top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Riga, Letland

Letland
top 10 bezienswaardigheden:

Letland
Riga

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Riga

... meer handige websites

 

De hoofdstad van Letland is lange tijd een handelspoort geweest tussen Rusland en Midden- en West-Europa. Het werd in de dertiende eeuw lid van het Hanze verbond en maakte daarmee veel bekendheid. Ook een handelsverbond tussen Nederland en Riga wierp veel vruchten af. Helaas heeft Riga ook heel wat onderdrukkingen moeten doorstaan. Zo heeft de USSR en later Duitsland een behoorlijke stempel op de stad en het land gedrukt. Pas in 1991 werd de onafhankelijkheid behaald en heeft Riga zich opnieuw kunnen herstellen. Het moderne Riga is een stad waarin veel geschiedenis, cultuur en kunst te ontdekken is. De Oude Stad ‘Vecrīga’ is onderdeel van Unesco’s werelderfgoederen en dat is niet voor niets. De Nieuwe Stad ‘Centrs’, welke eveneens op de lijst van Unesco staat, laat zich juist weer omschrijven als modern en innoverend. De Jugendstil of art-nouveau architectuur wordt mooi gemixt met moderne gebouwen uit de twintigste en éénentwintigste eeuw. Het karakteristieke uiterlijk van Riga is in ieder geval fotogeniek te noemen. De ligging aan de Westelijke Dvina helpt hier zeker aan mee. De legende van Riga verteld dat elke honderd jaar de duivel zijn kop boven het water uitsteekt om te vragen of Riga al af is. O wee als het antwoord 'ja' is. Dan stroomt de Dvina rivier snel buiten zijn oevers om de stad mee naar de bodem te nemen. Riga zal dan verder de toekomst ingaan zoals het verhaal van Atlantis, de verzonken stad. Dat de stad Riga bouwkundig alsmaar in beweging is, zou hier zo maar mee te maken kunnen hebben.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Riga

bezienswaardigheid nummer 1 Stadhuisplein
De oude binnenstad van Riga bevindt zich rondom het Stadhuisplein. Dit marktplein ligt erg centraal en heeft prachtige bezienswaardigheden als het oude stadhuis en het ‘Huis van de Zwartkoppen’, een gilde voor ongetrouwde Duitse kooplieden. De gotische trapgevel komt erg overeen met onze eigen Hollandse gildenhuizen. Het oude stadhuis, Huis van de Zwartkoppen en andere omliggende gebouwen hebben veel klappen opgevangen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan het eind van de jaren negentig van de vorige eeuw is het stadhuis en het Huis van de Zwartkoppen volledig hersteld. Het huidige uiterlijk van het stadhuis van Riga, ‘Rīgas rātsnams’, is gebaseerd op de reconstructie die omstreeks 1793 plaats heeft gevonden. Maar al veel eerder, tijdens de dertiende eeuw, kwamen op deze plek de gemeenteraad en handelaren van Riga samen. Een verwijzing naar Duitse handelaren wordt vertolkt in het standbeeld van ridder Roland op de markt. Deze kom je wel vaker tegen in Duitse steden. Het staat symbool voor de vrijheid van de burgers. Verschillende restauraties en onderhoud zorgen ervoor dat het semi oude stadhuis van Riga en het stadhuisplein zijn allure niet weer verliest.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Architectuur in de oude binnenstad
Voor liefhebbers van oude architectuur, is het oude centrum van Riga een openluchtmuseum waar je van kunt smullen. Behalve het Stadhuisplein met bouwwerken als het stadhuis en het Huis van de Zwartkoppen, zijn er ook nog de middeleeuwse Dom van Riga ‘Rīgas Doms’, de Lutherse Petrikerk ‘Rīgas Svētā Pētera baznīca’, de Beurs van Riga ‘Rīgas Fondu birža’ en het kasteel van Riga ‘Rīgas pils’ te bewonderen. Ook het 17de eeuwse huis met daarin het museum ‘Mencendorfa Nams’ is een typische stukje architectuur. Dit museum is onderdeel van het grote Riga History and Navigation Museum ‘Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs’ aan de Palasta iela te Riga.
www.mencendorfanams.com
   
bezienswaardigheid nummer 3 Dom van Riga
De in gotische stijl opgetrokken ‘Rīgas Doms’ is een erfenis uit de middeleeuwen. Destijds was het de grootste kerk binnen de Baltische staten en daar ruim omheen. De eerste steen werd al in 1211 gelegd onder leiding van bisschop Albert. Het huidige uiterlijk werd verkregen tussen de veertiende en de zestiende eeuw. In het vrij sobere interieur springen de glas-in-lood ramen en de rijkelijk gedecoreerde preekstoel er behoorlijk uit. Een ander leuk detail is de orgel. Deze is namelijk afkomstig uit Zaandam.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Vrijheidsmonument van Riga
In het stadspark Bastion Hill bevindt zich het vrijheidsmonument van Riga ‘Brīvības piemineklis’. De beeltenis van een vrouw die drie sterren hoog boven haar hoofd vasthoud, werd gemaakt door de Letse architect Ernests Štālbergs en Kārlis Zāle, een Letse beeldhouwer uit Riga. Met het monument worden de soldaten herdacht die tijdens de Letse Onafhankelijkheidsoorlog tussen 1918 en 1920 zijn omgekomen.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Livu laukums
Het pleim Livu laukums is geliefd bij zowel de inwoners van Riga als de toeristen die de stad bezoeken. Livu laukums is namelijk een stadsdeel waar altijd veel gezelligheid en feestelijkheden te vinden zijn. Tijdens de zomermaanden zijn de terrassen goed bezocht en bruist het van de levendigheid. Je vindt hier dan ook gezellige restaurant en leuke bars. Tijdens de wintermaanden wordt er meestal een schaatsbaan aangelegd. De kleurrijke gevels en fraai aangelegde groene zones geven Livu laukums een bijzonder prettig aanzicht. Het is bijzonder om te weten dat op deze plek ooit de Riga rivier stroomde en er druk gehandeld werd in allerlei koopwaar. Het uiterlijk van het Livu laukums werd gerealiseerd na de wederopbouw van de Tweede Wereldoorlog.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Petrikerk
De statige ‘Svēta Pētera Evaņģēliski luteriskā baznīca’ is een lutherse kerk in het oude centrum van de stad Riga. De oudste delen van de Petrikerk verwijzen naar het begin van de dertiende eeuw. De eerste toren werd er bijna drie eeuwen later op geplaatst en de tweede pas ergens in de zeventiende eeuw. Ook hier werd schade geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ruim honderd-drie-en-twintig meter hoge toren werd vrij snel na de oorlog gerestaureerd. Sinds 1976 speelt er meerdere keren per dag het Letse volkslied uit de klokkentoren. Middels een lift is het mogelijk om vanaf de galerijen in de toren uit te kijken over de stad.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Centrale Markt
Aan de rivier de Westelijke Dvina tref je vijf stalen bedrijfshallen die met elkaar verbonden zijn. Dit is de in Riga bekende Centrale Markt, waar men voordelig zijn levensmiddelen kan inkopen. Al sinds het begin van de twintigste eeuw ontstond het idee voor een centrale markthal in Riga. uiteindelijk werd deze lokatie gekozen en startte men in 1924 met de bouw. Inmiddels is de populaire markt goed ingespeeld op het publiek en kun je er ook kant en klare maaltijden nuttigen, genieten van een drankje en/of een hapje op het terras en zijn er regelmatig straatartiesten te ontdekken. Sinds 1998 behoort de Centrale Markt van Riga tot de werelderfgoedlijst van Unesco.
www.rct.lv
   
bezienswaardigheid nummer 8 Spīķeri
Ook in Riga is “trend” ontstaan om oude handelsdistricten nieuw leven in te blazen. Zo ook het stadsdeel Spīkeri in Riga. Negentiende eeuwse pakhuizen worden ingericht in allerlei hippe en creatieve bedrijfspanden waarin kunst, maatschappij en cultuur centraal staan. Regelmatig worden er bijvoorbeeld film- en muziekfestivals georganiseerd en kun je er genieten van een hapje en een drankje. Zo werd er onlangs ook een nieuw museum geopend: The Latvian Centre for Contemporary Art. Spīkeri wordt niet voor niets het creatieve centrum van Riga genoemd.
www.spikeri.lv
   
bezienswaardigheid nummer 9 Bezettingsmuseum
Het in donkere steen opgetrokken educatieve museum over het bezette Letland, is te vinden aan de Raiņa bulvāris. Het gebouw werd weggezet tijdens de Sovjet periode in Letland. In het museum wordt middels foto’s, documenten, film en voorwerpen verteld hoe de bezetting en de onderdrukking door de USSR en nazi Duitsland zijn invloed had op het dagelijkse leven in Riga en Letland. Het Museum of the Occupation of Latvia 1940-1991 werd opgericht in 1993 en wordt jaarlijks door zeker honderdduizend mensen bezocht.
http://okupacijasmuzejs.lv
   
bezienswaardigheid nummer 10 Latvian National Museum of Art
In een prachtig pand aan de K. Valdemāra Straat is het Nationaal Museum voor Letse Kunst gevestigd. Latvian National Museum of Art heeft allerlei kunstwerken die afkomstig zijn van tussen de zestiende en eenentwintigste eeuw. Tussen de vooral Letse kunstwerken bevinden zich ook een aantal Russische producties. Bekende werken zijn die van onder andere Jānis Rozentāls, Boriss Bērziņš, Emile Poetou, Roman Suta en Ruta Bogustova.
www.lnmm.lv/en
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Riga. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Riga. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Riga:

beste reistijd voor Riga
Riga informatie
Riga voor beginners

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies