top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van DalmatiŽ, KroatiŽ

KroatiŽ
top 10 bezienswaardigheden:

DalmatiŽ
Dubrovnik
IstriŽ
KroatiŽ
Split
Zagreb

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo DalmatiŽ

... meer handige websites

 

De schilderachtige Kroatische kust en vele tientallen eilanden in de Adriatische Zee behoren samen tot de regio DalmatiŽ. De grillige rotsformaties tekenen hier prachtig af tegen de groene heuvels van KroatiŽ. Bekende plaatsen als Hvar, Dubrovnik, Split en Zadar zijn uitmuntende voorbeelden van wat de streek te bieden heeft. Of je nu een heerlijke vakantie aan boord van een zeilschip zoekt of liever vertoeft met beide benen op de grond in een luxe resort of gemoedelijke camping? Je kunt het hier allemaal vinden. Het gebied DalmatiŽ is zeer afwisselend, heeft bijzonder veel historische achtergronden en beleeft een bloeiende cultuur. De jeugd weet inmiddels de festivals als Ultra Europe in Split enorm te waarderen en ook de gezinnen weten hun weg naar het sfeervolle Makarska Riviera goed te vinden. DalmatiŽ heeft het gewoon goed voor elkaar.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
DalmatiŽ

bezienswaardigheid nummer 1 Dubrovnik
De zuidelijk gelegen stad Dubrovnik met de haven Port Gruě hebben genoeg te bieden voor een afwisselende dag in deze regio van KroatiŽ. Dubrovnik staat bekend om het prachtige historische centrum met daarom heen de oude middeleeuwse stadsmuren. Bijzondere bezienswaardigheden zijn het Fort Lovrijenac, de kathedraal ĎDubrovacka katedralaí en het vijftiende eeuwse rectorenpaleis ĎKneěev dvorí. Flaneren doe je vervolgens in de hoofdstraat Stradun. De geplaveide straat loopt van oost naar west en heeft aan beide uiteinde een mooi fontein.
www.top10bezienswaardigheden.nl/kroatie/dubrovnik.htm
www.dubrovnikvoorbeginners.nl
   
bezienswaardigheid nummer 2 Krka
Het ruim 109 km≤ nationale park Krka wordt veelvuldig bezocht om de mooie Krkawatervallen die je er kunt zien. Het water gaat via verschillende etages naar beneden waar je er uiteindelijk heerlijk in kunt zwemmen met warm weer. Het Krka gebied leent zich uitstekend voor heerlijke afwisselende wandelingen tussen de flora en fauna. Het park biedt verschillende bootexcursies en zelfs workshops voor kinderen behoren tot de mogelijkheden.
www.npkrka.hr
   
bezienswaardigheid nummer 3 Hvar
Het Kroatische eiland Hvar ligt in de Adriatische Zee vlakbij het grotere eiland Brac en steden als Split en Makarska. Als vakantiebestemming heeft het eiland Hvar al best wel wat bekendheid opgebouwd. Met name voor een vakantie in de zomer is het een uitstekende bestemming. Het heuvelachtige gebied wordt afgewisseld met mooi stranden, wijngaarden en steden als Hvar, Jelsa en Stari Grad. De stad Hvar heeft een gezellige haven, een oud stadscentrum omringd door een zevende eeuwse stadsmuur, een hooggelegen fort, het Hvar Herritage Museum en een sfeervol plein ĎPjacaí. Cultuurzoekers mogen de stad dan ook beslist niet overslaan.
http://mhb.mdc.hr
   
bezienswaardigheid nummer 4 Nationaal Park Kornati
Rond het jaar 1980 zijn de 89 eilanden binnen de Kronati archipel uitgeroepen tot nationaal park. Alle eilanden, de flora en fauna en ook wat in de zee leeft is sindsdien beschermt gebied. Als toerist kun je genieten van alles wat de natuur hier te bieden heeft. Daarnaast zijn er tours te boeken en kun je er voortreffelijk duiken en/of snorkelen. Bij de verschillende restaurants kun je genieten van allerlei heerlijke streekgerechten zoals je die in DalmatiŽ tegenkomt.
www.np-kornati.hr
   
bezienswaardigheid nummer 5 Split
De stad Split is de hoofdstad van het Graafschap Split-DalmatiŽ. De haven die aan een belangrijke handelsroute ligt, heeft de stad veel goeds gebracht. Al snel bouwde de stad een goede reputatie op en werd het veelvuldig door reizigers bezocht. Nog altijd komen er veel toeristen naar Split om er te genieten van de vele bezienswaardigheden zoals de kathedraal ĎSveti Dujeí in het oude centrum ĎStari Gradí. Maar ook het stadsstrand Bacvice, de promenade van Riva en het groene park Marjan mogen steevast op veel belangstelling rekenen. Winkelen doe je vervolgens in de meest chique straat van de stad ĎMarmontova Ulicaí. Dit autovrije deel van Split wordt veelvuldig bezocht.
www.top10bezienswaardigheden.nl/kroatie/split.htm
   
bezienswaardigheid nummer 6 äibenik
De kustplaats äibenik ligt tussen de steden Split en Zadar. De plaats werd rond de negende eeuw gesticht door Kroaten en is langzaam uitgegroeid tot een volwaardige stad. Het historische stadscentrum heeft een aantal monumentale gebouwen als de St. Jacobuskathedraal, kloosters, kerken en een paleis. In dit hertogelijk paleis uit de veertiende eeuw is tegenwoordig het Sibenik Museum gehuisvest. Dit cultureel en historisch museum heeft een indrukwekkende collectie meubels, munten, fotoís, wapens en andere archeologische voorwerpen.
www.muzej-sibenik.hr
   
bezienswaardigheid nummer 7 Zadar
Direct aan de Zadar Riviera ligt de bruisende havenstad Zadar. De Venetiaanse stadspoort in de stadsmuur is een herinnering aan de periode dat Zadar nog bij ItaliŽ hoorde. Binnen deze muren zijn verschillende monumentale bouwwerken te bewonderen. Al wandelend door de smalle nostalgische straatjes kun je charme van de stad ontvangen. Ondertussen passeer je het Forum met vlakbij de prachtige kathedraal Ďkatedrala sv. Anastazije en de ĎCrkva sv. Donataí kerk uit de negende eeuw. In de stad Zadar is ook bijzondere moderne architectuur aanwezig. De in de avond lichtgevende Zonnegroet en verderop de Zee Orgel zijn ontworpen werden door Nikola Baöic. Ze bevinden zich aan de boulevard. Behalve de historische bouwwerken kent de stad Zadar ook een gezellig nachtleven. De meest populaire bars en clubs bevinden zich in rondom de oude centrum van de stad.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Zlatni Rat
Op het Kroatische eiland Brac is het prachtige en idyllische strand Zlatni Rat gelegen. Het witte kiezelstrand steekt behoorlijk af bij de prachtige kleur van het water. Het strand heeft de vorm van een landtong en telt zoín vijftig meter. De vorm wordt vergeleken met een hoorn. Vandaar de naam ĎZlatni Ratí, wat gouden hoorn getekend. De omgeving leent zich uitzonderlijk goed om te snorkelen en het beoefenen van andere watersporten. Een dagje strand is prima met cultuur te combineren. In de plaats Bol zijn namelijk een aantal mooie paleizen en kerken te bezoeken.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Makarska Riviera
Als populaire badplaats mag de stad Makarska steevast op veel belangstelling rekenen. De Makarska Riviera is dan ook bij uitstek geschikt voor familie vakanties. Het ruim zestig kilometer lange strand heeft alles in huis voor een welverdiende strandvakantie. Denk hierbij aan een gezellige boulevard, het uitzicht op de Biokovo bergen en de meest aangename en luxe resorts zijn niet ver weg. De mediterrane sfeer is hier bijzonder goed gecombineerd met cultuur, gastronomie en heerlijke winkelgebieden.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Brac
Tegenover de stad Split ligt het eiland Brac. Het ongeveer veertig kilometer lange eiland heeft een redelijk grote haven bij de plaats Supetar, is behoorlijk heuvelachtig. De inwoners zijn redelijk bedreven in de visserij, de veeteelt en in de olijven- en druiventeelt. De schapenkaas en streekwijnen hebben inmiddels veel bekendheid gewonnen. Maar het toerisme gaat hier ondertussen ook steeds meer opleveren. Het eiland Brac staat namelijk bekend als een zeer aangenaam toeristische bestemming. Het prachtige Zlatni Rat strand en plaatsen als Bol, Skrip en Supertar zijn erg leuke plekken om te bezoeken.
   
  Meer informatie over DalmatiŽ:

de mooiste dorpjes van DalmatiŽ

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies