top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Dordrecht, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Dordrecht

... meer handige websites

 

Wie een zin start met de woorden "Hoe dichter bij Dordt…", die kan deze op verschillende manieren afmaken. De originele tekst luidt "Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt". Het is een oude spreuk die uit de negentiende eeuw stamt en waar verschillende verklaringen voor zijn. Een echte Dordtenaar zal de eerste paar woorden op een andere manier aanvullen. Wat je in Dordrecht veel zult horen is "Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt". Na een bezoek aan het centrum van Dordrecht, op een zonnige zomerdag, deel ik die laatste variant. Wie goed oplet tijdens een wandeling door de Voorstraat die kan deze spreuk op een zijmuur zien staan.

Dordrecht is een verrassend leuke stad in het zuiden van de provincie Zuid-Holland. Het ligt op de plek waar de Merwede opsplitst in de Oude Maas en de Noord. Deze ligging heeft ervoor gezorgd dat Dordrecht begin twaalfde eeuw stadsrechten kreeg en snel uitgroeide tot een van de zes grote steden van het toenmalige graafschap Holland. Dordrecht werd een belangrijke stapelplaats: een plek van waaruit exportproducten verder werden verhandeld. Met name wijn, hout en graan werden hier veel verhandeld. Dat is nu nog in de plaatsaanduidingen terug te vinden, zoals de Wijnhaven en de Houttuinen. In de achttiende eeuw werd Dordrecht voorbijgestreefd door Rotterdam.

Een bezoek aan Dordrecht betekent wandelen door oude straten en langs veel monumentale panden. In het centrum spelen waterwegen nog steeds een grote rol. Nu is het vooral de pleziervaart die hier gebruik van maakt. De vaak indrukwekkende schepen van de beroepsvaart zie je nu vooral over de Beneden Merwede en de Oude Maas passeren. Het leuke aan Dordrecht is dat het een soort van ontdekkingsreis is, waarbij je geregeld mooie plekjes en panden tegenkomt die even je aandacht trekken. Daarnaast zijn er tal van noemenswaardige bezienswaardigheden die je tijdens een wandeling of fietstocht door Dordrecht kunt gaan ontdekken. Wat ons betreft is Dordrecht een geweldige Hollandse stad die een bezoek meer dan waard is.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Dordrecht

bezienswaardigheid nummer 1

Groothoofdspoort

Zelfs voor wie al heel wat Nederlandse stadspoorten heeft gezien, is de Groothoofdspoort een bijzonder en zeer indrukwekkend bouwwerk. Het is een vrij grote stadspoort die stamt uit de vijftiende eeuw. In 1617-1618 vond er een grootschalige verbouwing plaats waarbij de Groothoofdspoort een renaissance-uiterlijk kreeg. Vanaf de waterzijde, wat sowieso de beste kant is om de poort te bewonderen, zie je de Maeght van Dordrecht. Rondom deze stadsmaagd zie je de wapens van steden waar Dordrecht een goede band mee hadden.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Dordrechts Museum

Museumliefhebbers moeten zeker een kijkje nemen in het Dordrechts Museum. Dit is een van de meest boeiende stedelijke musea. Vooral op het gebied van schilderkunst bezit het Dordrechts Museum een omvangrijke en indrukwekkende collectie. Onder de schilderijen bevinden zich prachtige meesterwerken van kunstenaars zoals Aelbert Cuyp, Jan van Goyen en Ferdinand Bol. Van deze in Dordrecht geboren kunstschilder kun je onder een zelfportret zien die hij op dertigjarige leeftijd maakte. Een aantal schilderijen in het Dordrechts Museum laten zien hoe het landschap rond Dordrecht er vroeger uitgezien moet hebben.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Stadhuis

In het jaar 1383 bouwden Vlaamse kooplieden een markthal in Dordrecht. Zo'n anderhalve eeuw later kreeg het gebouw de functie van stadhuis. De in de negentiende eeuw aangepaste voorgevel, met de twee leeuwen aan weerszijden van een indrukwekkende trap, is in de 19e eeuw toegevoegd. Het monumentale bouwwerk heeft tegenwoordig vooral een ceremoniële rol. Zo kun je hier je huwelijk laten voltrekken. De dagelijks stadszaken worden sinds 1975 in het toen geopende Stadskantoor afgehandeld. 

   
bezienswaardigheid nummer 4

Huis van Gijn

Tijdens zijn leven besloot de lokale bankier en verzamelaar Simon van Gijn dat zijn nalatenschap een museum zou moeten zijn. Bij gebrek aan nakomelingen vond Van Gijn (1836-1922) dat de mooiste manier om zijn levenswerk voort te laten leven. Het resultaat is Huis van Gijn: een museum waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. De voormalig woning van Van Gijn laat zien hoe het leven als rijke man er begin twintigste eeuw in Dordrecht uitgezien moet hebben. Het links van de voormalige woning gelegen pand is inmiddels ook onderdeel van het museum. Hier zit de entree. Het museum biedt een leuke mix. Je duikt vooral in de historie van Simon van Gijn, maar je kunt daarnaast ook genieten van de verzameling die deze man tijdens zijn leven bijeengesprokkeld heeft. De audiogids is een aanrader, omdat bordjes of beschrijvingen in de kamers en zalen ontbreken.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Het Hof van Nederland

Het Hof (of het Hof van Nederland) is een voormalig dertiende-eeuws augustijnenklooster. Binnen de Nederlandse geschiedenis is dit een belangrijke plek, omdat hier in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden. Het Hof van Nederland is sinds 2015 een museum dat onderdeel is van het Dordrechts Museum. Men wil hier het van Hollands oudste stad Dordrecht vertellen. Wat qua sfeer een absoluut plaatje is, is de ernaast gelegen Hofstraat. Hier kun je behalve een rij met karakteristieke Hollandse gevels ook het standbeeld van Willem van Oranje bewonderen.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Bruggen

Water en havens vormen nog steeds een belangrijk element binnen Dordrecht. Binnen de stadsgrenzen zorgen verschillende havens voor de nodige sfeer. Sinds jaar en dag zorgen bruggen voor een betere begaanbaarheid. Twee voetgangersbruggen die we specifiek als bezienswaardigheid willen noemen zijn de Damiatebrug en de Lange IJzeren Brug. Zij liggen respectievelijk over de Wolwevershaven en de Nieuwe Haven. De Damiatebrug is een 15 meter lange ophaalbrug die hier sinds 1855 de kades van de Wolwevershaven verbindt. De Lange IJzeren Brug stamt uit hetzelfde jaar, maar is een stuk langer: 40 meter. Dit verklaart meteen de naam. Vergeet niet om goed om je heen te kijken als je in deze historische havengebieden wandelt. Er staan hier tal van monumentale panden zoals de Stokholm en het Dordts Patriciërshuis, dat tegenwoordig dienstdoet als museum. 

   
bezienswaardigheid nummer 7

Standbeeld gebroeders De Witt

Sinds 1918 is er een standbeeld van de gebroeders De Witt opgericht in Dordrecht. Dit door beeldhouwer Toon Dupuis ontworpen standbeeld is geplaatst op een zandstenen omlijsting, die door architect Dirk Roosenburg is bedacht. De prominente plaatsing van het enorme gedenkteken op de Visbrug zorgt ervoor dat je er bijna niet omheen kunt als je het centrum van Dordrecht bezoekt. Johan de Witte was in de Gouden Eeuw tijdens het Eerste Stadhouderloze Tijdperk negentien jaar lang raadpensionaris van het gewest Holland en daarmee de belangrijkste politicus van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zijn broer Cornelis de Witt was in de Nederlandse Republiek een van de leidende figuren van de staatsgezinden en behoorde tot de bekendste Nederlanders van zijn tijd. De broers werden op 20 augustus 1672 in Den Haag vermoord.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Grote Kerk

De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk is de op een na oudste nog bestaande kerk in Dordrecht. De Brabants-gotische kerk is in de vijftiende eeuw als Rooms-katholieke kerk gebouwd. In 1572 kwam de kerk in handen van de protestanten, zoals zoveel Hollandse kerken in die tijd. Kenmerkend element is de toren. Wat iedereen op zal vallen is dat deze 65 meter hoge toren nooit voltooid is. Hierdoor heeft de toren een apart uiterlijk. Van april tot en met oktober kun je de toren beklimmen. Als beloning voor de beklimming van maar liefst 275 treden mag je genieten van een prachtig uitzicht over Dordrecht.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Arend Maartenshof

In veel oude Nederlandse steden vind je één of meerdere hofjes terug. Deze manier van wonen kon verschillende oorzaken hebben. Zo zijn er de begijnhoven, waar alleen aan de kerk verbonden alleenstaande vrouwen mochten wonen. Het Arend Maartenshof heeft een andere oorsprong. In 1625 werd dit hofje gebouwd in opdracht van Arend Maartenszoon. Met het stichten van dit 38 woningen tellende hofje voor arme vrouwen wilde hij zorgen voor een verbetering van zijn tot dat moment vrij belabberde reputatie. Nu, in de 21 eeuw, mogen ook mannen of echtparen in het Arend Maartenshof wonen. Voorwaarde is wel dat ze van onberispelijk gedrag zijn. Voor toeristen is het hofje vooral een fraaie bezienswaardigheid en een oase van rust in een steeds drukker wordende stad.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Voorstraat

De Voorstraat is de drukst bezochte straat binnen het historische centrum van Dordrecht. Met een lengte van maar liefst 1200 meter telt de Voorstraat tal van winkels en horecagelegenheden. Het leuke van shoppen in de Voorstraat is dat hier nog plek is voor leuke lokale winkeltjes. Zelfs als je niet van winkelen houdt zou je een wandelingetje door deze straat moeten maken. Het brengt je langs fraaie geveltjes en tal van gevelversieringen die uit verschillende tijdperken afkomstig zijn. Zo kun je in de steegjes aan de noordzijde mooie uitzichten hebben op de Wijnhaven en de erachter gelegen panden.

Twee bezienswaardigheden willen we eruit pikken. De eerste is een muurschildering die De Grachtwacht heet. Deze is in 2020 gemaakt door Dordtse Kunstenaars: Frans Kromeich en Rob van Kooten. Het kunstwerk laat vijf belangrijke Dordtenaren zien. Aan de Voorstraat 265 staat een pand dat de betwiste titel 'smalste huis van Dordrecht' heeft. Die discussie komt voort uit het feit dat dit pand geen eigen ingang heeft.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Dordrecht. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Dordrecht. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Dordrecht:

toeristische info over Dordrecht
waar overnachten in Dordrecht

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies