gelegen op het voormalige Philips terrein net buiten het centrum: Strijp-S. Daar waar je voor 2004 alleen met een daarvoor bedoeld pasje binnenkwam, is de voormalige ‘verboden stad’ nu voor iedereen toegankelijk. Oude fabrieken en kantoren doen tegenwoordig dienst als wooncomplex met hippe lofts, als restaurant, als winkel, als hotel, als BMX park of als ontdekfabriek. Daarnaast worden de pleinen en straten gebruikt voor evenementen als de Dutch Design Week, de Feelgood Market en nog heel veel meer. Lekker eten doe je vervolgens in restaurants als Radio Royal of in het Ketelhuis waar ze nog ouderwets vinyl platen draaien. In Area 51 draait alles om 'Urban Sports and Culture'. Kom hier lekker skateboarden, werk mee aan chille streetartprojecten of dans mee op de hipste muziek.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum is een museum voor hedendaagse kunst. Hier kun je uiteenlopende werken te zien van onder andere Picasso, Chagall, McCarthy en Lissitzky. Door de internationale diversiteit en uitwisseling van kennis vind je hier veel inspiratie en prikkelingen om over verschillende onderwerpen na te denken. Regelmatig wordt de bezoeker op een soms zeer bijzondere manier betrokken bij een tentoonstelling.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Philips Museum

Aan de Emmasingel ligt het Philips Museum. Iedere Nederlander weet waarschijnlijk wel dat deze fabrikant voornamelijk bekend is geworden om zijn gloeilampen. Later werd het bedrijf uitgebreid en tegenwoordig zijn zij een belangrijke speler als het gaat om ontwikkelingen in de technologie en het produceren van consumenten-elektronica, medische- en communicatie apparatuur. Tijdens uw bezoek aan dit museum wordt alles helder en duidelijk uitgelegd. Heel bijzonder is het om te zien hoe snel alle ontwikkelingen elkaar hebben opgevolgd en nog steeds doen.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Sint-Catharinakerk

Eindhoven telt niet zoveel gebouwen die nog van voor de industriële revolutie stammen. De Sint-Catharinakerk is één van de weinige uitzonderingen. Waarschijnlijk is dit het mooiste rijksmonument van Eindhoven. De rooms-katholieke kerk werd gebouwd in 1861. Het ontwerp kwam van de hand van de architect Pierre Cuypers, die tevens verantwoordelijk is voor onder andere het ontwerp van het Rijksmuseum en Centraal Station van Amsterdam. Zeer bijzonder aan de Sint-Catharinakerk zijn de twee 73 meter tellende torens. Hoewel de kerk de Tweede Wereldoorlog redelijk heeft weten te doorstaan, moesten er toch wel een aantal restauraties plaatsvinden. Het klokkenspel, wat officieel carillon heet, werd in 1966 geschonken door het personeel van het bedrijf Philips.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Evoluon

In 1966 werd het Evoluon in Eindhoven geopend. De vaste tentoonstelling die hier plaatsvond diende als als uithangbord voor de technologische vooruitgang. Het draaide vooral om de aspecten daarvan waarbij het van oorsprong Eindhovense bedrijf Philips betrokken was. In de beginjaren was het Evoluon een waar succesnummer. Duizenden mensen hebben het technologiemuseum bezocht. Door opkomende concurrentie in de jaren tachtig en lastige economische tijden voor Philips, is het museum gesloten. Wat overgebleven is, is een futuristisch vormgegeven gebouw dat de vorm van een vliegende schotel heeft. Tegenwoordig wordt het Evoluon als congres- en evenementencentrum gebruikt. Het gebouw zelf blijft een icoon binnen Eindhoven en heeft daarom een plek in de top 10 bezienswaardigheden van Eindhoven verdiend.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

DAF Museum

Als je het hebt over de Eindhoven en technologie dan mag je het merk DAF niet vergeten. Deze vrachtauto- en voormalige autofabrikant heeft sinds de oprichting in 1932 heel wat betekent voor Eindhoven en Nederland. Het is in aantallen het grootste Nederlandse automerk ooit. Verder staat DAF bekend om de automatische versnellingsbak die ze uitgevonden hebben: de Variomatic, die ook wel bekend staat onder de bijnaam 'Het Pientere Pookje'. Dankzij deze techniek werden de DAF's de snelste auto's ter wereld... als het op achteruitrijden aankwam. De DAF'jes konden net zo hard achteruit als vooruit rijden. Dit heeft gezorgd voor de in de jaren zeventig en tachtig populair achteruitrijraces bij het televisieprogramma 'Te land, ter zee en in de lucht'. Grote aantallen DAF'jes belandden hierdoor op de schroothoop.

Gelukkig kun je in het DAF-museum nog een hoop puike auto's, vrachtauto's en andere voertuigen van DAF bewonderen. Zo staat hier de in 1966 ontworpen DAF Kini waarmee Koning Willem Alexander en Prinses Amalia tijdens Koningsdag 2021 mee door Eindhoven gereden hebben. Zeker voor mensen die de DAF vroeger in het straatbeeld gezien hebben, is het DAF Museum een echte aanrader.

   
bezienswaardigheid nummer 7

PreHistorisch Dorp

Het PreHistorisch Dorp is hét openluchtmuseum waar je het verleden beleeft door op ontdekking te gaan. Reis 15.000 jaar terug in de tijd. Beleef zes tijdperken van prehistorie tot aan de late middeleeuwen in preHistorisch Dorp. Ontdek hoe de Romeinen leefden, ontmoet krijgshaftige Batavieren, bezoek boeren uit de ijzertijd en ga op jacht in de prehistorie. Oude ambachten herleven in eeuwenoude hoeves, vakwerkhuizen en boerderijen.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Ton Smits Huis

Een onderdeel van de Genneper Parken is het Ton Smit Park. Ton Smit was Nederlands eerste cartoonist met internationale bekendheid. Daarnaast heeft hij zijn creativiteit gebruikt voor het maken van schilderijen. De prestigieuze ‘Gouden Palm’ prijs werd door hem gewonnen in 1964 met zijn creatie ‘het kuikentje’. Na zijn overlijden heeft hij een deel van zijn schilderkunsten nagelaten aan de gemeenschap die hiervoor de Ton Smits Stichting oprichten. Zijn voormalige atelierwoning doet nu dienst als museum voor zijn schitterende werken. Zeker als je geïnteresseerd bent in cartoons moet je een keer een bezoek brengen aan het Ton Smits Huis.
www.tonsmitshuis.nl

   
bezienswaardigheid nummer 9

Blob en Bubble

Begin twintigste eeuw was Eindhoven een bescheiden stadje. Door de enorme groei van Philips en de annexatie in 1920 van een aantal omliggende gemeenten heeft de stad vorige eeuw een flinke groeispurt gehad. Hierdoor heeft Eindhoven meer met moderne architectuur dan dat er sprake is van een groot aantal belangrijke monumentale panden van voor de negentiende eeuw. Juist de moderne en vaak industriële vormgeving geven Eindhoven zijn karakter. Midden in het centrum van de stad zijn Blob en Bubble daar twee mooie voorbeelden van. In deze twee grotendeels glazen gebouwen zie je de Blob-architectuur terug. Deze jonge architectonische stijl zorgt voor bijna surrealistische gebouwen.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Silly Walks

In een jonge hippe studentenstad als Eindhoven zul je op diverse plekken met verschillende vormen van street-art geconfronteerd worden. Ga er eens gewoon rondfietsen en je zult zien wat we bedoelen. Er is één project in het bijzonder waarmee wij deze top 10 hoogtepunten van Eindhoven af willen sluiten: de Silly Walks-tunnel. Dit is een voetgangers- en fietserstunnel die net iets ten oosten van treinstation Eindhoven Centraal ligt. Graffiti-kunstenaars Niels van Swaemen en Kaspar van Leek hebben hier de verschillende 'silly walks' uitgebeeld die acteur John Cleese in de Monty Python-films geregeld liet zien. Leuk detail is dat deze wereldberoemde Britse komiek in 2016 persoonlijk naar Eindhoven kwam voor de officiële opening van dit unieke kunstwerk.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Eindhoven. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Eindhoven. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Eindhoven:

beste reistijd voor Eindhoven
Eindhoven in 12 uur
Eindhoven informatie
Eindhoven voor beginners

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies