top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Split, Kroatië

Kroatië
top 10 bezienswaardigheden:

Dalmatië
Dubrovnik
Istrië
Kroatië
Split
Zagreb

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Split

... meer handige websites

 

Als hoofdstad van het Graafschap Split-Dalmatië heeft de stad Split al heel wat eeuwen doorstaan. De ligging aan de Adriatische Zee en als belangrijkste haven van Dalmatië, heeft de stad geen windeieren gelegd. Vooral rond de veertiende en vijftiende eeuw is de stad snel gegroeid. De handelsroute, waar Split onderdeel van was, werd goed bezocht en ook de edelman Marko Marulic zorgde dat de stad bekend werd. Hij wordt gezien als de vader van de Kroatische literatuur. De Kroatische stad ‘Splicani’ is ondertussen al lang geen echte onbekende vakantiebestemming meer. Verschillende toeristen hebben de plaats al bestempeld als nieuwe jet-set bestemming, waar je kunt genieten van een bruisend uitgaansleven, het recreatie park Marjan, een mooi zandstrand, prachtige en luxe jachten in de haven en daarnaast ook nog eens een historische stadskern. Een aantal van de historische bezienswaardigheden in ‘Stari Grad’ het oude centrum, is dan ook onderdeel van Unesco’s werelderfgoederen. Wij kunnen niet anders dan concluderen dat de Kroatische stad Split er klaar voor is om nieuwe gasten te ontvangen.

Ontdek Split op de fiets

Een leuke manier om Split te ontdekken is tijdens een fietstour. Met de Split Highlights fietstour ontdek je alle hoogtepunten van Split. Tijdens de 2 uur durende fietstocht vertelt de Engelstalige gids je alles over de stad en de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Reserveren is verplicht, maar annuleren of verzetten is gratis! Deze tour wordt aangeboden door Baja Bikes; dé fietstour specialist.

Bekijk de fietstours in Split

 

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Split

bezienswaardigheid nummer 1 Paleis van Diocletianus
Al in de vierde eeuw werd dit Kroatische paleis in opdracht van keizer Diocletianus gebouwd. Het begin van het ontstaan van de stad Split was hiermee een feit. Door de eeuwen heen is de het paleis altijd belangrijk geweest en heeft het status gehad. Vandaag de dag is het Paleis van Diocletianus deels in gebruik door winkels en horeca. Het mausoleum van Diocletianus is te vinden in de naast gelegen kathedraal.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Marjan
Het groene hart van de stad Split is Marjan. De groene heuvel steekt trots boven de stad uit en weet daarmee meteen de aandacht te trekken. Zowel bij toeristen als bij de inwoners van de stad is Marjan geliefd. Het prachtige dennenbos leent zich uitstekend voor recreatieve dagbestedingen en het naast gelegen strand is favoriet om te zonnebaden. Tijdens de warme zomers kun je er tevens heerlijk de verkoeling opzoeken. Ondertussen is er een dierentuin, een botanische tuin en het Marjan Forest Park te bezoeken.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Kathedraal van Sint-Domnius
De kathedraal van de Kroatische stad Split wordt door het volk liefkozend Sveti Duje genoemd. Sint-Domnius werd kort na de bouw van het naastgelegen Paleis van Diocletianus gebouwd. De kathedraal werd vernoemd naar de patroonheilige van de stad Split ‘Sint Domnius’. De Romaanse klokkentoren van de kathedraal is pas in de elfde eeuw gebouwd. Helaas heeft de renovatie in de twintigste eeuw ingrijpende veranderingen teweeg gebracht. Binnen in de kathedraal zijn behalve de tempel van Jupiter tevens een aantal bijzondere religieuze kunstwerken te bewonderen. En ook het altaar uit de zeventiende eeuw is prachtig. Het mausoleum van keizer Diocletianus bevindt zich eveneens in deze kathedraal.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Ivan Meštrovic Gallery
De meest belangrijke werken van de Kroatische beeldhouwer en architect Ivan Meštrovic zijn in dit kunstmuseum tentoongesteld. Beroemde monument van hem zijn onder andere het standbeeld van Gregorius van Nin in Split. Het Ivan Meštrovic Gallery museum werd door hem zelf gebouwd en uiteindelijk geschonken aan de Republiek Kroatië. De collectie bevat bijna tweehonderd beeldhouwwerken, honderden tekeningen en meubels. Het museum is gelegen aan de Šetalište Ivana Meštrovica, direct aan zee.
www.mestrovic.hr
   
bezienswaardigheid nummer 5 Stadsstrand Bacvice
Behalve een historische stad met wonderschone bezienswaardigheden, heeft de stad Split ook nog eens een prachtig strand. Het stadsstrand Bacvice is op wandelafstand van het centrum gelegen. Het niet al te grote zandstand van Split ligt ten oosten van de gezellige haven in een inham. Er zijn een aantal strandbedden en parasols te huur, maar veel mensen brengen de dag gewoon op hun eigen handdoek door. Ook zijn er een paar strandtenten aanwezig voor een heerlijk verkoelend drankje. Tegen de avond wordt het hier steeds gezelliger.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Haven van Split
In de haven van Split is altijd beweging. Het is dan ook een druk knooppunt voor het bezoeken van omliggende eilanden in de regio van Dalmatië. Hiervandaan gaan ook dagelijks ferry’s richting Brac, Hvar en Solta. Ook leggen er regelmatig cruise schepen aan die een tocht maken door de Middellandse Zee. Wanneer in het krieken van ochtend de vissersboten binnenkomen, begint ook het leven in de haven. De verse vis wordt direct naar de vismarkt Ribarnica gebracht, waar veel van de locale restaurants hun inkopen doen. De haven van Split heeft een paar gezellige restaurants, maar het leukste en meest bruisende deel bevindt zich aan de Riva promenade.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Pjaca
In de schaduw van het paleis van Diocletianus, in Stari Grad, is een historisch plein gelegen. Narodni Trg was het eerste openbare plein buiten de poorten van het paleis. Het is dan ook al in de veertiende eeuw ontstaan. Onder de bevolking staat het plein beter bekend als Pjaca of Place Nationale. Aan het plein bevinden zich het stadhuis, het paleis Ciprianis uit 1394 en natuurlijk verschillenden terrassen. In de zuid-oostelijke richting van het plein staat de klokkentoren van Split.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Marmontova Ulica
De mooiste en meest chique winkelstraat van de Kroatische stad Split is onbetwist Marmontova Ulica. De naam is afkomstig van de maarschalk Auguste van Marmont, die zich bemoeide met de modernisering van de stad in de negentiende eeuw. Sindsdien heeft de brede en autovrije Marmontova Ulica veel aanzien en leent zich dus uitstekend om het winkelend publiek te laten genieten van al het moois dat er te koop is.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Stadsmuseum van Split
Het boeiende stadsmuseum van Split is gevestigd in een deel van het paleis Papalic. Het museum ‘Muzej Grada Splita’ laat je een uiteenlopende verzameling wapens, meubels, muziek, speelgoed, postzegels en kunst zien uit voorgaande eeuwen. Het is zeker een interessant museum als je meer wilt weten over de geschiedenis van de stad en haar inwoners.
www.mgst.net
   
bezienswaardigheid nummer 10 Riva
Het meest bruisende deel van de stad Split speelt zich af rondom de promenade van Riva. De ligging aan de haven en direct aan zee zorgt er voor dat het zowel overdag als ‘s avonds druk bezocht word. Wanneer de lichtjes aangaan begint ook hier het uitgaansleven op gang te komen. Aan de waterzijde, tussen de palmbomen zijn enkele bankjes op de Riva promenade te vinden, waarop je heerlijk kunt genieten van het uitzicht op zee. Maar natuurlijk is het ook prima vertoeven op één van de vele terrassen die er bij Riva te vinden zijn.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Split. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Split. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Split:

beste reistijd voor Split
Split informatie
waar overnachten in Split

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies