top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Apeldoorn, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag & Scheveningen
Drenthe
Eindhoven
Flevoland
Friesland
Gelderland
Gouda
Groningen
Haarlem
Leiden
Limburg
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Nederland
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Roosendaal
Rotterdam
Utrecht
Valkenburg
Vlissingen
Waddeneilanden
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Nederland
reisadvies reisadvies Nederland

... meer handige websites

 

De stad Apeldoorn staat bekend vanwege Paleis Het Loo en zijn mooie stadsparken. In het oude historische centrum van de stad bevinden zich vele winkels waarvan het merendeel bestaat uit de grote ketens. Hoewel een aantal winkels zich in monumentale panden bevinden is hier door de modernisering vaak niet veel meer van terug te zien. Met een wandeling door de smalle straten zie je nog wel veel authentieke gevels en natuurlijk de Grote Kerk uit 1892 waar een aantal leden van de Koninklijke familie is getrouwd. Zeer opvallend aan Apeldoorn is de hoeveelheid groen die je ziet. De stad telt maar liefst negen parken. Oranjepark, Verzetstrijderspark, Prinsenpark en Wilhelminapark zijn inmiddels rijksmonumenten. Voor kinderen heeft de stad een paar leuke attracties. Zo is het mogelijk om een dagje tussen de apen te vertoeven in de Apenheul of te genieten van al het vertier in attractiepark Koningin Julianatoren. Mensen die op zoek zijn naar een beetje cultuur of natuur mogen zeker het Nationale park de Hoge Veluwe niet overslaan.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Apeldoorn

bezienswaardigheid nummer 1 Paleis Het Loo
Het voormalige jachtverblijf van de Koninklijke familie is tegenwoordig opengesteld voor publiek. In het hoofdgebouw bevindt zich het paleismuseum met links en rechts aansluitend de dienstvleugels met ondermeer de keuken. Aan de westelijke kant zijn de paardenstallen en koetshuizen te vinden. In de oostelijke vleugel is het museum van de Kanselarij der Nederlandse Orde te vinden. Hier worden een aantal kostuums en de verzameling van Nederlandse Orden tentoongesteld. Alle zorgvuldig ingerichte vertrekken geven je een kijkje in het leven van ons koningshuis. De prachtige vorstelijke tuin is van een enorme omvang. Het is dan ook met recht een paleispark te noemen.
www.paleishetloo.nl
   
bezienswaardigheid nummer 2 Natuurpark Berg & Bos
Dit ruim 250 hectare tellende bos is te vinden naast Paleis Het Loo. Binnen dit natuurgebied zijn vele bijzondere planten en bomen te vinden. Het pak wordt voor vele doeleinden gebruikt zoals festivals en wandel- en hardlooproutes. Het park is gratis toegankelijk. Alleen het ‘Klimbos en Hapskamp’ zijn betaalde activiteiten. Vanuit de uitkijktoren heb je een spectaculair zicht over dit bosrijke historische gebied. Verderop in her park is ook nog een vlindertuin te vinden.
www.parkbergenbos.nl
   
bezienswaardigheid nummer 3 Apenheul
Beleef een dag tussen wel honderd loslopende en voorbij slingerende apen. Dit park werd opgericht in 1971 door de inmiddels overleden fotograaf Wim Mager. Zijn uit de hand gelopen hobby, het hebben van apen als huisdier, is uitgelopen tot het ontwikkelen van twee parken. Er is namelijk nog een vergelijkbaar park te vinden in Frankrijk ‘La Vallée des Singes’. In het bezoekerscentrum is veel verworven informatie over apen terug te vinden. Naast de apen zijn er nog pekari’s, schildpadden, neusberen, poedoes, capibara’s en miereneters te bewonderen.
www.apenheul.nl
   
bezienswaardigheid nummer 4 Julianatoren
Vooral voor kinderen tussen de leeftijd van 1 tot 10 is dit kleinschalig park heerlijk voor een dagje uit. Het is redelijk overzichtelijk en er heerst een gemoedelijke sfeer. De attracties als Jul’s Dino Toer, reuzenrad, Jul’s Helicopterbaan, Jul’s Duikvlucht en Moby Dick zijn allen niet echt supersnel en dus vooral voor de kleinsten heel goed te doen. Vanuit de uitkijktoren heb je een goed zicht over de Apeldoornse bossen en het park. Tevens zijn er verspreid over het park een paar eetgelegenheden te vinden. Natuurlijk is het ook goed mogelijk om achter in het park te picknicken.
www.julianatoren.nl
   
bezienswaardigheid nummer 5 CODA (Cultuur Onder Dak Apeldoorn)
In dit cultuurwarenhuis staan de woorden beleven en ervaren centraal. Je vindt hier namelijk een bibliotheek, archief en een tentoonstellingen museum. De wisselende tentoonstellingen en bibliotheek agenda zorgen er voor dat er altijd weer iets nieuws te ervaren of te leren is. Tevens is er veel te vinden over de geschiedenis en literatuur over Apeldoorn en zijn omgeving. In het CODA Café kun je dan weer heerlijk tot rust komen onder het genot van een kopje koffie.
www.coda-apeldoorn.nl
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Nederlands Politiemuseum
Zeker tweehonderd jaar politiegeschiedenis wordt hier duidelijk weergegeven. Er wordt ingegaan op hun taken, de organisatie maar ook over de invloed van de Tweede Wereldoorlog en de historische verschillen tussen grenswacht, gemeentepolitie en veldwacht. Of misschien heb je altijd al willen weten hoe de marechaussee is ontstaan of hoe de internationale samenwerking verloopt? Eén ding is duidelijk. Na een bezoek aan dit museum zijn al je vragen beantwoord en heb je meer inzicht gekregen in de werkzaamheden en verantwoordelijkheden die met de functie van politie gepaard gaan.
www.politiemuseum.nl
   
bezienswaardigheid nummer 7 Nationaal Park de Hoge Veluwe
Met recht mag dit park zich het grootste natuurgebied van Nederland noemen. Het behoort zelfs tot het grootste laaglandnatuurgebied van Noordwest-Europa. Opmerkelijk is het samenspel tussen natuur en cultuur. Je vindt hier bijvoorbeeld het Kröller-Müller Museum voor moderne en hedendaagse kunst. Ook vind je er veel werken van Vincent van Gogh. Daarnaast is er buiten nog een beeldenpark te vinden. Het echtpaar Kröller-Müller was vroeger eigenaar en grondlegger van dit prachtige natuurpark. Zij gebruikte het als jachtterrein. Hiervoor zetten zij dieren uit, waaronder zelfs kangoeroes. Een ander bijzondere bezienswaardigheid is het Jachthuis Sint-Hubertus wat zich in het noorden van het park bevindt aan een prachtig meer. Het is deels geopend voor publiek. Het park is ook te bezichtigen per paard, te voet of per fiets die door het park worden aangeboden.
www.hogeveluwe.nl
   
bezienswaardigheid nummer 8 Jazz in the Woods
Al sinds de jaren ’70 wordt dit festival gevierd in Apeldoorn. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het festival ontstaan in de binnenstad en niet in de bossen. Heel even is het tot groot verdriet van de ondernemers uit de binnenstad verplaatst naar de bijzondere Orpheus Schouwburg. Tegenwoordig is het weer in de binnenstad te vinden en dan met name aan het Caterplein. Op verschillende podia buiten en is een aantal horecagelegenheden worden verschillen optredens gegeven. Door de grote bezoekersaantallen mag het tot één van Apeldoorns belangrijkste culturele evenementen worden benoemd.
www.jazzinthewoods.nl
   
bezienswaardigheid nummer 9 Omnisport centrum
Deze centraal in Nederland gelegen sporthal wordt voor vele doeleinden gebruikt. In de eerste plaats zou je denken aan sportieve evenement. Het geheel is zo opgezet dat het ook goed te gebruiken is voor allerlei soorten van amusement of zakelijke bijeenkomsten. Alle Europese en wereldkampioenschappen baanwielrennen en atletiek die in Nederland worden gehouden zijn hier te vinden. Maar ook voor concerten en beurzen wordt Omnisport Centrum veelvuldig gebruikt. Voor de meest actuele agenda adviseren wij de site te checken.
www.omnisportapeldoorn.nl
   
bezienswaardigheid nummer 10 Schouwburg Orpheus
Naast het theater en concerthal staat de schouwburg ook bekend als unieke locatie voor congressen en evenementen. Met name de akoestiek in dit gebouw heeft de schouwburg tot een excellente locatie voor verschillende doeleinden gemaakt. Voornamelijk in het muziekleven wordt de loftrompet gestoken over deze schouwburg. Alle moderne snufjes zijn inmiddels aanwezig en mede daardoor heeft Apeldoorn een schouwburg om trots op te zijn.
www.orpheus.nl
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Apeldoorn. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Apeldoorn. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Apeldoorn:

Apeldoorn officiële site
VVV Apeldoorn

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies