top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Den Haag, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Den Haag

... meer handige websites

 

Den Haag is wat betreft aantal inwoners de derde stad van Nederland. Officieel heet de stad Den Haag ‘s-Gravenhage, waarmee waarschijnlijk vroeger het bos van de graven werd aangeduid. Den haag is de residentiestad van ons land: de stad van waaruit de Nederlandse regering en zijn parlement het land bestuurt. Er is hierdoor de unieke situatie ontstaan dat de regering in een andere stad zetelt dan de hoofdstad van het land, wat Amsterdam is. Den Haag staat bol van de historische gebouwen en monumenten. De grachten bieden je de kans om tijdens een rondvaart de stad goed in beeld te krijgen. Het is aan te bevelen om plan te maken wat je wilt gaan bezichtigen. Het grote aanbod van musea en bezienswaardigheden maken het je niet makkelijk om keuzes te maken. De ligging aan de kust zorgt ervoor dat den Haag over twee badplaatsen beschikt: Scheveningen en Kijkduin. In totaal telt Den Haag maar liefst elf kilometer aan kustlijn. Dit maakt de stad ideaal voor een combinatie van stedentrip en strandvakantie.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Den Haag

bezienswaardigheid nummer 1

Het Binnenhof

Het oudste complex van Den Haag is het Binnenhof. Vroeger heette dit het Hof van Holland. De geschiedenis van het Binnenhof gaat terug naar de dertiende eeuw, toen de graven van Holland hier een kasteel lieten bouwen. Het belangrijkste en oudste gebouw op het Binnenhof is de Ridderzaal. Het werd in de 13e eeuw gebouwd om dienst te doen als bestuurscentrum onder leiding van graaf Willem II. Sinds 1904 wordt de Troonrede er door ons koningshuis uitgesproken. Het binnenhof is nog altijd in functie als bestuurscentrum, aangezien hier de Nederlandse Politiek zijn werk doet. De werkkamer van de minister-president van Nederland heeft zijn kantoor in ‘Het Torentje’. De poort die vroeger als toegangspoort fungeerde aan het Binnenhof staat ook wel bekend als Gevangenpoort. Tegenwoordig is het een museum over straf en misdaad door de eeuwen heen.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Mauritshuis

Het Mauritshuis wordt tot de beste kunstmusea van Nederland gerekend. In dit Rijksmuseum zijn voornamelijk schilderijen te zien uit de 17e en 18e eeuw. De inmiddels wereldberoemde collectie bestaat uit ruim 800 schilderijen, een twintigtal beeldhouwwerken en wat miniaturen en tekeningen. Het oudste deel van de verzameling was ooit eigendom van prins Willem V van Oranje-Nassau. Bekende werken die je in het Mauritshuis kunt bewonderen zijn onder andere 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer, 'Het puttertje' van Carel Fabritius, 'Lachende jongen' van Frans Hals en 'De stier' van Paulus Potter. Onze favorieten zijn 'Soo voer gesongen, soo na gepepen' van Jan Steen en 'Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp' van Rembrandt. Houders van een Museumkaart kunnen het Mauritshuis gratis bezoeken.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Escher in Het Paleis

De Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher (MC Escher) behoort tot de meest bekende grafische kunstenaars ter wereld. De manier waarop hij kan spelen met ruimte, perspectief en werkelijkheid is uniek te noemen. Hij is de meester van gezichtsbedrog. Een bekend voorbeeld hiervan is zijn werk 'Lucht en water, waarbij vissen in het water overgaan in vogels in de lucht. Fascinerend is de tekening 'Klimmen en dalen'. Op deze prent lopen mensen op een soort wenteltrap met maar één wenteling, maar waarvan begin en einde aan elkaar zijn vastgemaakt, zodat de mensen steeds kunnen klimmen zonder ooit hoger te geraken.

Veel van de kunstwerken van Escher zijn te bewonderen in het museum Escher in Het Paleis. Dit kunstmuseum is gevestigd in het Paleis Lange Voorhout. Je wordt tijdens een bezoek meegenomen in de wondere wereld van MC Escher.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Madurodam

Nederland in het klein. Beter kun je Madurodam niet met een paar woorden omschrijven. Sinds halverwege de vorige eeuw kun je in deze miniatuurstad bekende Nederlandse gebouwen, wijken en plekken zien die in een schaal van 1 op 25 nagebouwd zijn. Voor wie Nederland een klein beetje kent is een bezoek aan dit attractiepark een groot feest der herkenning. Tal van bekende gebouwen hebben hier hun plekje gevonden, zoals het Paleis op de Dam, het Mauritshuis, de Domtoren, de Alkmaarse Waag, de Kinderdijkse Molens en het Muidrslot. De in het jaar 2003 toegevoegde miniatuurversie van luchthaven Schiphol is een van de meest geliefde attracties binnen Madurodam.

Madurodam is echt een uitje voor jong en oud. Niet voor niets dat er jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers de entreepoort van deze populaire bezienswaardigheid in Den Haag passeren.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Louwman Museum

De familie Louwman is in 1934 begonnen met het samenstellen van een auto-collectie. Die is inmiddels uitgegroeid tot een verzameling van bijna driehonderd auto's. Deze automobielen vertellen het verhaal van de automobielindustrie, zoals die zich sinds het jaar 1887 ontwikkeld heeft. De familie Louwman heeft zich nooit beperkt tot een tijdperk of een bepaald type auto. Hierdoor is er een fraaie en gevarieerde collectie ontstaan die een goed beeld schept over wat de autoindustrie voortgebracht heeft. Vroeger zat het Nationaal Automobiel Museum in Leidschendam en vervolgens in Raamsdonksveer. Sinds 2010 is de gehele collectie te bewonderen in het Louwman Museum in Den Haag.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Paleis Noordeinde

Centraal in Den Haag staat een van de koninklijke paleizen die Nederland kent. Paleis Noordeinde is het werkpaleis van Koning Willem-Alexander. Het is tevens het vertrekpunt van de koninklijke stoet die op Prinsjesdag naar de eveneens in Den Haag gelegen Ridderzaal trekt, waar vervolgens de Troonrede voorgelezen wordt. Normaal gesproken kun je Paleis Noordeinde alleen vanaf de buitenkant bekijken. Dankzij Google Streetview kun je de binnenkant van Paleis Noordeinde virtueel bezoeken.

Regelmatig wordt de entree van het paleis gebruikt voor belangrijke gebeurtenissen zoals het vertrek en balkon scène van Prinsjesdag of het tekenen in de felicitatieregisters tijdens de geboortes van de kinderen van Willem-Alexander. Ook bevinden zich op dit adres de Koninklijke paardenstallen.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Haags Historisch Museum

Het Haags Historisch Museum laat door middel van vaste exposities en tijdelijke tentoonstellingen de geschiedenis van Den Haag zien. Het prachtige pand aan de Korte Vijverberg heeft nog altijd zijn originele entree met daarin zuilen en bogen uit de 17e eeuw. Ooit deed het pand dienst als gebouw van de St. Sebastiaanschutterij, een soort burgerwacht. Later werd het een rechtbank om vervolgens tot museum te dienen. Er zijn veelal objecten en schilderijen te vinden uit de 16e tot en met de 21e eeuw. Op de eerste verdieping is er ruimte gemaakt voor wisselende tentoonstellingen. Op zolder zijn onder andere de poppenhuizen te vinden van Jonkvrouwe Lita de Ranitz (1876-1960) te vinden.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Panorama Mesdag

In 1881 schilderde Hendrik Willem Mesdag samen met zijn vrouw Sientje en enkele andere kunstschilders een enorm panorama. Het panoramaschilderij heeft een hoogte van ongeveer 14 meter en een omtrek van maar liefst 120 meter. Hierop wordt een vergezicht getoond van de Noordzee, de duinen, Scheveningen en Den Haag. Het is een van de oudste panorama's die je wereldwijd nog kunt vinden. Het speciaal voor het kunstwerk gemaakte gebouw is een museum dat niet alleen het Panorama Mesdag laat zien. Er hangen ook diverse schilderijen, die onder andere door het echtpaar Mesdag-van Houten gemaakt zijn.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Kunstmuseum Den Haag

Liefhebbers van moderne kunst, kunstnijverheid, mode en muziek zouden het Kunstmuseum Den Haag moeten bezoeken. Dit museum stond vroeger bekend als het Gemeentemuseum Den Haag. Eerlijk gezegd dekt de nieuwe naam de lading beter. Het Kunstmuseum Den Haag is gevestigd in een prachtig gebouw dat uit 1935 stamt en ontworpen is door de beroemde Nederlandse architect Hendrik Petrus Berlage. Een bezoek aan het Kunstmuseum Den Haag betekent kennismaken met een grote verscheidenheid aan kunstuitingen. Denk aan schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek, foto's, glaskunst en porselein. Verder bezit het Kunstmuseum een kostuumcollectie die een vrij compleet overzicht biedt van de geschiedenis van het Nederlandse modebeeld.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Scheveningen en Kijkduin

De gemeente Den Haag telt twee badplaatsen: Scheveningen en Kijkduin. Scheveningen is de grootste en bekendste toeristische trekpleister van deze twee. Met name de gezellige en levendige boulevard en het imposante hotel Kurhaus trekken jaarlijks vele duizenden bezoekers naar dit oude vissersdorp. Op zomers dagen liggen de stranden vol met lokale mensen en dagbezoekers. Het meest historisch deel van Scheveningen bevindt zich rondom de Oude Kerk aan de Keizerstraat, wat tevens de drukste winkelstraat is. De Pier is sinds 1961 een belangrijke attractie en herkenningspunt van Scheveningen.

Kijkduin ligt iets zuidelijker. Deze buitenwijk van Den Haag ligt in de duinen en aan het strand. Het is een kleinere badplaats dan Scheveningen, maar heeft ook een boulevard met wat winkels. Aan het strand zijn wat horecagelegenheden te vinden.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Den Haag en Scheveningen. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Den Haag of Trivago Scheveningen. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

TIP: ontdek Den Haag op de fiets

Een leuke manier om Den Haag te ontdekken is door middel van een fietstocht met een echte Haagse gids die je alles vertelt over de historie en bezienswaardigheden van Den Haag. In 3 uur tijd maak kennis met het Binnenhof, Haagse humor en de geheimen van Den Haag. Reserveren is verplicht, maar annuleren kan altijd gratis!

Meer informatie over deze boeiende fietstocht door Den Haag

Meer informatie over Den Haag:

de leukste boutique hotels in Den Haag
Den Haag in één dag
Den Haag tips
waar overnachten in Den Haag
waar overnachten in Scheveningen

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies