top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Dubrovnik, Kroatië

Kroatië
top 10 bezienswaardigheden:

Dalmatië
Dubrovnik
Istrië
Kroatië
Split
Zagreb

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Dubrovnik

... meer handige websites

 

DubrovnikDat Kroatië en dan met name de Kroatische kust veel prachtige plekjes kent, mag voor vele geen verrassing meer zijn. Het land maakt zich dan ook al jaren klaar voor de toestroom van toeristen die het land ontdekken. Zo ook in de zuidelijk gelegen stad Dubrovnik en de haven Port Gruž. Binnen de historische stadsmuren is geen plekje onbenut gelaten. Een wandeling via de promenade geeft je al snel een indruk van de stad. Kleine straatjes en pleinen zorgen keer op keer voor verbluffende nieuwe uitzichten waarin de geschiedenis van de stad zich van zijn mooiste kant laat zien. In de musea van Dubrovnik kun je meer details hierover ontdekken. Dubrovnik is bij uitstek een plek waar cultuur, kunst en architectuur bijzonder samenkomen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Dubrovnik

bezienswaardigheid nummer 1 Stadsmuren van Dubrovnik
Om de stad Dubrovnik te beschermen, werden er omstreeks de zevende eeuw de eerste stenen gelegd van de stadsmuren.
In de latere eeuwen zijn de muren gerestaureerd en opnieuw verstevigd. Wat wij tegenwoordig zien is afkomstig van tussen de veertiende en zeventiende eeuw. Omdat de middeleeuwse stadsmuren nooit enige serieuze schade hebben ondervonden van aanvallen of andere gevechten, behoren de verdedigingsmuren en forten van Dubrovnik tot de best bewaarde vestingen van Europa. Vanaf de meters hoge muren heb je een mooi uitzicht over de stad en de zee.
www.bijzondereplaatsen.nl/kroatie/dubrovnik/stadsmuren-van-dubrovnik.htm
   
bezienswaardigheid nummer 2 Stradun
De glimmende geplaveide hoofdstraat van de Kroatische stad Dubrovnik is Stradun. Door de lokale bevolking wordt de straat ook wel ‘Placa’ genoemd. Zowel overdag als ‘s avonds is dit deel van de stad druk bezocht. Stradun loopt dwars door de historische binnenstad, waar het begint bij een fontein en ook weer eindigt bij een fontein. De ongeveer driehonderd meter lange straat loopt vanaf Crata od Pila tot aan Vrata od Ploca. Aan de Stradun zijn prachtige zeventiende eeuwse gebouwen te bewonderen, waarin tegenwoordig verschillende winkels zijn gevestigd.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Fort Lovrijenac
Op een haast magische plek aan zee is fort Lovrijenac gelegen. Het verdedigingsfort wat ook wel bekend staat als Dubrovnik Gibraltar, werd omstreeks de elfde eeuw in rap tempo gebouwd. Geruchten gingen immers de ronde dat de Venetianen hetzelfde idee hadden, op dezelfde plek. Nu vandaag is ‘Tvrdava Lovrijenac’ een erfenis uit het verleden, waar regelmatig verschillende evenementen worden georganiseerd. Vele bezoekers zullen het fort en de omgeving echter herkennen uit scčnes van de populaire HBO serie ‘Games of Thrones’. Na het beklimmen van de trap kun je bovenaan genieten van een wijds uitzicht over land en zee.
www.bijzondereplaatsen.nl/kroatie/dubrovnik/fort-lovrijenac.htm
   
bezienswaardigheid nummer 4 Kathedraal van Dubrovnik
De huidige kathedraal van de stad Dubrovnik is omstreeks de achttiende eeuw gebouwd, naar een idee van Andrea Buffalini. Men begon met de bouw in 1671 en het werd door de architect Ilija Katicic afgemaakt in 1713. Verschillende archeologische opgravingen in hebben geleerd dat er op deze plek al meerder kerken hebben gestaan. De oudste bevindingen hiervoor dateren uit de zevende eeuw. In de kathedraal ‘Velika Gospa’ zijn waardevolle en historische religieuze voorwerpen te bewonderen, waaronder een schilderij van Raphael.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Lokrum
Dit overwegend groene eiland in de Adriatische Zee is uitstekend geschikt voor een dagje weg. Vanuit Dubrovnik brengt een watertaxi je in ongeveer vijftien minuten naar het Kroatische eiland Lokrum. Het eiland leent zich uitstekend om te zwemmen in de te zonnebaden of het bezoeken van het Benedictijns klooster uit de vijftiende eeuw. Zo nu en dan hoor je ondertussen de kreten van de pauwen die op dit eiland vertoeven.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Oude Synagoge
Tegen een kleine vergoeding kun je in Dubrovnik een kleine synagoge met bijbehorend Joods museum bezoeken. De synagoge werd gebouwd tussen de veertiende en vijftiende eeuw. Omdat er tegenwoordig niet heel veel Joden meer wonen in Dubrovnik, is de synagoge alleen nog in gebruik bij speciale feestdagen en gelegenheden. Deze synagoge wordt gezien als de op één na oudste synagoge van Europa. De oudste staat in de Tsjechische stad Praag.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Gruz
Het stadsdeel Gruž wordt gekenmerkt door de haven ‘Port Ombla’ en de ligging aan de prachtige baai van Gruž. Al tijdens de vroege eeuwen was deze plek een heerlijke bestemming voor overwinteraars of als zomerse bestemming. De afstand vanuit de haven naar de stad Dubrovnik bedraagt ongeveer twee kilometer. Vanuit de haven van Gruž vertrekken dagelijks verschillende excursies per boot en ferry's naar de verschillende eilanden als Sipan, Kolocep, Lopud en de stad Dubrovnik zelf. Tevens is er dagelijks een vis-, groente- en fruitmarkt in Gruž te bezoeken.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Franciscanenklooster
In het historische hart van de stad Dubrovnik aan het begin van de hoofdstraat Placa, kun je het eeuwenoude klooster van de Franciscanen bezoeken. Het werd rond 1360 gebouwd naar een idee van Mihoje Brajkov. Zoals veel gebouwen in Dubrovnik, heeft ook dit klooster ‘Franjevacki Samostan’ geleden tijdens de aardbeving in 1667. Gelukkig is er veel schade hersteld om dit deel van de geschiedenis in tact te houden. In het klooster is tevens één van de oudste apothekers van Europa te vinden en een bibliotheek met zeer waardevolle Kroatische literatuur.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Sponzapaleis
Het zeer goed bewaarde paleis van de stad Dubrovnik heeft zelfs de aardbeving van zeventiende eeuw zonder schade weten te doorstaan. Het ontwerp staat op naam van de invloedrijke architect Paskoje. Het paleis diende voor lange tijd als douane kantoor waar goederen werden ingevoerd. Daarnaast was het een belangrijke ontmoetingsplaats voor handelaren. Tegenwoordig worden er in het Sponzapaleis ‘Palaca Sponza’ waardevolle documenten opgeslagen in de archieven. Het plein voor het paleis is vaak het decor voor festiviteiten als het Dubrovnik Summer Festival.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Rectorenpaleis
Een ander paleis in Dubrovnik is het rectorenpaleis ‘Knežev dvor’ uit de vijftiende eeuw. In het oorspronkelijke gotische paleis zijn ondertussen verschillende barokke en in renaissance stijl aangepaste onderdelen te bespeuren. Na verschillende beschadigingen en een vernietigende aardbeving zijn verschillende elementen opgeknapt en aangepast. De laatste ingrijpende veranderingen vonden plaats omstreeks de zeventiende eeuw, onder leiding van de wel gefortuneerde zeeman Miho Pracat. Tegenwoordig behoort het rectorenpaleis tot het Dubrovnik Museum. In dit cultureel historisch museum tref je voornamelijk oude kunst, meubels, wapens, uniformen en een muntencollectie.
www.bijzondereplaatsen.nl/kroatie/dubrovnik/rectorenpaleis.htm
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Dubrovnik. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Dubrovnik. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Dubrovnik:

beste reistijd voor Dubrovnik
Dubrovnik in één dag
Dubrovnik tips
Dubrovnik voor beginners
bijzondere plaatsen in Dubrovnik
waar overnachten in Dubrovnik

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies