top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van MongoliŽ

MongoliŽ
top 10 bezienswaardigheden:

MongoliŽ

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo MongoliŽ

... meer handige websites

 

MongoliŽ is een topbestemming voor mensen die graag reizen en avontuurlijk zijn aangelegd. Veel meer dan de bekende hutten, de yurts en de beroemde veroveraar Dszjengis Khan is er niet dat wij associŽren met dit onherbergzame land. Op deze pagina laten wij zien dat MongoliŽ meer is dan dat alleen. Neem bijvoorbeeld het desolate ruwe landschap en typische Mongoolse gebruiken en je weet dat je met een uniek land te maken hebt. We raden alvast wel aan om het land niet in de strenge winterperiode te bezoeken. Vele delen van het land zijn dan onbegaanbaar en de omstandigheden zijn erbarmelijk.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
MongoliŽ

bezienswaardigheid nummer 1

Slaap in een ger of yurt

De yurt die ook wel bekend staat onder de naam ĎGerí en is een tent die wordt gebruikt door de nomadische inheemse mensen. Het voordeel van deze behuizing is dat ze goed onderdak biedt en tegelijkertijd makkelijk te demonteren en te verplaatsen is. Iets wat handig is als je een nomadisch leven lijdt en regelmatig je vee moet verplaatsen naar land waar het veel kan grazen. Het is mogelijk om in een yurt te overnachten en te ervaren hoe het is om op deze manier te leven. Reisbureaus en ook instanties ter plaatse bieden toeristen aan om deze ervaring zelf mee te maken.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Gobiwoestijn

MongoliŽ staat bekend om zijn ruwe en weidse landschappen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Gobiwoestijn. Het enorme gebied is 1600 kilometer lang vanuit het zuidwesten naar het noordoosten en ook nog eens 800 kilometer van noord naar zuid. Een meerdaagse reis door dit woestijngebied is een aanrader. Behalve de eindeloze landschappen met zandduinen kom je hier ook wilde kamelen tegen en een zoutzee. Ook is de Gobi het leefgebied van het symbool van het nationaal dictee; de przewalskipaard. Als je heel veel geluk hebt spot je een uitermate zeldzame gobibeer, een ondersoort van de bruine beer.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Ulaanbaatar

De hoofdstad van MongoliŽ is Ulaanbaatar. Ruim 1 miljoen mensen wonen in deze stad. Dat is bijna de helft van de totale bevolking van MongoliŽ. De naam heeft de stad te danken aan de socialistische revolutie en betekent zoveel als ĎRode Heldí. De gemiddelde temperatuur in Ulaanbaatar is jaarlijks -1,3 graden Celsius. Toch kan het hier in de zomer in de 1300 meter hooggelegen Mongoolse hoofdstad ruim boven de 30 graden zijn. Dat geeft al aan hoe koud het hier is in de winters. Ulaanbaatar is dan ook de koudste hoofdstad ter wereld. De Mongolen houden erg van opera en toneel en het opera- en het dramatheater zijn dan ook twee van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Daarnaast zijn er ook nog een aantal musea.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Altai Tavan Bogd NP

MongoliŽ is een land met veel ruimte en ook veel natuur. In het land zijn dan ook een aantal nationale parken die van je reis naar het midden-Aziatische land een onvergetelijke ervaring maken. Een voorbeeld van zoín adembenemend nationaal park is Altai Tavan Bogd NP. Het park is een combinatie van groene grasvlakten en grote witte bergen met gletsjers. Een mooie manier om door dit park te trekken is met een paard. Op deze manier kun je veel zien en op plekken komen waar de uitzichten van hemelse schoonheid zijn. Het park is 630.000 hectare groot en de hoogste berg is Kuiten Uul. Andere manieren om het park te bezoeken zijn met een Russische jeep en met een shuttlebus die je langs de hoogtepunten brengt.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Erdene Zuu Khiid

Het boeddhisme heeft zijn sporen in MongoliŽ achtergelaten. Een mooi voorbeeld hiervan is Erdene Zuu Khiid. Het Erdene Zuu klooster is een groot complex van 400 bij 400 meter. Het terrein wordt afgebakend door een ruim zeven meter hoge muur waar ook nog eens 108 stoepaís in zijn verwerkt. Op het terrein zijn nog enkele tempels en de Gouden stoepa te bezichtigen. Dit is het oudste Boeddhistische klooster van MongoliŽ en ook staat ze vermeld op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het klooster telde in de negentiende eeuw ruim 1000 monniken. In 1939 werden veel van deze Mongoolse kloosters en tempels afgebroken door het communistische bewind. Zo zijn ook de meeste van de 62 oorspronkelijke tempels verdwenen. Sinds het jaar 1990 is het complex weer in gebruik door enkele monniken die het weer de functie van klooster hebben teruggegeven.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Gurvan Saikhan NP

Intense keuren vind je terug in het landschap van Gurvan Saikhan NP. Sinds 1993 mag dit gebied zich een nationaal park noemen. Het is daarmee het grootste van MongoliŽ met ruim 27.000 vierkante kilometer oppervlak. Dit is het leefgebied van de bekende Gobi-kameel en andere unieke diersoorten. Het glooiende landschap lijkt eindeloos te zijn en zo nu en dan zorgt het voor spectaculaire vergezichten, zoals het Gurvan Saikan-gebergte met zijn witte bergen op de achtergrond. Een van de meest bijzondere dieren die je hier nog vindt is de Siberische steenbok met zijn indrukwekkende hoorns. Als je veel geluk hebt zie je ook de prachtige lammergier hoog in de lucht zweven.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Gandanklooster

Het Klooster Gandantegchinlen is beter bekend onder de naam Gandanklooster. Dit boeddhistische klooster is gebouwd in Tibetaanse stijl en werd gesticht in het jaar 1835. Als snel groeide het klooster, dat te vinden is nabij Ulaanbaatar, uit tot het belangrijkste centrum voor de boeddhistische leer van het land. Hoewel veel kloosters in de jaren dertig van de vorige eeuw werden vernietigd, bleef het Gandanklooster hiervan gespaard. Wel moest het klooster een periode van 6 jaar zijn deuren sluiten, tot het in 1944 weer werd geopend. Lange tijd was dit het enige Boeddhistische klooster van MongoliŽ totdat in 1990 een einde kwam aan de marxistische staat. Op het terrein staan een aantal mooie gebouwen, zoals heiligdommen, de gouden tempel en een stoepa.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Hustain Nuruu NP

Centraal in MongoliŽ ligt het Hustain Nuruu NP. Dit nationale park werd opgericht in 1993 en ligt relatief dicht bij de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar. Adembenemende landschappen zorgen al voor een prachtige ervaring. Daarnaast zijn er ook een aantal bijzondere diersoorten die je hier kunt spotten. Het przewalskipaard is hier succesvol geherintroduceerd, maar ook de monniksgier en de tarbagan hebben hier hun leefgebied. Ook heeft een park een gevarieerde flora. Hoewel het op eerste oog misschien wat kaal aandoet zijn hier tal van unieke mossen en korstmossen. Ook zijn er bijna 500 soorten vaatplanten ontdekt. De gentiaan zorgt dan weer voor aparte contracterende kleuren wanneer deze bloeit.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Gorkhi-Terelzj NP

Dit park is misschien wel ťťn van de meer groene nationale parken van MongoliŽ. Gorkhi-Terelzj NP ligt op zoín 70 kilometer van de Mongoolse hoofdstad en is officieel een nationaal park sinds 1993. In totaal heeft het park een oppervlakte van ongeveer 3000 vierkante kilometer. Het is ook een van de plekken waar toeristen kunnen overnachten in een Yurt. Mede dankzij de river de Tuul is dit park vrij groen. Enkele voor deze omgeving specifieke diersoorten zijn de Siberische Wapiti, de Siberische muskushert, de bruine beer en de Mongoolse Gazelle. Een van de zeldzame bomen die hier groeien is de Siberische Lariks.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Naadam festival

Jaarlijks tussen 11 en 13 juli vindt het Naadam festival plaats. Dit is het nationale festival van MongoliŽ. Kenmerkend voor dit festival zijn de Ďdrie mannelijke spelení die dan plaats vinden. De drie spelen zijn boogschieten, paardenraces en Mongools worstelen. Vooral de lengte van deze paardenraces is indrukwekkend. Waar wij races gewend zijn van zoín twee kilometer, moeten de paarden hier wel eens zo snel mogelijk afstanden afleggen van wel 30 kilometer. De oorsprong van het festival was religieus, maar tegenwoordig staat het in het teken van de Mongoolse onafhankelijkheid na de revolutie in 1921. Het is een unieke vorm van Mongoolse folklore om eens mee te maken. Sowieso is de zomer ťťn van de beste periodes om het land te bezoeken, dus daardoor is dit prima te combineren met het beleven van dit festival.

   
  Meer informatie over MongoliŽ:

beste reistijd voor MongoliŽ
wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies