top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Zagreb, Kroatië

Kroatië
top 10 bezienswaardigheden:

Dalmatië
Dubrovnik
Istrië
Kroatië
Split
Zagreb

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Zagreb

... meer handige websites

 

Om hoofdstad te worden van de Republiek Kroatië, heeft de stad Zagreb heel wat moeten doorstaan. De eerste nederzettingen langs de Sava rivier vonden er plaats rond de eerste eeuw en sindsdien is de stad alleen maar gegroeid. Het stichten van een bisdom en het politieke centrum van Kroatië hebben vervolgens een onuitwisbare indruk achtergelaten. In het centrum van Zagreb zijn delen van deze geschiedenis nog zichtbaar. De stad heeft namelijk behoorlijk wat historische bezienswaardigheden en oude architectuur. De kathedraal en het Nationale Theater zijn hier een uitstekende voorbeelden van. Zagreb is een leuke en boeiende stad om als stedentrip te bezoeken. De afwisseling van het levendige centrum, boeiende musea, kunstgalerijen en groene parken is wat ons betreft een heerlijk recept voor een bezoek aan deze Kroatische stad.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Zagreb

bezienswaardigheid nummer 1 Ban Jelacic Square
Het meest centrale deel van de stad Zagreb, speelt zich af rondom het Ban Jelacic plein. Het plein is ontstaan rond de zeventiende eeuw. Destijds droeg het plein de naam Harmica. Het is pas later vernoemd naar de graaf Josip Jelacic. Op het plein bevinden zich een aantal historische gebouwen met uiteenlopende bouwstijlen. Midden op het plein staat een standbeeld van de persoon naar wie het plein is vernoemd, Josip Jelacic en er is ook een fontein. Doordat het plein autovrij is, is het een drukbezocht deel van de stad voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Zowel op het plein als in de omliggende straten zijn veel leuke cafe’s, restaurants, winkels en terrassen te vinden.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Kroatische Museum van de Naïeve Kunst
Dit kunstmuseum van Zagreb, wat in 1952 werd opgericht, staat bekend om zijn opmerkelijke en bijzondere kunst. De kunstenaars hebben vooral naïeve kunstwerken gemaakt, die zowel in techniek, kleur als vormgeving afwijken van de norm. Dit levert natuurlijk regelmatig spannende werken op. Het Kroatische museum ‘Hrvatski muzej naive umjetnosti’ mag naar onze mening dan ook niet ontbreken in deze top 10 van de stad Zagreb.
www.hmnu.org
   
bezienswaardigheid nummer 3 Strossmayerova Galerija Starih Majstora
Omstreeks 1884 werd de Strossmayerova galerij als Kroatische academie van wetenschappen en kunsten geopend aan het Nikola Subic Zrinski plein. Het initiatief voor het openen van zo’n academie was afkomstig van bisschop Josip Juraj Strossmayer, een verwoede kunstverzamelaar. Om de kunst op juiste wijze te kunnen presenteren aan het grote publiek, besloot Josip Strossmayer een speciaal daarvoor gebouw te ontwerpen. Hiervoor nam hij de Weense architect Franz Schmidt in de arm. Tijdens de opening in 1884 bestond de collectie uit 256 kunstwerken. Bekende namen die je er tegenkomt zijn Virgo inter Virgines, El Greco, Jacob van Ruisdael en Beato Angelico.
http://info.hazu.hr/en/about_academy/foundation_of_academy/
   
bezienswaardigheid nummer 4 Museum voor Moderne Kunst
Aan de Andrija Hebranga bevindt zich het museum voor de Moderne Kunst. De ‘Moderna Galerija’ (MG) heeft uiteenlopende werken uit de negentiende en twintigste eeuw. Het merendeel is afkomstig van Kroatische kunstenaars. Het museum is gevestigd in het Zrinjevac Park in het voormalige paleis Vranyczany. Naast de permanente collectie is er ook regelmatig een wisselende tentoonstelling te bewonderen.
www.moderna-galerija.hr/eng
   
bezienswaardigheid nummer 5 Sint Stefanuskathedraal
Als belangrijkste kerk van Zagreb geniet de gotische Sint Stefanuskathedraal ‘Zagrebacka Katedrala’ nog altijd veel aanzien. De oorspronkelijke kathedraal is verloren geraakt tijdens de verwoestende aardbeving van 1880. De huidige is dus niet zo heel oud. De Duitse architect Herman Bollé kreeg de opdracht op de kathedraal te herstellen en is er nooit meer weggegaan. Om de imperfectie van de natuur in zijn ontwerp mee te nemen, besloot hij een opmerkelijk detail te verweven in het ontwerp. Hij besloot namelijk om de torens niet even lang te maken. Het interieur van de Sint Stefanuskathedraal bevat verschillende religieuze kunstwerken en verwijzingen naar de geschiedenis. Zo is er achter het hoofdaltaar een sarcofaag te bewonderen van de aartsbisschop Alojzije Stepinac. Deze bisschop werd beschuldigd van samenwerking met fascistische groeperingen tijdens het communistische regime van Joegoslavië.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Mimara Museum
In het prachtige paleislijke onderkomen aan de Rooseveltov trg si het Mimara Museum gevestigd. Het gebouw werd aan het eind van de negentiende eeuw ontworpen door de Duitse architechten A. Ludwig en L.Th. Hülssner met behulp van de kunsthistoricus Izidor Kršnjavi. Keizer Frans Jozef I gaf de opdracht om een opleidingsinstituut te bouwen. Sinds 1987 is hierin het geschiedenis museum gevestigd. Een deel van de collectie is afkomstig uit de privé verzameling van Ante Topic Mimara, een Kroatische kunstverzamelaar en filantroop. Daarnaast biedt het museum uiteenlopende kunstwerken uit verschillende delen van de wereld. Ook Nederlandse kunstenaar als Rembrandt, Vincent van Gogh en Gerrit Dou zijn hier vertegenwoordigd.
www.mimara.hr/en
   
bezienswaardigheid nummer 7 Maksimir Park
Dit oudste openbare park van Zagreb wordt veel bezocht. Het in 1787 opgerichte Maksimir park is geliefd om zijn prachtige meren, bosrijke omgeving, heerlijke wandel- en fietspaden en bovenal de rust. Het is natuurlijk een welkome afwisseling met het drukke centrum van Zagreb. Tevens is er een aangename dierentuin te bezoeken waar de kleintjes zich opperbest kunnen vermaken. Tussen de weelderige tuinen en meren zijn enkele monumentale bezienswaardigheden te bespeuren zoals het Jeka paviljoen en het Zwitserse huis ‘Švicarska kuca’.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Jarun
In het zuidwesten van Zagreb, bij het meer Jarun, is een vrij nieuw recreatiegebied te vinden. Je kunt hier allerlei soorten (water)sport beoefenen als rolschaatsen, zeilen, surfen en fietsen, maar ook gewoon genieten op één van de vele terrassen van de flora en fauna om je heen. De aangrenzende wijk die eveneens de naam Jarun draagt, geniet des te meer van de verschillende sportfaciliteiten, de heerlijke stranden en de kleine eilandjes in het prachtige meer.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Museum of Broken Relationships
In Zagreb is een museum opgericht die gewijd is aan verbroken liefdes. In 2011 heeft dit Kroatische museum ‘Muzej prekinutih Veza’ zelfs een award in ontvangst mogen nemen als Europa’s meest innovatieve museum. In het barokke Kulmer paleis aan de Cirilometodska kun je zien wat mislukte relaties teweeg kunnen brengen, welke emoties het oproept en bovenal het verdriet.
https://brokenships.com/en
   
bezienswaardigheid nummer 10 Natuurpark Medvednica
Het grootste park van Zegreb ligt in het noorden van de stad. Natuurpark Medvednica meet maar liefst 228 vierkante kilometer. Voor vele eeuwen diende de berg ‘Sljeme’ met daarop versterkte vestigingen bescherming tegen aanvallers en indringers. Er werden zelfs kastelen gebouwd. Allerlei gruwelverhalen doen er nu nog de ronde, waarbij de alom gevreesde heerser gravin Barvara van Celje de hoofdrol speelt. Dit bergachtige gebied is op verschillende manieren te ontdekken. Je kunt er zelfs met de auto rijden. De meeste toeristen bezoeken het natuurpark echter met de kabelbaan. Tijdens de wintermaanden leent dit gebied zich uitstekend om te skiën of snowboarden.
www.pp-medvednica.hr/en/
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Zagreb. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Zagreb. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Zagreb:

Zagreb in één dag
Zagreb voor beginners
beste reistijd voor Zagreb
bijzondere plaatsen in Zagreb

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies