top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Apeldoorn, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Apeldoorn

... meer handige websites

 

De stad Apeldoorn staat onder andere bekend vanwege Paleis Het Loo, de ligging vlakbij de Veluwe en attractieparken. De Apenheul is al jarenlang een absolute topper voor iedereen die verschillende soorten primaten wil bewonderen en de Julianatoren is een zeer leuk pretpark voor kinderen tot een jaar of 10. Oudere kinderen zullen zich al snel te oud voelen voor de attracties in dit geliefde kleinschalige pretpark. Opvallend feit is dat Apeldoorn geen lange lijst van bezienswaardigheden kent. Het is zelfs vrij lastig om tot een top 10 bezienswaardigheden van Apeldoorn te komen zonder de omgeving van deze stad erbij te betrekken. Het is niet zo dat deze grote stad lelijk is. Nee, het is te laat tot bloei gekomen. Apeldoonkenners die wij spraken zeggen "Eigenlijk is Apeldoorn een klein dorp dat uit zijn voegen gegroeid is. Het is er uitstekend om te wonen en te weren, maar voor ontspanning zoek je het vooral buiten de stad".

Opmerkelijk is dat er relatief veel vrijstaande woningen staan in Apeldoorn. Die hebben steeds vaker een monumentaal karakter. Er zijn echter geen monumentale panden die je zomaar als een topbezienswaardigheid binnen Apeldoorn aan kan prijzen. In het centrum van de stad bevinden zich vele winkels waarvan het merendeel bestaat uit de grote ketens. Hoewel een aantal winkels zich in monumentale panden bevinden is hier door de modernisering vaak niet veel meer van terug te zien. Met een wandeling door de straten van Apeldoorn zie je nog wel wat authentieke negentiende gevels en natuurlijk de Grote Kerk uit 1892, waar een aantal leden van de Koninklijke familie is getrouwd. Opvallend aan Apeldoorn is de hoeveelheid groen die je ziet. De stad telt maar liefst negen parken. Oranjepark, Verzetstrijderspark, Prinsenpark en Wilhelminapark zijn inmiddels rijksmonumenten.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Apeldoorn

bezienswaardigheid nummer 1

Paleis Het Loo

Het aan de noordkant van Apeldoorn gelegen Paleis Het Loo biedt een fraai kijkje in het leven van de Nederlandse royals. Het voormalige jachtverblijf van de Koninklijke familie is tegenwoordig opengesteld voor publiek. In het hoofdgebouw bevindt zich het paleismuseum met links en rechts aansluitend de dienstvleugels, waar je ondermeer de keuken vindt. Aan de westelijke kant zijn de paardenstallen en koetshuizen te vinden. In de oostelijke vleugel is het museum van de Kanselarij der Nederlandse Orde te vinden. Hier worden een aantal kostuums en de verzameling van Nederlandse Orden tentoongesteld. Alle zorgvuldig ingerichte vertrekken geven je een kijkje in het leven van ons koningshuis. De prachtige vorstelijke tuin is van een aanzienlijke omvang. Het is dan ook met recht een paleispark te noemen.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Nationaal Park de Hoge Veluwe

De eerste bezienswaardigheid die niet in Apeldoorn zelf ligt, maar wel in de directe omgeving, is Nationaal Park de Hoge Veluwe. Dit is een geliefd natuurgebied waar je nog verschillende wilde dieren kunt spotten, vooral als je daar het of juiste moment uitkiest. Zo heb je bij het krieken van de dag een redelijke kans om reeën, edelherten, vossen of wilde zwijnen te spotten. Aan het einde van de dag is die kans ook redelijk groot. Op het moment dat de meeste mensen huiswaarts gekeerd zijn, laten de dieren zich gemakkelijker zien. Zij gaan dan op zoek naar voedsel en water.

Opmerkelijk is het samenspel tussen natuur en cultuur. Je vindt hier bijvoorbeeld het Kröller-Müller Museum voor moderne en hedendaagse kunst. Ook vind je er veel werken van Vincent van Gogh. Daarnaast is er buiten nog een beeldenpark te vinden. Het echtpaar Kröller-Müller was vroeger eigenaar en grondlegger van dit prachtige natuurpark. Zij gebruikte het als jachtterrein. Hiervoor zetten zij dieren uit, waaronder zelfs kangoeroes. Een ander bijzondere bezienswaardigheid is het Jachthuis Sint-Hubertus wat zich in het noorden van het park bevindt aan een prachtig meer. Het is deels geopend voor publiek.

Het park is te bezichtigen per paard, te voet of per fiets die door het park worden aangeboden. Deze witte fietsen zijn ideaal om grotere afstanden binnen het park af te leggen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een fiets elders te huren, bijvoorbeeld met elektrische ondersteuning.

TIP: het blogverhaal "De Veluwe in 12 uur: natuur en kunst op de Veluwe" laat door middel van een inspirerend verhaal, een duidelijke tijdlijn en veel foto's zien hoe een dagje op de Veluwe eruit kan zien.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Apenheul

Wil je lekker een dagje aapjes kijken? In de Apenheul kan dat. Beleef een dag tussen wel honderd loslopende en voorbij slingerende apen. Je zult versteld staan van hoe intelligent deze dieren zijn en hoezeer de verwantschap tot de mens is. Het lokken, aaien en voeren van de apen is niet toegestaan. Omdat de loslopende apen het op je bezittingen gemunt kunnen hebben, is het gebruik van een goed afsluitbare tas (bij voorkeur met een rits) aan te raden. Vanwege het infectiegevaar en de veiligheid is het niet toegestaan om huisdieren mee te nemen naar de Apenheul. Helaas geldt dit ook voor geleide- en hulphonden.

De Apenheul werd opgericht in 1971 door de inmiddels overleden fotograaf Wim Mager. Zijn uit de hand gelopen hobby, het hebben van apen als huisdier, is uitgelopen tot het ontwikkelen van twee parken. Er is namelijk nog een vergelijkbaar park te vinden in Frankrijk ‘La Vallée des Singes’. In het bezoekerscentrum is veel verworven informatie over apen terug te vinden. Naast de apen zijn er nog pekari’s, schildpadden, neusberen, poedoes, capibara’s en miereneters te bewonderen.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Julianatoren

Lekker spelen in een attractiepark dat helemaal voor kinderen opgezet is. Dat is hoe je de Julianatoren als beste kunt omschrijven. Vooral voor kinderen tussen de leeftijd van 1 tot 10 is dit kleinschalig park heerlijk voor een dagje uit. Het is redelijk overzichtelijk en er heerst een gemoedelijke sfeer. De attracties als Jul’s Dino Toer, reuzenrad, Jul’s Helicopterbaan, Jul’s Duikvlucht en Moby Dick zijn allen niet echt supersnel en dus vooral voor de kleinsten heel goed te doen. Vanuit de uitkijktoren heb je een goed zicht over de Apeldoornse bossen en het park. Tevens zijn er verspreid over het park een paar eetgelegenheden te vinden. Natuurlijk is het ook goed mogelijk om achter in het park te picknicken. 

   
bezienswaardigheid nummer 5

CODA

Voor de nodige portie kunst en cultuur kun je in Apeldoorn het CODA bezoeken. Dit is een afkorting voor "Cultuur Onder Dak Apeldoorn". In dit modern vormgegeven cultuurhuis staan de woorden beleven en ervaren centraal. Je vindt hier namelijk een bibliotheek, archief en een tentoonstellingen museum. Het CODA noemt zichzelf een bron van inspiratie op het gebied van literatuur, kunst en geschiedenis. De wisselende tentoonstellingen en bibliotheek agenda zorgen er voor dat er altijd weer iets nieuws te ervaren of te leren is. Tevens is er veel te vinden over de geschiedenis en literatuur over Apeldoorn en zijn omgeving. In het CODA Café kun je dan weer heerlijk tot rust komen onder het genot van een kopje koffie.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Radio Kootwijk

Officieel is Radio Kootwijk een buurtschap binnen de gemeente Apeldoorn. Voor toeristen zijn de handvol woningen waar in totaal zo'n honderd mensen wonen niet interessant. Wat wel de moeite aard is, is het voormalige zenderpark waar de buurt zijn naam aan te danken heeft. Zenderpark Radio Kootwijk werd in 1918 gebouwd met als doel om communicatie met de toenmalige Nederlandse koloniën te kunnen onderhouden. Nieuwe technologieën maakten het zenderpark op een gegeven moment overbodig. De laatste zendmast is in 1980 neergehaald. Tegenwoordig is het overgebleven Gebouw A een monument en een geliefde bezienswaardigheid. Dat komt vooral door de architectuur in een fraaie art-decostijl en de ligging in het mooie natuurgebied van de Veluwe.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Natuurpark Berg & Bos

Natuurpark Berg & Bos is een ruim 250 hectare tellende bos dat te vinden is in de wijk Berg & Bos. Het is een van de prachtige stadsparken die Apeldoorn rijk is. Binnen dit natuurgebied zijn vele bijzondere planten en bomen te vinden. Het park wordt voor vele doeleinden gebruikt zoals festivals en wandel- en hardlooproutes. Het park is gratis toegankelijk. Alleen het ‘Klimbos en Hapskamp’ zijn betaalde activiteiten. Vanuit de uitkijktoren heb je een spectaculair zicht over dit bosrijke historische gebied.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Veluwse Stoomtrein Maatschappij

Stap een flink eindje terug in de tijd door met de mooiste rijdende stoomtrein van Nederland mee te rijden. De Veluwse Stoomtrein Maatschappij brengt je vanuit Apeldoorn via Beekbergen, Loenen en Eerbeek naar het station in Dieren, waar aansluitend een boottocht op de IJssel gemaakt wordt. De machtige stoomlocomotief laat je een unieke treinreis door een prachtig landschap beleven. De lengte van de in 1887 geopende lijn bedraagt tegenwoordig 22 kilometer. Vergeet niet om een stop bij station Beekbergen in te plannen. Het Museumstoomdepot is dankzij de omvangrijke collectie materieel en een grote werkplaats een bezoek meer dan waard.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Schouwburg Orpheus

Het modern vormgegeven Schouwburg Orpheus wordt sinds de opening in 1965 veelvuldig gebruikt voor tal van voorstellingen. Naast het theater en concerthal staat de schouwburg ook bekend als unieke locatie voor congressen en evenementen. Met name de akoestiek in dit gebouw heeft de schouwburg tot een excellente locatie voor verschillende doeleinden gemaakt. Voornamelijk in het muziekleven wordt de loftrompet gestoken over deze schouwburg. Alle moderne snufjes zijn inmiddels aanwezig en mede daardoor heeft Apeldoorn een schouwburg om trots op te zijn.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Omnisport

In Omnisport Apeldoorn worden tal van evenementen georganiseerd, waaronder events met een sportief karakter. Denk bijvoorbeeld aan Europese en wereldkampioenschappen voor baanwielrennen en voor atletiek. Ook voor concerten en beurzen wordt Omnisport Centrum veelvuldig gebruikt. Voor de meest actuele agenda adviseren wij de site van Omnisport te checken.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Apeldoorn. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Apeldoorn. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Apeldoorn:

Apeldoorn officiële site
VVV Apeldoorn

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies